ΘΟΛΩΝΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Καμπουράκης
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Την παραμονή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές σχεδιάζει με πολύ προσεκτικά βήματα ο Γ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα στέλνει παραπλανητικά μηνύματα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα πάντα για την... 
επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι γαντζωμένος στις καρέκλες κ.ά.
Εκμεταλλευόμενος την ατολμία των κορυφαίων, την έλλειψη μιας λύσης με προοπτική στο υπό κατάρρευση ΠΑΣΟΚ και κόντρα στη συντριπτικά πλειοψηφική άποψη που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αποχώρησής του, ο Γ. Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες επιχειρούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να «κτίσουν» την επανάληψη του 2007. Αυτό, άλλωστε, αποφασίστηκε οριστικά σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το βράδυ με τους στενούς του συνεργάτες (Αθανασάκη, Πετρουλάκη, Βάρτζελη, Ελενόπουλο και Καρχιμάκη, ο οποίος δεν μετείχε από την αρχή) μετά το δεύτερο «άτυπο υπουργικό» όπου κυριάρχησε το μήνυμα που έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομάδα των «τεσσάρων» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος) να μη βιάζονται καθώς αυτό που προέχει είναι οι εθνικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Η παρέμβαση αυτή του κ. Βενιζέλου έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την Ιπποκράτους για δύο λόγους.
> Πρώτον, διότι βολεύει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Λοβέρδου (οι οποίοι συναντήθηκαν αλλά δεν τα βρήκαν) και το γεγονός ότι είναι αδύνατον να προκύψει οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησής του.
> Δεύτερον, διότι δίνει το χρόνο στον Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει το σχεδιασμό του.
«Το 2012 το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την ανακολουθία του 2007», λέει με νόημα στον Τύπο της Κυριακής κορυφαίος κομματικός παράγοντας που δεν ανήκει στη στενή ομάδα Παπανδρέου αλλά γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο και είναι ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν ότι εάν το ΠΑΣΟΚ κατέβει με Παπανδρέου υποψήφιο θα συντριβεί, κάτι που άλλωστε σήμερα λένε ακόμα και παπανδρεϊκοί βουλευτές.
Εξηγεί, ωστόσο, ότι ακριβώς επειδή το 2007 πολλοί βιάστηκαν στη μάχη της διαδοχής και ηττήθηκαν, τώρα, ακόμα και αν βλέπουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι εμφανώς πιο αποδυναμωμένος, φοβούνται να κάνουν το βήμα εμπρός. Και αυτό, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ο Παπανδρέου θα το εκμεταλλευτεί όχι για να διαμορφώσει και να ελέγξει την έξοδό του, όπως σκοπίμως διαρρέουν οι δικοί του για να «θολώσουν» τα νερά, αλλά για να σχεδιάσει την επαναφορά του.
Είναι ενδεικτικό για τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Ιπποκράτους, αλλά και για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, ότι στα μέσα της εβδομάδας ο ίδιος ζήτησε γνώμες συνταγματολόγων που εμπιστεύεται για το τι ακολουθεί εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου «πέσει» πριν από την ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Και η απάντηση που έλαβε είναι ότι τότε ο Κ. Παπούλιας θα καλέσει τον πρόεδρο του κόμματος της πλειοψηφίας για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Δηλαδή τον ίδιο…
Στην Ιπποκράτους, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δημοσίως, δεν βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμενη θετική πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, διότι θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει εσωκομματικά τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά και τον Α. Λοβέρδο, που μετέχουν στην κυβέρνηση, και θα ακυρώσει τα σχέδιά του για ολική επαναφορά, εφόσον θα εμφανιστεί στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης ως ο βασικός υπεύθυνος της καταστροφικής πορείας της χώρας, την τελευταία διετία.
Στόχος του Γ. Παπανδρέου, όπως προκύπτει και από τη στροφή των τελευταίων ημερών, είτε από την επίσημη ενημέρωση της Ιπποκράτους είτε από τις συνεντεύξεις του σε διεθνή ΜΜΕ, είναι μέσα από την κριτική στις συντηρητικές ηγεσίες της Ε.Ε. και την ανάδειξη του προβλήματος της ευρωζώνης ως συστημικού προβλήματος, αλλά και με υψηλούς τόνους αυτοκριτικής, να «ξεπλύνει» το αρνητικά φορτισμένο προφίλ του και να βάλει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος και πρωθυπουργός!
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι είναι πάνω από 100 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα τον στηρίξουν στην προσπάθειά του να επανακάμψει (20-24 χρεώνουν στους Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και άλλους τόσους στον Ευ. Βενιζέλο) και στήνοντας ήδη το επόμενο εσωκομματικό σκηνικό, σχεδιάζουν νέα εκλογή νομαρχιακών επιτροπών και προετοιμασία για εκλογή νέου αρχηγού από τις κομματικές κάλπες, καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν συζητά αλλαγή αυτής της διαδικασίας, όπως φέρεται να επιθυμεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι προθέσεις αυτές δεν είναι άγνωστες στους εσωκομματικούς παίκτες. Στο φιλικό του περιβάλλον, όσοι δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις του (όπως ο Χρ. Παπουτσής, αλλά και η Λούκα Κατσέλη) κινούνται ήδη για να κτίσουν το δικό τους προφίλ, με προϋπόθεση όμως την αποχώρηση Παπανδρέου.