ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ


Είναι γνωστά όσα έγιναν για την διεκδίκηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης εδώ και ένα χρόνο. Θα απαριθμήσουμε τα σημαντικότερα:

  1. Στις 30/10/2010,υπογράφεται στην Πάτρα, το Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου-ΟΛΠΑ ΑΕ. Το υπογράφουν ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, η διοίκηση του ΟΛΠΑ και είναι παρών ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Η υπογραφή γίνεται με κάθε επισημότητα και με την παρουσία των πολιτικών και των λοιπών αρχών. Το χρονοδιάγραμμα του Πρωτοκόλλου έχει καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2010. Εν τω μεταξύ πραγματοποιούνται οι Δημοτικές Εκλογές και αναδεικνύονται η Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Δημαρά και η σημερινή σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Στις αρχές του 2011 και ενώ καμμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί, συγκροτείται με πρωτοβουλία των Δημοτικών Συμβούλων Δημητρη Αιβαλή, Χρήστου Πατούχα, Νίκου Τζανάκου και των συμπολιτών μας Δημήτρη Αλεξίου και Γιάννη Πανταζόπουλου, η  Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για το Θαλάσσιο Μέτωπο.
  3. Στο διάστημα μέχρι τις 8/5/2011 που οργανώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο στον μόλο της Αγ. Νικολάου, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συσκέψεις φορέων, διεύρυνε την σύνθεσή της, συγκέντρωσε πάνω από 30 000 υπογραφές πολιτών. Επίσης, έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφασή του επανέλαβε το αίτημα της Πόλης και με πρόταση του Δημάρχου, συγκρότησε επιτροπή με επικεφαλής τον ίδιο και μέλη της, τους πρώην Δημάρχους Ανδρέα Καράβολα, Ανδρέα Φούρα και Ευάγγελο Φλωράτο. Το καθήκον της επιτροπής ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να προωθηθεί η λύση του προβλήματος στην Κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία.

Ερχόμαστε στο σήμερα.
Τα αποτελέσματα είναι αυτά που γνωρίζουμε. Είναι αυτά, για τα οποία προειδοποιούσαμε και καταγγέλλαμε σε κάθε μας ανακοίνωση. Ο ΟΛΠΑ ιδιωτικοποιείται πλήρως! Πωλείται! Και πωλείται με όλα τα περιουσιακά του στοιχεία,δηλαδή και με το προς παραχώρηση μέτωπο των τρεισήμισι χιλιομέτρων.
Ο γράφων και η παράταξή μας γνωρίζαμε, ότι αυτή ήταν εξαρχής η πρόθεση της Κυβέρνησης! Η εκποίηση ολόκληρου του Εθνικού πλούτου, ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας. Και προειδοποιούσαμε συνεχώς. Κρούαμε πολλούς κώδωνες κινδύνου.
Αλλά αυτό το γνώριζαν όλοι. Δήμαρχοι, Βουλευτές, πολιτευτές, πολιτικές και δημοτικές παρατάξεις. Κανένας σήμερα δεν δικαιούται να δηλώσει άγνοια. Άλλωστε η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών ξαναέθεσε προ μηνός το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την πρόταση της άμεσης κατάληψης του χώρου. Η Δημοτική πλειοψηφία δεν κατόρθωσε ακόμα να εντάξει την συζήτηση αυτή στις προτεραιότητές της.
Γνωρίζουμε και οφείλουμε να πληροφορήσουμε και να προειδοποιήσουμε τους συνδημότες μας, ότι αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία!
Αν δεν το κάνουμε, η πόλη μας θα είναι φυλακισμένη, αποκομμένη από την θάλασσά της για τις επόμενες εκατονταετίες. Ένα έγκλημα σε βάρος των παιδιών μας στο όνομα ιδιωτικών και παράνομων συμφερόντων.

Γνωρίζουμε τους υπεύθυνους!
Είναι η Κυβέρνηση της Τρόικα και του μνημονίου.
Είναι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που προσωπικά εξαπάτησε με επανειλλημένες υποσχέσεις τους πολίτες της Πάτρας.
Είναι οι τρείς αρμόδιοι Υπουργοί και ο  λαλίστατος κατά τα άλλα αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος.
Είναι οι κυβερνητικοί Βουλευτές που δεν «πρόλαβαν» να ασχοληθούν με το θέμα. Ηταν πολύ απασχολημένοι με την ψήφιση των αντιλαικώτερων νομοσχεδίων της τελευταίας πεντηκονταετίας.
Είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κάνουν σαν να μη γνωρίζουν το θέμα.
Είναι τα υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων, διαχρονικά υποταγμένοι και εμπλεκόμενοι με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Είναι η διοίκηση του ΟΛΠΑ που με τις κωλυσιεργίες τους απέδειξαν, ότι μόνο η καριέρα τους ενδιαφέρει.
Είναι τέλος η επιτροπή των Δημάρχων που γνώριζαν καλύτερα από όλους και τις σκοπιμότητες και τα πολιτικά σχέδια. Αποδεικνύεται ότι τα κάλυψαν πλήρως.
Η Δημοτική Αρχή του κ. Δημαρά, ευθύνεται γιατί ουσιαστικά, ποτέ δεν προσχώρησε με αποφασιστικότητα στο μέτωπο διεκδίκησης.
Τούτη την ύστατη ώρα, πρέπει να δείξουμε την τόλμη, την αποφασιστικότητα, την απαιτητικότητα που έλειψαν σε μεγάλο βαθμό. Και να κάνουμε μονομιάς τα βήματα που χρειάζονται.

Προτείνουμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό σαν μοναδικό θέμα. Να καλέσουμε όλους τους φορείς και να συναποφασίσουμε. Αν από κοινού επιθυμούμε την λύση δεν έχουμε άλλον δρόμο παρά μόνον την άμεση κατάληψη του χώρου. Στο κάτω κάτω αυτή είναι μία συμφωνία που συνυπογράψαμε. Αυτοί δεν την τήρησαν!