Πολιτική σύγκρουση εκτός ορίων

Χαοτική είναι η απόσταση μεταξύ των απόψεων του κ. Γιώργου Παπανδρέου και των θέσεων του κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που είχαν οι δύο πολιτικοί το πρωί της Τετάρτης.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ο οποίος τηλεφώνησε στον αρχηγό της ΝΔ, οι δύο άντρες είχαν νέα συνομιλία λίγες ώρες μετά τη σύγκρουσιακή τους συνάντηση το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Σαμαρά να ταξιδεύσουν μαζί στις Βρυξέλλες και από κοινού να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου.

"Ο Πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, τον ενημέρωσε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε κοινή στάση και δράση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως διεθνώς", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μόσιαλος επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, "πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες", όπως ήταν ακριβώς η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του κ. Σαμαρά στο τηλεφώνημα του κ. Παπανδρέου. "Οταν ένας Πρωθυπουργός και ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε στο εξωτερικό σημαίνει ότι εμφανίζονται στους ξένους με μια κοινή θέση για κάτι που ζητάνε ή διαπραγματεύονται... Εσύ τί ζητάς;", είπε κατά πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου.

"Τι εθνικη γραμμή έχεις;", είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε : "Εδωσες χθες καμία εθνική γραμμή; Θα δεσμεύσω όλη τη χωρα για κάτι που δεν ξέρω; Πρώτα απ' όλα έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα μαζί; Εδώ ούτε με τους υπουργούς σου δεν έχεις κοινές θέσεις και διαφωνείτε για την οικονομική σου πολιτική. Και που ξέρω εγώ στο παρασκήνιο τί έχεις συμφωνήσει; Εδώ δεν μας έχεις δώσει ούτε τις επιστολές που έστειλες στο ΔΝΤ και στις ζητήσαμε, θέλεις να νομιμοποιήσω αυτά που δεν ξέρω; Θα παω με κλειστά χαρτιά να συμφωνήσω σε ό,τι ήδη έχεις εκει συμφωνήσει; Και τί διαπραγματεύσεις κάνετε; Αυτα που είπε ο Βενιζέλος ότι ξεκινάει σήμερα; Εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες και θα κάνω το εθνικό μου καθήκον, αυτό που έκανα ενάμιση χρόνο και εσείς πάντα χαιρόσασταν όταν διαφωνούσαν μαζί μου.

Και εχθές ακόμα αυτά που είπες στο κοινοβούλιο όταν με καθύβριζες, και όταν εμείς μιλούσαμε  ο Βενιζέλος μας έβριζε στη βουλή. Αρα θα πάω στις Βρυξέλλες αλλά όχι μαζί σου. Δεν βοηθιέται έτσι η χώρα, και η δημοκρατία πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Να κάψω την προοπτική της χώρας για μια άλλη λύση; Αν άλλωστε εγώ γυρίσω όπως είπες και σε συκοφαντώ όπως είπες, τότε τον συκοφάντη τί τον θές μαζί σου , για επικοινωνιακό τέχνασμα; Και κάτι ακόμα.. το Γουδί να ρωτήσεις ποιός το είπε και σίγουρα όχι εγώ...".

Το κλίμα πόλωσης πυροδότησε και η ανακοίνωση του υπουργόύ Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλου. "Ο κ. Σαμαράς, με προφάσεις και υπεκφυγές, αναζητεί άλλοθι για να αρνηθεί για ακόμη μια φορά να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα με τις θυσίες του Ελληνικού λαού", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι "ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. αποτελούν την μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα της".