ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

DER SPIEGEL:ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ 4 ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τις ύποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 4 υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW, και τον εξοπλισμό τριών παλαιοτέρων, παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.


Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2000 και το 2002 μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και της Ελλάδας...

αφορά τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων Η γερμανική εταιρεία «Howaldtswerke-Deutsche Werft» (HDW) ανήκει στην ThyssenKrupp. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στελεχών των εταιρειών HDW και Ferrostaal στην Εισαγγελία του Μονάχου, δημιουργήθηκε μία ομάδα, η «Team A», η οποία είχε το χρήμα και τη δικαιοδοσία να δωροδοκήσει αρμόδιους φορείς ώστε να κερδίσει η εταιρεία τους την ανάθεση της προμήθειας. .

Την υπόθεση ερευνά η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας η οποία και είχε έρθει σε επαφή προ δίμηνου με την Εισαγγελία του Μονάχου.

O OMIΛΟΣ 'ΥΓΕΙΑ' ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ

Διαψεύδεται ως αναληθής η πληροφορία θανάτου του κ. Ιάκωβου Καμπανέλη. Ο Ιάκωβος Καμπανέλης νοσηλεύεται στην Α' Παθολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ, σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν του ομίλου "ΥΓΕΙΑ".


"ΤΡΥΠΑ" 400 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ!

«Τρύπα» 400 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά των δήμων εντόπισε η τρόικα, που από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ενόψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα τα σενάρια περί...


χρεοκοπίας της Ελλάδας συνεχίζονται με τον Εκόνομιστ να διαπιστώνει καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Τα οικονομικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή καθώς μπορεί ο τακτικός προϋπολογισμός να είναι εντός στόχων, αλλά οι υπόλοιποι φορείς του Δημοσίου και κυρίως οι δήμοι φαίνεται πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα.

Στις συζητήσει που θα έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας με τους υπουργούς αυτήν την εβδομάδα προεξέχουσα θέση έχουν και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέζει για νέα μέτρα που θα οδηγούν ακόμα και σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις ς για τα μέτρα ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταξύ 2011 και 2014.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Η ΤΡOΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

Οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται τη Δευτέρα στην Αθήνα και μέσα στην εβδομάδα θα ετοιμάσουν την έκθεσή τους για την πορεία της οικονομίας, όμως, όπως διαφαίνεται, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Το θέμα είναι η...


προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κατά πόσον θα τηρηθούν αυτές από την ελληνική κυβέρνηση το ερχόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας Αλεξάντερ Ντιμπέλιους προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», λέει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild. Εκτιμά, επίσης, ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».

Μολονότι η χώρα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει ο κ. Ντιμπέλιους και «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος». Προσθέτει πως «η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ».

Ο κορυφαίος τραπεζίτης - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα να είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς και ούτε θα συμβεί, λέει ο κ. Ντιμπέλιους στη Bild, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανόφωνη εφημερίδα.

Χιλιάδες πιστοί κατά της "Κάρτας του Πολίτη"

Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καθιέρωσης της «Κάρτας του Πολίτη» στην Πλατεία Συντάγματος το μεσημέρι της Κυριακής.
Εκεί κρατώντας Ελληνικές σημαίες και πλακάτ φώναζαν "Ορθόδοξοι Έλληνες Αντισταθείτε", "Όχι στο φακέλωμα", καθώς και άλλα συνθήματα.Να σημειωθεί, ότι στη συγκέντρωση μίλησαν ο π. Σαράντος Σαράντης, ο Ηγούμενος της Μονής Τρικώρφου, Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης και ο Ηγούμενος της (σχισματικής) Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιος.«Ή θα διαλέξουμε μια μίζερη και απολύτως ελεγχόμενη και θνησιγενή επιβίωση σε μια φυλακή – σταύλο , ή θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα να ζούμε ως ελεύθεροι πολίτες σε μία ελεύθερη Ορθόδοξη και δημοκρατική χώρα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές.«Ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε κυβέρνηση που να ζητά την συναίνεσή μας σε ένα τέτοιου γιγάντιου μεγέθους ηλεκτρονικό φακέλωμα.Η λεγόμενη «κάρτα του πολίτη» δηλαδή η «ηλεκτρονική ταυτότητα» αφού περί αυτής πρόκειται, είναι ένα ωφέλιμο και άκρως χρηστικό «εργαλείο» , χωρίς το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» την παγκόσμια μορφή της οποίας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να δεί “fast and now”.Πρέπει να το καταλάβουμε μια και καλή ,ότι οι «διευκολύνσεις» και τα κοινωνικο- οικονομικά «οφέλη», τα οποία κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης θα προκύψουν από την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και την «κάρτα του πολίτη», δεν είναι παρά τα φτηνά ανταλλάγματα μιας δικτατορίας που θέλει την συναίνεσή μας στην απώλεια της ελευθερίας , του αυτεξούσιου και φυσικά της ψυχής μας.Υποθήκευσαν κάθε τι που υπάρχει πάνω και κάτω από το έδαφος της πατρίδας μας , μας επιβάλλουν αυταρχικά και ύπουλα τον «νέο πατριωτισμό» ζητώντας να φτύσουμε πάνω στους τάφους των προγόνων μας και στα Άγια λείψανα των Μαρτύρων και Ομολογητών της πίστης μας και υπο το καθεστώς μιας οικονομικής τρομοκρατίας μας ζητούν να πετάξουμε τα Θεόσδοτα δώρα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου και από ανθρώπινα πρόσωπα πλασμένα κατ΄εικόνα του Θεού, να γίνουμε τα ταυτοποιημένα «δίποδα» του ηλεκτρονικού τους σταύλου.Επειδή γεννηθήκαμε ελεύθεροι και ευγνωμονούμε για αυτό τους αγωνιστές και Μάρτυρες προγόνους μας , δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε σαν "ραγιάδες" και να πεθάνουμε σαν καταρρακωμένοι προδότες και αποστάτες της Ορθόδοξης πίστης μας.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ : ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΠΕΛΑΣΗ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με νέες δηλώσεις του για το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.«Όσοι το δικαιούνται θα μείνουν, καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής...


Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά· διαδικασία που προβλέπει επιδότηση» σημείωσε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

«Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά», όπως τόνισε.«Η χώρα δεν αντέχει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ήδη έχει επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

«Είναι προφανές ποιοι έχουν την ευθύνη»

Σχετικά με την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες, με τη στήριξη ΜΚΟ και φοιτητικών οργανώσεων, ο κ.Παπουτσής σημείωσε ότι «δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές» και προσέθεσε ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαζόταν έγγραφη αίτηση της Πρυτανικής Αρχής.

Παράλληλα ωστόσο σημείωσε ότι «τις πόρτες της Νομικής τις κρατούσαν ανοικτές στις 6:30 το πρωί της Κυριακής οι νεολαίοι του ΣΥΝ. Επομένως είναι προφανές ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε».

«Κάποιοι επιδίωκαν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στο οποίο να συμμετέχουν από τη μία πλευρά οι υπερασπιστές του ασύλου και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών. Αλλά τα σχέδιά τους έπεσαν στο κενό».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Απόλυση των επίορκων υπαλλήλων, υποβιβασμό τους στη βαθμολογική πυραμίδα, πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ, επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων από δύο σε πέντε ή επτά χρόνια, είναι οι σημαντικότερες νέες ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός...


εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.Η ποινή του προστίμου των αποδοχών αυξάνεται από τρεις μήνες σε ένα έτος, ενώ θα απολύονται όσοι υπάλληλοι έχουν διαπράξει τρία παραπτώματα μέσα σε πέντε χρόνια και τους έχει επιβληθεί πρόστιμο αποδοχών άνω του ενός μηνός.Ποινή υποβιβασμού θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις χρηματισμού, παράβασης καθήκοντος, αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα, άρνησης συνεργασίας του υπαλλήλου για χορήγηση στοιχείων σε ανεξάρτητες αρχές, σύνταξη μεροληπτικών εκθέσεων και χρήση τρίτων προσώπων για απόκτηση υπηρεσιακής εύνοιας.

Υψηλοί τόνοι για τρία ζητήματα από Αντ. Σαμαρά

Οικονομία, εθνικά θέματα, καθημερινότητα


Στρατηγική υψηλών τόνων, με διακριτό και αιχμηρό λόγο τόσο για την οικονομία όσο και για την εξωτερική πολιτική και τα ζητήματα της καθημερινότητας (μεταναστευτικό, ασφάλεια, παιδεία), επιλέγει ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς για τους επόμενους μήνες, τους οποίους θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμους τόσο για τους όρους επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας όσο και για την κοινωνική συνοχή.Χαρακτηρίζοντας, εκ προοιμίου, «ανοησίες» την κριτική που του ασκείται για λόγο και θέσεις που φλερτάρουν με τον «λαϊκισμό» ή τα «άκρα», ο κ. Σαμαράς μοιάζει να έχει καταλήξει στην επιλογή εγκατάλειψης του «στρογγυλού λόγου» και υιοθέτησης μιας ρητορείας με «αιχμές».Εστω κι αν συχνά το κόμμα εμφανίζεται αμήχανο ως προς τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, καθώς είτε επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της μεταρρυθμιστικής λογικής και της πολιτικής σκοπιμότητας ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κυβερνητικό του παρελθόν (ενδεικτικό παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών), σταδιακά καθίσταται σαφής η γαλάζια θέση και, συνεπώς, η τροχιά προσέγγισης ή σύγκρουσης με την κυβέρνηση.Στην οικονομία, ο κ. Σαμαράς όρθωσε ανάστημα στη γερμανική πρόταση για την υιοθέτηση «συνταγματικού φρένου» στο ύψος των ελλειμμάτων – θέση η οποία εκτιμάται ότι μάλλον διευκολύνει παρά δυσχεραίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο κ. Σαμαράς αποσαφηνίζει ότι θεωρεί αναγκαίο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, ωστόσο προβληματίζεται για τις συνέπειες που θα έχει στη μελλοντική αναπτυξιακή δυναμική της χώρας ενδεχόμενη μόνιμη συνταγματική δέσμευση που θα λειτουργεί απαγορευτικά για επενδυτικές δαπάνες.Σύμφωνα, πάντως, με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Σαμαράς δεν αναμένεται να θέσει βέτο στην περίπτωση που ζητηθεί νομική -όχι συνταγματική- δέσμευση της χώρας, ειδικά αν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, δίχως βέβαια αυτή η επιμήκυνση να συνοδεύεται με πρόσθετα μέτρα. Τις θέσεις αυτές θα συζητήσει την Τετάρτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και στις 14 του μηνός με τον αρχηγό της ισπανικής αντιπολίτευσης Μ. Ραχόι.Αν και ο πρόεδρος της Ν. Δ. θα συνεχίσει τη μέχρι σήμερα πολιτική της στήριξης των εθνικών προσπαθειών στο εξωτερικό, εντός συνόρων θα κρατήσει ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία, θεωρώντας ότι η στάση αυτή επιβεβαιώνεται διαρκώς από τις εξελίξεις και διευκολύνει τους εκλογικούς στόχους του κόμματος. Το νέο σύνθημα «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα όπως μια εταιρεία υπό εκκαθάριση» είναι απολύτως ενδεικτικό των αντιπολιτευτικών τόνων που θα κυριαρχήσουν εφεξής.Η ΝΔ δεν έδωσε ψήφο στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες αρνούμενη τις οριζόντιες περικοπές, ενώ κατά περίπτωση θα λειτουργήσει στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς ούτως ή άλλως οι τελικές ρυθμίσεις θα παραπέμπονται σε μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις, για τις οποίες, όπως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς λέει, «η Ν. Δ. δεν μπορεί να δώσει λευκή επιταγή».Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ν. Δ. καταδίκασε προ τριημέρου απερίφραστα το φαινόμενο της ανυπακοής στους νόμους. Για προφανείς αντιπολιτευτικούς λόγους, βέβαια, εναπόθεσε μέρος της ευθύνης στην κυβερνητική πολιτική. Επί της ουσίας, ωστόσο, η θέση του δεν διαφοροποιείται από την κυβερνητική.Αντίθετα, στο μεταναστευτικό ο κ. Σαμαράς δεν διαβλέπει περιθώριο συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να κυριαρχήσει στη συγκεκριμένη ατζέντα με πρωτοβουλίες όπως ο φράχτης στον Εβρο. Η απόφαση, άλλωστε, του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας κρίθηκε από το γαλάζιο επιτελείο ως πλήρης δικαίωση. «Εγκαιρα προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί αντισυνταγματικό και ότι επί της ουσίας αποτελεί προσκλητήριο για τους λαθρομετανάστες. Σήμερα, επιβεβαιωνόμαστε και στα δύο», λένε συνεργάτες του, μνημονεύοντας και την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής.Από το πεδίο της μετωπικής σύγκρουσης, πιθανότατα θα εξαιρεθεί η υπόθεση του ασύλου. Παρ’ ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε προ ημερών ότι όταν έρθει η Ν. Δ. στην εξουσία θα προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του ασύλου, η Συγγρού δεν βλέπει αρνητικά το πλαίσιο που προανήγγειλε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Το επόμενο πεδίο στο οποίο η Ν. Δ. χαράσσει «κόκκινες γραμμές» είναι αυτό των εξωτερικών ζητημάτων. Ο κ. Σαμαράς καταγγέλλει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και την προειδοποιεί να αποφύγει κάθε διαπραγμάτευση όσο βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω οικονομικής κρίσης.

MIΣΘΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ 'ΜΠΛΟΚΑΚΙ' ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Κύκλο επαφών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινούν από τη Δευτέρα οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, προκειμένου να εγκριθεί, εκτός απρόοπτου, η καταβολή της τέταρτης δόσης (15 δισ. ευρώ) του δανείου και να υπογραφεί το «Μνημόνιο Νο4», που περιλαμβάνει τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα ...


Προηγήθηκαν δύο εβδομάδες εξονυχιστικού ελέγχου των δημοσίων οικονομικών των υπουργείων, των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ από τους τεχνοκράτες της τρόικας. Το κλιμάκιο φέρεται να διαπιστώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού που θα έχουν τη Δευτέρα οι επικεφαλής του κλιμακίου με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Η τρόικα φέρεται να ζητά την άρση κάθε εμποδίου στην υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων και να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, βλέπουν εκ νέου το φως της δημοσιότητας τα σενάρια ότι στην ατζέντα της τρόικας βρίσκεται εκ νέου ζήτημα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αν και η κυρία Κατσέλη, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, εμφανίζεται κατηγορηματική: «Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα» σημειώνει.

Σημειώνεται ότι κυρία Κατσέλη έχει ήδη συνομιλήσει με τον Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρέστη στο γεύμα του κλαμπ των οικονομολόγων «Εuro 50» όπου μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει, τέλος, η τρόικα στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, την εφαρμογή του νέου, ενιαίου κανονισμού παροχών των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ), καθώς και στις αλλαγές της αγοράς ενέργειας.

ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Διήμερη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, με την ευκαιρία της έκθεσης IMTM.


Στόχοι της επίσκεψης είναι η προβολή της Ελλάδας...

ως τουριστικού προορισμού, η ενίσχυση του μεγάλου ενδιαφέροντος των ισραηλινών επισκεπτών για τη χώρα μας, η ανάδειξη των ευκαιριών που ανοίγονται στον τομέα της κρουαζιέρας μετά την άρση του καμποτάζ, αλλά και η προώθηση του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών που φέτος είναι αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή.

Στην ατζέντα των συναντήσεων συμπεριλαμβάνονται επαφές με την Ισραηλινή Υπουργό Πολιτισμού Λιμόρ Λιβνάτ. Κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ η κα Λιμόρ Λιβνάτ έδειξε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών και την οργάνωση δράσεων από το Ισραήλ, οι οποίες και θα παρουσιαστούν στην ΙΜΤΜ.

Η έκθεση ΙΜΤΜ πραγματοποιείται για 17η χρονιά και έχει φέτος ρεκόρ συμμετοχών με 300 εκθέτες από 35 χώρες μεταξύ των οποίων οι Ρωσία, Γερμανία, Κροατία, Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ινδία, Ιαπωνία, κ.ά.Η κυβέρνηση μελετά νομοσχέδιο για σύνταξη στα 67 χρόνια για όλους

Νομοσχέδιο-βόμβα μέχρι την άνοιξη


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΟι αναλογιστικές μελέτες που κάνει η κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει στη χρηματοδότηση, ιδίως των επικουρικών. Ολα αυτά καθιστούν αναγκαία και αναπόφευκτη, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, την ανατροπή του σημερινού Ασφαλιστικού με ένα νέο νομοσχέδιο την ερχόμενη άνοιξη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» τις ρυθμίσεις για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ε.Ε. με τη ρύθμιση του χρέους, την έκδοση ευρωομολόγων και άλλων παρεμβάσεων για την αποτροπή της πτώχευσης.Η πρόθεση της γερμανικής πλευράς, που καθοδηγεί πλέον ανοιχτά, κυνικά και χωρίς ενδοιασμούς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είναι να αυξηθεί ο ενεργός εργασιακός βίος και να προσαρμοστούν όλες οι χώρες προς μια ενιαία πολιτική στο Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό. Η προσαρμογή δηλαδή των ορίων ηλικίας θα γίνει προς τα πάνω και φυσικά οδηγός σε αυτό είναι όσα ισχύουν στη Γερμανία, όπου η σύνταξη είναι στο 67ο έτος.Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δοθεί προς διαβούλευση, «η επάρκεια και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων θα ενισχύονταν αν εξασφαλιζόταν ότι η διάρκεια της σύνταξης δεν θα εξακολουθήσει να αυξάνεται σε σχέση με τη διάρκεια του ενεργού εργασιακού βίου. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ηλικίας στην οποία κάποιος σταματά να εργάζεται και αρχίζει να παίρνει σύνταξη»!Στο ίδιο σχέδιο, βάσει του οποίου κινείται και η ελληνική κυβέρνηση για τις νέες ρυθμίσεις, επισημαίνεται με αρνητικό τρόπο το γεγονός ότι «στην ηλικία των 60 ετών εξακολουθεί να εργάζεται λιγότερο από το 50% του πληθυσμού, πράγμα που αντίκειται στη δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης να αυξήσουν κατά πέντε έτη την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι σταματούν να εργάζονται».

Για να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τονίζεται ότι η σημερινή κατάσταση «αντίκειται στον στόχο για επίτευξη ποσοστού απασχόλησης 75% και επηρεάζει αρνητικά το αναπτυξιακό δυναμικό. Η απότομη άνοδος των δεικτών εξάρτησης των ηλικιωμένων θα μπορούσε να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, αν οι άνθρωποι εργάζονταν περισσότερο, διαφορετικά θα ήταν αναπόφευκτος ένας επώδυνος συνδυασμός χαμηλότερων παροχών και υψηλότερων εισφορών».Οι «γερμανικής συνταγής» αλλαγές στο Ασφαλιστικό που προωθούνται για τη χώρα μας μεταφράζονται σε επιβολή γενικού ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τα 67 χρόνια και στο πλαίσιο αυτό θα προσαρμοστούν και όλες οι επιμέρους προβλέψεις, όπως η παροχή σύνταξης σε κάποια έτη εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι αλλαγές θα αφήσουν άθικτες ελάχιστες κατηγορίες εργαζομένων, με πιο πιθανό σενάριο να αγγίξουν σχεδόν όλους τους εργαζομένους, που έχουν μπει στην αγορά εργασίας την τελευταία 25ετία, έστω κι αν υπάρξουν περίοδοι και τρόποι πιο ομαλής προσαρμογής. Προκειμένου να δοθούν κάποιες δυνατότητες στους εργαζομένους να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα, αναμένεται να βελτιωθούν, για παράδειγμα, οι προβλέψεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι το πρώτο σχέδιο που προβλεπόταν στο μνημόνιο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έχει αποτύχει και οι θυσίες στις οποίες θα κληθούν να υποβληθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές.Θα μειωθούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξΣε σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να οδηγήσουν οι νέες οικονομικές συνθήκες και το συζητούμενο πλαίσιο για το Ασφαλιστικό. Η παρατεταμένη ύφεση περιορίζει πλέον δραστικά τους πόρους των Ταμείων, αφού μειώνει τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να θέτει θέμα βιωσιμότητας για το σύστημα, κυρίως των επικουρικών ταμείων.Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται έως το καλοκαίρι να «βάλει χέρι» και στις επικουρικές συντάξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ότι θα είναι η επιβολή ορίου στην αναπλήρωση του μισθού. Με το ψηφισθέν σύστημα υπάρχουν κατηγορίες συνταξιούχων που, παρά τη μείωση της βασικής σύνταξης, μπορούν να τη συμπληρώνουν με τα επικουρικά τους ταμεία και να ξεπερνούν το 100% του τελευταίου μισθού τους.Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να τελειώσει με το προωθούμενο σύστημα, καθώς θα τεθεί καταρχήν όριο ώστε το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων να μην ξεπερνά το 100% του μισθού, με προοπτική περαιτέρω μείωσης, εάν οι αναλογιστικές μελέτες καταδείξουν πιο έντονο πρόβλημα. Σενάρια θέλουν κύρια και επικουρική ασφάλιση να φτάνουν αθροιστικά έως το 80% του τελευταίου μισθού.Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα που αναδεικνύεται με το επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Με τη δραστική μείωση των υπαλλήλων, όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», οι πόροι του Ταμείου θα συρρικνωθούν θεαματικά τα επόμενα χρόνια, όπερ σημαίνει ότι η καταβολή συντάξεων στο σημερινό ύψος θα είναι πρακτικά αδύνατη, ενώ προβλήματα θα υπάρξουν και με το εφάπαξ.Στον ιδιωτικό τομέα τις καταστροφικές συνέπειες τις φέρνει η ύφεση, με περίπου το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τον καταποντισμό των επικουρικών ταμείων.www.protothema.grΤο άγνωστο παρασκήνιο της ακύρωσης της επίσκεψης του ΓΑΠ στην Αίγυπτο


Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κάνει τίποτε χωρίς συνεννόηση και συγκατάθεση των Αμερικανών. Ο ΓΑΠ στο Νότο και ο Καρλ Μπιλτ στο Βορρά της Σουηδίας είναι οι πολιτικοί οι κινήσεις των οποίων στην διεθνή σκηνή χρησιμεύουν στους Αμερικανούς κατά περίπτωση για να τεστάρουν καταστάσεις, πάντα κόντρα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα και κυρίως κατά της Γερμανίας και των Ρώσων.Η προγραμματισμένη λοιπόν επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην... Αίγυπτο είχε καλώς μέχρις ότου άρχισαν οι ραγδαίες εξελίξεις εκεί, την δραματικότητα των οποίων ούτε οι Αμερικανοί -υπηρεσίες πληροφοριών και λοιποί- είχαν προβλέψει και συνεπώς δεν υπήρχε-τότε-λόγος ακύρωσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και δεν είχε εγκαίρως ακυρωθεί ούτως ώστε η Αθήνα να έδειχνε πως βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τις ακολουθεί τρέχοντας και αγκομαχώντας.Επί του προκειμένου η μόνη βαθύτερη εξήγηση που υπάρχει είναι η έξης: Υπήρξε χάσμα στις συνεννοήσεις του κ. Παπανδρέου με τους Αμερικανούς για την επίσκεψη, μέχρις ότου οι τελευταίοι κατάλαβαν πως η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης θα έστελνε λάθος μηνύματα, την στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι είχαν σαφώς κρατήσει τις τελευταίες ημέρες αποστάσεις από το καθεστώς Μουμπάρακ. (Break up in communication).Εκεί ακριβώς ελέγχεται και η ολιγωρία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Γιατί αντί να σκέφτεται από μόνος του, αφήνει "άλλους" να σκεφθούν γι’ αυτόν και περιμένει να δει το τι θα του πουν – Σημείωση: Όπως ακριβώς συνέβη το 2003 με το Σκοπιανό, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Κ. Σημίτη.Πιστεύεται εγκύρως ότι τα τελευταία 24ωρα ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τις οποίες η χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν λέει τίποτε γιατί, προφανώς, και αυτό ακόμα δεν το γνωρίζει.Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων στην Αίγυπτο και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία, αποφασίστηκε η αναβολή της προγραμματιζόμενης για αύριο επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Κάιρο.Ο Πρωθυπουργός, είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.Τέλος, ο Πρωθυπουργός, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas»Επί πλέον, φαίνεται πως οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στην Αθήνα να βρεθεί ένας προσχηματικός τρόπο για να ανακοινωθεί η ματαίωση της επίσκεψης, επειδή διαφορετικά αν ρωτιόντουσαν κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης τύπου στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να την αποδοκιμάσουν. Δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν δυο μέτρα και δυο σταθμά: από την μια πλευρά να κάνουν διαβήματα στην τουρκική κυβέρνηση για τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ των διαδηλωτών και από την άλλη να "αφήνουν" τον ΓΑΠ να πηγαίνει στην Αίγυπτο για μια δουλειά που οι ίδιοι πλέον κάνουν κατ’ ευθείαν και από μόνοι τους.Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είχε επικοινωνία με τον Ερντογάν. Ποιο ήταν το νόημα αυτής της επικοινωνίας, τη στιγμή που οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τις ενέργειες Ερντογάν;


Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://apneagr.blogspot.com/2011/02/egypt_06.html#ixzz1DBXg6zzw

Οι νίκες πάνε στους ισχυρούς!

        Οι χθεσινές μας προβλέψεις με τις έδρες πήγαν ταμείο!Σήμερα ποντάρουμε και σε διπλά με πρώτο αυτό της Μίλαν. Οι παίχτες του Αλέγκρι βρίσκονται στην κορυφή με 5 βαθμούς διαφορά απο τον δεύτερο.Το διπλό κυμαίνεται κοντά στο 1,90 και δεδομένου  των επιστροφών κάποιων παικτών αξίζει να ποντάρουμε. Η Τζένοα αδιάφορη ειναι καθώς βρίσκεται στην 12η θέση.

       Και πάμε Ισπανία τώρα και στο ματς Σεβίλλη - Μάλαγα. Είναι δύο ομάδες που παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο και οι άμυνες τους πίσω μπάζουν. Δύο ασταθείς ομάδες που είναι ικανές για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Θα πάμε στην επιλογή του over ή goal/goal περιμένοντας να δούμε θέαμα και απο τις δύο ομάδες.

      Στο νησί ξεχωρίζει το ντέρμπι της Τσέλσι με την Λίβερπουλ οχι τόσο γιατι είναι ντέρμπι αλλά για την πρώτη εμφάνιση του Φερνάντο Τόρρες με τους μπλε και εναντίον της παλιάς του ομάδας. Ο Τόρρες πάντως σε 7 παιχνίδια κόντρα στην Τσέλσι είχε σκοράρει 7 φορές μένει να δούμε αν θα κάνει το ίδιο και με την Λίβερπουλ  τώρα. Οι μπλε είναι ανεβασμένοι μετα τις σημαντικές προσθήκες που έγιναν τελευταία μερα της μεταγραφικής περιόδου προερχόμενοι κιόλας απο νίνκη επι της Σάντερλαντ με σκορ 4-2. Οι κόκκινοι τώρα συνεχίζουν να παρουσιάζουν αστάθεια στην άμυνα γεγονός που αναμένεται να εκμεταλευτεί η Τσελσι. Στην επίθεση η ομάδα πήρε τον Σουάρεζ για να καλύψει το κενό του Τόρρες ο οποίος σκόραρε στο ντεμπούτο του. Σε ντέρμπι όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά αλλά αυτό βλέπω να το παίρνει η Τσέλσι λόγω έδρας και  δυναμικότητας.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος