ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2012


Μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα έως και το 2012, ωστόσο εκφράζει αισιοδοξία για μια συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους που θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους. Η αποστολή του ΔΝΤ, με επικεφαλής των Πόουλ Τόμσεν, αναφέρει στην...
έκθεσή της - για την καταβολή της 6ης δόσης - που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα ήταν κατώτερες των προσδοκιών, ενώ πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή είναι ασαφές εάν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας το επόμενο έτος.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως η τρόικα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, λόγω της λιγότερο ευνοϊκής εξωτερικής ζήτησης, της συρρίκνωσης των τραπεζικών πιστώσεων και την αργή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση 6% το 2011, έναντι προγενέστερης πρόβλεψης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5%. Για το 2012 προβλέπει ύφεση 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 2,75%.
Το έλλειμμα στο τέλος του 2011 θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ το οποίο παραμένει ακόμα υψηλό.

Για το έλλειμμα η έκθεση αναφέρει τα εξής: Οι στόχοι επιμένουν ότι χρειάζονται μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 8% του AΕΠ για το διάστημα 2011-2012 και ένα επιπλέον πακέτο μέτρων που θα αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ για το 2013-2014, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 5% μέχρι το 2014.

Η τρόικα σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα επεξεργαστούν από κοινού μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο των δαπανών και των εσόδων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα: Μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2010 μέχρι το 2015, που αντιστοιχεί στο 22% της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αλλαγές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των αναπηρικών συντάξεων. Μείζων ζήτημα οι περικοπές στις δαπάνες υγείας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτη του 2012.

Είναι αβέβαιο το πότε θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτό θα γίνει όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει τρία συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης και ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος που θα βρίσκεται σίγουρα κάτω από το 150% του ΑΕΠ. Εκτιμάται ότι για αυτό θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.