ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΜΑΓΚΙ ΑΠΟ ΕΚΤ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΙΒΩΝ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ


Για την αποσόβηση ενός “casus belli” με τη Γαλλία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε αργά χθες βράδυ από τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να παραιτηθεί. "Απευθύνω...
έκκληση στον Μπίνι Σμάγκι να φύγει, αποφεύγοντας έτσι τριβές με τη Γαλλία", δήλωσε σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε πολιτική εκπομπή του δημόσιου ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου Rai1. Το βράδυ της Τετάρτης "δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Σαρκοζί. Δεν συναντηθήκαμε. Δυστυχώς με τη Γαλλία, υπάρχει το θέμα Μπίνι Σμάγκι που δεν ρυθμίζει τα πράγματα. Ο Μπίνι Σμάγκι διορίστηκε από την κυβέρνηση και σήμερα η κυβέρνηση τού ζητεί να παραιτηθεί για να μη δημιουργήσει μια αιτία πολέμου", τόνισε ο Καβαλιέρε.
Όπως είναι γνωστό, ο Μάριο Ντράγκι, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, θα αντικαταστήσει τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Το Παρίσι είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ντράγκι στην ΕΚΤ αλλά προφανώς ανέμενε ο Μπίνι Σμάγκι να παραχωρήσει τη θέση του στο διευθυντήριο της ΕΚΤ σε έναν Γάλλο, ώστε το Παρίσι να μη βρεθεί χωρίς εκπρόσωπο.
"Σήμερα υπάρχουν δύο Ιταλοί" στο διευθυντήριο της ΕΚΤ. "Είμαι ενθουσιασμένος γι αυτό με την Ιταλία, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει, όσο δεν υπάρχει Γάλλος", επανέλαβε ο πρόεδρος Σαρκοζί σήμερα στο τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πιεζόμενος, ο Μπίνι Σμάγκι δεσμεύτηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, να εγκαταλείψει τη θέση του για να επιλυθεί η κατάσταση, αλλά υπό τον όρο να διοριστεί διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, καθώς δεν υποχρεούται να εγκαταλείψει τη θέση του πριν από τη λήξη της θητείας του το 2013 λόγω του καθεστώτος ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.
Όμως, ο Μπερλουσκόνι, αντίθετα με τα προγνωστικά, αποφάσισε να διορίσει διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας στη θέση του Ντράγκι τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή γενικό αναπληρωτή διευθυντή της, Ιγκνάσιο Βίσκο.
Κατόπιν τούτου, η άρνηση του Μπίνι Σμάγκι να παραιτηθεί στο όνομα της "ανεξαρτησίας" της ΕΚΤ αναστάτωσε το Παρίσι, ενόσω η Ιταλία πιέζεται από το ευρωπαϊκό έλλειμμα εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να διατηρήσει τον δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας.