ΠΙΕΖΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


«Διμέτωπη» διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων της  Τρόικας διεξάγεται μέχρι και  την ύστατη ώρα, πριν το έκτακτο υπουργικό  συμβούλιο της Κυριακής, με τα θέματα των εργασιακών αλλαγών αλλά και  της ταχείας μεταρρύθμισης στη διαδικασία απονομής της...
Δικαιοσύνης να αποτελούν στην παρούσα φάση το αντικείμενο των συνομιλιών.

Από νωρίς στα  γραφεία της αντιπροεδρίας της  κυβέρνησης, στην οδό Ζαλοκώστα, η  Τρόικα συνομιλεί με τους υπουργούς  Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, σε μια συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται σε σαφώς καλύτερο κλίμα σε σχέση με προηγούμενες, αλλά όχι σε πιο ‘χαλαρούς’ τόνους, ιδίως απ΄τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέτουν επιτακτικά τις απαιτήσεις τους.

Οι οποίες, αναφορικά  με τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη αφορούν στην καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης (e-justice), πρωτίστως όμως στα θέματα της  απελευθέρωσης του επαγγέλματος – και το ύψος των αμοιβών –  των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, της δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών, το ζήτημα των φορολογικών δικών, ιεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 3 που ισχύει σήμερα στις 5 το απόγευμα, μείωση του χρόνου διακοπών των δικαστών κατά 15 ημέρες καθώς και η ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.

Επιπρόσθετα ζητούν να υπάρχει ανά τακτά χρονικά  διαστήματα παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των εκκρεμών υποθέσεων .

Αναφορικά με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, η κυβέρνηση  θέτει στο τραπέζι ένα «ήπιο» σενάριο, που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας εκφράζουν έντονη δυσπιστία για τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργείων στο θέμα της μείωσης του Δημοσίου και επιμένουν στην επιτάχυνση των ... απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση  οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα  ανοικτές, με ζητούμενο πάντως να έχουν  ληφθεί αποφάσεις – ει δυνατόν  – μέχρι την έναρξη του έκτακτου υπουργικού Συμβουλίου.