ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Αυτή είναι η κατάσταση της οικονομίας που παρέδωσε ο Καραμανλής το 2009

20η ετήσια συνάντηση Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ... 4 Οκτωβρίου 2009... Ο Τρεμόντι, Υπ. Οικονομικών της Ιταλίας ενημερώνει τους υπόλοιπους για την κατάσταση στην Ιταλία, Αλβανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα. Για την Ελλάδα λέει:


Η ελληνική οικονομία ήταν σχετικά ανθεκτική σε σύγκριση με άλλων χωρών, αλλά και αυτή δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η παγκόσμια κρίση έχει χτυπήσει την ελληνική οικονομία με χρονική υστέρηση και οι αρχές προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη το 2009 (-0,5% έως -1%).


Στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των βασικών οικονομικών τομέων - σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων για την απασχόληση με έμφαση στο ενεργό εργατικό δυναμικό της αγοράς - έχουν βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε υγιές κατά τη διάρκεια της κρίσης και εξακολούθησε να αναπτύσσεται, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό.

Αντιμέτωπη με μια επιδείνωση της οικονομίας και αύξηση των spreads του δημοσίου χρέους, η δημοσιονομική πολιτική το 2009, στόχευσε να αποφευχθεί η ύφεση και να αντισταθεί στις πιέσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους.

Με την οικονομική δραστηριότητα να μειώνεται περισσότερο απ' όσο προβλεπόταν, οι αρχές ανακοίνωσαν ένα πακέτο μέτρων τόνωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο.

Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη πρόκληση της διόρθωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, με παράλληλη υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Πηγές: http://www.dexiextrem.blogspot.com/ http://www.imf.org/External/AM/2009/imfc/statement/eng/ita.pdf

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Ενώ νωρίς το απόγευμα είχε γίνει γνωστό από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εθνικού Δημοκρατικού κόμματος της χώρας πριν από λίγο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μόλις πριν από λίγο...


απέσυρε την είδηση.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είχε γίνει επίσης γνωστό ότι είχε παραιτηθεί και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, ο γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Παπανδρέου στο Κάιρο

Αναβλήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για λόγους ασφαλείας στο Κάιρο την Κυριακή. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι "ο Πρωθυπουργός, είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες".

Τέλος στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο "είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς".

Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή είχε μιλήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ όσο και με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Είχε επίσης σειρά τηλεφωνικών επαφών με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, και τον Ρώσο ομόλογο της Σεργκέι Λαβρόφ

Κάνουν έξωση σε ελληνικές πρεσβείες επειδή δεν πληρώνουν το ενοίκιο

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό, καθώς, λόγω των περικοπών στις δαπάνες τους, κόβεται το ρεύμα ενώ σε ορισμένες από αυτές έχουν σταλεί μέχρι και εξώδικα λόγω μη …


καταβολής του ενοικίου!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόσφατα, ελληνική πρεσβεία σε σκανδιναβική χώρα, βυθίστηκε στο σκοτάδι αφού δεν είχε έγκριση κονδυλίων για να πληρώσει το ηλεκτρικό.Τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες έχουν υποστεί μείωση 60% και σε αυτή τη μείωση περιλαμβάνονται και τα ανελαστικά έξοδα όπως το ηλεκτρικό, το νερό και η θέρμανση. Μάλιστα, κατά 60%-70% έχουν περικοπεί οι δαπάνες ακόμα και για τη βενζίνη των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις μετακινήσεις των διπλωματών μας στο εξωτερικό.Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σταμάτησε η εκ των προτέρων έγκριση για τις συγκεκριμένες δαπάνες.Έτσι, πολλές φορές διπλωμάτες αναγκάζονται να πληρώνουν από την….τσέπη τους, ώστε να μπορούν να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες. Επίσης, δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις, με υπαλλήλους να εργάζονται στο ημίφως για να μην καίνε ρεύμα ή να φοράνε παλτό, καθώς δεν έχουν θέρμανση!Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κονδύλια για θέρμανση έχουν περικοπεί περισσότερο, από τα κονδύλια για ρεύμα. Οι Έλληνες διπλωμάτες διαμαρτύρονται έντονα και σημειώνουν ότι, πολλές φορές, εργάζονται σε συνθήκες που θίγουν την αξιοπρέπειά τους.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη σε πολλές ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό, έχουν σταλεί εξώδικα για εξώσεις λόγω αδυναμίας καταβολής ενοικίων, ενώ σε άλλες, εταιρείες ζητούν αποζημιώσεις για καθυστέρηση πληρωμών, σχετικά με συμβόλαια που έχουν συναφθεί, αλλά δεν καλύπτονται πια από τα κονδύλια.enimerwsi.comΟι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο

40% μείωση αποδοχών για 30.000 υψηλόμισθους
Διαμορφώνονται τέσσερις μσθολογικές κατηγορίες – Διαβάστε τους προβλεπόμενους μισθούςΘα διασωθούν μόλις τέσσερα επιδόματα. Το …νέο μισθολόγιο, που θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους, θα φέρει τεράστιες ανατροπές αφού θα προκαλέσει μέχρι και μειώσεις 40% στις αποδοχές περίπου 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, που λαμβάνουν υψηλές αμοιβές λόγω των πολλαπλών και ακριβών επιδομάτων ενώ την ίδια ώρα συνάδελφοι τους που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα αλλά αμείβονται λιγότερο, θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται μέχρι και 15%.Στόχος είναι η διαμόρφωση ενιαίου πλαίσιου αμοιβών, που θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης, έτσι ώστε οι γραμματείς να μην αμείβονται παραπάνω από τους γιατρούς, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.Ο πρώτος μισθός για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 711 ευρώ, Δευτεροβάθμιας 830, Τεχνικής 938 και Πανεπιστημιακής 984 ευρώ ενώ στο τέλος ο μισθός θα φτάναει στα 2.100 ευρώ.

Σύμφωνα με το Έθνος, από τα 40 γενικά επιδόματα που ισχύουν σήμερα θα διασωθούν μόνο τέσσερα : το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.Στόχος του Ενιαίου Μισθολογίου θα είναι στις τελικές αποδοχές να καταλαμβάνει ο μισθός το 70% και τα επιδόματα το 30%

Με το νέο μισθολόγιο θα γίνει προσπάθεια εξάλειψης των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου

Δηλαδή σήμερα ο νεοεισερχόμενος υπάλληλος πανεπιστημιακής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας λαμβάνει 1.260 ευρώ όταν ο συνάδελφός του στο υπουργείο Οικονομικών παίρνει πρώτο μισθό 2.309 ευρώ ενώ με το νέο μισθολόγιο θα πάει περίπου στα 1.640 ευρώ.

Εκεί που θα πέσει μεγάλο »μαχαίρι» είναι σε περιπτώσεις υπαλλήλων σε υπουργεία όπως στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές πέρα από τον βασικό μισθό ξεπερνούν το 57% των τελικών αποδοχών στους νεοδιόριστους ενώ σε υπάλληλο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσία στο σύνολο των 3.194 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό, τα 1.849 αφορούν επιδόματα.

Τελικά δεν θα "ανοίξουν" οι οίκοι ανοχής

Δεν θα «ανοίξουν» τελικά οι... οίκοι ανοχής, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν συμπεριέλαβε τα «ευαγή ιδρύματα» στο νομοσχέδιο των κλειστών επαγγελμάτων.
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και συγκεκριμένα την ώρα της συζήτησης για τα κλειστά επαγγέλματα, αρκετοί βουλευτές ήθελαν να μάθουν, αν οι οίκοι ανοχής θεωρούνται από το υπουργείο κλειστό ή όχι επάγγελμα, κι αν ναι, τότε τι πρόκειται να γίνει με το νομοσχέδιο που θα φέρει την απελευθέρωση στην αγορά.«Αν το ψηφίσουμε (νομοσχέδιο) τι θα γίνει μετά; Ένας οίκος ανοχής θα μπορεί να ανοίξει δίπλα σ'ένα σχολείο ή τρία μέτρα από ένα ναό;», διερωτήθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς.«Ο συνάδελφος αναφέρεται στην κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού που ίσχυε μέχρι τώρα για τα κλειστά επαγγέλματα»συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης.«Επάγγελμα ή λειτούργημα ; Τελικά, η πόρνη τι είναι; Επάγγελμα γιατί «εργάζεται» για την επιβίωση της ίδιας και λειτούργημα γιατί συνάμα συμπληρώνει την ικανοποίηση αναγκών τρίτων»διευκρίνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Χρήστος Μαγκούφης.Το κόκκινο φως που είχε ανάψει στην αρμόδια επιτροπή πήγε αμέσως να το σβήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την τοποθέτησή του: «Κύριοι, επειδή διακρίνω μια εμμονή με τους οίκους ανοχής και για να μην ευτελίσουμε άλλο την κουβέντα σας λέω ότι δεν υπάρχουν πουθενά στο νομοσχέδιο οι οίκοι ανοχής, ούτε καν αναφέρεται κάτι για τον γεωγραφικό τους περιορισμό!».Μέχρι και κείνη την ώρα είχε γίνει στην αίθουσα της... Αυτή τη φορά, όμως, ήταν πραγματικά η ώρα της...Ιερόδουλης.Το μεγάλο ''κόλπο'' μεγαλοεφοπλιστών και επιχειρηματιών ανακάλυψε ο ΣΔΟΕ που δέσμευσε 386 σκάφη στην Αττική, 72 στην Πάτρα και 25 στη Θεσσαλονίκη ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και τους ελβετικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών τους.

Το μεγάλο ''κόλπο'' μεγαλοεφοπλιστών και επιχειρηματιών ανακάλυψε ο ΣΔΟΕ που δέσμευσε 386 σκάφη στην Αττική, 72 στην Πάτρα και 25 στη Θεσσαλονίκη ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και τους ελβετικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών τους.
Οι ιδιοκτήτες να πετύχουν φοροαπαλλαγές δήλωναν πως τα σκάφη ήταν επαγγελματικά, για να βγάζουν το μεροκάματο και όχι αναψυχής και μετά έφευγαν από την Ελλάδα αλλάζοντας σημαία. Την ίδια ώρα ανοίγονται οι ελβετικοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών τους για να ερευνηθεί εαν τα χρήματα είναι δηλωμένα στην εφορία.Σύμφωνα με το Capital, από τα πρόστιμα που έχουν ως τώρα επιβληθεί, 50 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει στα κρατικά ταμεία, ενώ εκτιμάται ότι το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ιδιοκτήτες περίπου 6000 σκαφών.Μέχρι στιγμής, οι έλεγχοι στις μαρίνες της Ζέας, του Φλοίσβου, του σταδίου ειρήνης και φιλίας, της Γλυφάδας, του Αλίμου, του Λαυρίου, της Βουλιαγμένης, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης, της Αρετσούς, της Χαλκιδικής, και της Πάτρας έχουν δείξει ότι:- Δηλωμένο είναι μόνο το 10% των σκαφών.- Από τα δηλωμένα ως επαγγελματικά, μόλις τρία στα δέκα χρησιμοποιούνται για τη χρήση που έχουν δηλωθεί.Τι σημαίνει η δέσμευση ενός σκάφους; Σημαίνει ότι οι ελεγκτές προσεγγίζουν την ιδιοκτήτρια εταιρεία για να ελέγξουν το καθεστώς, υπό το οποίο έχει στην κατοχή της το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Όταν, λοιπόν, διαπιστώνεται ότι ένα σκάφος χρησιμοποιείται διαφορετικά από ό,τι έχει δηλωθεί, επιβάλλεται ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.Μάλιστα, για να βεβαιωθεί η τήρηση της διαδικασίας, στο σώμα ζητούν πρώτα την απόδειξη ότι ο φόρος πληρώθηκε και μετά προχωρούν στη διαδικασία αποχαρακτηρισμού του σκάφους. Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του το Capitaltax, μεγάλα ονόματα του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου έχουν ήδη καταβάλει σημαντικά ποσά για να κλείσουν τις υποθέσεις τους.Στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί, αφορούν επίσης και σε περιπτώσεις σκαφών, τα οποία ουδέποτε είχαν δηλωθεί στην εφορία από τους ιδιοκτήτες τους.Η υπόθεση αυτή έχει οδηγήσει τους ελεγκτές και σε δύο νέες κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά σε όσους έχουν δηλώσει το σκάφος τους επαγγελματικό και ξαφνικά αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα, αλλάζοντας σημαία. Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν είπε ότι η απόφαση των συγκεκριμένων φορολογουμένων έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι «ένοχοι» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χαρακτηρισμού του σκάφους. Όλοι αυτοί ελέγχονται και θα ελεγχθούν σε βάθος πενταετίας και θα διωχθούν για λαθρεμπορία, καθώς εκτιμάται ότι δεν απαλλάσσονται για παρελθούσες πράξεις.Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, που διατηρούν σε τράπεζες της Ελβετίας, πολλοί εξ αυτών των ιδιοκτητών σκαφών. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι επιχειρούν να εισαγάγουν συνάλλαγμα για να δικαιολογήσουν την αγορά του σκάφους.Για όλους αυτούς, λοιπόν, το ΣΔΟΕ ψάχνει να δει αν τα χρήματα αυτά είναι δηλωμένα. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν είναι τελικά, τους περιμένει διπλή ποινή. Θα κληθούν, δηλαδή, να πληρώσουν φόρο και πρόστιμα τόσο για τα χρήματα, όσο και για το σκάφος."Τα πέταξαν έξω" οι Ουκρανές

Έναν δικό τους... μοναδικό τρόπο είχαν φεμινίστριες της Ουκρανίας να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε νόμους της κυβέρνησης ενόψει του Euro 2012. Απαγορεύτηκε το άπλωμα εσωρούχων και οι Ουκρανές τα.... έβγαλαν στους δρόμους...


Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε στις νοικοκυρές κατά τη διάρκεια του EURO 2012 να απλώνουν στο μπαλκόνι τα εσώρουχά τους. Ο νέος νόμος δεν θα... περάσει τόσο εύκολα, αφού οι φεμινίστριες βγήκαν στον δρόμο μαζί με τα... εσώρουχά τους, αλλά στα χέρια. Βλέποντας οι Ουκρανοί το... τόπλες θέαμα χειροκρότησαν και αποθέωσαν προκαλώντας έτσι... προβληματισμό στην κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς.

Εκλογές 27 Μαρτίου;

ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ (ΚΑΙ) ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ...

Δεκάδες χιλιάδες δυσαρεστημένων Σέρβων διαδήλωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου σήμερα Σάββατο στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών. Την Σερβία κυβερνά ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός από το 2008, αλλά η συνεχής...


οικονομική δυσπραγία και οι στερήσεις σε συνδυασμό με μία αργή διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας εξώθησαν πολλούς Σέρβους στην αποδοκιμασία της κυβέρνησης.«Αυτή η κυβέρνηση μας υποσχόταν μέλι και γάλα το 2008 και τι έχουμε σήμερα ; Μία πολύ πιο δύσκολη ζωή και μία αλαζονική και άτιμη κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για τον ίδιο της τον λαό» δήλωσε μια διαδηλώτρια.Η διαδήλωση οργανώθηκε από τον Tomislav Nikolic, επικεφαλής του Προοδευτικού Κόμματος Σερβίας, του κόμματος της αντιπολίτευσης με τη μεγαλύτερη λαϊκή απήχηση βάσει των δημοσκοπήσεων καθώς αποτελεί μία ισχυρή πρόκληση στο παρόν κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας.Η αστυνομία εκτιμά πως 70.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές – πολλοί από τους οποίους ήλθαν με λεωφορεία από άλλες πόλεις της χώρας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή με συνθήματα «Δημοκρατικό Κόμμα, ώρα να φύγεις» και «Πεινάμε».Το κόμμα του Nikolic, ένα από τα πολλά που συμμετείχαν στη διαδήλωση, ζητά πρόωρες εκλογές, υψηλότερους μισθούς και πάταξη της διαφθοράς στη χώρα. «Εάν δεν απαντήσουν στα αιτήματά μας, θα αρχίσουμε συνεχείς διαδηλώσεις από τον Απρίλιο» δήλωσε ο Nikolic στο Ρόιτερς πριν τη διαδήλωση. Η Σερβία αναδύθηκε το 2009 από την ύφεση με τον μέτριο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για το 2010, ενώ αναμένει 3% ανάπτυξη το 2011.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και μία δύσκολη διαδικασία έγκρισης στις ΗΠΑ, η συνθήκη START ΙΙ για τη μείωση και τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο...

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και μία δύσκολη διαδικασία έγκρισης στις ΗΠΑ, η συνθήκη START ΙΙ για τη μείωση και τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο...


Σε επίσημη τελετή στο Μόναχο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, η Χίλαρι Κλίντον από τις ΗΠΑ και ο Σεργκέι Λαβρόφ από τη Ρωσία αντάλλαξαν τα έγγραφα που την ενεργοποιούν.

Η START προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα μειώσουν μέσα σε επτά χρόνια τις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές σε το πολύ 1.550 για την κάθε μία, σημαντικά λιγότερες από τις περίπου 2.000 που πρόβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002. Η συνθήκη δεν αφορά τα τακτικά πυρηνικά (αυτά που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης)• τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται για χτυπήματα κατά εγκαταστάσεων ή στρατιωτικών κέντρων διοίκησης.

Περιορίζεται ακόμα ο αριθμός των βομβαρδιστικών και καθιερώνεται σύστημα αμοιβαίων ελέγχων. Τους προσεχείς μήνες, αφού προηγηθεί μία περίοδος ανταλλαγής πληροφοριών θα ακολουθήσουν επιτόπιοι έλεγχοι στις πυραυλικές εγκαταστάσεις.

Στην ίδια πόλη, το 2009 είχαν γίνει τα πρώτα βήματα για την υπογραφή της συνθήκης και η αρχή για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών μετά από μεγάλη περίοδο ψυχρότητας.

Κατά την τότε συνάντηση των δύο υπουργών, η Χίλαρι Κλίντον έδωσε στον ομόλογό της ένα «κουμπί για την επανεκκίνηση» των σχέσεων, αν και κατά λάθος έγγραφε στα ρωσικά «υπερφόρτωση». Τη γκάφα αυτή υπενθύμισε η κ.Κλίντον για να επισημαίνει ότι «κάναμε τα λόγια πράξη για να φτάσουμε σε ένα ορόσημο της στρατηγικής συνεργασίας».

Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφηκε τελικά στη Πράγα τον Απρίλιο του 2010 από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ωστόσο, η συμφωνία συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κυρίως από Ρεπουμπλικάνους που απειλούσαν να την καταψηφίσουν. Στη Ρωσία, η έγκριση ήταν σαφώς ευκολότερη.

Τελικά, με παρέμβαση και του προέδρου Ομπάμα έλαβε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία για την έγκριση. Η Γερουσία πάντως ζήτησε από τον πρόεδρο να αρχίσει συνομιλίες για τον περιορισμό και των τακτικών πυρηνικών όπλων, αν και η Ρωσία (που έχει σαφώς περισσότερα) αντιδρά ζητώντας πρώτα να αποσυρθούν όλα στην επικράτεια κάθε χώρας.S

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ

Στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα παραπέμπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, τον βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, αναφορικά με το αίτημα του να συμβάλει η Επιτροπή στη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το οποίο η Άγκυρα,...


μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Περδίκης είχε στείλει επιστολή στον κ. Μπαρόζο τον περασμένο Νοέμβριο. Εκ μέρους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε συνεργάτης του στις 24 Ιανουαρίου.

«Αποστέλλω αντίγραφο της επιστολής αυτής στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Άγκυρα, ο οποίος είναι στη διάθεση σας για να σας παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και συμβουλή σ΄ αυτό το σημαντικό θέμα», αναφέρεται στην επιστολή, εκ μέρους του κ. Μπαρόζο, προς τον κ. Περδίκη.

Η Επιτροπή εξετάζει από κοντά την κατάσταση του κτιρίου του ορφανοτροφείου στο νησί της Πριγκήπου, τονίζεται στην επιστολή και σημειώνονται τα εξής:

-Η Επιτροπή, μαζί με τις Τουρκικές Αρχές, έχει προσδιορίσει την προώθηση «των πολιτιστικών δικαιωμάτων, της πολιτιστικής διαφορετικότητας και την προστασία και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», σαν μια από τις προτεραιότητες της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία για τα επόμενα τρία χρόνια.

-Η εργασία επισκευών στο ορθόδοξο ορφανοτροφείο που περιγράφεται, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την προτεραιότητα και μπορεί να είναι νόμιμη χρηματοδοτήσεως, σαν επίσημο πρόγραμμα ή σαν κομμάτι του πλάνου εργασιών στην περιοχή.

-Ως ένας τρόπος προετοιμασίας της Τουρκίας για τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος, η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βοηθητική με ένα αποκεντρικό τρόπο, κάτω από την εποπτεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές ηγούνται προγραμμάτων και υλοποιούν μέτρα χρηματοδοτούμενα από τα ταμεία της ΕΕ, κάτω από τη γενική εποπτεία του Γενικού Γραμματέα για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.ΚΛΙΝΤΟΝ:ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ''ΝΤΟΜΙΝΟ'' ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Μήνυμα προς τους ηγέτες του αραβικού κόσμου να προβούν σε βήματα εκδημοκρατισμού απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι η ανέχεια, η πολιτική καταπίεση και η λαϊκή δυσαρέσκεια διαμορφώνουν μια «καταιγίδα» που απειλεί να σαρώσει τη Μέση Ανατολή...
Μιλώντας σε συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο, η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε ότι η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με την εξάντληση των ενεργειακών και των υδάτινων πόρων και τη σοβούσα δυσαρέσκεια στα αυταρχικά καθεστώτα απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα. Αυτή η δυσαρέσκεια, τόνισε, εξαπλώνεται ραγδαία χάρη στις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας.

«Οι ηγέτες της περιοχής ίσως μπορέσουν να εμποδίσουν για λίγο το κύμα, αλλά όχι για πολύ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον σημειώνοντας ότι η αλλαγή είναι «στρατηγική αναγκαιότητα». «Χωρίς αυθεντική πρόοδο προς την κατεύθυνση ανοικτών πολιτικών συστημάτων λογοδοσίας, το χάσμα μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων θα βαθαίνει, η αστάθεια θα εντείμεται».

Νέος συνεργάτης του enpatrais

Πλέον το enpatrais.blogspot.com απέκτησε και άρωμα αθλητικό. Μέσω της στήλης "Μπαλαδόρος του net" σας προσφέρουμε και αθλητική ενημέρωση με άποψη καθώς και προτάσεις για το πάμε στοίχημα...

Οι έδρες δίνουν τις νίκες!

    
     Θα ξεκινήσω με τον άσσο της Χόφενχαιμ  η οποία μετά και την ενσωμάτωση του Μπαμπελ απο την Λιβερπουλ, φαίνεται να διαθέτει ενα πολύ δυνατό ρόστερ για το κυνήγι μιας θέσης στην ευρώπη. Η Καισερσλάουτερν βρίσκεται πάνω απο την ζώνη του υποβιβασμού άρα δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα  και με το κακό πρόσωπο που δείχνει τελευταία δύσκολα θα καταφέρει να πάρει βαθμό στην έδρα της Χόφενχαιμ.Ασσος!

     Και πάμε στην Ιταλία και στην Ουντινέζε με την Σαμπντόρια. Η  Ουντινέζε βρίσκεται σε θέση που οδηγεί ευρώπη έχοντας πίσω της  ομως και την Παλέρμο με ισοβαθμία και την Γιουβέντους με 2 βαθμούς διαφορά. Επιστρέφει ο Σάντσες ενισχύοντας την γραμμή κρούσης, απών για έναν ακόμη αγώνα ο βασικός τερματοφύλακας Χαντάνοβιτς.Η Σαμπντόρια μετά  την πωληση του Πατσίνι στην Ιντερ και την παραχώρηση του Κασσανο στην Μίλαν  φαίνεται να έχει μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα καθώς έχει να σκοράρει 4 αγωνιστίκες.Χωρίς να είναι πολύ σταθερή ομάδα η Ουντινέζε θα πάμε στον άσσο!

      Στην Ισπανία τώρα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο η οποία στην έδρα της είναι το φαβορί για την νίκη. Προέρχεται απο το διπλό στην Μαδρίτη επι της Ατλέτικο και απο 3 σερί νίκες. Το κανόνι της μπροστά συνεχίζει να περιβολεί (Γιορέντε 21/12) και δεν την σταματάει τίποτα. Η Χιχόν απο την άλλη πλευρά και αυτή έχει ενα καλό σερί τους τελευταίους 3 αγώνες με 3 νίκες με πιο εντυπωσιακή την τελευταία επι της Μαγιόρκα στην έδρα της τελευταίας με σκορ 0-4! Ίσως να δυσκολέψει λίγο την Μπιλμπάο αλλά η γηπεδούχος μπορεί να πάρει την νίκη!
    Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗΣ

Φτωχότερα είναι τα ελληνικά γράμματα από το πρωί του Σαββάτου, καθώς ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας...


Γεννημένος στη Νάξο το 1922, ο Καμπανέλης σφράγισε με τα έργα του το ελληνικό θέατρο, ενώ ήταν ο δημιουργός των σεναρίων για δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, τη Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη και τον Δράκο του Νίκου Κούνδουρου.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής ο Καμπανέλης εντάχθηκε στην εθνική αντίσταση. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν

ΒΛΕΠΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΣΟΡΟΣ

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, από το Μόναχο όπου συμμετείχε στην 47η 'Διάσκεψη για την ασφάλεια', με δηλώσεις του τόνισε ότι η κρίση με το ευρώ ξεπερνιέται, όμως μετά περίπου μία διετία όμοια κρίση, με πρωταγωνιστή το δολάριο, θα αναπαραχθεί στις Ην. Πολιτείες...
"Κατά την άποψή μου, η ευρωπαϊκή κρίση θα αναπαραχθεί στις ΗΠΑ στο τέλος μιας διετίας, επειδή πολλές Πολιτείες είναι πλέον υπερχρεωμένες".

"Η κρίση με το ευρώ θα ξεπεραστεί επειδή υπάρχει αποφασιστικότητα για μία κοινή οικονομική πολιτική και μία κοινή δημοσιονομική πολιτική", πρόσθεσε ο Σόρος.

"Όμως, ειδικά σε ό,τι αφορά τη 17μελή ευρωζώνη το ευρώ, που δημιουργήθηκε γιά να γεφυρωθούν αντιθέσεις, τελικά θα δημιουργήσει νέες", προέβλεψε επίσης ο ίδιος.

"Μπορεί λοιπόν κάλλιστα να δημιουργηθεί η Ευρώπη με δύο ταχύτητες", επισήμανε, "με τα κράτη με πλεόνασμα, που προχωρούν, και τα χρεωμένα, που μπορεί να πέσουν τελικά κάτω από το βάρος των χρεών τους", συνέχισε.

"Φυσικά, από την πολιτική σκοπιά, τούτο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό", προέβλεψε, προϊδεάζοντας ότι "στην πορεία στην ΕΕ μπορεί εξτρεμιστικές πολιτικές δυνάμεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους".

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ

Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να επιλέγουν γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ, ενώ θα ξεκινήσει και η διανομή των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όπως ανακοίνωσαν...


ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας έχουν ως εξής:1. Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.

2. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

3. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

4. Οι συνταγές αυτές θα εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.

5. Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

6. Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr).

7. Οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

''ΤΑ 200 ΔΟΛΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ''

Την ανησυχία του για την τιμή του πετρελαίου εξέφρασε ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας κ Rafael Ramirez. « Εάν κλιμακωθεί η κρίση στην Αίγυπτο και κλείσει η Διώρυγα του Σουέζ, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι...
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης πως η προμήθεια πετρελαίου δεν έχει προς το παρόν παρεμποδιστεί. Ωστόσο, ενδεχόμενο κλείσιμο της Διώρυγας θα είχε τη δύναμη να οδηγήσει το πετρέλαιο στην άνευ προηγουμένου τιμή των 200 δολαρίων το βαρέλι, σε συνάρτηση πάντα και με το βαθμό επιδείνωσης της κατάστασης. «Αλλά ποιος μπορεί να το προβλέψει αυτό;»κατέληξε.

Αίγυπτος: Συνελήφθησαν ο διευθυντής του γραφείου του Αλ-Τζαζίρα στο Κάιρο και ένας δημοσιογράφος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθυντής του γραφείου του στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθησαν.
Οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν στις 30 Ιανουαρίου την λειτουργία στη χώρα του δικτύου που καλύπτει εκτενώς τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ."Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον διευθυντή του γραφείου στο Κάιρο Αμπντελ Φατάχ Φάγιεντ και τον δημοσιογράφο Αχμαντ Γιούσεφ", ανακοίνωσε το Αλ-Τζαζίρα στην ιστοσελίδα του.Το Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό. Η επίθεση αυτή "φαίνεται να είναι μια νέα προσπάθεια του καθεστώτος ή των υποστηρικτών του να εμπόδισουν το Αλ-Τζαζίρα να καλύπτει τα γεγονότα" στην Αίγυπτο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ:ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός. «Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι,...


σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ. «Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να κάνει "συγκεκριμένα βήματα" για την μεταβίβαση της εξουσίας και προειδοποίησε ότι χωρίς αυτά τα βήματα η αστάθεια και η βία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν στην χώρα. Ακόμη, ο Λευκός Οίκος απέρριψε την άποψη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ότι αν αποχωρήσει η χώρα θα βυθιστεί στο χάος.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ευχήθηκε να μπορέσει η Αίγυπτος να πραγματοποιήσει «ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατόν», ενώ ο γερμανός ομόλογός του εκτίμησε πως οι δυτικές χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να φανεί πως υποστηρίζουν «δικτατορίες», ενώπιον των κινημάτων εξέγερσης στην Αίγυπτο και στην Τυνησία.

«Φύγε»

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει ομάδες φρούρησης των πολιτών χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν τέτοια που για να εισέλθει κανείς μέσα στην πλατεία θα έπρεπε να περάσει πάνω από δέκα ελέγχους, με την ταυτότητα στο χέρι και την υποχρέωση να περάσει από σωματική έρευνα.

Μέσα στην πλατεία, το σύνθημα που επικρατούσε ήταν "φύγε". Ένα άλλο σύνθημα που συνεχώς επαναλαμβανόταν από το πλήθος ήταν "εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις".

Παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην Αλεξάνδρεια. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην λεγόμενη "Κορνίς", όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα να κυριαρχούν για να παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.WIKILEAKS:ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Φως στη ζωή του πρώην ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μέσα στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου, ρίχνει απόρρητο τηλεγράφημα Αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks...Το τηλεγράφημα περιγράφει τον Μιλόσεβιτς ως "παθιασμένο" αναγνώστη δικαστικών θρίλερ μέτριας ποιότητας, ως άνθρωπο που, πάνω απ' όλα, του άρεσε να ακούσει Φρανκ Σινάτρα στο κελί του και που έκανε τον περίπατό του στην αυλή της φυλακής, ό,τι καιρό κι αν έκανε.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Χάγη έστειλε το τηλεγράφημα αυτό τον Νοέμβριο του 2003, ενώ η δίκη του πρώην προέδρου της Σερβίας έμπαινε ενώπιον του ΔΠΔ έμπαινε στη δεύτερη χρονιά της. Ο συγγραφέας του εγγράφου είχε συνομιλήσει με τον επικεφαλής της φυλακής του ΔΠΔ, Τιμ Μακφάντεν. Ο τελευταίος ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τον Μιλόσεβιτς και είχε πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και στον ιατρικό φάκελό του.

Ο Μιλόσεβιτς υπέφερε από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης του, στην οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο που διαδραμάτισε στους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του '90.

Μεγάλο μέρος του τηλεγραφήματος είναι αφιερωμένο στην υγεία του Μιλόσεβιτς, που απειλούσε τη συνέχιση της δίκης. Οι διπλωμάτες όμως φαίνεται πως εκτιμούσαν ότι τα καρδιακά προβλήματά του ήταν "διαχειρίσιμα", μολονότι ήταν "σοβαρά" και "δύσκολα ελέγχονταν με φάρμακα".

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στις 14 Μαρτίου 2006, πριν λήξει η δίκη του, από καρδιακό επεισόδιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΠΑΥΛΟΥ ΣΑΡΛΗ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ένας μαχητής για τα δίκαια του λαού και τα συμφέροντα του Τόπου μας, ο πρώην βουλευτής και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Σαρλής έφυγε από κοντά μας.Υπήρξε παράδειγμα ήθους και ανιδιοτελούς προσφοράς.Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά εκφράζουμε, προς τους οικείους, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Ερντογάν: Εγώ είμαι η Κύπρος και τσαμπουκάδες ...αλλού!

Τα πήρε στο κρανίο ο Ταγίπ Ερντογκάν με τα συνθήματα κατά της Τουρκίας που ακούστηκαν σε διαδηλώσεις στα κατεχόμενα και ...ξεσπάθωσε!


Έκανε λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες και απαίτησε από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να πάρει θέση. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά

την τελευταία μέρα των επαφών του στο Κιργιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως «τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στη "Βόρεια Κύπρο" προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου». «Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος.Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης τα εξής:

«Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ). Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες... Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί... Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρυσμα;»

Αναφερόμενος μάλιστα στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε πως «είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας», για να συμπληρώσει: «Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω...».Κεντροδεξιά η «μεσαίος χώρος»;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο η ίσως και τα δύο μαζί ;
Νεοδημοκρατικά σκέτα νομίζω όμως πως είναι τελικά η πιο σωστή και καθαρή απάντηση στην περιρρέουσα ανόητη ερώτηση, έτσι όπως η ιδρυτική μας διακήρυξη από το 1977 αποσαφήνισε και που φυσικά δεν χρειάζεται νεοαιρετικές διαφοροποιήσεις και παρά φύση διλήμματα στα νοήματά της.Γι αυτό και πρέπει να σταματήσουμε πλέον να ψαχνόμαστε κάθε τόσο στα βαθειά ιδεολογικά μας μήπως και βρούμε, ερμηνεύσουμε και θεραπεύσουμε τις αιτίες της ήττας της 4ης Οκτωβρίου, αφού για την παρακμή και την συντριβή δεν μας έφταιξαν ούτε οι ιδέες μας, ούτε οι όποιες επιμειξίες τους, αλλά μόνον ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΕΦΤΑΙΞΑΝ.Οι «δικοί» μας κομματικοί-κυβερνητικοί άνθρωποι, που στην άσκηση των καθηκόντων τους αντί να παντρέψουν το χρέος με την ιστορία και το αύριο, παγιδεύτηκαν μακάριοι και ευδαίμονες στο ανόητο και ανήθικο «σήμερα» των ευκαιριών, της ματαιοδοξίας, του πλουτισμού και της ξιπασιάς και ανενόχλητοι έγιναν μόδα που μπόλιασε και άλλους υγιείς ιστούς της κοινωνίας.Γι αυτό και όσοι τώρα τελευταία και για το δήθεν βαθυστόχαστο κουκούλι τους επανέρχονται με βερμπαλιστικές ιδεολογίζουσες αναλύσεις και με βαρύγδουπα άρθρα-μανιφέστα πολυλογώντας με τα αυτονόητα, ας καταλάβουν επί τέλους πως αυτό που κρίσιμα και περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται και η Νέα Δημοκρατία και η κοινωνία είναι πεντακάθαρες δεξαμενές εσωτερικού πολιτικού ήθους και μια νέα ιδεολογική και πολιτική αισθητική και αυτοεκτίμηση χωρίς άλλα μαζοχιστικά και διχαστικά αυτομαστιγώματα.Δεξαμενές και κολυμπήθρες εσωπαραταξιακού ήθους έχει λοιπόν ανάγκη η Νέα Δημοκρατία που θα αποτοξινώσουν την παράταξη από τα ελαττώματα του τεράστιου ΕΓΩ του καθενός μας και επίμονα και βασανιστικά θα μεγιστοποιήσουν το εσωκομματικό μας ΕΜΕΙΣ, κατακτώντας και μονιμοποιώντας τον αμοιβαίο εσωτερικό σεβασμό, την αξία και την σύνθεση, κυρίως όμως την συντροφικότητα που μας λείπει πολύ.ΕΜΕΙΣ λοιπόν είναι το πρόταγμα στο νέο δύσκολο δρόμο μας.ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ, χωρίς εγωισμούς, κουτοπονηριές και μπαμπεσιές μεταξύ μας, εμείς χωρίς φλυαρίες, κολακείες, ρουφιανιές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, εμείς χωρίς ιδιοτέλειες, κομπασμούς και παρείστικα σύνδρομα, εμείς χωρίς συντροφικές χαιρεκακίες και τραχιά ένστικτα αυτοσυντήρησης.ΕΜΕΙΣ, που σπουδαίοι σαν μονάδες μπορούμε να γίνουμε σπουδαιότεροι σαν πολιτικό σύνολο και πολύ πιο δημοκρατικοί, ταπεινοί και ευπροσήγοροι με το λαό και τους συμμαχητές μας.ΕΜΕΙΣ, που για να γίνουμε πάλι περισσότεροι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι από πριν.Δύσκολη θα ισχυριστούν κάποιοι η μετάλλαξη.Ναι, δύσκολη γιατί και κόπο και χρόνο θέλει η προσπάθεια, όπως και η κάθε νέα δημιουργία.Σίγουρα όμως η κρίσιμη συγκυρία που την απαιτεί και την χρειάζεται θα την επιβάλλει στο χρόνο και συνάμα θα αποβάλλει τους επιτήδειους καιροσκόπους και κερδοσκόπους των ιδεών μας που μας έφτασαν ως εδώ.Όπως την απαιτεί και την χρειάζεται και η ως πριν λίγο καταφρονημένη βάση αυτής της περήφανης παράταξης, που απρόσμενα της έτυχε η πολύ μεγάλη ευθύνη αυτή η ίδια, πληγωμένη αλλά ελεύθερη και συνειδητοποιημένη να εκλέξει και να στηρίζει με πανίσχυρη αποφασιστικότητα τον νέο Πρόεδρο μας Αντώνη Σαμαρά, έχοντας σφυρηλατήσει και χαλυβδώσει μαζί του την αναγκαία ενότητα και ομοψυχία για τους νέους καλύτερους αγώνες.Αγώνες για μια Νέα Δημοκρατία στην απόλυτα αποκλειστική υπηρεσία του λαού και του τόπου.Ας γίνει λοιπόν η ήττα της αποφράδας 4ης Οκτωβρίου 2009 και τα αίτια της, σταθερή αφετηρία πολιτικής περισυλλογής για το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα αναγέννησης και ανασυγκρότησης αυτής της παράταξης, που έρχεται από μακριά αλλά και μακρύ ακόμα δρόμο Εθνικής και δημοκρατικής προσφοράς έχει μπροστά της.Το αξίζουν οι ιδέες και η ιστορία της, το απαιτούν και το μπορούν οι οργανωμένοι αγωνιστές της, το εγγυάται ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαρά, θα το χρειαστεί πάλι η κοινωνία και η πατρίδα..Και για τον επίλογο, ας τελειώσουμε πια με όλους αυτούς τους…λογιοτατίζοντες «μεσαιοχωρίτες» και «καθαροχωρίτες» γιατί μόνον ζημιά κάνει η κουβέντα.Ας κοιτάξουμε κατάματα το λαό και τα προβλήματα που του σωρεύει η άδικη και επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και ας καταλάβουμε πως το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε πάλι μια άλλη δική μας κυβέρνηση, αλλά μια χρήσιμη, δημοκρατική και πατριωτική νέα κυβέρνηση, που ΝΑΙ, μπορεί να βγάλει τον τόπο από την παρακμή.Και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.


ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣτ. υπ. βουλευτής Ν.Δ. Αχαΐας