Ο ΣΟΝ ΠΕΝ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΡΙΡ

Ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός Σον Πέν διαδήλωσε στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου και ενώθηκε με χιλιάδες Αιγύπτιους διαδηλωτές. Κάλεσε δε το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο να τιμήσει την υπόσχεσή του καταργώντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να τροποποιήσει τον νέο εκλογικό νόμο που ανοίγει το δρόμο σε υποστηρικτές και πρώην στελέχη του Χόσνι Μουμπάρακ να καταλάβουν έδρες στο Κοινοβούλιο.


Ο Σον Πέν ήταν προσκεκλημένος του Αιγύπτιου συναδέλφου του Χαλέντ ελ-Ναμπάουι.

«Ο κόσμος εμπνέεται από την έκκληση για ελευθερία, από τη θαρραλέα επανάσταση της Αιγύπτου για την ελευθερία της. Ασφαλώς δεν ολοκληρώθηκαν όλα σε μια νύχτα, απομένουν ακόμη να δοθούν αγώνες, υπάρχουν συνταγματικά θέματα, η μεταβίβαση της εξουσίας από το στρατό στο λαό» δήλωσε ο ηθοποιός, σύμφωνα με το δικταυκό τόπο της εφημερίδας Al-Ahram.

Εξήντα πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένης της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχουν δώσει διορία έως την Κυριακή στο Στρατιωτικό Συμβούλιο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, σε αντίθεση περίπτωση απειλούν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Η σημερινή κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε «η Παρασκευή που διεκδικούμε ξανά την Επανάσταση».

Στη διαδήλωση δεν συμμετείχε η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι διαδηλωτές πιέζουν το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο από την 11η Φεβρουαρίου, να τιμήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προτού οι Αιγύπτιοι κληθούν στις κάλπες το Νοέμβριο για να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο.

Ως προς το πρόσφατο νομοθέτημα για τον εκλογικό νόμο, ορίζει ότι δύο τρίτα των εδρών της Βουλής θα διεκδικηθούν από πολιτικά κόμματα και το ένα τρίτο από ανεξάρτητους υποψηφίους.

Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι το να επιτραπεί σε τόσους πολλούς ανεξάρτητους υποψήφιους να συμμετάσχουν θα δώσει την ευκαιρία σε υποστηρικτές ή στελέχη του πρώην καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ να καταλάβουν έδρες στο Κοινοβούλιο.

Ζητούν να εκδοθεί ένα διάταγμα που θα απαγορεύει σε πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ -το οποίο έχει διαλυθεί - να λάβουν μέρος στις εκλογές.

Παράλληλα, αξιώνουν να τερματιστούν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία, να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση, καθώς και να οριστεί κατώτερος και ανώτατος μισθός για τους δημόσιους λειτουργούς.