Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ"


Χαιρετίζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ως περισσότερο συμβολική για το έθνος, τη στιγμή αυτή, από ποτέ άλλοτε μεταπολιτευτικά.
Εμείς, στη Δημοκρατική Συμμαχία, τονίζουμε ότι:
Έλληνες, θα τα καταφέρουμε!
Συμπατριώτες, μπορούμε και να αγωνιστούμε και να νικήσουμε και να εκπλήξουμε!
Το ξανακάναμε και πρόσφατα, το 2004, όταν όλοι πίστευαν ότι θα αποτύχουμε!
Αλλά το μέγιστο δίδαγμα μετά το 1912-13 ήταν ο επικός μας αγώνας και η νίκη του ’40.
- Δώσαμε τη μάχη μονιασμένοι, με μια ψυχή, με μια φωνή.
- Διώξαμε την ηττοπάθεια, το φόβο και την απαισιοδοξία.
- Πιστέψαμε στις δυνάμεις μας.
- Απέναντι στον κίνδυνο ήμασταν ταυτόχρονα τολμηροί, γενναίοι και μονιασμένοι, αλλά ο αγώνας μας είχε και καλά σχεδιασθεί.
- Αλλά, πάνω απ’ όλα, αφήσαμε τότε-όπως κάνουμε πάντα στις πιο καλές μας στιγμές-πίσω του ο καθένας κάθε σκέψη προσωπικού συμφέροντος, κάθε μικρόνοια και ατομικό υπολογισμό.
Την κρίσιμη ώρα αφήσαμε κατά μέρος τον εαυτό μας και «Ευαγγελιστήκαμε την Ελλάδα», όπως τόσο εύστοχα το είπε ο Κώστας Ουράνης.
Αυτές τις αρετές έχει σήμερα ανάγκη να θυμηθεί, να ανακαλέσει και να επαναβιώσει ο Ελληνισμός-και πάνω απ’ όλα ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά-τις τραγικές ετούτες και δύσκολες ώρες που περνάμε. Μόνον έτσι θα δώσουμε, ενωμένοι, τον αγώνα απέναντι σ’ αυτήν την κρίση που όχι μόνον μας υποβαθμίζει αλλά και μας ταπεινώνει.
Ποτέ-για πολλές δεκαετίες-δεν ήταν πιο επίκαιρο το πολύπλευρα διδακτικό το νόημα της 28ης Οκτωβρίου!
Τιμούμε τους αγωνιστές του 40’ και στους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης που τους διαδέχτηκαν: εκείνους που μοναδική τους σκέψη είχαν την πατρίδα, όχι το προσωπικό όχι το οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον.