ΦΠΑ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στην εστίαση λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εφαρμογή του μέτρου την 1η Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πως και σε ποιές υπηρεσίες ή...
προϊόντα θα εφαρμοστεί ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ. Στις σκέψεις τώρα είναι να ισχύσει ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος προανήγγειλε αλλαγές. Συγκεκριμένα:
1. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% δεν θα αφορά στα ενιαία πακέτα (all inclusive) των τουριστικών επιχειρήσεων που «κλείνονται» στο εξωτερικό. Όμως δεν θα ισχύει το ίδιο και για τον εσωτερικό τουρισμό. Δηλαδή στα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού (all inclusive) η ημιδιατροφή θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% ενώ εάν το «πακέτο» κλειστεί από την Ελλάδα ο ΦΠΑ θα είναι 23%. Αυτό ουσιαστικά ανατρέπει τις πρόσφατες οδηγίες που δόθηκαν με την τελευταία εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται, από την 1η Σεπτεμβρίου, και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, με ΦΠΑ 6,5%.
2. Ο αυξημένος ΦΠΑ 23% δεν θα ισχύει για τις δραστηριότητες εκείνες όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων και όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης. Επανεξετάζονται οι 137 κωδικοί άσκησης δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης ώστε όπου κυριαρχεί η πώληση αγαθών που είναι τα τρόφιμα και όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης να ισχύει ο συντελεστής τροφίμων 13% και όχι ο συντελεστής εστίασης 23%. Για παράδειγμα, στα σούπερ μάρκετ τα έτοιμα φαγητά να μην επιβαρύνονται με συντελεστή 23% αλλά 13%.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες με διευκρινιστική εγκύκλιο. Πάντως ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αναστολής του μέτρου ή μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, ζητήματα που θα συζητηθούν όμως στο πλαίσιο των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Νέου τύπου κριτήρια
Με ένα ειδικό αλγόριθμο και μέσω συνδυαστικών κριτηρίων θα προσδιορίζεται το εισόδημα του 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Όπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο για να αποκαλύψει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογούμενων δεν θα έχουν σχέση με τα αντικειμενικά κριτήρια που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά με νέες μεθόδους. «Αυτό που θα γίνει, είναι να ισχύσουν απλοί τρόποι πλήρους και αντικειμενικής καταγραφής του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Αυτό έχει σχέση με το ηλεκτρονικό καθολικό πόθεν έσχες, με το ηλεκτρονικό χρήμα, με τον τρόπο καταβολής και είσπραξης του ΦΠΑ, με την έκδοση των τιμολογίων και την εξόφλησή τους», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «μπορούν να υπάρχουν συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε ν' αποκαλύπτεται ο πραγματικός κύκλος εργασιών και το πραγματικό εισόδημα». Υπάρχει «πλούτος πληροφοριών» ανέφερε χαρακτηριστικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, το φορολογικό πιστοποιητικό.
Καθρέφτης
Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. « Το νέο σύστημα θα είναι ο καθρέφτης που χρειάζεται η πατρίδα για να γνωρίσει τον εαυτό της. Η τελευταία ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε ως οικονομία, ως κοινωνία, ως κράτος», σημείωσε.
  • Ελεγχος 
    Με έναν ειδικό αλγόριθμο και μέσω συνδυαστικών κριτηρίων θα προσδιορίζεται το εισόδημα του 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.
  • Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο για να αποκαλύψει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογούμενων δεν θα έχουν σχέση με τα αντικειμενικά κριτήρια που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά με νέες μεθόδους.
  • Νέο σύστημα
    Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα