
Οι δυνάμεις του Μοαμάρ Καντάφι συνεχίζουν το σφυροκόπημα κατά των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της χώρας ενώ εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Την ώρα που εξετάζεται το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, η Ρωσία, εξέφρασε την αντίθεσή της διά του υπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Οι Λίβυοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους» φέρεται να δήλωσε Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA...
Πάντως, λίγο νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη».
«Θέλω να στείλω ένα πολύ σαφές μήνυμα σε εκείνους που βρίσκονται γύρω από τον συνταγματάρχη Καντάφι. Είναι επιλογή τους το πως θα προχωρήσουν. Και θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για όποια βία συνεχιστεί», είπε ο Ομπάμα. Από την πλευρά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας της Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι «οι γενικευμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να μείνουν απαθείς. Ο ίδιος πάντως εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει την πρόθεση να επέμβει» χωρίς την εντολή του ΟΗΕ, ακόμη κι αν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της συμμαχίας έχουν λάβει την εντολή να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.
Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ θα επιτηρεί στο εξής σε 24ωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα, τη Λιβύη με τα αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS. «Λάβαμε την απόφαση να εντείνουμε την εποπτεία από τα 'AWACS' (πάνω από τη Λιβύη) και να την καταστήσουμε 24ωρη, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ασφαλώς, θα έχουμε σύντομα μία καλύτερη εικόνα, τί συμβαίνει σε αυτό το μέρος του πλανήτη», τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ιβο Ντάαλντερ.
Αεροπορικές επιδρομές
Στη Λιβύη, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι επιχειρούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άρματα μάχης να ανακαταλάβουν στρατηγικής σημασίας πόλεις στα ανατολικά και στα δυτικά της χώρας που έχουν περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών.
Το καθεστώς Καντάφι εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ -πετρελαϊκός κόμβος που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, της γενέτειρας και προπυργίου του Καντάφι. Χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν προς την παράκτια πόλη, επιχειρώντας να την ανακαταλάβουν.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως χτυπήθηκε αυτοκίνητο που μετέφερε μία οικογένεια και τουλάχιστον ένας άνδρας σκοτώθηκε. Στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι έχει περάσει, εν τω μεταξύ, η πόλη Μπιν Τζαουάντ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Ρας Λανούφ.
Οι αντικαθεστωτικοί επιχειρούν να αποκρούσουν τις δυνάμεις του Λίβυου συνταγματάρχη, μετρώντας δεκάδες νεκρούς. Ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην πόλη Μιζουράτα ξεπερνά τους 20. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν και νέα επίθεση σήμερα στην στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Ζαουίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη.
Οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη φοβούνται ότι ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να αντιδράσει σαν «πληγωμένος λύκος» και να επιτεθεί στις πετρελαιοπηγές, εάν η Δύση δεν προσπαθήσει να τον σταματήσει με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών από την Βεγγάζη.
«Η Δύση πρέπει να κινητοποιηθεί αλλιώς αυτός ο τρελός [Καντάφι] θα κάνει κάτι στις πετρελαιοπηγές. Είναι σαν ένας πληγωμένος λύκος. Αν δεν επέμβει η Δύση με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, θα σταματήσει την παραγωγή των πετρελαιοπηγών» προειδοποίησε ο Μουστάφα Γεριάνι.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε ανάγκη
Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τη Λιβύη εν μέσω της αναταραχής, αναφέρει ο ΟΗΕ και απευθύνει επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 114 εκατ. ευρώ για 600.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Λιβύης, καθώς και για άλλους 400.000 που θεωρείται ότι θα φύγουν μεσοπρόθεσμα από τη χώρα.
«Η έκκληση βασίζεται σε ένα σενάριο που προβλέπει ότι μέχρι 400.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την Λιβύη -συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 που έχουν ήδη φύγει- και πως άλλοι 600.000 στο εσωτερικό της χώρας έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Στην Ιταλία
Στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα έφθασαν σήμερα τα ξημερώματα άλλοι 1.000 μετανάστες από τη βόρεια Αφρική. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα αρκετές χιλιάδες μετανάστες, με την ιταλική κυβέρνηση να φοβάται ακόμη μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τις χώρες τις βορείου Αφρικής.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «τελευταίο χαρτί» του την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.
Στο προσκήνιο ο αεροπορικός αποκλεισμός
Η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού παραμένει σταθερά στο προσκήνιο ως επιλογή.
Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απέρριψε υποθέσεις ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να δράσει μονομερώς για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.
Επισήμανε, επίσης, ότι το ζήτημα της Λιβύης θα βρεθεί στην κορυφή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επισήμανε από την πλευρά του ότι η όποια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα πρέπει να έχει διεθνή στήριξη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκέιτς είχε τονίσει πως «πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού συνεπάγεται βομβαρδισμούς».
Υπέρ του σχεδίου επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έχει ταχθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.