ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Συναντήσεις Παπανδρέου με πολιτικούς αρχηγούς θα θυμίζει το σημερινό πρωινό στο δήμο της Πάτρας. Μόνο που ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν θα συζητούν για την οικονομική κρίση, αλλά για την κρίση στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ίσως η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ο δήμος κυβερνιέται... από μειοψηφία αφού ο Γιάννης Δημαράς απώλεσε εννέα δημοτικούς τους συμβούλους, τους οποίους διέγραψε! Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας μετατράπηκε στο πιο.... πρωτότυπο της χώρας, αφού ο δήμαρχος... έχει τη μειοψηφία!
Κυνική η ομολογία του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Η απόφαση διαγραφής των οκτώ δημοτικών συμβούλων αποστερεί και τυπικά από την παράταξή μας τη δυνατότητα να είναι η παράταξη της πλειοψηφίας. Λέω και τυπικά, γιατί -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ουσιαστικά είχε απολέσει την πλειοψηφία από τη στιγμή που οι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι επέλεξαν το δρόμο της δημόσιας διαφοροποίησης».
Όπως είπε ο δήμαρχος, «οι εξελίξεις στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης, μας έφεραν πιο γρήγορα, μπροστά σε ένα τοπίο απλής αναλογικής και καλούμαστε τώρα να αποδείξουμε ότι η απλή αναλογική, που αναβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και το ρόλο των μελών του δεν οδηγεί σε ακυβερνησία, αλλά σε προγραμματική σύγκλιση, σε συνεννόηση, σε συνεργασία».
Τι θα επιδιώξει λοιπόν ο κ. Δημαράς; Την συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων! Και όχι με τους εννέα ανεξάρτητους - πρώην συμβούλους της παράταξής του, έστω και αν αυτοί αποτελούν πλέον ένα μεγάλο τμήμα του Σώματος!

Ο κ. Δημαράς δήλωσε πως θα παλέψει για τη σύγκλιση με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πόλης τονίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο η λειτουργία της ομάδας του δεν θα διαπνέεται από τη λογική της επιβολής αποφάσεων, αλλά από τη λογική επεξεργασίας εναλλακτικών λύσεων για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τη πόλη και επιδίωξη συνεννόησης και συναίνεσης στην λύση που θα συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Απομένει να δούμε το πώς θα αντιδράσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων στα όσα θα τους πει ο δήμαρχος. Αν και σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στον «Μax Fm» η κατάσταση μάλλον είναι δύσκολη!

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Αηδίες... μπροστά στα προβλήματα της πόλης
Ως αηδίες χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Άνθρωποι - Νέα Πόλη» Κώστας Χριστόπουλος, όλα αυτά που συμβαίνουν στην παράταξη Δημαρά, σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης. «Πρέπει να δουλέψουμε, να βοηθήσουμε τον κόσμο. Την πλειοψηφία, ο κ. Δημαράς επέλεξε να μην έχει. Θα συζητήσουμε ευχαρίστως μαζί του για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλά δεν μπορώ να πάρω μαζί μου μία λευκή επιταγή και να του την δώσω. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να ισχυρίζεται πως έχουμε την ίδια ευθύνη, όταν εκείνος διέγραψε τους εννέα. Έχει προσωπική ευθύνη. Στο ραντεβού μας θα τον φέρω προ των ευθυνών του για τα ζητήματα της πόλης. Αυτά ενδιαφέρουν τους δημότες. Όλη αυτή η ιστορία νομίζω πως είναι επικοινωνιακή».


ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ:
Όχι σε όλα
«Όχι» σε όλα, αναμένεται να πει ο Κώστας Πελετίδης. «Εμείς τι να στηρίξουμε; Έχουμε διαφορετική πολιτική. Έχουμε ένα πρόγραμμα που ο κ. Δημαράς δεν μπορεί να το υλοποιήσει. Διαφωνούμε ριζικά μαζί του», υπογράμμισε.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν θα λέμε ότι θέλει ο Δημαράς
Αρνητικός ως προς αυτά που θα ζητήσει ο δήμαρχος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Κατσικόπουλος: «Δεν θα λέμε ότι θέλει ο Δημαράς. Κάνει λάθος να μεταβιβάζει την ευθύνη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού επέλεξε ο ίδιος να μην έχει την πλειοψηφία με τις διαγραφές που έκανε. Δεν μπορεί να κατηγορεί τους υπόλοιπους. Ας μας πει τι έκανε ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των οργανισμών», δήλωσε.


ΔΗΜΗΡΗΣ ΑΪΒΑΛΗΣ:
Ζητώ εξηγήσεις
Για «μόρφωμα» που δεν το κατανοεί έκανε λόγο ο Δημήτρης Αϊβαλής. Δήλωσε, όμως, πρώτα πως κάνει λάθος ο δήμαρχος, όταν μιλά για «απλή αναλογική», αφού ο νόμος ορίζει σαφέστατα πως υπάρχει πλειοψηφία. «Πώς θα τα βρει με τις άλλες παρατάξεις, όταν δεν τα έχει βρει με την δική του;», αναρωτήθηκε. «Όταν μέσα σε δέκα μήνες έχει τα 2/3 της παράταξής του». Δήλωσε ακόμη πως δεν μπορεί να γίνει... συγκυβερνήτης στο δήμο και μίλησε για ένα «μόρφωμα, το οποίο αναζητά ο δήμαρχος». Καταλήγοντας με την εξής φράση: «Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΟΥΡΑΜΑΝΗΣ:
Στήριξη αλλά με κριτική
«Για τα ζητήματα της Πάτρας θα υπάρχει στήριξη αλλά με κριτική», δήλωσε ο Ανδρέας Τζουραμάνης. Επισημαίνοντας πως θα ήταν εντελώς λάθος το να μην ψηφίζει ζητήματα που έχουν σχέση με το συμφέρον της Πάτρας. Και περιμένει να ακούσει... τι θα του πει ο δήμαρχος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ
Εξαρτάται από το δήμαρχο
Ο κ. Πατούχας δήλωσε πως εξαρτάται από τον ίδιον το δήμαρχο και όσα θα τους πει στη σημερινή συνάντηση, αυτό που ο ίδιος και η παράταξή του θα επιλέξουν να κάνουν. «Μέχρι σήμερα υπήρχε μία ανωμαλία, αφού ο δήμαρχος είχε το 60% του Σώματος. Αν θέλει να περπατήσει αυτό που επιχειρεί, εξαρτάται από τον ίδιον», είπε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΒΗΣ
Ο δήμαρχος «παίζει»
Εκ μέρους των ανεξάρτητων - διαγραφέντων μίλησε ο Π. Παπαγιαβής: «Έχουμε συνεννόηση εμείς οι ανεξάρτητοι. Αν και δεν κληθήκαμε από τον κ. Δημαρά στις σημερινές συναντήσεις του. Αλλά μου φαίνεται πως ο κ. Δημαράς "παίζει"! Μιλά για απλή αναλογική, την ίδια ώρα που στις επιτροπές, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις έχει την πλειοψηφία. Αυτά είναι αστειότητες. O κ. Δημαράς δεν κατάλαβε ότι οι σύμβουλοι βγήκαν με σταυρό. Η επιλογή των συνεργατών του γίνεται από το λαό, αλλά αυτός επέλεξε άλλους κι έτσι οδηγηθήκαμε εδώ».

dete.gr