ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ


Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρονται οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, σχετικά με την λειτουργία των φαρμακείων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο...
κοινοποίησε τις εξής αποφάσης:

«Η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, είναι υποχρεωτική, όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου.

Οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου, δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας - Τετάρτης, ή της Τρίτης - Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο.

Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο έως 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

 Οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους , για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο διαδίκτυο .

Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης, όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

Σε τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της Περιφέρειας.

Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεων τους κατά τα ανωτέρω δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών.

Σταδιακώς οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας πιλοτικά από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα μετατρέψουν τις καρτέλες-πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων που αναρτούνται στα φαρμακεία τους σε ηλεκτρονικές, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών, όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας».

Οι φαρμακοποιοί επιμένουν στις θέσεις τους.

Τέλος στις πιστώσεις για όσα ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους, βάζουν από την 1η Νοεμβρίου οι φαρμακοποιοί και παράλληλα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου, ούτε θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική συνέλευση των Φαρμακευτικών Συλλόγων αποφάσισε την συμμετοχή των φαρμακοποιών Αττικής και Πειραιά στην πανελλαδική κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης 19-10-2011.

Σε ψήφισμά της η Γ.Σ. εκφράζει τη ριζική της διαφωνία με την υπουργική απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και δηλώνει ότι ουδείς φαρμακοποιός πρόκειται να εφαρμόσει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν την ακατανόητη -όπως τη χαρακτηρίζουν- απόφαση του νέου ταμείου ΕΟΠΥΥ για σύναψη ατομικής σύμβασης με τα φαρμακεία, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κίνηση αποτελεί αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμπεριφορά, ωμό εκβιασμό απέναντι σε αυτούς που έχουν αποδείξει ότι μέχρι σήμερα έχουν στηρίξει την οικονομική πολιτική των Ταμείων και ομολογία ότι οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία είναι αβέβαιες». Όπως αποφασίστηκε, κανένας φαρμακοποιός δεν θα υπογράψει ατομική σύμβαση και τα φάρμακα θα δίνονται τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους του εν λόγω ταμείου.

Τέλος, δίνεται περιθώριο ενός μήνα για να εξοφλήσουν τα Ταμεία τα χρέη τους προς τα φαρμακεία. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, υπογραμμίζεται, όποιο ασφαλιστικό ταμείο δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του, δεν θα πιστώνεται.

Καταλήγοντας, οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι ο κλάδος τους έχει υποστεί τις περισσότερες συνέπειες εν ονόματι του «ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων», «καθιστώντας το ελληνικό φαρμακείο το πιο ανοικτό επάγγελμα στην Ευρώπη». «Ως εκ τούτου», διαμηνύεται, «οποιαδήποτε επιπλέον επιδρομή αποτελεί κίνηση εκ του πονηρού και θα απαντηθεί κατάλληλα».