ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΖΗΤΑ Ο ΤΡΙΣΕ


Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να μην επιτρέπεται σε ένα κράτος - μέλος να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την Ένωση, εξέφρασε την Κυριακή ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Παράλληλα, ο κεντρικός...
τραπεζίτης ζήτησε ισχυρότερη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε: «Κατά την άποψή μου είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η Συνθήκη, ώστε να μην μπορεί ένα κράτος - μέλος να δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους άλλους».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κατάργηση του βέτο, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε: «Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι κανείς σε θέση να επιβάλει αποφάσεις».

Ο Τρισέ τόνισε την ανάγκη να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι κανόνες που προβλέπει η Συνθήκη, ακόμη κι αν αυτή δεν αλλάξει.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες υπέστησαν πλήγμα από την κρίση, αλλά το ειδικότερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι μερικές χώρες δεν σεβάστηκαν τους κανόνες της Συνθήκης, παρατήρησε.

«Δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δεν έχουμε πολιτική ενοποίηση, γιαυτό πρέπει να σεβόμαστε απολύτως τους περιορισμούς και τους κοινούς κανόνες ελέγχου που υπάρχουν στην Ευρωζώνη» επισήμανε ο Τρισέ και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης έγκειται στο ζήτημα του ελέγχου και της διακυβέρνησης εντός της Ευρωζώνης.
Ο Τρισέ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, ζήτησε από τους ηγέτες της Ένωσης να προχωρήσουν με καθαρά βήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.