Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΕΝΩ Η ΥΦΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΥΨΗΟ Βενιζέλος καθησυχάζει, η ύφεση στα ύψη, το Χρηματιστήριο στα βάθη και νέα σενάρια εκλογών "Προγραμματισμένη και όχι ξαφνική η διακοπή των διαπραγματεύεσων με την τρόικα" λέει ο ΥπουργόςΝα καθησυχάσει την αγορά, βλέποντας το Χρηματιστήριο να κινείται στα "κόκκινα" (με πτώση του Γενικού Δείκτη που κινείται μεταξύ 3 και 4%) αλλά και τους πολίτες επιχείρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγο μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ότι διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αργά το μεσάνυχτα, όταν οι δανειστές μας απαίτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν διεκόπησαν ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις, αλλά ήταν προγραμματισμένο να σταματήσουν χθες και να ξεκινήσουν πάλι σε 10 ημέρες. Μέχρι τότε φυσικά, η 6η δόση του δανείου θα είναι στον αέρα, έστω κι αν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγε να υιοθετήσει αυτή την φρασεολογία.
Την ίδια ώρα πάντως, φουντώνει και πάλι η φημολογία για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω του εκτροχιασμού της ύφεσης, η οποία θα φτάσει στο 5%, όπως παραδέχθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος δεν διέψευσε ότι η τρόικα ζήτησε τη λήψη νέων μέτρων, ωστόσο επέμεινε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ύφεσης.
Ένα πάντως είναι σίγουρο: ότι αρχίζει και πάλι το γνωστό «γαϊτανάκι» με τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» και «τον κίνδυνο να μην δοθεί η δόση του δανείου». Αυτό το έργο έχει ξαναπαιχτεί με σχεδόν όλες τις προηγούμενες δόσεις και πάντα κατέληξε σε λήψη νέων μέτρων. Απομένει να δούμε, αν αυτή τη φορά θα οδηγήσει σε νέα μέτρα ή σε εκλογές.
"Διαφωνήσαμε με την τρόικα στα νούμερα"
«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε στα νούμερα, για αυτό διακόψαμε, αλλά ήταν προγραμματισμένο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί καθησυχαστικός μετά τις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επεσήμανε ότι ήταν προγραμματισμένη η διακοπή των συζητήσεων και η επανέναρξή τους στις 14 Σεπτεμβρίου.
Είπε ότι δεν τίθεται θέμα να ληφθούν πρόσθετα και εισπρακτικά μέτρα, θα εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα και πρόσθεσε ότι αν οι πολίτες βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, θα αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση.Υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα που απασχόλησε την Τρόικα ήταν η ύφεση και επανέλαβε ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων: «Η ύφεση κινείται κοντά στο 5% και αυτό αλλάζει πολλά δεδομένα».
Τέλος είπε ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα διεξάγονται σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα.