"ΦΩΝΕΣ" ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, με σημερινές τους δηλώσεις στην εφημερίδα Handelsblatt, αίρουν το ταμπού των ευρω-ομολόγων, θέμα για το οποίο επισήμως το Βερολίνο δεν θέλει να γίνεται ούτε συζήτηση. "Οφείλουμε επίσης στη...
Γερμανία να θέσουμε το θέμα με ποιους όρους θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τα ευρω-ομόλογα", δηλώνει ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς, ευρωβουλευτής της CDU στο σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας.

"Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να βλέπουμε τα πράγματα σε μαύρο και άσπρο...Δεν πιστεύω ότι τα ευρω-ομόλογα αποτελούν όργανο του σατανά", δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής της CDU Γιόχαν Βάντεπχουλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε ειδικά για το θέμα από την Handelsblatt.

Ο Αρμιν Λάτσετ, εκ των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα ότι η ευρωζώνη οφείλει "να περάσει σε νέα στάδια ολοκλήρωσης" και "σε τελευταίο στάδιο τα ευρω-ομόλογα" θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα διαθέσιμα εργαλεία.

Η Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι ευρωβουλευτές της CDU έχουν συντάξει έγγραφο 11 σελίδων στο οποίο απαριθμούνται τα πλεονεκτήματα τέτοιων κοινών για τις χώρες της ευρωζώνης ομολόγων, τα οποία θα αποτελούσαν "ένα μήνυμα ενότητας και στιβαρότητας προς τις αγορές".

Ο εκπρόσωπος της Αγγελα Μέρκελ δήλωσε για μία ακόμη φορά χθες ότι η Γερμανία απορρίπτει την έκδοση ευρω-ομολόγων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και διαβεβαίωσε ότι το θέμα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Τα ευρω-ομόλογα μετρούν πολλούς υποστηρικτές στην Ευρώπη. Οι τίτλοι αυτοί θα επέτρεπαν στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, θα αύξαναν ωστόσο τα επιτόκια για τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες, με επικεφαλής της Γερμανία.