ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Επιφυλακτική είναι η πρώτη αποτίμηση των ξένων ΜΜΕ για τις αποφάσεις των Βρυξελλών για «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους, που μονοπωλούν σήμερα τη διεθνή ειδησεογραφία. «Οι ηγέτες της ΕE πέτυχαν συμφωνία για την κρίση...
χρέους της Eυρωζώνης, έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει το BBC, που επικεντρώνεται στους τρεις άξονες της απόφασης («κούρεμα» ελληνικών ομολόγων – ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών). Το βρετανικό δίκτυο χαρακτηρίζει ως «ζωτικής σημασίας» την απόφαση προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της κρίση σε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Επιτέλους η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους» αναφέρει το αμερικανικό CNN, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι να δοθεί λύση τόσο στο ελληνικό πρόβλημα όσο και στην αστάθεια των τραπεζών.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για συμφωνία για δεύτερο πακέτο δανείου για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, το σχέδιο των Ευρωπαίων προβλέπει μείωση του χρέους της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια την ευρωζώνη.

Το Bloomberg αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, οι τραπεζίτες προσήλθαν στις συνομιλίες αποφασισμένοι «να μην διαπραγματευτούν τίποτα» και χρειάστηκε να τους απειλήσουν με επιβολή μονομερούς απομείωσης χρέους, κάτι που «θα κόστιζε στα κράτη περισσότερα χρήματα και θα κατέστρεφε τις τράπεζες», σύμφωνα με τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

«Η ΕΕ πέτυχε συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος του πρώτου άρθρου της Wall Street Journal, ενώ ο βρετανικός Guardian αναφέρει πόσο σημαντική είναι η απόφαση των Βρυξελλών για το μέλλον της ευρωζώνης στο άρθρο του με τίτλο «Κρίση στην Ευρωζώνη: συμφωνία για 50% μείωση στο χρέος της Ελλάδας».

Το γερμανικό Spiegel χαρακτηρίζει τη χθεσινή Σύνοδο ως την «πιο συναρπαστική», εκφράζοντας την «ελπίδα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε θα δώσει τέλος στην εξάπλωση της κρίσης χρέους», ενώ η Bild κάνει λόγο για «θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ».

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, «οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν το χειρότερο με μια συμφωνία ρεαλιστική αλλά μετριοπαθή», εκτιμώντας ότι μπορεί ο Νικολά Σαρκοζί να απέφυγε τον σκόπελο της «μη επίτευξης συμφωνίας», αλλά η «απάντηση» των Ευρωπαίων στην κρίση του κοινού νομίσματος παραμένει ανεπαρκής.

Στην Ιταλία, η La Repubblica τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάστηκαν δέκα ώρες «προκειμένου να τετραγωνίσουν τον κύκλο», ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι η τελική συμφωνία γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μέσω twitter, πριν ακόμα και από την συνέντευξη Τύπου.