Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


  
Του Σωτήρη Καψώχα
Η δυσκολότερη και πλέον κομβική χρονιά για την ελληνική οικονομία θεωρείται το 2012, καθώς απαιτούνται φορολογικά μέτρα και περικοπές, υπέρτερα των 9,5 δισ. ευρώ, για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 5,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει το επόμενο έτος τον Κρατικό Προϋπολογισμό με έλλειμμα στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ, έχοντας εξασφαλιστεί έστω και οριακά θετικό αποτέλεσμα (πρωτογενές πλεόνασμα) στη διαχείριση των κρατικών εσόδων και των δαπανών, όταν αφαιρεθούν τα ποσά που θα χρειαστούν για την πληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους.

Μέχρι στιγμής το πακέτο μέτρων για να «κλειδώσουν» οι στόχοι του 2011-2012 προβλέπει:
• Περικοπές 20% στην μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο

• Περικοπές 4% μεσοσταθμικά στις συντάξεις

• Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα

• Δραστικός περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο με βάση τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις

• Περικοπές των φοροαπαλλαγών και μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2011

• Επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα

Το πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής συζητήθηκε μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των εκπροσώπων της τρόικας και θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- σήμερα στη Βουλή.

Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας οικονομικής πολιτικής έχουν αποφασισθεί, αφού οι κυβερνητικές επιλογές στο σύνολό τους έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιλαμβάνει επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή άνω των 9,5 δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει:
• Κατά 2,8-3 δισ. ευρώ από την υποχώρηση κατά 20% των αποδοχών που θα φέρει το νέο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία.

• Κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ από την επιβάρυνση που θα υποστούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ.

• Κατά 1,3 δισ. ευρώ από την κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών.

• Κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων και των προνοιακών ενισχύσεων.

• Κατά 1,2 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις.

• Κατά 1 δισ. ευρώ από την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, καθώς και με την αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και ποτά.

• Κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, που θα επηρεάσει προς τα πάνω το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Βούληση της κυβέρνησης, όπως έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι να ψηφισθεί στις31 Οκτωβρίου ο νέος Προϋπολογισμός και, παράλληλα, μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία, να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα (νέο μισθολόγιο, Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο, εργασιακή εφεδρεία), ώστε να εφαρμοστεί χωρίς εκκρεμότητες και ασάφειες η οικονομική πολιτική.

Από τη σαφήνεια των κυβερνητικών στόχων θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, η αξιολόγηση των ελεγκτών της τρόικας, βάσει της οποίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισήμανε στη Real news ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι ο κρισιμότερος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα μας, καθώς από την υλοποίησή του εξαρτάται η μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση και τη συρρίκνωση σε φάση ανάκαμψης και προοπτικής.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αναγνωρίζουν και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι τόνισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι «εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι βέβαιο ότι θα έχετε κερδίσει οριστικά το στοίχημα των αγορών και της αξιοπιστίας». 
real.gr