ΤΑ "ΕΣΠΑΣΑΝ" ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΤΡΟΪΚΑΣε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομλίες μεταξυ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα για τα επιπλέον μέτρα που μας ζητούνται λόγω μεγάλης απόκκλισης στους στόχους και κυρίως στο έλλειμμα που εμφανίζεται τελικά μεταλύτερο κατά 1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 8,7% έναντι 7,7% που ήταν ο στόχος πράγμα που θα σημάνει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, ο υπουργός Οικονομικών τους δήλωσε - αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό - ότι δεν συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και ότι αυτή θα γίνει πλέον σε επίπεδο Eurogroup. Oι ελεγκτές αποχώρησαν και - σύμφωνα με το Reuters - πηγή του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο δεν δεσμεύεται για την εκταμίευση της επόμενης δοσης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους με την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων μέτρων, προσθέτοντας ότι αυτό το μείγμα πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά καθώς επιτείνει την ύφεση. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, φέρεται να "διαφώνησε σε όλα" με την τρόικα. Έτσι οι ελεγκτές αποχώρησαν με πηγές να αναφέρουν ότι ίσως επιστρέψουν σε 10 ημέρες.
Πάνττως, το λόγο έχει τώρα η ΕΕ που καλείται να δώσει λύση στο επόμενο Eurogroup. Αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τη χώρα μας καθώς είναι γνωστός ο αργός ρυθμός με τον οποίο κινείται η ΕΕ και οι διαφωνίες ακόμη και για ελλάσσονα ζητήματα μεταξύ κορυφαίων παραγόντων.
Αν το ζήτημα φτάσει εκεί είναι σίγουρο ότι οι δείκτες της αγοράς θα "ματώσουν" και πάλι και η οικονομία της χώρας θα μπει ξανά σε φάση μεγάλης αβεβαιότητας. Η εμπλοκή δεν μπορούσε να είχε γίνει επίσης σε χειρότερη στιγμή καθώς δίνει πολύ άσχημο σήμα για το δεύτερο δάνειο, με τις