ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Όχι απλώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, αλλά δηλώνουν δυσαρεστημένοι οι νέοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα» της Κυριακής. Τα κυρίαρχα συναισθήματά τους είναι η ανησυχία, η απαισιοδοξία και η οργή. «Ποια από τις παρακάτω λέξεις εκφράζει καλύτερα την...
ψυχολογία σας αυτή την εποχή;» μόνο το 1,1% των ερωτηθέντων νέων απαντά «χαρά», την «ελπίδα» επιλέγει το 8,3%, ενώ κυριαρχούν η «ανησυχία» (35,7%), η «απαισιοδοξία/φόβος» (28%) και η «οργή» (17,9%).

Μάλλον όμως βιάζεται όποιος θα μιλήσει για μια «χαμένη γενιά» αμέτοχη και χωρίς ενδιαφέροντα. Στην ερώτηση «συμμετέχετε σε διαδηλώσεις;» το 42,7% απαντά «μερικές φορές» και το 10,4% «τακτικά». Όπως παρατηρεί και ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Γιώργης Γιατρομανωλάκης, η Ιστορία μάς έχει δείξει ότι οι γενιές που μεγάλωσαν στις αντίξοες συνθήκες του Εμφυλίου ή της απριλιανής χούντας «όχι μόνο βρήκαν δρόμο μέσα σε απίθανες δυσκολίες, αλλά μπόρεσαν να αλλάξουν τη μοίρα τους και τη μοίρα του τόπου».