ΤΡΟΙΚΑ: ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η 6Η ΔΟΣΗ


Η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στην τρόικα. Όπως δήλωσαν, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μετά την...
τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο προτού η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την απαραίτητη επόμενη δόση και δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

«Θα πρέπει να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις», τόνισαν.

Από την πλευρά της Αθήνας, πάντως, μετά το πέρας της χθεσινής (Δευτέρα) τηλεδιάσκεψης, που όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε «καλύτερο από το αναμενόμενο» κλίμα εκφράστηκε η ελπίδα ότι ίσως η 6η δόση κλειδώσει σήμερα (Τρίτη), στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα το βράδυ.

Όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters «είμαστε κοντά σε μία συμφωνία» με την τρόικα, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέτρα για το 2011 και το 2012 «πρέπει να ποσοτικοποιηθούν».

Από το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επεξεργάζονται περαιτέρω ορισμένα στοιχεία μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2012.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλέστηκε η ΝΕΤ, «εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτέλεσμα απόψε, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή ή το Υπουργικό Συμβούλιο» προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις αποφάσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα ανακοινωθούν.

Η τρόικα φέρεται να ζητεί περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, για το 2012 η τρόικα φέρεται να πιέσει για πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις εκτιμήσεις συνυπολογίζεται η πρόβλεψη για ύφεση 5,5% εφέτος.

Για το 2012, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί πέριξ του 2,5%.