ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΡΟΣ


Παρακολουθώντας κανείς την περασμένη Κυριακή από την κρατική τηλεόραση την χειροτονία του π. Γαβριήλ ως επισκόπου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ  Ιερώνυμο, μόνο ασυγκίνητος δεν θα μπορούσε να μείνει. Αλήθεια τι να πρωτοθαύμαζε κανείς! Τον π. Γαβριήλ, που μόλις στα 34 του χρόνια, έλαβε τον υψηλότερο βαθμό ιεροσύνης; την καταπληκτική του ομιλία; το ήθος του; την αγάπη  του γι’ αυτό που εκούσια επέλεξε να υπηρετήσει;  Τέτοιοι άνθρωποι με ανιδιοτέλεια και θυσιαστική διάθεση, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα μέσα στη κοινωνία και δύνανται να σταματήσουν την  φθίνουσα πορεία της χώρας μας.

Αν βεβαίως  μπορούμε να πούμε τόσα πολλά για τον νέο χειροτονηθέντα επίσκοπο, πως να μη μείνουμε εκστατικοί μπροστά στη μορφή και στη προσωπικότητα του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.  Ατενίζεις  στο πρόσωπό του τη γνησιότητα της Εκκλησίας και το αυθεντικό βίωμα του εκκλησιαστικού γεγονότος. Διακρίνεις το σεβασμό που τρέφει σε κάθε άνθρωπο, χωρίς να σφετερίζεται το  χώρο του άλλου, του οποιουδήποτε άλλου, είτε πρόκειται για επίσημο πρόσωπο είτε για απλό πολίτη! Όλα αυτά  βεβαιώνουν την υψηλή πνευματικότητα του ανδρός.

Αυτός είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ένας μεγάλος της εποχής μας που γνωρίζει  να ομιλεί με τη σιωπή, που δεν θορυβεί φωνασκώντας από άμβωνος ( όπως δυστυχώς πράττουν πολλοί εκ των ιερέων και αρχιερέων ) αλλά διδάσκει με το βάθος του λόγου του, την απλότητά, την ταπείνωσή, μα πάνω από όλα με την αγάπη του!

Εκείνο όμως που είναι επίσης άξιο αναφοράς είναι η ευρύτητα του πνεύματος του και η δυνατότητα του να βλέπει πολύ μπροστά από την εποχή του. Διότι πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι επιτυγχάνει τέτοια απτά αποτελέσματα βασιζόμενος σε  νέους ανθρώπους που τους ανακαλύπτει  και τους εμπιστεύεται  σπουδαίες θέσεις ευθύνης;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δίδαξε πολλούς με το να επιλέξει, να προτείνει και να χειροτονήσει επίσκοπο ένα τόσο νέο άνθρωπο. Ας μιμηθούν το παράδειγμα του οι πολιτικοί μας ταγοί . Αλήθεια, πόσο μα πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα τώρα  αν το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, επέλεγε για συνεργάτες του νέους ανθρώπους με προσόντα και γνώση, με ανιδιοτέλεια και ηθική υπόσταση! Είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε εξόφθαλμα μπροστά μας ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Και ξέρετε κάτι; Τέτοιοι νέοι είναι πολλοί, πάρα πολλοί αλλά  δυστυχώς έχουν αποτραβηχτεί  στη γωνιά τους, διότι  αυτό ήθελε και κατάφερε να πετύχει το ελεεινό πολιτικό σύστημα.

Ας ακολουθήσουν επιτέλους το παράδειγμά του. Ας κάνουν το γενναίο βήμα οι πολιτικοί μας, προτείνοντας σε θέσεις ευθύνης νέους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να αρθρώσουν γνήσιο πολιτικό λόγο  που μπορεί να εμπνεύσει και να οδηγήσει μπροστά μια ολόκληρη κοινωνία. Ας σταθούν τουλάχιστον, έστω για λίγο, στο λόγο που απεύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος  προς τον π. Γαβριήλ  “μηδείς της νεότητός σου καταφρονείσθω ”! Σπουδαίος λόγος, γενναίος λόγος.. διότι δυστυχώς στην εποχή μας, θεωρείται περίπου ως κόλλημα η νεότητα για κάποια οπισθοδρομικά μυαλά πολιτικών προσώπων.

Μεταφέροντας σας  την προσωπική μου εμπειρία, όπου στα 27 μου χρόνια συμμετείχα για πρώτη φορά στα κοινά λαμβάνοντας το θάρρος να πω κάτι παραπάνω  απ’ ότι θα έπρεπε (κατ’ αυτούς),τότε : “οι μεν εχλεύαζαν, οι δε είπον ακουσόμεθά σου πάλι περί τούτου..”. Δυστυχώς!
Είναι λυπηρό το γεγονός, όταν νέοι άνθρωποι επέλεξαν να προσφέρουν στην κοινωνία μέσω του δύσκολου δρόμου, αυτού της πολιτικής, να τυγχάνουν τέτοιας συμπεριφοράς. Ας είναι… Εμείς δεν απογοητευόμαστε. Αντιθέτως αντλούμε δύναμη από τέτοια φωτεινά παραδείγματα και προχωρούμε μπροστά με θυσιαστική διάθεση κοιτώντας κατάματα  μόνο την κοινωνία. Την κοινωνία που αδικείται, που στενάζει, που μπαίνει στο περιθώριο και λέμε φτάνει… ως εδώ! Έχοντας βέβαιη την ελπίδα ότι  θα βρεθεί έστω κι ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο που ίσως συγκινηθεί από την ανιδιοτελή, αθώα και ρεαλιστική πολιτική στάση που κρατά ο νέος και θα κάνει χώρο γι’ αυτόν.  Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα ο τόπος να πάει μπροστά! Κι να είστε βέβαιοι ότι αυτός ο νέος θα τα καταφέρει, γιατί είναι ευλογημένος…





Με τιμή


Ανδρέας Τζουραμάνης
Δημ. Σύμβουλος Δήμου Πατρέων
Επικεφαλης “ Πρωτοβουλία Πάτρας”