ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


 Σε σκόπελο διακινδυνεύει να «πέσει» ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το θέμα του καμποτάζ, το οποίο αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους ναυτεργάτες.
Τροποποιήσεις στο θέμα του καμποτάζ προανήγγειλε ο Αδωνις ΓεωργιάδηςΟ κ. Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί σε σύσκεψη για θέματα κρουαζιέρας στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, είπε πως ο συγκεκριμένος τομέας θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα το επόμενο τρίμηνο για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το καμποτάζ προανήγγειλε μάλιστα τις αλλαγές λέγοντας χαρακτηριστικά: «O προηγούμενος νόμος αίρει το καμποτάζ, αλλά με μερικό τρόπο. Ο νόμος αυτός είχε μια φιλοδοξία που ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί, καθώς είναι προφανές ότι έχουν γίνει μόνο τρεις σχετικές συμβάσεις. Αρα θα εξετάσουμε μία πιο ευέλικτη πολιτική. Είχα ήδη μία πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη και έχουμε συμφωνήσει στα βήματα, ώστε να είμαστε πολύ γρήγοροι»!
Υπενθυμίζεται πως οι ναυτεργάτες αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο πλήρους άρσης του καμποτάζ, καθώς όπως λένε θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας συναδέλφων τους που απασχολούνται στα κρουαζιερόπλοια.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί για τα αιτήματα των ελλήνων ναυτικών ο νέος υφυπουργός είπε πως έχει δώσει ήδη σχετική εντολή σε συνεργάτες του και πρόσθεσε πως πρόκειται να τους καλέσει άμεσα, ακόμα και αύριο, όπως τόνισε. Παρά τις ανακοινώσεις του περί καμποτάζ συμπλήρωσε μάλιστα: «Δεν θέλω να γίνει η παραμικρή παρεξήγηση στο ότι τα αιτήματα των ελλήνων ναυτικών για μας είναι ιερά».

Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη και τους ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών. Επίσης στους πολιτικούς υπαλλήλους ανέφερε πως η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοιχτή.

Μιλώντας το πρωί σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στις προτεραιότητες είναι η συνένωση των υπηρεσιών του υπουργείου ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος από τα ενοίκια και επανέλαβε πως θα προωθήσει στη Βουλή τα δυο νομοσχέδια, για τα οποία υπήρχε ήδη επεξεργασία, δηλαδή για τον θαλάσσιο τουρισμό και την καταπολέμηση της πειρατείας.

Σχετικά με την πειρατεία τόνισε πως αν δε ληφθούν γρήγορα μέτρα «κινδυνεύουν πολλά πλοία που έχουν ελληνική σημαία να αλλάξουν σημαία, διότι λόγω της αδυναμίας της ελληνικής νομοθεσίας να τους παράσχει τη δυνατότητα να φρουρούν τα πλοία τους στις επικίνδυνες θάλασσες, ανεβαίνουν πάρα πολύ τα ασφάλιστρα, άρα το κόστος των ναύλων τους και πλέον δεν τους συμφέρει να έχουν ελληνική σημαία».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε τους έλληνες εφοπλιστές να φέρουν τα καράβια τους την ελληνική σημαία. Από αυτό, θα κερδίσει η Ελλάδα πολλά χρήματα, η ναυτιλία μπορεί να γίνει αιχμή του δόρατος μαζί με τον τουρισμό για την διαφυγή της χώρας από τον οικονομικό υφεσιακό κύκλο και ελπίζω αυτές οι 100 μέρες που θα είμαι εδώ να θέσουν τη βάση για αυτό».

Για τα επόμενα βήματα του επεσήμανε πως έχει στόχο να επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες όλα τα νησιά - από το Καστελόριζο έως την Γαύδο όπως είπε - και να προσπαθήσει να λύσει από ένα πρόβλημα σε κάθε νησί.