AΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!...


Δεν πρόλαβαν καλά καλά να συγκεντρωθούν στο Λευκό Πύργο οι αγανακτισμένοι και οι φοιτητές να κινηθούν προς τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ και άρχισαν οι πρώτες προσαγωγές.  Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην...
Θεσσαλονίκη σταματούν σύμφωνα με πληροφορίες σε όλα τα σημεία της πόλης νεαρούς και απλούς διαδηλωτές για έλεγχο στοιχείων. Μάλιστα, χωρίς να έχουν προκληθεί επεισόδια η αστυνομία έχει προβεί σε 32 προσαγωγές. Έναςνεαρός συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για κατοχή βεγγαλικών.

'Ήδη λοιπον η αστυνομία πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους για την αποφυγή επεισοδίων κατά τις διαδηλώσεις, που εκτιμάται ότι θα είναι οι μαζικότερες των τελευταίων ετών.

Οι Αγανακτισμένοι έχουν αρχίσει να δίνουν το «παρών» στα τρία σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν καθορίσει (Λευκός Πύργος, Βασ. Γεωργίου και έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου). Στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το Βελλίδειο.

Οι ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώνονται στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και στις 6 το απόγευμα θα κινηθούν πεζή μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Επίσης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών, στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα. 

Στις 18:00 ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα έξω από το Κατσάνειο θα συγκεντρωθούν οπαδοί του Ηρακλή. Στην Καμάρα το «ραντεβού« των αντιεξουσιαστών. Επί ποδός και οι φοιτητές. Οι πορείες αναμένεται να ξεκινήσουν κατά τις 19:00 και θα καταλήξουν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», όπου στις 8 θα ξεκινά η ομιλία του πρωθυπουργού.

Στις 18:30 μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη Θεσσαλονίκη φθάνουν, επίσης, από την Αθήνα και μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω".

Με μαύρες κορδέλες, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους, ενώ εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της επιχείρησης, κατά της ιδιωτικοποίησής της.

Απόρθητο φρούριο το «Βελλίδειο»

Το «Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης» θυμίζει απόρθητο φρούριο. Η πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τη νότια πύλη της ΔΕΘ (έναντι της πλατείας της ΧΑΝΘ), απ’ όπου διέρχονται παραδοσιακά όλες οι πορείες, σχεδιάζεται να αποκλειστεί με την τοποθέτηση του φράχτη από μέταλλο και πλεξιγκλάς που χρησιμοποιήθηκε στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου. Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το όχημα ισραηλινής προέλευσης της ΕΛ.ΑΣ. με τον εκτοξευτήρα νερού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αστυνομικών αρχών, στα μέτρα θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί και ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι ότι η φετινή δύναμη που επιστρατεύει η ΕΛ.ΑΣ. είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, θυμίζοντας μέρες Συνόδου Κορυφής του 2003.

Κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους.  Αυτό που προβληματίζει είναι τα έξι διαφορετικά σημεία αφετηρίας των διαδηλώσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί και το «ανοικτό» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περιμετρικά του οποίου θα αναπτυχθούν, πάντως, σχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Πέρα από το φράκτη στη Θεσσαλονίκη θα «ανηφορίσει» και ο «Αίαντας», η αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων. Το θωρακισμένο όχημα, που θα βρίσκεται σε επιφυλακή και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διαθέσει τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιβλέπουν τα μέτρα της Αστυνομίας και τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ.