BLOOMBERG: ΣΤΑ 3 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ


Αν η Ευρώπη επιθυμεί να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή που την απειλεί θα πρέπει να ρίξει στη μάχη όλο της το οπλοστάσιο, ήτοι περί τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ υποστηρίζει στο σημερινό του editorial το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Bloomberg: Στα 3 τρισ. ευρώ ο «λογαριασμός» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέουςΌπως επισημαίνεται στο κείμενο υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η απώλεια αξιοπιστίας των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης, η οποία για να αποκατασταθεί, θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα που μέχρι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν:
  • να απορρίψουν την ψευδαίσθηση ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης –ιδιαίτερα η Ελλάδα- μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.
  • να δώσουν έναν ρεαλιστικό «λογαριασμό» του πόσα θα χάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες όταν χρεοκοπήσουν αυτές οι κυβερνήσεις.
  • να προσφέρουν επαρκείς χρηματοοικονομικές εγγυήσεις ώστε να πείσουν τις αγορές ότι οι χρεοκοπίες και οι ζημιές αυτές θα είναι και οι τελευταίες.
Το πρώτο βασικό ερώτημα, επισημαίνει το Bloomberg, είναι ποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να κηρύξουν χρεοκοπία.
Η Ελλάδα κρίνεται ότι βρίσκεται μακράν στην χειρότερη θέση. Με τα τρέχοντα επιτόκια –και δεδομένων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ- η ελληνική κυβέρνηση, λέει το Bloomberg, θα έπρεπε να εφαρμόσει αυστηρότατα μέτρα λιτότητας μόνο και μόνο για να σταθεροποιήσει το χρέος της.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 5% του ΑΕΠ επ' αόριστον. Αγώνα, όμως, θα έπρεπε να δώσει και η Πορτογαλία, η οποία δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα επιτόκια της αγοράς και πιθανότατα θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να μειώσει το χρέος της σε επίπεδο που θα είναι αρκετά χαμηλό ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Άλλες χώρες της ευρωζώνης –συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας- μπορούν να σταθεροποιήσουν τα χρέη τους με πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 2% του ΑΕΠ –αν υποθέσουμε πως οι αγορές δεν αυξήσουν τα επιτόκιά τους. Καθώς τέτοια πλεονάσματα βρίσκονται εντός του ιστορικού εύρους, η «αιματοχυσία» θα μπορούσε να τερματιστεί με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Το επόμενο ερώτημα είναι πόσο χρέος έχουν τη δυνατότητα οι αναξιόχρεες κυβερνήσεις να πληρώσουν.
Αν υποθέσει κανείς ότι μπορεί να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% και ότι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις θα επέτρεπαν στις κυβερνήσεις να δανείζονται με λογικά επιτόκια μετά την χρεοκοπία τους, το Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν διαγραφή του 70% του χρέους της.
Αντίστοιχα, εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα χρειαζόταν διαγραφή του 40% του χρέους της.
Συνολικά, η αξία των δυο αυτών διαγραφών χρέους ανέρχεται σε περίπου 300 δισ. ευρώ, ποσό μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται ως ομόλογα υπό την κατοχή τραπεζών που προσποιούνται ότι διατηρούν την ονομαστική τους αξία.
Επομένως, τονίζει το Bloomberg η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση 300 δισ. ευρώ.
Το τελικό ερώτημα
Θα είναι επαρκή όμως τα κεφάλαια αυτά για να εκτονώσουν την κρίση και να προστατεύσουν τις αξιόχρεες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης από κερδοσκοπικές επιθέσεις; Το Bloomberg εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF) θα χρειαστεί να εγγυηθεί για τις νέες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και αυτής ακόμα της Γαλλίας για αρκετά χρόνια ή μέχρι την πιθανή έκδοση ενός ευρω-ομολόγου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg και το ΔΝΤ, οι συνολικές δανειακές ανάγκες των παραπάνω χωρών ως το 2015 ανέρχονται σε 2,5 τρισ. ευρώ.
Επομένως, καταλήγει, αν συνυπολογιστεί και ένα περιθώριο λάθους θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 τρισ. ευρώ σε κεφάλαια και εγγυήσεις για να αντιμετωπιστεί επαρκώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη.