ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Την ανάγκη για λιγότερο κράτος και μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 230.000 άτομα σε βάθος πενταετίας, προβάλλει η Νέα Δημοκρατία με βάσει το δικό της σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το οποίο κατά την ηγεσία της είναι λιγότερο οδυνηρό για την κοινωνία και...
με τις λιγότερες επιπτώσεις από αυτό που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης μια εκτενή συνέντευξη στα γραφεία του κόμματος, όπου κυρίως ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ.Σαμαρά, ο κ. Χρ.Λαζαρίδης εξήγησε την «γαλάζια» πρόταση και έδωσε αναλυτικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για το δημοσιονομικό της όφελος.

Στην αρχή, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της συνέντευξης και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντέστρεψε την σκοπιμότητα της πρότασης και την κακοποίησε, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν προτείνει απολύσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο ο κ. Λαζαρίδης το παρουσίασε με εκτενή παραδείγματα, θα υπάρξει συνολική μείωση του ελλείμματος κατά 11,5 δισ. ευρώ εν αντιθέσει με το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει μείωση 9,2 δισ. ευρώ, δηλ. 2,3 δισ. περισσότερο.

Παράλληλα η ΝΔ υπεραμύνεται της άποψης, ότι με τη δική της πρόταση θα επέλθει πιο γρήγορα και πιο ομαλά ο περιορισμός του κράτους, ενώ αποτρέπονται οι απολύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται έμφαση στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας μόλις γίνει κυβέρνηση.

Η «γαλάζια» εφεδρεία

Συγκεκριμένα με την πρόταση της ΝΔ, όπως αυτή παρουσιάστηκε, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για τρία χρόνια, μπορεί σε ένα χρόνο να επιτευχθεί καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατ. ευρώ, έναντι 614 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Στα πέντε χρόνια για τα οποία έγινε ο σχεδιασμός της ΝΔ θα έχει επιτευχθεί, όπως αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μείωση του ελλείμματος σχεδόν 4 δισ. ετησίως, αλλά και μείωση του κράτους κατά 230.000 εργαζόμενους.

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε και πάλι, όπως και στις 5 Ιουλίου 2011, ότι η πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία έχει τις εξής τρεις κατηγορίες, για όσους:

  • είναι πάνω από τα 50 έτη, εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού.
  • για όσους είναι από τα 40-50 έτη, εφεδρεία για δυο τριετίες και
  • από τα 30-40 έτη, εφαρμογή για μια τριετία
Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.

Αρνείται τις απολύσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται τις απολύσεις, με το επιχείρημα, ότι δεν αντέχει τις αποζημιώσεις απολύσεων ο δημόσιος προϋπολογισμός, αφού θα κληθεί να τις πληρώσει τον επόμενο χρόνο. Κατά τη ΝΔ ξεπερνούν τα 158 εκατ. ευρώ για 30.000 εφέδρους, υπό απόλυση, κατά τους μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως με τη μορφή εφεδρείας που προτείνει η ΝΔ οι συνολικές καθαρές οικονομίες κάθε χρόνο για το δημόσιο ταμείο είναι μεγαλύτερες από εκείνες της εφεδρείας που προτείνει η κυβέρνηση και από εκείνες του επιδόματος ανεργίας.