ΚΟΙΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ Ο ΜΠΡΕΙΒΙΚ


Πόνος και ένταση στο δικαστήριο του Όσλο όπου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο μακελάρης της Νορβηγίας, έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση. Η ατμόσφαιρα ήταν "τεταμένη και περίεργη". Καθώς έμπαινε στην αίθουσα ο Μπρέιβικ, ήρεμος και ντυμένος με ένα σκούρο...
κουστούμι, δεν δίστασε να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων και των επιζώντων του μακελειού που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Αν Λιρ την οποία επικαλείται το BBC.
Ωστόσο ο δικαστής δεν επέτρεψε στον Μπρέιβικ να διαβάσει μια δήλωση που είχε ετοιμάσει από πριν και διέταξε την παράταση της φυλάκισής του για άλλες 12 εβδομάδες, εγκρίνοντας παράλληλα την χαλάρωση των συνθηκών στην απομόνωση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας έκρινε πως η ακρόαση μπορούσε να γίνει δημοσίως, απορρίπτοντας προηγούμενη απόφαση άλλου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Μπρέιβικ θα κατέθετε από την φυλακή, μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Norway Post.
O δικηγόρος Γκ. Λίπεσταντ ο οποίος υπερασπίζεται τον Μπρέιβικ, δήλωσε ότι η απόφαση τον ικανοποιεί, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν και επιθυμία του πελάτη του εξ αρχής.
Ο Μπρέιβικ βρίσκεται στην φυλακή από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ομολόγησε ότι ήταν εκείνος που στις 22/7 οργάνωσε και εκτέλεσε την επίθεση με εκρηκτικά στην καρδιά του Όσλο αλλά και τις μαζικές δολοφονίες στο νησί Ουτόγια, σε κατασκήνωση νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, με τραγικό απολογισμό 77 νεκρούς.