ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


H κρίση μας δίνει την ευκαιρία και αυτή η συμφωνία μας δίνει το χρόνο να προχωρήσουμε σε όσα θέλουμε να αλλάξουμε στη χώρα, τόνισε στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία και αυτή η συμφωνία μας δίνει το χρόνο να προχωρήσουμε σε όσα θέλουμε να αλλάξουμε στη χώρα, τόνισε στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης, ενημέρωσε νωρίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τις αποφάσεις της Συνόδου.
Το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς.
Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ανέλυσαν στους υπουργούς όλες τις πτυχές της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας μέσω της μόνιμης επιτήρησης, είπε ότι ετέθη, πράγματι, σε κάποια στιγμή των διαπραγματεύσεων αλλά ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Στο υπουργικό Συμβούλιο διευκρινίστηκε ότι η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνιστά αποκλειστικά τεχνική βοήθεια και δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Αναφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντιδράσεις του τραπεζικού συστήματος είπε ότι κάποια ΜΜΕ και προοδευτικά κόμματα υιοθετούν και αναπαράγουν τα επιχειρήματα των τραπεζών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ορισμένα ΜΜΕ αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικό σύνδρομο που προωθεί την διανοητική και συναισθηματική καθήλωση των πολιτών.

Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς το καθαρό κέρδος από την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να φθάσει στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ κάθε χρόνο η απομείωση των τόκων θα αποφέρει κέρδη 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ισοδυναμεί με ένα πολυνομοσχέδιο και μια έκτακτη εισφορά ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.