ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ;


  Η Βούλα Σ., ετών 45, χωρισμένη, με δυο παιδιά και (φυσικά) άνεργη ,ξύπνησε ένα πρωί κακόκεφη, όπως όλα τα τελευταία πρωινά της ανεργίας της και βρήκε στην αλληλογραφία της ένα γράμμα από την εφορία . Κιτρίνισε (φυσικά) , σκέφτηκε ότι σίγουρα για καλό δεν ήταν, πήρε ένα ηρεμιστικό χαπάκι καλού - κακού , κάθισε σε μια καρέκλα και άνοιξε το φάκελο.
Ήταν η εισφορά αλληλεγγύης . Τη φορολογούσαν για τον προηγούμενο μισό χρόνο. Έξι μήνες όλους κι όλους δούλεψε πριν την απολύσουν λόγω περικοπών συν κάτι λεφτά απ τον ΟΑΕΔ για την ανεργία και της έβγαλαν μπουγιουρντί εκτάκτου φόρου αλληλεγγύης..
Αισθήματα αλληλεγγύης πάντα είχε η Βούλα αλλά δεν ήξερε ότι, αυτή τη φορά, με αυτή την κυβέρνηση, θα της τα κοστολογούσαν τόσο ακριβά : 553 ευρώ έπρεπε να πληρώσει! Και μάλιστα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου…
Την πρώτη ζαλάδα που της ήρθε την απέδωσε στην υγρή ζέστη, μετά σκέφτηκε μήπως ήταν εγκεφαλικό, πήγε να πάρει τηλέφωνο αλλά το σταθερό ήταν κομμένο και στο κινητό η κάρτα είχε λήξει …
Ψυχραιμία, μονολόγησε… Θα ξαπλώσω και θα μου περάσει..
Μόλις ξεκαθάρισε λίγο το μυαλό της, είδε την υποσημείωση, κάτω από το 553 ευρώ: «Αν ανήκετε στις ειδικές κατηγορίες (μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία κλπ), ελάτε για να κάνουμε νέο εκκαθαριστικό»
Ανάσανε κι αναστέναξε ή αναστέναξε και ανάσανε, δεν κατάλαβε…
«Εντάξει, σκέφτηκε ,μάλλον λάθος θα έγινε , ας πάω να διευθετήσω το θέμα γιατί έτσι κι αλλιώς, πού θα βρω πεντακόσια πενήντα τρία ευρώ…;;»
Μόνο τα ..τρία είχε κι αυτά…
Πήγε την άλλη μέρα πρωί-πρωί στην εφορία και εξήγησε στον υπάλληλο την κατάσταση, λέγοντας του ότι πρέπει να γίνει άλλο εκκαθαριστικό για την περίπτωση της .
Και πήρε την απάντηση: « Ξέρετε, δεν έχω ενημερωθεί για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη νέα εκκαθάριση . Το ΤΑΞΙΣ δουλεύει και γνωρίζει , όμως εμείς ακόμα περιμένουμε να ενημερωθούμε και κατόπιν θα σας ενημερώσουμε. Ελάτε την άλλη βδομάδα..»
«Μα … εδώ λέει ότι πρέπει να πληρώσω αυτά τα λεφτά μέχρι 30/9, ψέλλισε η Βούλα, «και δεν τα έχω ούτε πρόκειται να τα βρω ..»
« Ε τι να σας κάνω κυρία μου, προερχόμαστε από απεργία σας λέω, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…» είπε ο υπάλληλος και η συζήτηση έλαβε τέλος .
Νατάσα Ράγιου
Αν. Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ
π. Βουλευτής Αχαΐας.