ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής» καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών στις επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η... 
ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τις καταγγελίες για «γρηγορόσημο» που φθάνει στο 10% στις επιστροφές φόρων αποφάσισε να θέσει κανόνες που θα ακολουθηθούν πλέον από όλες τις εφορίες κατά την επιστροφή των φόρων. Τα αντικειμενικά κριτήρια θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στις αρχές του έτους στη Βουλή και θα τεθούν αμέσως σε ισχύ. Οι κανόνες καταργούν επί της ουσίας την κρίση του υπαλλήλου, την άμεση εμπλοκή των εφοριακών ενώ θα αναρτώνται ανά εφορία οι επιστροφές φόρων που γίνονται καθημερινά.
Οι καταγγελίες του διευθυντή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Νίκου Λέκκα, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα κ. Δ. Σπινέλη που έκαναν λόγο για εκβιασμούς επιχειρήσεων από εφοριακούς «ανάγκασαν» τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου να αναλάβει δράση και να ζητήσει ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ιωάννη Καπελέρη, ζητεί την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων αποκάλυψε (σε ομιλία του σε ημερίδα) ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου. Ωστόσο, ο κ. Νίκος Λέκκας συμπλήρωσε ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί πλέον στο 10%.
Τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για τις επιστροφές φόρου είναι:
1. Χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα προσδιορίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Από το Διαδίκτυο θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιστροφές φόρων που κάνει η εφορία και το πότε φθάνει η σειρά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό πρoτεραιότητας ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους εφοριακούς.
2. Επιστροφές φόρων σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Εξετάζεται οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Εφόσον οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.
3. Παραβάσεις. Ενα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα θέτει ο νέος νόμος είναι οι παραβάσεις που έχει κάθε εταιρεία. Ο μοναδικός λόγος καθυστέρησης επιστροφής φόρων σε μία επιχείρηση (εκτός και ενταθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις) θα είναι οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί στο παρελθόν ή διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια ελέγχου. Στις επιχειρήσεις αυτές ή τα φυσικά πρόσωπα θα γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μάλιστα θα δημιουργηθεί μια δεύτερη λίστα με τις επιχειρήσεις που δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
4. Συμψηφισμός των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων. Η εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο.
5. Εξετάζεται ο συμψηφισμός των χρεών των οφειλετών, όχι μόνο με την εφορία αλλά και μεταξύ περισσότερων φορέων του ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Με αυτή τη διαδικασία ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους. Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου τα χρέη της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία και άλλα νομικά πρόσωπα) ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ολα αυτά τα χρέη θα συμψηφιστούν με διάφορα χρέη που έχουν επιχειρήσεις προς την εφορία, ή τα ασφαλιστικά Ταμεία.
6. Στις επιστροφές φόρου εισοδήματος θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ισχύει σήμερα.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Την κωδικοποίηση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στις αρχές Ιανουαρίου θα εκδοθεί ο κώδικας ευνοϊκών ρυθμίσεων στον οποίο θα περιλαμβάνονται:
– η δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ σε δόσεις,
– η καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις,
– διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής χρεών,
– πληρωμή σε δόσεις των προστίμων και των φόρων που προκύπτουν από φορολογικούς ελέγχους.

Οσον αφoρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις αρχές του έτους αναμένεται να κατατεθεί νέα ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να καταβάλουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ. Εξετάζεται για όσους οφειλέτες αποφασίσουν την εφάπαξ εξόφληση των χρεών να διαγραφούν οι προσαυξήσεις. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζεται με τη νέα ρύθμιση να εισπραχθούν περί τα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί σε διάστημα τριών ή τεσσάρων χρόνων.