ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ


Ειδικό δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδίκασε σήμερα Πέμπτη έναν διαδηλωτή στην ποινή του θανάτου και έναν δεύτερο σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο ενός αστυνομικού σε σιιτικό προάστιο στη Μανάμα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων...
του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν ότι σκότωσαν «εκ προμελέτης» έναν αστυνομικό εν ώρα καθήκοντος στη Σίτρα, κοντά στην Μανάμα, «με τρομοκρατικούς σκοπούς», καθώς και για τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις σε δημόσιους δρόμους, είπε ο εισαγγελέας Γιούσεφ Φλάιφελ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο BNA.

Δικαστήριο καταδίκασε επίσης 20 γιατρούς σε ποινές κάθειρξης πέντε ως δεκαπέντε ετών κρίνοντάς τους ενόχους για κλοπή φαρμάκων και αποθήκευση όπλων στην διάρκεια των ταραχών στο βασίλειο του Κόλπου.

Οι Σιίτες του Μπαχρέιν, που αποτελούν την πλειοψηφία στο βασίλειο, το οποίο κυβερνά εδώ και δεκαετίες μία σουνιτική δυναστεία, είχαν βγει στους δρόμους της χώρας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο με αίτημα μεγαλύτερη πρόσβαση σε δουλειές και συμμετοχή στην κυβέρνηση. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων με τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η επιβολή στρατιωτικού νόμου ανέσχεσε το κίνημα αυτό.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 1.000 συνελήφθησαν - στην πλειοψηφία τους Σιίτες - κατά την καταστολή.

Στην δεύτερη δίκη, οι 20 γιατροί καταδικάστηκαν για την βίαιη κατάληψη ενός νοσοκομείου, διασπορά ψευδών ειδήσεων, άρνηση να παράσχουν φροντίδα, πρόκληση μίσους εναντίον της μοναρχίας και εκκλήσεις να ανατραπεί. Οι γιατροί διέψευσαν επανειλημμένα τις κατηγορίες, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από τις αρχές με σκοπό να τιμωρηθεί το ιατρικό προσωπικό που φρόντιζε ανθρώπους που έλαβαν μέρος στις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις.

Οι δέκα από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, ενώ οι δύο καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και οι υπόλοιποι σε ποινές κάθειρξης 5 ετών.

Οι αρχές διατείνονται ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός σιιτικού καθεστώτος, με στήριξη από το Ιράν - κατηγορία που η αντιπολίτευση αλλά και η Τεχεράνη διαψεύδει.

Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μπαχρέιν εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με το οποίο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις ποινές, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα «αυστηρές».