ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ "ΟΧΙ"


Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα γιορτής και εθνικής υπερηφάνειας για την Ελλάδα. Το έπος του 40 μας φέρνει μνήμες από το πρόσφατο ένδοξο εθνικό παρελθόν και μας θυμίζει τον απαράμιλλο αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες με αυταπάρνηση και πίστη στην Πατρίδα. Εκείνο το ΟΧΙ των Ελλήνων στα στρατεύματα κατοχής σηματοδοτεί την ηρωική αυτοθυσία για την ελευθερία και προσωποποιεί την φράση του Ουίνστον Τζόρτζιλ: «Από τώρα και στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες».
Το θάρρος και η ανδρεία που επέδειξαν ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την νικηφόρα έκβαση της κοινής προσπάθειας των εθνών για την πολυπόθητη  ελευθερία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Έλληνες άοπλοι, απροετοίμαστοι ενώθηκαν σαν μια γροθιά «μικροί» εναντίων «μεγάλων» και όμως τα κατάφεραν. Όταν όλος ο κόσμος έχανε την ελπίδα του μπροστά στο αήττητο του άξονα οι Έλληνες μπόρεσαν να ορθώσουν το ανάστημα, το αδούλωτο φρόνιμα και την εθνική υπερηφάνεια τους. Και όμως το αήττητο του άξονα κατέπεσε χάρης στους αγώνες που δώσανε οι πρόγονοί μας στα βουνά της Αλβανίας και την συνεχή αντίσταση στην κατοχή. Πάλεψαν για το έδαφος και την εθνική μας κληρονομιά τον πολιτισμό και τις αξίες, τα κληροδοτήματα της ιστορία μας. Αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα.
Σήμερα 71 χρόνια μετά εμείς τιμούμε τους αγώνες τους με σεβασμό και συγκίνηση μπροστά στο μεγαλείο της αυτοθυσίας τους. Σήμερα η νέα γενιά καλείται να τιμήσει τους αγώνες εκείνων για μια ελεύθερη Ελλάδα ενώ ζουν σε μια χώρα εγκλωβισμένοι από αδιέξοδες πολιτικές που ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία. Πριν από 71 χρόνια κάποιοι πολέμησαν για την Ελλάδα και τις αξίες μας που σήμερα καταπατώνται.
Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει σε όλους είναι ότι όσο δύσκολος και αν είναι ο αγώνας μπορούμε να τα καταφέρουμε ιδίως οι νέοι να θέσουμε τα θεμέλια για μια νέα και δημιουργική Ελλάδα. Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου εμπεριέχει ένα ηθικό δίδαγμα για το σήμερα ότι η ιστορία δεν γράφεται με τα εύκολα ναι αλλά με τα δύσκολα, γεμάτα ευθύνη και αξιοπρέπεια όχι!

     Με εκτίμηση
Γιώργος Δρακούλης
             ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ν.Ε ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ