Αυτά τα σκουπίδια ποιος θα τα μαζέψει;

Λύση... αποτυχίας  των ιδιωτών αλλά και αποτέλεσμα της απόφασης να μην εμπλακεί (τελικώς) ο στρατός στην αποκομιδή των σκουπιδιών, συνιστά η χθεσινή εσπευσμένη απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους οδηγούς των απορριμματοφόρων αλλά και όλα τα φορτηγά της Περιφέρειας για να καθαρίσουν το λεκανοπέδιο από τους χιλιάδες τόνους απορριμάτων που έχουν μετατρέψει τις γειτονιές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης σε σκουπιδότοπο.

Ωστόσο, η περίφημη επιστράτευση των εργαζομένων στην καθαριότητα που αποφάσισε η κυβέρνηση εξελίσσεται σε αποτυχία κι αυτό, διότι είτε από λάθος, είτε εκ παραδρομής επιστρατεύθηκαν μόνο οι οδηγοί και τα απορριμματοφόρα και όχι το σύνολο των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων (δηλαδή, και οι εργάτες καθαριότητας), με αποτέλεσμα να είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να γίνει αποκομιδή.
Οσο για τα ατομικά φύλλα της επιστράτευσης αυτά δεν είχαν επιδοθεί έως αργά το βράδυ της Τρίτης, μιας και η προαναγγελία της «επιστράτευσης», είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί χρόνος στους εργαζομένους στην καθαριότητα με τη βοήθεια των συνδικαλιστών  να... εξαφανιστούν ώστε να μην παραλάβουν ποτέ το ατομικό φύλλο επίδοσης. Η «επιστράτευση» αποφασίστηκε μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής θα βρίσκεται επί διήμερο στο κέντρο της Αθήνας και το μόνο που δε θα είναι σε θέση όχι να κάνει αλλά ούτε καν να σκεφθεί θα είναι η επίδοση στους απεργούς των ατομικών φύλλων.

Ο εφιάλτης των σκουπιδιών κυκλώνει την κυβέρνηση στην χειρότερη συγκυρία και την πιο δύσκολη από πολιτικής και οικονομικής άποψης εβδομάδα, με τους εργαζόμενους στο δήμο της Αθήνας να επιμένουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τυπικώς, η απόφαση για  την επίταξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  της κυβέρνησης και ισχύει από τις επτά το πρωί της Τρίτης, προβλέποντας την επιστράτευση των απορριμματοφόρων  και των φορτηγών οχημάτων όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Τα φύλλα επίταξης ανήκουν στην αρμοδιότητα της  Περιφέρειας και αφορούν μόνο τα οχήματα της Αττικής. Όπως είχε σημειώσει  το protothema.gr από χθες, ο όγκος των  απορριμμάτων που στοιβάζονται σήμερα στο λεκανοπέδιο είναι πολύ μεγάλος (περί τους 30.000 τόνους) γεγονός που  καθιστούσε αδύνατη την αποκομιδή  τους από τα λιγοστά ιδιωτικά οχήματα  και φορτηγά.

Πρόχειρο όμως αποδείχτηκε  το σχέδιο της κυβέρνησης και για  την συμβολή του στρατού στο  εγχείρημα, άποψη που είχαν σχηματίσει στρατιωτικοί κύκλοι από την πρώτη  στιγμή της πρωτοβουλίας του  υπουργείου Εσωτερικών να αξιοποιήσει τα στρατευμένα  νιάτα.

Συνδικαλιστές της ΠΟΕ- ΟΤΑ δήλωναν έτοιμοι να πειθαρχήσουν, από τη στιγμή που θα έπαιρναν στα χέρια τους τις ατομικές προσκλήσεις,

Την ίδια ώρα το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ωστόσο η απόφαση αυτή, η οποία εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, αφορούσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους μέχρι χθες τα μεσάνυχτα. Και αυτό γιατί η σημερινή και η αυριανή απεργία τους καλύπτεται από την ΑΔΕΔΥ, άρα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα τυπικώς καλύπτονται και μπορούν να συνεχίσουν να απεργούν και το επόμενο 48ωρο υπό την σκέπη του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου.