ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ''ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΜΕ''


Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, τόνισε την Τρίτη, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης...
του δανείου, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει καταλήξει σε μία ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δεν επαρκούν τα μέτρα για το 2011 και το 2012, λέγοντας ότι αυτό δεν αληθεύει και πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ανέφερε.

Ουδείς έθεσε θέμα νέων μέτρων. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστουν με συνέπεια, πρόσθεσε.

Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι εαν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα. Η απάντηση είναι όχι, δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, είπε ο κ.Βενιζέλος. Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν αυτά που
ανακοινώθηκαν και αυτά πρέπει να εφαρμοστούν, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος, αφού είπε ότι ήταν μία ανοικτή πιθανότητα τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε ότι αυτό έγινε για τρεις λόγους:

* Πρώτον, γιατί επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου,

* δεύτερον, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και

* τρίτον, γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Το Eurogroup έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις, σημείωσε. Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και ότι δεν τίθεται θέμα default (πτώχευσης) για τη χώρα.

Κανείς άλλος καταθέτης δεν είναι τόσο διασφαλισμένος, όσο ο ευρωπαίος καταθέτης και ειδικά ο Έλληνας καταθέτης, τόνισε.

Σχετικά με τις εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, είπε ότι θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών.

Το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 880 εκατ. ευρώ, σημείωσε, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, καθώς οι όροι της είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με ότι είχε αρχικά ακουστεί, όπως για παράδειγμα οι εμπράγματες εγγυήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «βεβαίως και εξετάζονται οι όροι της 21ης Ιουλίου για το PSI». Δεν θα γίνει τίποτε λιγότερο απ' αυτές τις αποφάσεις, είπε.

Η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της, τόνισε, αναφερόμενος τόσο στους ομολογιούχους όσο και στους πολίτες. Αν πληρώσουν οι πολίτες τους φόρους, θα υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς του Δημοσίου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,5% εφέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών. Σε κράτος και πολίτες εναπόκειται η επίτευξη των στόχων τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, αν κάτι δεν πάει καλά, το κενό, αν προκύψει, θα καλυφθεί το 2012.

Έχουμε καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτρα και δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία, είπε και ζήτησε «να σταματήσουν οι αντιφάσεις», καθώς, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».