ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΣΟΔΩΝ 12,7 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
«Πακέτο» 9 μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την αναγκαστική είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών που, συνολικά, στερούν το ΙΚΑ από έσοδα 12,7 δισ. ευρώ (όσο είναι ο προϋπολογισμός ενός έτους για το Ταμείο) εισηγείται στον πρωθυπουργό... 
Λ. Παπαδήμο και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων των εργαζομένων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. «Η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης και η διασφάλιση αξιοπρεπών παροχών για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους δοκιμάζονται σκληρά υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με περικοπές και αυξήσεις των ορίων ηλικίας» επισημαίνει η Ομοσπονδία υπογραμμίζοντας ότι «έως σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία συντονισμένη δράση ώστε να «χτυπηθούν» παθογένειες που στερούν το ΙΚΑ από έσοδα τουλάχιστον 12,7 δισ. ευρώ».
Στα 6 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή, την εισφορο-απαλλαγή και την εισφορο-αποφυγή και
Επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ «χάνονται»από την αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να υπολογίζεται η μείωση των εσόδων από την αύξηση της ανεργίας (κάθε ποσοστιαία αύξηση προκαλεί απώλεια 450 εκατ. ευρώ) ενώ το 2011 τα έσοδα από εισφορές ήταν 1,1 δισ. ευρώ λιγότερα.
«Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα για την άντληση εσόδων από τις παραπάνω πηγές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Χατζόπουλος, σημειώνοντας ότι «μόνον έτσι θα διασφαλιστούν οι παροχές και θα αποκατασταθούν αδικίες που έχουν γίνει μέσω των γνωστών περικοπών».
Τα μέτρα
Τα βασικά μέτρα που προτείνει η ομοσπονδία -και τα οποία θα εξετάσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς προετοιμάζει και θα συζητήσει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις- προβλέπουν:
1. Τη δημιουργία «μαύρης λίστας» (τύπου «Τειρεσία») για όσους χρωστούν εισφορές. Το ΑΦΜ των υπευθύνων θα «μαυρίζει» και θα εντοπίζονται όσοι πτωχεύουν επιχειρήσεις και ανοίγουν νέες απαλλαγμένες από οφειλές ενώ όσοι δεν έχουν ακίνητα θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν ως εγγύηση τις ασφαλιστικές εισφορές ενός εξαμήνου. Την παροχή δυνατότητας πρόσβασης - ενημέρωσης και κατάσχεσης ακόμη και άυλων τίτλων (μετοχών, ομολόγων κ.ά.) των οφειλετών.
2. Την προσωποκράτηση και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τους μεγαλο- οφειλέτες.
3. Την άμεση διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS» του υπουργείου Οικονομικών για άντληση πληροφοριών και διασταυρώσεις στοιχείων στους ελέγχους.
4. Να μπαίνει «λουκέτο» σε επιχειρήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα ύψος οριοθετημένης οφειλής εφόσον συνεχίζουν να μην τη ρυθμίζουν.
5. Τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, σε 24ωρη βάση από όλους τους υπαλλήλους του ΙΚΑ στοχευμένα σε «ύποπτες» επιχειρήσεις, με στόχο την είσπραξη καθορισμένων εσόδων. Ως αντάλλαγμα, η Ομοσπονδία ζητά την καταβολή μπόνους 500 ευρώ εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι.
6. Τη μείωση της διάρκειας ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας σε 4 μήνες για όσους δεν οφείλουν και σε 1 μήνα για όσους έχουν μπει σε ρύθμιση.
7. Μείωση των ασφαλίστρων με «αντίβαρα» εισφορές που δεν θα επιβαρύνουν το κόστος εργασίας από τη μείωση των εσόδων.
8. Την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας και την υποβολή σε μηναία βάση των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων για την ασφάλιση του προσωπικού.
9. Την υποχρεωτική πληρωμή του συνόλου της οφειλής από όσους υποβάλλουν ενστάσεις και την επαναφορά του δικαιώματος προσφυγής του διευθυντή σε αποφάσεις των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών που είναι σε βάρος του ΙΚΑ.
Ταμειακό έλλειμμα
Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΙΚΑ
6 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή, την εισφορο-απαλλαγή και την εισφορο-αποφυγή και...
6,7 δισ. «χάνονται» από την αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
450 εκατ. κοστίζει στα Ταμεία κάθε ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας.
1,1 δισ. ευρώ λιγότερα ήταν τα έσοδα από εισφορές.
Επιδοτήσεις για την πρόσληψη ανέργων
Δύο νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ
Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας (αντί της ανεργίας) μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιχορήγηση για τις επιχειρήσεις, ξεκίνησε ο ΟΑΕΔ.
Το πρώτο πρόγραμμα προβλέπει την απασχόληση 10.000 επιδοτούμενων ανέργων με την καταβολή ποσού ίσου προς το επίδομα ανεργίας, ως επιδόματος απασχόλησης στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν και θα τους εκπαιδεύσουν. Μετά τη λήξη της διάρκειας της επιδότησης και μέχρι τη συμπλήρωση 24 μηνών από την πρόσληψη ο εργοδότης λαμβάνει ως επιχορήγηση ποσό ίσο προς το 90% των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, πλέον των εισφορών υπέρ επικουρικών ταμείων.
Εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει και σε κατάρτιση του επιδοτούμενου τον οποίο προσέλαβε, η επιχορήγηση που λαμβάνει θα φτάνει στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών, με επέκταση της διάρκειας του προγράμματος σε 30 μήνες. Προϋπόθεση είναι να μη μειώσουν οι εντασσόμενες επιχειρήσεις το προσωπικό τους, παλαιό και νέο, για διάστημα 36 μηνών (ή 42 μηνών αν προσφέρει και κατάρτιση).
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα επιμηκύνουν τη λειτουργία τους έως τις 28 Φεβρουαρίου. Θα επιχορηγούνται με το ημερήσιο επίδομα ανεργίας του ξενοδοχο-υπαλλήλου για κάθε ημέρα εργασίας στην επιμήκυνση, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.