ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 24 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣΤη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για τις χθεσινές συγκρούσεις στο Κάιρο, κυρίως μεταξύ χριστιανών κοπτών και των δυνάμεων ασφαλείας, που στοίχισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, διέταξε το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου, μετά τις καταγγελίες για θανάσιμο...
τραυματισμό διαδηλωτών από στρατιωτικά άρματα.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις αναταραχές, που ξέσπασαν μετά από διαδήλωση διαμαρτυρίας για επίθεση εναντίον εκκλησίας στο Ασουάν.
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 212 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα κυρίως ανάμεσα σε χριστιανούς κόπτες και τις δυνάμεις της τάξης στο κέντρο του Καΐρου. Οι συγκρούσεις ήταν οι πιο αιματηρές μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.
Ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες κάνουν λόγο για το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων όταν τους παρέσυραν άρματα μάχης.
Ο στρατός ζήτησε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για τις συγκρούσεις «σχηματίζοντας επιτροπή για τη συλλογή στοιχείων ώστε να εξακριβωθεί τι συνέβη και να λάβει μέτρα εναντίον όσων αποδειχθεί ότι ενεπλάκησαν».
Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο στρατός δήλωσε επίσης ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας και επανέλαβε ότι προτίθεται να μεταβιβάσει την εξουσία στους πολίτες.
Η ασφάλεια έχει ενισχυθεί σε πολλές τοποθεσίες του Καΐρου, με μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων να αναπτύσσεται έξω από το κοινοβούλιο και κυβερνητικά κτήρια εν αναμονή νέων αναταραχών. Αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί έξω από το νοσοκομείο όπου έχουν μεταφερθεί οι κόπτες νεκροί και τραυματίες.
Παράλληλα ο Αχμεντ αλ Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Αζχαρ, ζήτησε σήμερα την έκτακτη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας.
Ο μεγάλος ιμάμης, που είναι επικεφαλής του ανώτατου εκπαιδευτικού θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, κάλεσε σε συνομιλίες τα μέλη της Αιγυπτιακής Οικογένειας, μιας οργάνωσης στην οποία μετέχουν μουσουλμάνοι και χριστιανοί ιερωμένοι, «σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης».
Ο μεγάλος ιμάμης έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα Γ', σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι χριστιανοί κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διακρίσεις σε μια κατά πελιονότητα μουσουλμανική κοινωνία. Οι Κόπτες αποτέλεσαν στόχο αρκετών επιθέσεων. Την Πρωτοχρονιά επίθεση σε μια εκκλησία τους στην Αλεξάνδρεια στοίχισε τη ζωή 23 ανθρώπων.
Στις 7 Μαΐου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν στο Κάιρο όταν μουσουλμάνοι επιτέθηκαν σε δύο εκκλησίες, λέγοντας ότι μια χριστιανή που ασπάστηκε το Ισλάμ κρατείτο σ' έναν από αυτούς τους τόπους λατρείας.