ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΝΕΙ Η ΡΩΜΗ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ»


Τις πληγές της μετρά η ιταλική πρωτεύουσα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που ακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου την πορεία για την «παγκόσμια αλλαγή»: Ο δήμαρχος της Ρώμης κάνει λόγο για ζημιές στη δημόσια περιουσία που φτάνουν τουλάχιστον το ένα εκατ. ευρώ κατά το...
«Σάββατο της τρέλας», όπως το χαρακτηρίζουν οι ιταλικές εφημερίδες.

Σπασμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα πεζοδρόμια συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής που είδε τα βιαιότερα επεισόδια ενώ η κυβέρνηση υπερασπίζεται την «ένταση» με την οποία απάντησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

«Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς, οι ζημιές για το δημόσιο ανέρχονται τουλάχιστον σε ένα εκατ. ευρώ» ανέφερε ο δήμαρχος Τζιάνι Αλεμάνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους δρόμους της πόλης υπάρχουν κομμάτια από σπασμένα πεζοδρόμια, που χρησιμοποιήθηκαν για πολεμοφόδια «που φτάνουν σχεδόν τα 20 κυβικά μέτρα».

Στο κόστος δεν υπολογίζονται οι ζημιές σε ιδιωτική περιουσία, τόνισε -και ενώ στους δρόμους κυρίως γύρω από την πλατεία Αγίου Ιωάννη υπάρχουν ακόμη καμένα οχήματα και σπασμένα καταστήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι υπερασπίστηκε την Κυριακή την στάση της αστυνομίας -η οποία επικρίνεται για βίαιη απάντηση- λέγοντας πως σε αυτήν οφείλεται το ότι η Ρώμη δεν θρήνησε νεκρούς.

Την προσοχή των ιταλικών ΜΜΕ συγκεντρώνει επίσης και το περιστατικό κατά το οποίο κουκουλοφόροι μπήκαν σε εκκλησία, έβγαλαν άγαλμα και, αφού το έσπασαν ρίχνοντάς το στο δρόμο, αρχίζουν να το ποδοπατούν. Το Βατικανό, διά του εκπροσώπου του Φ.Λομπάρντι, έκανε λόγο για «επίθεση στις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών».

Τα επεισόδια ήταν τα χειρότερα των τελευταίων ετών στη Ρώμη, συνεχίστηκαν για πολλή ώρα κυρίως στους δρόμους γύρω από το Κολοσσαίο -κυρίως την οδό Μερουλάνα- και την Βασιλική του Αγίου Ιωάννη.

Αναφέρεται ότι 70 άτομα, πολίτες και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Κατά των μασκοφόρων στράφηκαν και οι διαδηλωτές που μάλιστα παρέδωσαν μερικούς στην αστυνομία. Υπάρχουν δε καταγγελίες ότι μέσα στους κουκουλοφόρους βρίσκονταν και αστυνομικοί.