ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ


Πέθανε σε ηλικία 63 ετών η Λάουρα Πογιάν, επικεφαλής της οργάνωσης «Κυρίες στα Λευκά», η οποία έδινε μάχη για τα δικαιώματα των Κουβανών αντιφρονούντων.  Η Κουβανή άφησε την τελευταία της πνοή σε κλινική της Αβάνας, από καρδιακή ανακοπή. Μέχρι το 2003 η Πογιάν...
ήταν απλώς δασκάλα σε σχολείο της κουβανικής πρωτεύουσας. Εκέινη τη χρονιά οι Αρχές συνέλαβαν 75 ακτιβιστές, με την κατηγορία ότι δέχθηκαν χρήματα από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές πηγές για να σαμποτάρουν το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο.

Όλοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 6 έως 28 χρόνια. Αμέσως μετά η ΕΕ «πάγωσε» τις σχέσεις της με την Κούβα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Η Πογιάν όπως και οι σύζυγοι αρκετών από τους καταδικασθέντες άρχισαν να πραγματοποιούν πορείες στους δρόμους της Αβάνας, συνήθως την Κυριακή. Όλες ήταν ντυμένες στα λευκά και με τον τρόπο αυτόν ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Μάλιστα, το 2005 η ΕΕ τίμησε την Λάουρα Πογιάν με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Έκφρασης, ωστόσο, οι κουβανικές αρχές δεν της επέτρεψαν να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να το παραλάβει.

Οι πορείες των «Κυριών με τα Λευκά» έγιναν γνωστές στην Αβάνα, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία, αλλά και αντι-διαδηλώσεις, προπηλακισμούς και κατηγορίες.

Τελικά, με το πέρασμα των χρόνων οι περισσότεροι από τους 75 καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και αρκετοί ταξίδεψαν στην Ευρώπη, όπου εγκαταστάθηκαν.

Για την απελευθέρωση αρκετών από τους 75 υπήρξε μάλιστα συμφωνία μεταξύ του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, του Ρωμαιοκαθολικού καρδιναλίου Χάιμε Ορτέγα και του ίδιου του Ραούλ Κάστρο.

Ο 75χρονος σύζυγος της Λάουρα Πογιάν ήταν ένας από τους τελευταίους που αφέθηκε ελεύθερος, το Φεβρουάριο του 2011.

Παρά το γεγονός ότι ο σκοπός για τον οποίο είχε συγκροτηθεί η Οργάνωση είχε επιτευχθεί, η Πογιάν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο αγώνας θα συνεχιζόταν...

Ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο της Πογιάν έκανε μια από τις πλέον γνωστές bloggers της Κούβας, η Yoani Sanchez (http://twitter.com/#!/yoanisanchez).