ΠΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Κρίσιμο είναι το επόμενο δεκαήμερο για την Ελλάδα λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σε μία ακόμη προσπάθεια επίτευξης της μίνιμουμ συνεννόησης ώστε να οδηγηθεί ενισχυμένος στην Σύνοδο Κορυφής.

Άλλες πληροφορίες θέλουν το Γιώργο Παπανδρέου να εξετάζει το ενδεχόμενο πρότασης για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μετά την τελική συμφωνία στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί πολλοί εκτιμούν ότι εάν προταθούν από τους Ευρωπαίους και άλλα μέτρα ή μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους δύσκολα θα μπορέσουν να ψηφιστούν αυτά στη βουλή μόνο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σημίτη και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να αποφασίσουν τα πρόσωπα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Βλέποντας τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πιθανή αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού να «φουντώνουν» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ανακοίνωσή του αργά το απόγευμα του Σαββάτου, κάνει λόγο για απαράδεκτα προϊόντα φαντασίας που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο «Κεφάλαιο» τονίζει εκτιμά ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εθνικής συνεννόησης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης, συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» δηλώνει
αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι θα ήταν «ιστορικό έγκλημα σε βάρος της χώρας».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει: «Προτείνουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το παλιό συμβούλιο Δημοκρατίας, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών και να αποφασίσουν τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης που θα έχει τη στήριξη όλων των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της σημερινής Βουλής»

Η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής» προτείνει μία συγκυβέρνηση εδώ και τώρα και επισημαίνει: «Τα εργαλεία υπάρχουν αν αφυπνισθεί επιτέλους ο κ Παπούλιας. Σε ένα τέτοιο σενάριο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ορκισθεί ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο Γιώργος Παπανδρέου να αναλάβει το υπουργείο των Εξωτερικών».

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ αναφέρει: «Ο λαός πρέπει να απορρίψει τα ψέματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να εμποδίσει και να βάλει τέλος στα βάρβαρα μέτρα που του επιβάλλουν, πρέπει να διώξει εκτός από την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ), την κυβέρνηση και την εξουσία της πλουτοκρατίας».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη νέα βαρβαρότητα να έρθει στην Ευρώπη. Από κοινού θα αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συμπαράσταση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) προς τον ελληνικό λαό.