ΧΑΘΗΚΑΝ 300.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
(από την Ημερησία)
Μεγαλώνει επικίνδυνα η «δεξαμενή» των ανέργων καθώς μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 300.000 θέσεις απασχόλησης. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία (Ιούλιος 2011-2010) που έκανε το... 
Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Τη Συνομοσπονδία, την προβληματίζει ιδιαίτερα, όπως σημειώνει ο πρόεδρός της Δ. Ασημακόπουλος, «η απώλεια θέσεων απασχόλησης, ενώ έκδηλες είναι οι ανησυχίες για επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πως μέχρι το Καλοκαίρι του 2012 θα κλείσουν 183.000 επιχειρήσεις και θα χαθούν άλλες 250.000 θέσεις εργασίας».
Ποσοστό
Όπως εξηγεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το απόθεμα δηλαδή των ανέργων, σχηματίζεται κατά τα 2/3 από την απώλεια θέσεων απασχόλησης και κατά το 1/3 από τα νεοεισερχόμενα άτομα. Το στοιχείο αυτό φανερώνει», συνεχίζει το Ινστιτούτο, «ότι περνάμε σε μια νέα φάση κατά την οποία το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής δομής απασχόλησης δεν είναι πλέον η περιορισμένη απορρόφηση των νεοεισερχόμενων ατόμων σε θέσεις εργασίας -φαινόμενο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δεκαετίες? αλλά η καταστροφή των ήδη υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης». Μάλιστα, η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην κατανομή του ποσοστού ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών. Έτσι, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (42,4%) για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, στην οποία κυρίως ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι, τα ποσοστά ανεργίας για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% έως το 100%.
Κατά 35% 
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2010 ? Ιούλιος 2011) οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213.241 άτομα, φτάνοντας στα 820.276 άτομα. «Αυτή η αύξηση της ανεργίας κατά 35% μέσα σε διάστημα 12 μηνών καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το βάθος της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία», σχολιάζει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Υπογραμμίζει δε, ότι «ούτε η εποχική απασχόληση των καλοκαιρινών μηνών μπόρεσε να αναστρέψει αυτή την καθοδική πορεία, αφού μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος ? Ιούλιος 2011) προστέθηκαν στο απόθεμα των ανέργων 26.500 άτομα.
Ο κ. Ασημακόπουλος πιστεύει ότι «εάν δεν αντιστραφεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας με κάθε διαθέσιμο μέσο πολιτικής, η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ο επιθυμητός στόχος της βιωσιμότητας του δημοσίου και (ιδιωτικού) χρέους θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα άπιαστος».