ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Κωδικός: "Εξοχική Κατοικία" - Θα χτίσουν σε όλη την Ελλάδα 700.000 σπίτια και θα τα πουλήσουν στους ξένους!

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, έχουν ήδη επιλεγεί οι περιοχές σε όλη την Ελλάδα ικανές να σηκώσουν τέτοια σχέδια οργανωμένης δόμησης κατοικιών.
Ενδεικτικά: τα Καμμένα Βούρλα, όπου βρίσκονται τα κάμπινγκ του ΕΟΤ, παραλιακές δημόσιες εκτάσεις στην Ανάβυσσο, η Ρόδος, η Ηλεία, η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, περιοχές της νοτίου Κρήτης, της Χαλκιδικής, το Φανάρι της Κομοτηνής και η Ηρακλείτσα Καβάλας.Αντίστοιχες χωροθετήσεις χειμερινών περιοχών προβλέπονται για ορεινές ζώνες, όπως του Παρνασσού, του Καϊμακτσαλάν κλπ.Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο υιοθετήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό.Το σχέδιο στηρίζεται στη βαθιά πεποίθηση ότι η αυθαίρετη δόμηση συντηρεί την παραοικονομία, ενισχύει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αφαιρεί έσοδα από το κράτος.Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε 100τμ νόμιμης οικοδόμησης αντιστοιχούν περίπου 30τμ παράνομης με απώλεια εσόδων κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ σε φόρους, εισφορές και άλλα τέλη.

ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, στην πόλη Σαναμέιν, και σκότωσαν τουλάχιστον 20, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα. Χθες, ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι η αστυνομία πυροβόλησε αδιακρίτως κατά του πλήθους, στην πόλη Ντεράα, σκοτώνοντας εκατό...


Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των θυμάτων. Σύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα ότι πολλοί διαδηλωτές, που μετείχαν σε πορεία από τη Σαναμέιν προς τη Ντεράα, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιχείρησης βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων. Η Ντεράα βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Η Σαναμέιν βρίσκεται 40 χιλιόμετρα πιο βόρεια.Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως στο κέντρο της Ντεράα διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασάντ και αποκαθήλωσαν άγαλμα του πατέρα του και πρώην προέδρου, Χαφέζ.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επεκτείνονται και στην υπόλοιπη χώρα, παρά τις χθεσινές υποσχέσεις συμβούλου του Ασάντ για μεταρρυθμίσεις και την αλόγιστη χρήση βίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στην πρωτεύουσα Δαμασκό, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν συγκέντρωση, μετά την προσευχή της Παρασκευής, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις

''Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ''

Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε πως έλαβε «εγγυήσεις» και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών...
«Η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την οποία απασχολεί κυρίως η κρίση χρέους. Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «προς το παρόν θεωρητικό», αφού «δεν έχει υπάρξει αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας».

Η απόρριψη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που πρότεινε η πορτογαλική κυβέρνηση ώθησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ζουζέ Σόκρατες.

«Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία» είπε ακόμα ο Γιούνκερ, «αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης».

Σημείωσε πως «έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης».

Ο Γιούνκερ είπε ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Πέδρου Πάσους Κουέλιου ότι το κόμμα του «συμφωνεί με τους στόχους που έχουμε καθορίσει» όσον αφορά την μείωση των ελλειμμάτων.

Όπως ορίζει σχετική συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τους Ευρωπαίους εταίρους της η Πορτογαλία επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 4,6% του ΑΕΠ της το τρέχον έτος, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

"ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ"...

Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου

(από το vima.gr)

Απόφαση - «βόμβα» του Ειρηνοδικείου του Μονάχου αποκαλύπτει ότι μέρος των 138 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στις εταιρείες των επιχειρηματιών κκ. Αλ. Αβατάγγελου και Μ. Ματαντού δόθηκαν ως μίζες σε ελληνικά υπουργεία, αλλά και στο...

Πολεμικό Ναυτικό της χώρας για την παραγγελία των υποβρυχίων. Στην απόφαση που εκδόθηκε πριν ακριβώς από έναν χρόνο, στις 25 Μαρτίου 2010, από τον δικαστή Σταϊκενμπέργκερ αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων, τα οποία καταβλήθηκαν στην εταιρεία Dolmarton (σ. σ. : του Αβατάγγελου) εν μέρει μέσω της εταιρείας ΜΙΕ (σ. σ. : του Ματαντού) και εν μέρει απευθείας, χρησιμοποιήθηκε για να συγκαλυφθούν μίζες.

Τα χρήματα αυτά διαβιβάστηκαν σε φορείς λήψης αποφάσεων οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, σε υπουργεία, σε υπηρεσίες ή στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την ανάθεση της παραγγελίας των υποβρυχίων υπέρ της κοινοπραξίας. Για την ανάθεση της παραγγελίας χρειαζόταν η βοήθεια ειδικών οι οποίοι έχαιραν της εμπιστοσύνης των φορέων λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα.

Ηταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν κάποιο σύμβουλο, ο οποίος είχε πρόσβαση στους υψηλόβαθμους φορείς λήψης των αποφάσεων. Ενα τέτοιο άτομο έπρεπε να διαθέτει καλή φήμη και να έχει πρόσβαση στους σχετικούς κοινωνικούς κύκλους.

Το καθήκον αυτό το ανέλαβε ο δόκτωρ κ. Αβατάγγελος. Ο κ. Ματαντός είχε άριστες σχέσεις και εξασφάλισε τις επαφές με την κυβέρνηση. Ηταν υπεύθυνος να διανέμει τα χρήματα που καταβάλλονταν σε αυτόν».

Στην απόφαση καταγράφεται επίσης ότι για τη διερεύνηση και άλλων πράξεων δωροδοκίας γίνεται έρευνα για την ανεύρεση συσκευών κινητών τηλεφώνων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, που είναι μέρος πλέον και της ελληνικής δικογραφίας, τα χρήματα δίνονταν από τη Ferrostaal προς τις εταιρείες συμβούλων των δύο επιχειρηματιών για να καταλήξουν σε εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο. Στις 15 Φεβρουαρίου 2000 η κοινοπραξία πήρε την παραγγελία για την προμήθεια υποβρυχίων στο ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έφερε την ονομασία «Αρχιμήδης».

Στις 31 Μαΐου 2002 συνήφθη και άλλη σύμβαση για τη συντήρηση των δύο υποβρυχίων, το πρόγραμμα «Ποσειδών», και η συνολική αξία των δύο συμβάσεων (παραγγελίας και συντήρησης) ανερχόταν σε 2,06 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία Dolmarton, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, του Αλ. Αβατάγγελου ιδρύθηκε το 1997 με αποκλειστικό σκοπό τη συνεργασία για τα υποβρύχια. Η σύμβαση μεταξύ της Ferrostaal και της Dolmarton κατατέθηκε για λόγους εμπιστευτικότητας και ασφαλείας σε θυρίδα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη.

Μαρτυρία Γερμανού για τις μίζες

Ιδιαίτερα σημαντική και για την ελληνική δικογραφία θεωρείται η κατάθεση στην Εισαγγελία του Μονάχου του στελέχους της Ferrostaal - Man κ. Ερβι Ερμπσλεχ που συνεργάστηκε με στελέχη της εταιρείας τα οποία ήταν υπεύθυνα για το έργο των υποβρυχίων. Χαρακτηριστικά καταθέτει στις 15 Φεβρουαρίου 2010: «Οπως και στην Πορτογαλία, έτσι και στην Ελλάδα καταβλήθηκαν μίζες σε δημόσιους λειτουργούς για την ανάληψη του έργου. Οι μίζες καταβάλλονταν μέσω εικονικών συμβάσεων συμβούλων, μεταξύ άλλων και του κ. Ματαντού ως αχυράνθρωπου, στους δημόσιους λειτουργούς και στους φορείς λήψης αποφάσεων.

Η δωροδοκία γινόταν τελικά και με τη συμμετοχή του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή με τη συμμετοχή του Γκεζίν Κεμπέκ της οικονομικής διεύθυνσης αλλά και του δόκτορα Μίτσερλιχ ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου».

Με βάση αυτά τα έγγραφα εκλήθησαν 37 ύποπτοι και από την Εισαγγελία της Αθήνας, αφού τα παρέλαβαν οι εισαγγελείς κυρίες Πόπη Παπανδρέου και Ευγενία Κυβέλου διά της δικαστικής συνδρομής.

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ

Το ιστορικό λάβαρο της Αγίας Λαύρας του 1821 μεταφέρεται στο Σικάγο, για να παρουσιαστεί στις 26 Μαρτίου σε εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει ο Ελληνοαμερικανικός Σύλλογος Καλαβρυτινών Σικάγου «Αγία Λαύρα»...
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών της 190ης επετείου της 25ης Μαρτίου και τα 85χρονα του ιστορικού συλλόγου.

Το ιερό λάβαρο της ελληνικής επανάστασης θα μεταφέρει στις ΗΠΑ ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Α. Λαζουράς, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αχαΐας Γεώργιο Σπηλιωτόπουλο.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο κυβερνήτης του Σικάγου Πατ Κουίν (Pat Quinn) οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόι Τζέσε Γουάιτ (Jesse White) και Τζούντι Μπάαρ Τοπίνκα (Judy Baar Topinka), ο δήμαρχος του Άντισον του Ιλινόι Λάρυ Χάρτγουιγκ (Larry Hartwig) η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας για την Αποκατάσταση των Υδάτων της Μείζονος περιοχής του Σικάγο, Μαριάννα Σπυροπούλου, πλήθος φιλελλήνων και προσωπικοτήτων της Αμερικανικής και Ελληνοαμερικανικής κοινωνίας.

Η πρωτοβουλία για τη μεταφορά του ιστορικού κειμηλίου ανήκει στον πρόεδρο του Συλλόγου Ιωάννη Μπίρμπα και στον πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης, Δημήτρη Μητρόπουλο, μία προσπάθεια που είχε την αμέριστη στήριξη του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, Συντονιστή ΣΑΕ, Περιφέρεια ΗΠΑ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Καλάβρυτα.

«Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση όλων μας, καθώς πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Ελληνισμού της περιοχής στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπυρόπουλος. Και συνεχίζει: «Το ιερό λάβαρο της Επανάστασης του ΄21 και παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας, ταξιδεύει για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Συγχαίρω τους διοργανωτές και ευχαριστώ τον δήμαρχο των Καλαβρύτων για τη συνεργασία του, που θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση πολλών φιλελλήνων στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να μας δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψει το ιερό λάβαρο και σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στόχος του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγου, «Αγία Λαύρα», είναι η διατήρηση και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Από την ίδρυσή του ο Σύλλογος αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση και στηρίζει την ελληνική εκπαίδευση, με την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές Καλαβρυτινής καταγωγής.

“Έμφραγμα” σε φοροφυγά καρδιοχειρουργό από το ιλιγγιώδες πρόστιμο της εφορίας!

Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» του ΣΔΟΕ σε γιατρούς που εντοπίσθηκαν να φοροδιαφεύγουν. Η αρμόδια διεύθυνση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών επέβαλε τα πρώτα πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ σε οδοντίατρο από το Κολωνάκι, ο οποίος δήλωνε φορολογητέο εισόδημα μόλις 25.000 ευρώ παρακαλώ ενώ στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν 2 εκατ. ευρώ.Πολύ πιο ακριβά όμως θα την πληρώσει ένας καρδιοχειρουργός που θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο συγκεκριμένος γιατρός δήλωνε ετήσιο εισόδημα μόλις 35,000 ευρώ ενώ στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ!Τα σημειώματα του ΣΔΟΕ έχουν αποσταλεί και στους δύο γιατρούς, οι οποίοι και κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε στη εφημερίδα το “Βήμα” προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται περί τους 200 γιατρούς (όλων των ειδικοτήτων) και στις προσεχείς ημέρες θα κοινοποιηθούν και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.Πολλοί γιατροί που τα περιουσιακά τους στοιχεία ελέγχονται προέρχονται από το Δημόσιο. Βρέθηκαν συγκεκριμένα γιατροί με τραπεζικούς λογαριασμούς 10 και πλέον εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.Έσοδα από πρόστιμα άρχισαν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία και από τα σκάφη αναψυχής. Έως τώρα το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει 400 σκάφη (ορισμένα από αυτά είναι πολυτελέστατα και πανάκριβα) που οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν μετατρέψει σε επαγγελματικά (για να γλιτώνουν φόρους). Όλοι αυτοί ειδοποιήθηκαν με ειδικά σημειώματα να πληρώσουν, μετατρέποντας τα σκάφη τους από επαγγελματικά σε ιδιωτικά (αναψυχής).Μέχρι τώρα πάνω από 45 έχουν συμμορφωθεί και συνολικά πλήρωσαν περί 20 εκατ. ευρώ (σε μετρητά) για να γίνουν νόμιμοι. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αρχίζουν από αυτό το Σαββατοκύριακο (που βοηθά και ο καιρός) τις εξορμήσεις σε μαρίνες, αλλά και στον Σαρωνικό για φορολογικό έλεγχο στα σκάφη αναψυχής.

Πάτρα: Έκλεψαν τους κρίκους από τους τάφους

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νεκροταφείο γίνεται στόχος ιερόσυλων. Οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να κλέψουν σχεδόν 65 κρίκους από το νεκροταφείο της Πάτρας με σκοπό να πουλήσουν τον χαλκό.
"Μπορούν να κλέψουν τα πάντα...Σε άλλα νεκτοταφεία σπάγανε τάφους", αναφέρει κάτοικος της περιοχής. Παρόλο που το νεκροταφείο έχει φύλακα, οι δράστες κατάφεραν να μην γίνουν αντιληπτοί.Όλα δείχνουν πως πρόκειται για σπείρα ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν παρά την κινητοποίησει των τοπικών αρχών.Για 90 ημέρες πολέμου ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ στην Λιβύη

Σχεδιασμός επιχειρήσεων 90 ημερών, προβλέπεται από την χθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ για τις επιχειρησεις στην Λιβύη, διάρκεια ωστόσο, που μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.
"Πολλές από τις υποθέσεις στο σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει" είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους αμάχους από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν."Αυτή την στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στη Συμμαχία.


Αντιπολίτευση - Κριτική στους χειρισμούς και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησηςΚανένα περιθώριο αισιοδοξίας δεν αφήνουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, τονίζουν τα κόμμα της Αντιπολίτευσης, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς, αλλά και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Κλιμάκωση του «πολέμου» στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα βλέπει το ΚΚΕ πίσω από το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το «Σύμφωνο Σταθερότητας».«Οι συνηθισμένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ελληνικών επιτυχιών και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, οι θέσεις της ΝΔ για αλλαγή των όρων του μνημονίου δεν μπορούν πια να κρύψουν τον όλεθρο που φέρνει για τα λαϊκά συμφέροντα η κοινή στρατηγική τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων.Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι «μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο.» Χρειάζεται μια γενναία πολιτική στην οποία όμως από ό,τι απέδειξε η χρονιά του μνημονίου που πέρασε η κυβέρνηση δεν την διαθέτει. »

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου, όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.«Με μόνο μέλημα να σωθούν οι τράπεζες και με όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, δεν υπάρχει λύση» υπογραμμίζει.

Βίασαν 10χρονο στην Ηγουμενίτσα - Αναγνώρισε 2 από τους 4 δράστες

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη το μεσημέρι στο άλσος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Οι 4 άνδρες κουρδικής καταγωγής βιάσαν ένα 10χρονο Αφγανάκι και το εγκατέλειψαν σε άθλια κατάσταση.
Δύο από τους δράστες αναγνωρίστηκαν από το παιδάκι και η ασφάλεια Ηγουμενίτσας, που είχε την περιγραφή τους, πραγματοποιήσε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους και κατάφερε να τους συλλάβει.Δεκάδες Αφγανοί που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ξεσηκωθεί και ανέλαβαν να βοηθήσουν τις έρευνες της αστυνομίας για να εντοπιστούν γρηγορότερα οι άλλοι δύο δράστες της αποτρόπαιας πράξης.Στο εντωμεταξύ στο κέντρο της πόλης οι άνδρες της αστυνομίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να προλάβουν επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες των μεταναστών.Θηλιά στο λαιμό των επιχειρηματιών τα χρέη! - Τρείς αυτοκτονίες σε 5 ημέρες!

Δεν προλαβαίνει να καταγράφει αυτοκτονίες οικογενειαρχών, επιχειρηματιών και μη το αστυνομικό δελτίο. Τα χρέη έχουν "πνιξει" τους περισσότερους, οι τράπεζες δεν δανείζουν πλέον με τον τρόπο που δάνειζαν στο παρελθόν και η αγορά παραμένει στάσιμη με καταστήματα και επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη.
Σε πολλές περιοχές της χώρας οικογένειες ντύνονται στα μαύρα, αφού τα χρέη γίνονται όπλο που στρέφουν εναντίον τους πολλοί μεγάλοι ή και μικροί επιχειρηματίες.Μέσα σε λίγες ημέρες τρία περιστατικά συγκλονισαν την ελληνική κοινή γνώμη, αφού οι απελπισμένοι αυτόχειρες επέλεξαν να φύγουν από τη ζωή με μαρτυρικό τρόπο.Στην Πάτρα, 56χρονος επιχειρηματίας, απαγχονίστηκε μέσα στην επιχείρησή του στην πλατεία Μακρυγιάννη, αφήνοντας πίσω του ορφανά δύο παιδιά.

Η αδελφή του τον αναζητούσε χθες (24-03-2011) στο τηλέφωνο κι επειδή η αδικαιολόγητη απουσία του την ανησύχησε τον έψαξε στο μαγαζί του... Εκεί, τον βρήκε απαγχονισμένο με έναν αυτοσχέδιο βρόγχο. Αμέσως στο σημείο έφτασε και η αστυνομία η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. (διαβάστε περισσότερα)Στο Ηράκλειο ένας 45χρονος εκπαιδευτικός “πνιγμένος” από τα χρέη προσπάθησε να αυτοκτονήσει κάνοντας χαρακίρι κι όταν δεν τα κατάφερε, ανήμπορος πλέον να καταστρέψει τον εαυτό του, ζήτησε από τον πρώτο αστυνομικό που έσπευσε για να δει τι είχε συμβεί, να τον ... σκοτώσει για να γλυτώσει από τον οικονομικό εφιάλτη του!

Ο τραγικά απελπισμένος άνδρας που χτύπησε κατευθείαν την καρδιά, δυστυχώς δεν χρειάστηκε τη μεσολάβηση κανενός άλλου αγγελιαφόρου θανάτου, καθώς η μαχαιριά μπορεί να μην επέφερε ακαριαίο θάνατο όπως ήλπιζε, αλλά εξαιτίας της εξέπνευσε λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. (διαβάστε περισσότερα)Στα Χανιά. "Συγγνώμη αλλά δεν αντέχω άλλο. Θέλω να πεθάνω αξιοπρεπώς'' έγραψε στο τελευταίο του σημείωμα

'Εδωσε τέλος στη ζωή του, επειδή δεν άντεχε την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα. Ο λόγος για έναν 54χρονο εργολάβο από τα Χανιά, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του, στην περιοχή «Φώκες».

Ο άτυχος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, εξαφανίστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με την αστυνομία, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς δεν είχε δουλειά και αδυνατούσε να αντεπεξέλθει ακόμα και στα στοιχειώδη. (διαβάστε περισσότερα)

Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου - Ομπάμα

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε τηλεφωνικά για περίπου 20 λεπτά σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Γ.Παπανδρέου για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής, ενώ επανέλαβε το θαυμασμό του για την πολιτική της κυβέρνησης και την πορεία της Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η χώρα πλέον τα καταφέρνει και έχει την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ.Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου, ενώ συζήτησαν εκτενώς και για τις εξελίξεις στη Λιβύη.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΡΟΟΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε πρόωρες εκλογές θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λα.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «ανεπάρκεια στελεχών», αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχήμα...
Μιλώντας στο ρ/σ Real FM, ο Γ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μέσα στη χρονιά εκλογές και μάλιστα «το φθινόπωρο». Όπως υποστήριξε, εκλογές θα γίνουν γιατί ο πρωθυπουργός «δεν αντέχει». «Με αυτό το πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει. Το ξέρει. Ο άνθρωπος έχει μία ανεπάρκεια στελεχών», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει σκοπό να ρίξει ο ίδιος την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Το έκανα το 1989, θα το ξανακάνω και τώρα. Αυτή η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής», είπε και υποστήριξε ότι έδωσε μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό με το Μνημόνιο για να βοηθήσει τη χώρα, αλλά «διαπίστωσα ότι είναι ανεπαρκής, απονευρωμένη, άχρηστη, αν θέλετε. Θα τους πολεμήσω να τους ρίξω. Αν θέλει τώρα η ΝΔ να με ακολουθήσει, έχει καλώς».

Για τη ΝΔ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για «φοβικά σύνδρομα». Είπε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός άνθρωπος που ψάχνει το διάλογο, αρκεί να βρει απέναντί του άνθρωπο. Όμως, «δεν βρίσκω άνθρωπο. Βλέπω φοβισμένους ανθρώπους. Βλέπω ανθρώπους οι οποίοι φοβούνται τη σκιά τους, φοβούνται το συνεργάτη τους. Αν φύγει από αυτά τα φοβικά σύνδρομα ο κ. Σαμαράς, ξέρει το τηλέφωνό μου, ξέρει τη διεύθυνσή μου».

ΚΡΑΞΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ!...

Η ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ...

Κλικ στις "Αποκαλύψεις"...

ΡΕΘΥΜΝΟ : ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΘΩΝΑ

Από το : goodnet.gr


Επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της μαθητικής – στρατιωτικής παρέλασης στο Ρέθυμνο. Την ώρα που η παρέλαση βρισκόταν σε εξέλιξη, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, ομάδα πολιτών...

από αριστερές παρατάξεις ανήρτησε πανό και φώναξε συνθήματα κατά των μέτρων της κυβέρνησης, όταν δύο πολίτες που παρακολουθούσαν την παρέλαση διαμαρτυρήθηκαν προς αυτούς.«Άναψαν» τα αίματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και των πολιτών που «ενοχλήθηκαν». Άντρες της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στη σημείο έσπευσαν να χωρίσουν τους συμπλεκόμενους, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν. Λίγη ώρα αργότερα, επικράτησε ηρεμία, ενώ αστυνομικοί φρουρούσαν την ομάδα που διαμαρτυρόταν.Προς το τέλος της παρέλασης, και ενώ τα μέλη της ομάδας διαμαρτυρίας μεταφέρθηκαν πίσω από το δημαρχείο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν εξ αυτών, επειδή τραβούσε φωτογραφίες με τη φωτογραφική του μηχανή. Ο νεαρός οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου μετέβησαν με πορεία στους δρόμους της πόλης περίπου 50 άτομα για να ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος.Ο νεαρός διαδηλωτής αφέθηκε λίγη ώρα αργότερα ελεύθερος, αφού οι αστυνομικοί φρόντισαν να σβήσουν από την φωτογραφική του μηχανή τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει και απεικόνιζαν πρόσωπα ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.Ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη, Μανώλης Όθωνας, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες από την ομάδα των αριστερών, είπε: «Ομάδα πολιτών, άνευ σημασίας. Τα παιδία παίζει».Τις διαμαρτυρίες σχολίασε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία παρατήρησε: «θεωρώ απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες από όποιον και από όπου κι αν προέρχονται. Ούτως ή άλλως, είναι γνωστοί εκείνοι οι οποίοι το μόνο που έχουν πάντα να πουν είναι μία διαμαρτυρία, καμία θετική πρόταση ποτέ. Αυτά δεν είναι τρόποι ούτε για να πάμε μπροστά, ούτε για να λέμε ότι ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του και να την εκφράζει με κόσμιο τρόπο. Δεν μπορεί να δημιουργεί επεισόδια, που δεν αρμόζουν στην ημέρα».

ΑΓΡΙΑ ΓΙΟΥΧΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΣΤΗ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ...

Βομβαρδισμών συνέχεια στη Λιβύη από τους συμμάχους

Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η επίθεση των δυτικών δυνάμεων κατά του λίβυου ηγέτη με την ρίψη τουλάχιστον 14 πυραύλων Τόμαχοκ κατά λιβυκών στόχων.
Εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής ανέφερε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν και πολλές βόμβες κατά στόχων στο λιβυκό έδαφος.Νωρίτερα, οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη για να προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Καντάφι.ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν μπροστά στο κτίριο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Περίπου 30 διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων για να φτάσουν στο χώρο της...


Συνόδου. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση αντλιών νερού προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Οι βελγικές αρχές εκτιμούν ότι 12.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στα κτίρια της ΕΕ, ωστόσο τα εργατικά συνδικάτα ανεβάζουν τον αριθμό στους 20.000 διαδηλωτές. Σύμφωνα με το Βελγικό Τύπο, πέντε πορείες ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία των Βρυξελλών. Μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην πλατεία Σουμάν, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ. Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας, γύρω από την πλατεία Σουμάν είναι δρακόντεια, καθώς «η αστυνομία και οι συνδικαλιστικοί ηγέτες περίμεναν τα επεισόδια.

Γιούχαραν τους πολιτικούς στην παρέλαση

Γιουχαρίσματα και αποδοκιμασίες από δεκάδες δέχτηκαν οι πολιτικοί κατά την αποχώρηση τους από την πλατεία Συντάγματος, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου.
Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μεγάλη Βρετάνια, όπου βρίσκονταν τα αυτοκίνητα που θα παραλάμβαναν τους πολιτικούς και τους «στόλισαν» κανονικά, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους.


Δήλωση της προέδρου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρας Μπακογιάννη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Πέρασαν 190 χρόνια από την ημέρα που κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού έθνους-κράτους. Ενός πολιτικού και εθνικού πλαισίου πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα, και από τα πλέον πρωτοποριακά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εποχή που εμφανίστηκε.


Σε μόλις 10 χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια απ' το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός, που είχε πανευρωπαϊκό αντίκτυπο και που άλλαξε οριστικά όχι μόνον τη μοίρα της Ελλάδας, αλλά και το χάρτη καθώς και την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική πορεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, γενικότερα, της εγγύς Ανατολής.

Για τη «Δημοκρατική Συμμαχία» -και για μένα προσωπικώς- το φετινό μήνυμα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο: Αυτήν, την τελευταία δεκαετία πριν γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία, πρέπει να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση και να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντάς την από τις παθογένειες που συνόδευσαν ως τώρα τον εθνικό μας βίο.

Οφείλουμε να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία στην τελική περίοδο ολοκλήρωσης των εθνικών στόχων, όπως τους οραματίστηκαν οι πατέρες του Έθνους».Λαός χωρίς ήρωες, θρύλους και παραδόσεις είναι καταδικασμένος.

Γράφει ο Κλεισθένης.

Σε όλους τους λαούς από τον σχηματισμό οργανωμένης κοινωνίας υπάρχει η ανάγκη των ανθρώπων για τη δημιουργία προτύπων που να ενσαρκώνουν την νίκη του καλού και δίκαιου απέναντι στο κακό και το άδικο.

Η αρχαία Ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από ιστορίες-μύθους ανθρώπων που με το θάρρος και την δύναμή τους λύτρωσαν συμπατριώτες τους από πολλά δεινά. Με τα ονόματα Ηρακλής, Θησέας, Μέγας Αλέξανδρος και τα κατωρθώματά τους μεγάλωσαν τα Ελληνόπουλα. Με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια διαπαιδαγωγήθηκαν τα Ελληνόπουλα.

Με το Βυζάντιο και τον Διγενή Ακρίτα γαλουχήθηκαν τα Ελληνόπουλα. Με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Παπαφλέσσα και τους λοιπούς αγωνιστές της Παλιγγενεσίας μπολιάστηκαν τα Ελληνόπουλα.

Όλοι οι αναφερθέντες χαρακτηρίστηκαν απ’ τον Ελληνικό λαό σαν ήρωες. Ήρωες δηλαδή αυτοί που πάλεψαν και νίκησαν το κακό χάριν των ανθρώπων. Είναι φυσικό όλοι αυτοί να έχουν και ελαττώματα αλλά η ανάγκη για πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση δεν επιτρέπει αυτά να αναφέρονται στις διηγήσεις. Οι ήρωες πάντα ωραιοποιούνται γιατί η προσφορά τους είναι τόσο μεγάλη που παραγνωρίζονται τα τυχόν ελαττώματά τους. Αυτό δεν γίνεται τεχνητά από κάποιους ούτε συνειδητά απ’ το λαό, γίνεται γιατί το πρότυπο-ήρωας πρέπει να είναι μονόπλευρα παρατηρήσιμο, μόνο απ’ την μεριά του καλού, μόνο έτσι μπορεί να εμπνεύσει τους νέους και να ενδυναμώσει την συνοχή του λαού, να συνεπάρει, να εξυψώσει, να ατσαλώσει το λαό ιδίως όταν βρίσκεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αν παρουσιαστεί η αντικειμενική αλήθεια με έμφαση στην αρνητική πλευρά των ηρώων τότε το πρότυπο ξεθωριάζει, δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση κάτι που έχει ανάγκη ο άνθρωπος από τη φύση του.

Στις ΗΠΑ όπου δεν υπάρχουν ιστορικά πρόσωπα αιώνων που θα μπορούσαν να γίνουν ήρωες δημιουργούν ήρωες τον σούπερμαν, τον ράμπο, τον άνθρωπο αράχνη κτλ.

Οι ήρωες, οι θρύλοι και οι παραδόσεις ενός λαού δεν είναι αντικείμενο της ιστορίας, ίσως να είναι αντικείμενο της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας ή άλλης επιστήμης που ασχολείται με τον άνθρωπο. Η αποκαθήλωση των ηρώων, η έρευνα του αληθινού στον θρύλο και η αναψηλάφηση του αν είναι αντικειμενικά αληθινή μια παράδοση δεν προσφέρει κάτι καλύτερο στην διαπαιδαγώγηση των νέων ούτε στην ανάγκη συνοχής του λαού, αντίθετα η πτώση των ηρώων, η διάψευση των θρύλων και η αντικατάσταση του φανταστικού με το πραγματικό στις παραδόσεις είναι καταστροφικά. Οι λαοί έχουν την ανάγκη ενός συμβατικού ψεύδους για να νοιώσουν ταυτιζόμενοι μ’ αυτό ομοιογενείς αφού το συμβατικό ψεύδος αφορά ένα κοινό τους πρόγονο, ένα κοινό τους παρελθόν. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ταυτίζονται με ένα συμβατικό ψέμα αλλά και όλοι έχουν την βαθύτερη ανάγκη να ταυτιστούν μ’ αυτό.

Το ερώτημα είναι ο ιστορικός μπορεί να παραβλέψει τα γεγονότα και να διαστρεβλώνει την αλήθεια χάριν της αναγκαιότητας του ανθρώπου για ήρωες, θρύλους και παραδόσεις;

Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιεπιστημονικό. Η αντικειμενική αλήθεια πρέπει να παρουσιάζεται γυμνή γιατί μόνο τότε είναι αλήθεια.

Υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι ή κάποιες περίοδοι της ιστορίας να παραμένουν νεφελώδεις για να εξυπηρετηθεί η αναγκαιότητα των λαών για ήρωες-πρότυπα;

Ο ιστορικός υπηρετώντας την επιστήμη του δεν μπορεί να το κάνει.

Η σύγκρουση λοιπόν ανάμεσα στην ιστορική αλήθεια και την ανάγκη των λαών για ήρωες-πρότυπα είναι πρόδηλη. Όταν η αλήθεια συγκρούεται με το μύθο πρέπει να βγει νικήτρια.

Η υπέρβαση πρέπει να γίνει απ’ το λαό ο οποίος αν και θα ξέρει την αντικειμενική αλήθεια θα την παρακάμπτει πιστεύοντας το μύθο.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Νταβέλη. Η ανάγκη καταδίκης του τρόπου και των μεθόδων πλουτισμού αλλά και της συμπεριφοράς των πλουσίων έκαναν το φτωχό λαό να αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον Νταβέλη θεωρώντας τον λαϊκό ήρωα. Τον ονομάζει τιμητικά λήσταρχο και όχι ληστή ή κλέφτη ή εγκληματία.

Στα λαϊκά δρώμενα και στις λαϊκές διηγήσεις υπάρχει η ευκολία παράκαμψης της αντικειμενικής αλήθειας χάριν της λαϊκής φαντασίωσης που θέλει τους ήρωες άσπιλους και αμόλυντους.

Η τέχνη που πραγματεύεται μύθους έχει επίσης την ευχέρεια να το κάνει.

Η εκπαίδευση ειδικά στα πρώτα μαθητικά χρόνια μπορεί να το κάνει.

Στις εθνικές επετείους μπορούμε να το κάνουμε.

Έτσι κι εγώ μπορώ να διατυμπανίζω πως νοιώθω απόγονος του Μεγαλέξανδρου, του Ηρακλή, του Θησέα, ότι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια αφορούν τους προγόνους μου, να πιστεύω πως ο Διγενής Ακρίτας πάλεψε και για ‘μένα τον χάρο στ’ αλώνι, να αναγνωρίζω σαν ήρωες προγόνους μου τους αγωνιστές της επανάστασης του ’21, παππούδες μου τους Μακεδονομάχους και πατεράδες μου αυτούς που είπαν ΟΧΙ στο φασισμό και το ναζισμό.

http://ideopigi.blogspot.com/2011/03/blog-post_1078.htmlΈρχεται η φοροκάρτα - Πως θα “δουλεύει”

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” η κάρτα θα έχει έναν 10ψήφιο αριθμό τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει µε SMS για την ενεργοποίησή της στον αριθμό 4053, γράφοντας τον ΑΦΜ του, εν συνεχεία κενό, και µετά τον 10ψήφιο αριθµό της κάρτας.


Στέλνοντας τα στοιχεία αυτά, θα λάβει µέσα στα επόµενα 15 δευτερόλεπτα ενηµερωτικό µήνυµα για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Οι πολίτες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φοροκάρτα και μέσω internet

Πως “δουλεύει” το σύστημα

Είτε ο καταναλωτής πληρώνει για την αγορά ενός προϊόντος µε µετρητά, είτε µε πιστωτική - χρεωστική κάρτα, θα δίνει στον καταστηµατάρχη την κάρτα του για να την περάσει από τα µηχανήµατα POS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες.

Η συναλλαγή θα καταγράφεται από την τράπεζα, η οποία δεν θα έχει καµία πληροφορία για τον καταναλωτή που έκανε τη συναλλαγή. Το µόνο που θα βλέπει θα είναι ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία και ότι κάποιος χρήστης αγόρασε κάποιο αντικείμενο.

Στο τέλος κάθε ηµέρας, η τράπεζα θα δίνει στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων µια αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν µε τις φοροκάρτες που εκδόθηκαν από το δίκτυό της.

Εκείνη µε τη σειρά της θα περνά τα ποσά αυτά στον “λογαριασµό αφορολογήτου” καθενός από τους κατόχους τους, ενώ παράλληλα θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και άρα για τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Κάθε καταναλωτής που πραγµατοποιεί συναλλαγές µε τη φοροκάρτα θα µπορεί να παρακολουθεί ανά πάσα στιγµή, εισάγοντας τους προσωπικούς κωδικούς του, τα ακριβή ποσά που έχει συγκεντρώσει.

Κόβονται οι φοροαπαλλαγές με βάση το εισόδημα και την περιουσία – Τέλος οι φοροαπαλλαγές και για δαπάνες

Το είπε ξεκάθαρα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς:


“Νοµίζω προσωπικά και έγινε και αναφορά από τον υπουργόότι ένας που έχει εισόδηµα 60.000 ευρώ τον χρόνο δεν µπορεί να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές µε άλλους που έχουν χαµηλότερο εισόδηµα”

Ήδη έχει συζητηθεί και αλλαγή στα αφορολόγητα όρια ώστε να μην είναι για όλους οι 12.000 έστω και αν υπάρχει η προϋπόθεση των αποδείξεων...

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόµη οριστικά ως προς το όριο του υψηλού εισοδήµατος ωστόσο φαίνεται ποιες θα είναι οι φοροαπαλλαγές που θα πρέπει να ... ξεχάσουν οι φορολογούμενοι με εισόδημα πάνω από 60.000

Μεταξύ άλλων υπάρχει έκπτωση για τις δαπάνες που πραγµατοποιούν οι φορολογούµενοι για ασφάλιστρα ζωής, θανάτου και υγείας, για αµοιβές δικηγόρων και γιατρών, για νοσήλια, για τόκους δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας, για δωρεές, για εγκαταστάσεις εξοικονόµησης ενέργειας, για ενοίκια, για φροντιστήρια και ιδιαίτερα µαθήµατα.

Συνολικά, οι φοροαπαλλαγές είναι 980 και «κοστίζουν» στον προϋπολογισµό περίπου 5 δισ. ευρώ.

Ως τα τέλη Σεπτέμβρη έρχονται και οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου,στη φορολογία νοµικών προσώπων και στον φορολογικό κώδικα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Με την έναρξη της παρουσίασης των ελληνικών θέσεων συνεχίστηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας...


Την εισαγωγή έκανε η Νομική Σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Τελαλιάν, η οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής επιχειρηματολογίας, εστιάζοντας στην αντίκρουση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ, και θέτοντας το πολιτικό υπόβαθρο της υπό εκδίκαση διαφοράς.

Η κ. Τελαλιάν υπογράμμισε την βαρύτητα της διαφοράς περί την ονομασία και το ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρό της, καθώς και τη συνάφεια και το αλληλένδετο αυτής με την εκδικαζόμενη υπόθεση, κυρίως δε με το Άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Επιχειρηματολογώντας σχετικά, παρέπεμψε στην παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων, όπως αυτή εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και χρήσης ελληνικών εθνικών συμβόλων.

Επίσης την σταθερή εμμονή των Σκοπίων στην επιβολή της διπλής ονομασίας, συμπεριφορά η οποία παραβιάζει κατάφωρα το πνεύμα και το γράμμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Πάντα ταύτα δε, σε αντίθεση με την σταθερή ελληνική στάση παροχής διαρκούς στήριξης στο νεοπαγές κράτος, τόσο με πολιτικά όσο και οικονομικά μέσα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι, δια της προσφυγής της ΠΓΔΜ, το Δικαστήριο καλείται, κατ’ ουσίαν, να αποφανθεί επί αποφάσεως Οργάνου (του ΝΑΤΟ), το οποίο δεν συμμετέχει εν προκειμένω και την οποία δεν είναι σε θέση να μεταβάλει. Τέλος, τόνισε ότι η παρούσα διαφορά συνιστά προσπάθεια της ΠΓΔΜ να επιβάλει δια της τεθλασμένης τετελεσμένα γεγονότα και έμμεση καθιέρωση της ονομασίας της προτίμησής τους.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Πρέσβης επί τιμή Γεώργιος Σαββαίδης, παρουσίασε τη φύση και τον ειδικό χαρακτήρα της Συμμαχίας, τον μηχανισμό λειτουργίας της, καθώς και τη διαδικασία διαβουλεύσεων, απαραίτητη για την τελική λήψη αποφάσεων, με τον κανόνα της ομοφωνίας, ιδίως δε όσον αφορά στην είσοδο νέων κρατών-μελών. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σεβάσθηκε απόλυτα τους όρους και κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η Συμμαχία και στην προκειμένη περίπτωση και συνεργάσθηκε ως όφειλε με το σύνολο των Συμμάχων της, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της Συνόδου του Βουκουρεστίου και κατ’ αυτήν.

Η απόφαση του Βουκουρεστίου δεν ήταν αποτέλεσμα ελληνικής αρνησικυρίας, αλλά ελήφθη με βάση τη συλλογικότητα που χαρακτηρίζει όλες τις νατοϊκές αποφάσεις ανεξαίρετα, δεν επιτρέπει δε, υπό αυτή την έννοια, τον περιορισμό της ενώπιον του Δικαστηρίου διαφοράς σε stricto sensu ερμηνεία του Άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τέλος, η απόφαση αναβολής της πρόσκλησης εισδοχής της ΠΓΔΜ δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών της Ελλάδος, αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπίστωσης ελλείμματος κριτηρίων καλής γειτονίας, που αποτελεί βασική παράμετρο για την εισδοχή νέων μελών σε ένα κατ’ εξοχήν στρατιωτικό Οργανισμό.

Προς θεμελίωση της ελληνικής επιχειρηματολογίας, παρατέθηκαν κατά τρόπο εξαντλητικό όλα τα σημαντικά δημόσια κείμενα διακηρύξεων και ανακοινωθέντων της Συμμαχίας των τελευταίων ετών, από τα οποία προκύπτει αβίαστα η πιστή εφαρμογή των ανωτέρω βασικών αρχών λειτουργίας της Συμμαχίας.

Στην συνέχεια μίλησαν οι νομικοί σύμβουλοι, καθηγητές Georges Abi-Saab, Michael Reisman και Alain Pellet ως ακολούθως:

Ο καθηγητής Georges Abi-Saab ανέλυσε την Ενδιάμεση Συμφωνία, σε συνδυασμό με τις περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή συνήφθη, τους στόχους τους οποίους επιδιώχθηκε να υπηρετήσει και το αλληλένδετο του περιεχομένου των επιμέρους άρθρων της, με σκοπό να αποδείξει τον συναλλαγματικό χαρακτήρα αυτής, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την ερμηνεία της ΠΓΔΜ σχετικά με το Άρθρο 11, το οποίο η τελευταία απομονώνει και θεωρεί ότι είναι αυστηρά ετεροβαρούς, σε βάρος της Ελλάδος, χαρακτήρα.

Ο καθηγητής Michael Reisman ανέπτυξε, διεξοδικά, το ζήτημα της έλλειψης δικαιοδοσίας του δικαστηρίου στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο επιχείρημα των αντιδίκων γιατί η Ελλάδα δεν άσκησε χωριστή ένσταση δικαιοδοσίας, απάντησε ότι επρόκειτο για απόφαση στρατηγικής, ώστε να εξασφαλισθεί ότι το δικαστήριο θα εξετάσει το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με όλα τα ουσιαστικά στοιχεία της υπόθεσης στην παρούσα δίκη. Η σχετική επιχειρηματολογία του εστιάσθηκε στο ότι η ενώπιον του Δικαστηρίου διαφορά έχει σχέση, τόσο άμεση όσο και έμμεση, με την επίλυση του κεντρικού ζητήματος της ονομασίας, το οποίο ρητά εξαιρείται, με βάση το Άρθρο 5 παρα 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, από την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Κατέληξε δε ότι, σε περίπτωση που το δικαστήριο θα εδέχετο να δικάσει την συγκεκριμένη διαφορά, στην ουσία δέχεται και την δικαιοδοσία του επί του προαναφερομένου εξαιρουμένου ζητήματος και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπονόμευε αυτό τούτο το περιεχόμενο και τους στόχους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και θα προκαταλάμβανε ακόμη και το αποτέλεσμα των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ. Τέλος, επικεντρώθηκε στο γράμμα της απόφασης 817 του ΣΑ και στην αναφορά στην υποχρέωση του αντίδικου να χρησιμοποιεί αποκλειστικά την προσωρινή ονομασία για όλους τους σκοπούς εντός των διεθνών οργανισμών, υποχρέωση που παραβιάζεται κατάφωρα και συστηματικά από την ΠΓΔΜ.

Τόνισε δε ότι η υποχρέωση αυτή να χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία είναι συνεχής και δεσμεύει την ΠΓΔΜ διότι πηγάζει από υποχρεωτική απόφαση του ΣΑ, κατά το άρθρο 25 του Χάρτη, έχει δε λάβει και την νομικά δεσμευτική μορφή με την ενσωμάτωσή της στην Ενδιάμεση Συμφωνία.

Ο καθηγητής Alain Pellet παρουσίασε το πρώτο μέρος της παρέμβασής του, δηλ. το μη παραδεκτό της παρούσας προσφυγής και τις επιπτώσεις της επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των ΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρηματολόγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου επί της συγκεκριμένης διαφοράς θα στερείται πρακτικού αποτελέσματος, διότι, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσε να έχει νομικές επιπτώσεις και να μεταβάλει την νομική θέση της αίτησης της ΠΓΔΜ όσον αφορά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Γενικότερα, η προσπάθεια που κατέβαλε σήμερα η χώρα μας είχε ως στόχο να αντικρούσει την σκοπιανή επιχειρηματολογία ότι ενώπιον του Δικαστηρίου έχει αχθεί μία σχετικά απλή υπόθεση ερμηνείας και παραβίασης ενός Άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σε πλήρη αποκοπή από τις υπόλοιπες διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και κυρίως του Άρθρου 5 αυτής, που αφορά στην υποχρέωση πολιτικής διαπραγμάτευσης για την επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα, την εμπλοκή της Συμμαχίας στην υπόθεση μέσω της απόφασης του Βουκουρεστίου και εντεύθεν, καθώς και από το εν γένει πολιτικό πλαίσιο αυτής της διαφοράς που έχει επιπτώσεις τόσο για την χώρα μας όσο για την σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων θα συνεχισθεί και κατά την αυριανή (πρωινή και απογευματινή) συνεδρίαση, στο τέλος της οποίας και ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της προφορικής διαδικασίας του δικαστηρίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ " ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ " ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Πολιτική ένταση δημιουργείται στην Ιταλία ύστερα από την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να διορίσει ως υπουργό Γεωργίας έναν πολιτικό από τη Σικελία που καταγγέλλεται για διαφθορά και σχέσεις με τη μαφία του Νότου.Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο που όρκισε τον υπουργό, δεν φοβήθηκε να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη επιλογή την ώρα που οι Αρχές της χώρας εξετάζουν τις σχέσεις του Σαβέριο Ρομάνο με το οργανωμένο έγκλημα....Ο Ρομάνο είναι επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, στο οποίο εναποθέτει τις ελπίδες του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ανοιχτά τα "πολιτικά ανταλλάγματα", ενώ ο νέος υπουργός αρνείται τις κατηγορίες και επέκρινε δημοσίως τον πρόεδρο της χώρας για τη στάση του.ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...

Τον Ιούνιο θα ληφθούν τελικά οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης καθώς οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συμφώνησαν σε τρίμηνη αναβολή. Αυτή ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής η οποία συνεχίζεται και σήμερα...


με τους ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν τα συμπεράσματά τους για τη οικονομική κρίση αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη.Στη συζήτηση κυριάρχησε η κρίση στην Πορτογαλία, στη σκιά της παραίτησης του πορτογάλου πρωθυπουργού Σόκρατες και της υποβάθμισης κατά δύο βαθμίδες της χώρας από την Fitch. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ένα ποσό 75 δισ.ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε καθησυχαστικός για την τωρινή κατάσταση της Ισπανίας.«Αν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο», τόνισε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι France 24. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε ευρωπαϊκό δανεισμό.«Φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε αλλά αυτό προϋποθέτει να το ζητήσει η Πορτογαλία», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο είχε καταρτίσει ο παραιτηθείς πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.

Θεσσαλονίκη: Ετοίμαζαν απάτη στο ΣΔΟΕ στο όνομα του Κ.Καραμανλή

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον επιχειρηματία και τους δύο υπαλήλους του σε φυλάκιση τριών μηνών για την υπόθεση απάτης που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2006.
Όλα ξεκίνησαν όταν γυναίκα-υπάλληλος σε εταιρία που αναλαμβάνει την καθαριότητα σε δημόσια ιδρύματα και επιχειρήσεις επικοινώνησε με τον τότε περιφερειακό διευθυντή Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, υποστηρίζοντας ότι τηλεφωνούσε από το γραφείο του Κώστα Σταϊκούρα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.Ζητούσε μάλιστα με προκαθορισμένο ραντεβού να δει υπάλληλο προκειμένου να εξετάσουν υπόθεση παραγραφής προστίμων δεκάδων χιλιάδων ευρώ για έκδοση πλαστών τιμολογίων. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν ο συγκατηγορούμενός της.Ωστόσο το τηλεφώνημα κίνησε τις υποψίες του πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας ο οποίος έκλεισε το ραντεβού. Έτσι, τηλεφώνησε στον κ. Σταϊκούρα, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν ήταν ενήμερος. Αφού πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για απάτη, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και μετά από έρευνα συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι.Το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην ποινή της γυναίκας, ενώ για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και τον άλλο υπάλληλο αποφάσισε οι ποινές τους να είναι εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ τη μέρα.

Βίασε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη 18μηνη κόρη του

Εικοσιτετράχρονος πατέρας στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος και κρατείται από την αστυνομία, φέρεται να βίασε και να ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την κόρη του, ηλικίας μόλις 1,5 έτους.
Το βρέφος βρέθηκε αργά το μεσημέρι από τη μητέρα του, σε λιπόθυμη κατάσταση στην κατοικία τους, σε οικισμό αθίγγανων στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Μαζί του ήταν η 8χρονη αδερφή του, που έφερε τραύματα στο κεφάλι της.Τα δύο κοριτσάκια μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Λίγο αργότερα, το μικρότερο κατέληξε.Η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου που κλήθηκε να ερευνήσει την υπόθεση είπε ότι το παιδί είχε βιαστεί επανειλημμένα και το είχαν χτυπήσει με ξύλο ενώ το 8χρονο κοριτσάκι δεν έφερε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.Ο 24χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή των ΚΤΕΛ στη Μενεμένη, προσήχθη και κρατείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας έκανε στο παρελθόν χρήση ναρκωτικών.

ΒΙΛΑ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ!!!Το σπίτι οικοδομείται τώρα και για πρώτη φορά δημοσιοποιείται φωτογραφία του (κλικ). Πρόκειται για σπίτι που χτίζει ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα στην Αντίπαρο. Η αξία του ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ! Περισσότερες φωτογραφίες θα δημοσιευθούν σε...

εφημερίδα της Κυριακής. Είναι προφανές ότι η υφυπουργός Άννα Νταλάρα έχει χρήματα από την μεγάλη καριέρα του άνδρα της. Το ερώτημα όμως είναι το εξής : τώρα βρήκε να το χτίσει; Σε μια περίοδο που είναι πολιτικός και προκαλείται η κοινή γνώμη;
 
http://www.fimotro.blogspot.com/

Πάνω από 100 άμαχοι νεκροί από τους συμμαχικούς

Περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στη Λιβύη, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ. "Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυτικές κυβερνήσεις μάχονται στο πλευρό των ανταρτών. Αυτό δεν το επιτρέπει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους. Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν τον βομβαρδισμό αμάχων.
«Ο πόλεμος δεν τελείωσε, οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων θα συνεχιστούν στη Λιβύη» επιβεβαίωσε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρούν στη Λιβύη, δεν πρέπει να ενεργήσουν πέραν της δικαιοδοσίας τους, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού «βοήθησε ν' αποτραπεί η σφαγή» στη Βεγγάζη.Νταβούτογλου: Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τις επιχειρήσειςΟ Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μέσα σε μία ή δύο ημέρες, υποστηρίζοντας ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων.Η συμβολή του Ιερού Κλήρου στην επανάσταση του 1821

Η Ελληνική Επανάσταση, ως επιστέγασμα της αυγής και αναγέννησης του Νέου Ελληνισμού, αποτελεί ένα από τους πιο ένδοξους και σπουδαίους σταθμούς της ιστορικής μας πορείας.
Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ένας λαός, με τον πολιτισμό του και την ψυχή του ακέραια, ανακτά την ελευθερία του και την πολιτική του οντότητα μετά από μακρά περίοδο δουλείας που δεν γνώρισε ποτέ άλλοτε στην ιστορία του, πραγματοποιώντας μερικώς τους σκοπούς του με την δημιουργία ελληνικού κράτους.Η σημασία του Εικοσιένα και των χρόνων που προηγούνται έγκειται, πιστεύω, στο ότι ο Ελληνισμός δίνει ιστορικά την απάντηση στο πως μπορεί να συνυπάρξει στον νεώτερο κόσμο, αυτόν της αποικιοκρατίας και των δυτικών γιγάντων, κατορθώνοντας με τρόπο θαυμαστό, και μάλιστα έναντι ενός αντιπάλου συντριπτικά ισχυρότερου, ο,τι δεν κατάφερε στους τελευταίους βυζαντινούς αιώνες, όπου η αυτοκρατορία του, παρά την πνευματική ακμή της, εσωστρεφώς και αμήχανα, θα συρρικνωθεί και θα καταρρεύσει ολότελα, θα ’λεγε κανείς, υπό το βάρος της τεράστιας κληρονομιάς της.Όμως «η Ελλάς συνετάφη τω Χριστώ ομοιώματι του θανάτου αυτού, αλλά τούθ’ ένεκα και ανέστη ως εκείνος, ου τον σταυρόν ήρατο πρώτη»1.Η πτώση του Βυζαντίου δεν θα σημάνει και την κατάλυση της Εκκλησίας, παρά τους εξισλαμισμούς και τις θυσίες. Αντιθέτως η Ιεραρχία της επωμίζεται τώρα εθναρχικό ρόλο και καθίσταται σκέπη του Γένους, με το Πατριαρχείο ως σύμβολο ενώσεως και κέντρο εθνικής περισυλλογής μέσα στο ευρύτερο διοικητικό δίκτυο των κοινοτήτων της αυτοκρατορίας.Ο Πατριάρχης αναγνωρίζεται από τον Σουλτάνο ως «πολιτικός» και πνευματικός ηγέτης των υπόδουλων Ρωμιών και η Εκκλησία αναλαμβάνει τώρα εκτός από την ποιμαντική της αποστολή και κοσμικά καθήκοντα και δικαιοδοσίες.Αντίστοιχα, ο ιερέας ενσάρκωνε την πνευματική κεφαλή της κοινότητας, ενός θεσμού δηλαδή βυζαντινού και απώτατα αρχαίου, που αναδεικνύεται στα χρόνια της οθωμανοκρατίας σε ζωντανό συνεκτικό πυρήνα εθνικής αυτοσυνειδησίας.Αν και σε συνθήκες δουλείας, η Εκκλησία συνιστά στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της ελληνικής ταυτότητας, είτε αυτή αποκαλείται «το Ελληνικόν», είτε «γραικικόν», είτε «το Ρωμαίικον», καθώς ήδη από το τέλος του 11ου αιώνα και ειδικά μετά το 1204, υποχωρεί η οικουμενική συνείδηση και στο εξής η ορθόδοξη πίστη αποκτά για τους Έλληνες ανοικτά εθνική διάσταση.Κατά τη φράση του Κόντογλου, «Η Ρωμιοσύνη βγήκε από το Βυζάντιο, η για να πούμε καλύτερα, το Βυζάντιο στα τελευταία του χρόνια στάθηκε η ίδια η Ρωμιοσύνη».Με την οργάνωση λοιπόν του γένους των Ελλήνων, με την ίδια την επιβίωσή του απέναντι στους εξισλαμισμούς, με την εκπαίδευσή του, με την καλλιέργεια του κοινοτικού ήθους, αλλά και ευρύτερα, μέσα στην τεράστια πολυεθνική περιοχή, όπου απλώνεται τόσο ο μητροπολιτικός όσο και ο παροικιακός Ελληνισμός, αποτελεί δύναμη εθνικής συνοχής έναντι αλλοθρήσκων και ετεροδόξων.Η Εκκλησία ορθώθηκε ως υπερασπιστικό τείχος, διακρατώντας τους Έλληνες κατ’ ουσίαν πνευματικά ελεύθερους, αναζωογονώντας την παράδοση και ενισχύοντας το εθνικό όραμα.Δεν μπορούμε εδώ να μην παρατηρήσουμε πόσο μεγάλο χάσμα χωρίζει αυτήν την αρμοδιότητα της μεσιτείας προς τον κατακτητή από το πως αντιλήφθηκε την κοσμική εξουσία ο παπισμός στη Δύση, όπως επίσης εκείνο που διακρίνει τους αγώνες των Ελλήνων από τους ιερούς πολέμους του Ισλάμ η των Σταυροφόρων.«Για μας ήταν άλλο πράγμα ο πόλεμος για την πίστη του Χριστού / και για την ψυχή του ανθρώπου καθισμένη στα γόνατα της Υπερμάχου Στρατηγού, / που είχε στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης», καθώς διατυπώνεται στον Σεφέρη. Και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα σημειώσει: «Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν από όσας γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην.»

«Σαν μία βροχή ήρθε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι γραμματισμένοι και οι έμποροι, όλοι συμφωνήσαμε στον ίδιο σκοπό.».

Και πράγματι, ενώ όλα σχεδόν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά επαναστατικά κινήματα είχαν ως στόχο την Εκκλησία και την άρχουσα τάξη, εδώ ο αγώνας συντελείται με την Ιεραρχία πρωτοστατούσα.Η Επανάσταση του Εικοσιένα και ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία ωρίμασαν λοιπόν ως κοινός καρπός της συνυφασμένης ελληνικής ψυχής και εκκλησιαστικής συνείδησης του λαού μας και πραγματώθηκαν ως έργο, σε μεγάλο βαθμό, του Κλήρου.Κατά τον Φωτάκο, πρώτο υπασπιστή και γραμματικό του Κολοκοτρώνη, και μια από τις πρωτογενείς πηγές του αγώνα, «πρώτος ο κλήρος εφάνη εις τον αγώνα με τον σταυρόν και με την σπάθην εις τας χείρας δια να σώση το πλανημένον ποίμνιον και οδηγήση αυτό εις την ελευθερίαν του φυσικώς, πολιτικώς και θρησκευτικώς· αυτός εφύλαξε τα γράμματα και την γλώσσαν. [...] Τις δε δύναται να κατηγορήση τοιούτον θεόπεμπτον κλήρον; Και όμως μετά την αλλαγήν της Τουρκικής δυναστείας ο,τι θέλει κανείς λέγει και γράφει [...] και [...] είπαν πολλά εναντίον του».Μολονότι λοιπόν οι ιστορικές μαρτυρίες δεν είναι αυθερμήνευτες, συνεξετάζοντας τις αμεσότερες πηγές του αγώνα όπως αυτή, δηλαδή τα απομνημονεύματα των ίδιων των αγωνιστών, αλλά και τις διακηρύξεις, τα συντάγματα, τις επιστολές και το λοιπό αρχειακό υλικό, θα διαπιστώσουμε ότι συγκλίνουν στο κοινό αίτημα «να ζήσουν [οι Έλληνες] ως άνθρωποι ’ς αυτή την πατρίδα και μ’ αυτήν την θρησκείαν», κατά την απαράμιλλη διατύπωση του Μακρυγιάννη.Σε άλλο έργο του Φωτάκου2 πάλι διαβάζουμε: «Ευτυχισμένη ήτον η ημέρα της επαναστάσεως [...], διότι και τότε, και προ χρόνων ακόμη το Έθνος είχε και τον θεόπεμπτον και σεβάσμιον κλήρον ως οδηγόν του. Οι λειτουργοί ούτοι του αληθινού Θεού του Υψίστου φρόντισαν και ητοίμασαν το Έθνος των δια να επαναστατήση, ν ἀλλάξῃ τον δεσπότην της δουλείας του, τον κατακτητήν των εθνικών του δικαιωμάτων [...], ότι άνευ τούτων δεν είναι πλέον δυνατόν να υπάρξωμεν. Εσυμβούλευσε τους αληθείς Χριστιανούς, τους ευλόγησεν, αγίασε τα όπλα των δημοσίως, και ύψωσε την σημαίαν του σταυρού και του Έθνους. Έκαστος δε κληρικός επήρε πλέον ως έργον του πολέμου να παρευρίσκεται παντού εις τα στρατόπεδα και εις τα φροντιστήρια δια να ετοιμάζη τα πολεμοφόδια, και τας τροφάς, όχι μόνον δι ἰδίων εξόδων και θυσιών, αλλά και με τα ίδιά του χέρια, άλλοι δε εξ αυτών να πολεμούν τον εχθρόν της πίστεως και της πατρίδος μαζύ με τους στρατιώτας, και άλλοι πάλιν να στέκωνται έμπροσθεν του Υψίστου και να επικαλούνται την εξ ύψους βοήθειαν δια να ενισχύση τον στρατόν του.»Και συνεχίζει: «Ούτως δε ενεργείτο η Ελληνική επανάστασις από όλας τας τάξεις των κληρικών, των αρχιερέων δηλαδή, των ιερέων και των μοναχών των μοναζόντων εις τα ιερά καταγώγια [δηλ. καταλύματα], τα οποία έγιναν κοινά δια την ελευθερίαν την εθνικήν.»Για τα μοναστήρια οι ιστορικές μαρτυρίες είναι ενδεικτικές: Στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου όλοι οι μοναχοί, περί τους 70, ήταν μέλη της Φιλικής, και πολέμησαν οι ίδιοι τον Ιμπραήμ και το Δράμαλη με αρχηγό τον Προηγούμενό τους.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φωτάκος «ήσαν ικανοί μόνοι των να επαναστατήσουν ένα κόσμον ολόκληρον», ενώ τα καντήλια, αργυρά σκεύη και αφιερώματα δόθηκαν «εις πληρωμήν του ελληνικού στόλου». Από τον Σαμουήλ στο Κούγκι ως το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου πολύ αργότερα, τα μοναστήρια υπήρξαν αληθινά «προπύργια της απανάστασής μας» κατά το Μακρυγιάννη, φρούρια και ορμητήρια του αγώνα, κέντρα εφοδιασμού και τόπος περίθαλψης τραυματιών και προσφύγων.Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τόλμησε να ψάλλει πρώτος το «Αναστήτωσαν οι Έλληνες» και να ενθαρρύνει τους στρατιώτες, κρεμώντας ο ίδιος το σπαθί και δίνοντας το παράδειγμα στους πολεμιστές.Αρκετοί ιεράρχες και απλοί ιερείς υπηρέτησαν με πάθος στα όπλα ανδραγαθώντας στα πεδία των μαχών, όπως ο Έλους Άνθιμος και ο Παροναξίας Ιερόθεος, ο τελευταίος φορώντας μάλιστα στρατιωτική στολή.Ο Αρδαμαρίων Ιγνάτιος είχε δικό του στρατιωτικό σώμα που συντηρούσε εξ ιδίων, και έφτασε στο σημείο να κάψει («την μητρόπολιν», που μάλλον εδώ πρέπει να σημαίνει) το επισκοπείο του, για να δείξει ότι «ότι δια να ελευθερωθώμεν δεν πρέπει να έχωμεν τίποτε, και μετά την ελευθερίαν πάλιν αποκτώμεν».Ο Σαλώνων Ησαΐας, ο Ρωγών Ιωσήφ, ο Μεθώνης Γρηγόριος, και ακόμη οι Γρηγόριος Δικαίος-Παπαφλέσσας και Αθανάσιος Διάκος είναι από τα πιο γνωστά και περιλάλητα ονόματα κληρικών που πρωτοστάτησαν και θυσιάστηκαν για την επανάσταση.Άλλοι διέτρεχαν «άνω και κάτω» κατηχώντας και διαδίδοντας τα της Εταιρείας ως απόστολοι της Φιλικής, κι άλλοτε λειτουργώντας ως μεσολαβητές στις διαμάχες των καπεταναίων, συνδράμοντας με ο,τι μέσα διέθετε ο καθένας στις ανάγκες του πολέμου.Ανάλογη και η πολιτική προσφορά των κληρικών που στελέχωσαν τις πρώτες τοπικές διοικήσεις και Εθνοσυνελεύσεις, με εξέχουσα μορφή τον Βρεσθένης Θεοδώρητο, πρόεδρο της Πελοποννησιακής Γερουσίας.Ο Ταλαντίου και μετέπειτα Αθηνών Νεόφυτος (Μεταξάς) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Ιεράρχη του αγώνα της εθνεγερσίας, που από την Αλαμάνα ευδόκησε να βρεθεί στην πρωτεύουσα του νέου κράτους, ως πρώτος πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου.Όπως γράφει το 1832 από τη θέση του υπουργού των Εκκλησιαστικών ο Ιάκωβος Ρίζος (Νερουλός): «Ποσάκις καθ' όλον το διάστημα του ιερού αγώνος το ελληνικόν ιερατείον έδωκε δείγματα ηρωικού Χριστιανισμού! ποσάκις αφειδήσαντες εαυτών οι σεβάσμιοι της Εκκλησίας ποιμένες έθεντο τας ψυχάς υπέρ των προβάτων! ποσάκις η μειλίχιος του Ευαγγελίου φωνή ενεθουσίασε κατά των εχθρών της πίστεως τους υπέρ αυτής αγωνιζομένους!»3Η συμμετοχή του Κλήρου στην Επανάσταση υπήρξε τόσο χαρακτηριστική που φαίνεται ακατανόητη στον σύγχρονο Κεφαλλονίτη κοσμοκαλόγερο Κοσμά Φλαμιάτο (1786-1852), επειδή ακριβώς κάποιοι «Επίσκοποι και άλλοι εκ του Κλήρου της Ανατολής εφάνησαν οπλοφορούντες εις το στάδιον του κατά των Οθωμανών πολέμου, φαινόμενον όλως μοναδικόν, αλλόκοτον και αποτρόπαιον εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν». Ο Φωτάκος κατακρίνει με δριμύτητα τέτοιες θέσεις, σημειώνοντας ότι «σφάλλουν μεγάλως εις τούτο, διότι θέλουν τον μοναχόν να μη έχη αίσθημα ανθρώπου και αγάπην εις την πατρίδα του, αν και το ιερόν Ευαγγέλιον ρητώς διδάσκει, ότι ο μοναχός χρεωστεί να θυσιάση την ζωήν του δια την σωτηρίαν ενός και μόνον ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον δια την ύπαρξιν και την σωτηρίαν ολοκλήρου του Έθνους του». Στο ίδιο πνεύμα ο Κοραής (Σάλπισμα Πολεμιστήριον, 1801) καλεί τους Έλληνες να πολεμήσουν «τους απανθρώπους και σκληρούς Τούρκους· όχι όμως ως Τούρκοι, όχι ως φονείς, αλλ' ως γενναίοι της ελευθερίας στρατιώται, ως υπερασπισταί της ιεράς ημών θρησκείας και της πατρίδος. [...] Σπλαγχνίσθητε τον ήσυχον Τούρκον, όστις ζητεί την σωτηρίαν του με την φυγήν, η ευαρεστείται να μείνη εις την Ελλάδα, υποτασσόμενος εις νόμους δικαίους, και γευόμενος και αυτός τους καρπούς της ελευθερίας [...]. Ας ήναι η εκδίκησις ημών φοβερά, αλλ' ας γένη με δικαιοσύνην. Ας δείξωμεν εις το άγριον των Μουσουλμάνων γένος, ότι μόνη της ελευθερίας η επιθυμία, και όχι η δίψα του φόνου και της αρπαγής, μας εξώπλισε τας χείρας».Αντιθέτως οι Τούρκοι με την κήρυξη της επανάστασης εξαπολύουν κατά διαταγή του Σουλτάνου άγριο διωγμό με εκατόμβες θυμάτων στην περιοχή της Πόλης και πρώτο θύμα τον Πατριάρχη άγιο, Γρηγόριο Ε , «ως συνένοχον και κύριον υποκινητήν της συνωμοσίας», όπως αναφέρει η καταδίκη του, αλλά και τον προκάτοχό του, Κύριλλο, που βρισκόταν στην Ανδριανούπολη.Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και στην γενναία άρνηση του Σεϊχουλισλάμη (δηλ. του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των μωαμεθανών) να εγκρίνει τότε την έκδοση φετφά γενικής σφαγής, πράξη που πλήρωσε με τη ζωή του.Τέτοιες θηριωδίες της οθωμανικής αντίδρασης, με τις εκτελέσεις επισκόπων και Φαναριωτών, τις σφαγές της Χίου και των Ψαρών, μας προσγειώνουν στον μακρύ κατάλογο των κληρικών και μοναχών που συνέβαλαν μαρτυρικά στον φόρο του αίματος.Κατά τη μελέτη του Πέτρου Γεωργαντζή, σε σύνολο περίπου διακοσίων αρχιερέων κατά τον καιρό της Επαναστάσεως σε ολόκληρη την Οθωμανική επικράτεια, αποδεδειγμένα οι 81 είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. 73 έλαβαν ενεργό μέρος στον αγώνα, 42 υπέστησαν σκληρές διώξεις, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, και 45 «θυσιάσθηκαν για την ελευθερία, είτε από βασανιστήρια και θανατώσεις των Τούρκων, είτε σε πολεμικές συρράξεις».Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή, δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι η παρουσία και προσφορά των αρχιερέων κρίνεται ισότιμη και ισοβαρής με εκείνη των μεγάλων συναγωνιστών τους οπλαρχηγών.Η Εκκλησία ήταν επίσης αυτή που ηγήθηκε των προεπαναστατικών κινημάτων και η πρώτη που υφίστατο τις βαριές συνέπειες. Αλλά και ευρύτερα ακόμα, όλη αυτή τη δράση και πορεία του υπόδουλου Ελληνισμού κατακόσμησε το πλήθος των νεομαρτύρων, που ανακαίνισε την οδό του μαρτυρίου, ανθοφορώντας στην έρημο των χρόνων της Οθωμανοκρατίας.Παντού συναντάμε μια δημιουργική πνοή που συνδέει από πολλές απόψεις την προεπαναστατική περίοδο με τους πρώιμους χριστιανικούς και βυζαντινούς αιώνες. Το κέντρο βάρους του Ελληνισμού κατανέμεται ομόρροπα σε πολλές εστίες.Όχι τυχαία, η υλική και πνευματική ανάπτυξη των κοινοτήτων τον 18ο αιώνα θα συνοδευτεί, σε πανελλήνια σχεδόν κλίμακα, με την ανοικοδόμηση ευρύχωρων τρίκλιτων βασιλικών, δηλαδή την αναβίωση ενός παλαιοχριστιανικού τύπου.Καταλυτική υπήρξε και η συμβολή του Κλήρου στην προαγωγή της παιδείας και του φωτισμού του γένους.Κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια εκκινεί και τερματίζει με κέντρο και κατευθυντήρια γραμμή την Εκκλησία. Ιδρύονται σχολές όπου διδάσκονται και μεταφράζονται έλληνες και δυτικοί συγγραφείς, και κληρικοί λόγιοι αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές του νεοελληνικού διαφωτισμού.Οι Ευγένιος Βούλγαρης, Νικηφόρος Θεοτόκης, Μεθόδιος Ανθρακίτης, Ιώσηπος Μοισιόδαξ, Βενιαμίν Λέσβιος, Δανιήλ Φιλιππίδης, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Θεόκλητος Φαρμακίδης, Άνθιμος Γαζής, Νεόφυτος Βάμβας, συμπληρώνουν την χορεία των επιφανών εκπροσώπων.Ο μεγάλος δάσκαλος και εθναπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός, θα γράψει στα 1779 «έως τριάκοντα επαρχίας περιήλθον, δέκα σχολεία ελληνικά εποίησα, διακόσια δια κοινά γράμματα».

Ο Γαζής (Λόγιος Ερμής, 1814-15) στην είδηση ότι τα μοναστήρια στην Αθήνα «εσύστησαν έτι και φιλοσοφικόν σχολείον» αναφωνεί: «Είθε να εμιμούντο το καλόν τούτο παράδειγμα και όλοι οι ημέτεροι Εκκλησιαστικοί! Και τη αληθεία τότε ευδοκιμήσει το γένος, όταν οι Ιερείς φιλοσοφήσωσιν η οι φιλόσοφοι ιερατεύσωσιν». Και πράγματι, όπως διαβάζουμε πάλι σε Λόγιο Ερμή του 1818, «ο έρως της παιδείας ανάπτει έτι επί μάλλον και διαδίδεται εις την Ελλάδα, και ο αριθμός των εις την διάδοσιν αυτήν συντελούντων μέσων αυξάνει καθημερινώς. Τα σχολεία πολλαπλασιάζονται, οι σοφοί διδάσκαλοι πληθύνονται, βιβλιοθήκαι συστήνονται και οι πλούσιοι έμποροι, πατριωτικώ κινούμενοι ζήλω, ανοίγουσι προθύμως τους θησαυρούς των [...] το ιερατείον συντρέχει και συμβουλεύει και η κοινή Μήτηρ, η μεγάλη Εκκλησία, ευλογεί, εφορεύει και διοικεί σοφώς των τέκνων της τα έργα».Το επόμενο έτος (1819) το περιοδικό χαιρετίζει με εγκωμιαστικά λόγια και «οφειλομένη ωδή» τον ενθρονισμό για τρίτη φορά του Γρηγορίου του Ε , ο οποίος γνωρίζοντας ότι «μόνη η παιδεία στερεώνει την θρησκείαν εις τα έθνη», φρόντισε στις δύο πρώτες πατριαρχείες του να ιδρύσει τυπογραφείο στην Πόλη, και να συμβάλει στην ανέγερση σχολείων ελληνικών «καθ’ όλον το γένος».Την ίδια χρονιά εκδίδεται συνοδική εγκύκλιος, όπου εξαίρεται η καθομιλουμένη διάλεκτος ως «χαρακτηριστικόν του Ελληνικού και Χριστιανικού γένους».Σε όλη τη διάρκεια του νεοελληνικού διαφωτισμού ο χώρος της Εκκλησίας αναδεικνύεται σε φυτώριο πρωτοποριακών ιδεών, στις ακρότητες των οποίων η, καλύτερα, σε μια πιο κριτική αφομοίωσή τους, αντέταξε φωτισμένους εκπροσώπους όπως τους αγίους Νικόδημο Αγιορείτη, Αθανάσιο Πάριο, και τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Μακάριο Νοταρά, που υπήρξαν και οι γνήσιοι εκφραστές του κινήματος των Κολλυβάδων.Όλες αυτές οι δημιουργικές ζυμώσεις και τα πνευματικά ρεύματα συγκλίνουν τελικά στην ενιαία κοίτη της εθνεγερσίας, η όπως θα γράψει ο Φωτάκος «κανείς και απ’ αυτούς έξω του εθνικού κύκλου δεν εβάδισεν», και η Εκκλησία της Ελλάδος ως θεσμός του νεοσύστατου κράτους δημιουργείται ως ζωντανός καρπός του διαφωτισμού.Με αυτήν την συνεκτική, παιδευτική, κοινωνική, οικονομική, αγωνιστική και θυσιαστική συμβολή του, ο Ιερός Κλήρος και σύνολη η Εκκλησία μας, ως αιώνια κιβωτός του Ελληνισμού, πορεύτηκαν στην παλιγγενεσία.«Αυτείνοι οι αγαθοί και δίκαιγοι, το φως της αλήθειας, οι γενναίγοι ’περασπισταί της λευτεριάς, με πατριωτισμόν, με καθαρή αντρεία, μ’ αρετή κι όχι δόλον κι απάτη επλούτηναν την ανθρωπότη από αυτά· κι αν ήταν αυτείνοι φτωχοί εις τα προσωρινά και μάταια, είναι πλούσιοι πολύ εις τα ’στορικά του κόσμου.» Ακόμη βαθύτερα, η Ορθοδοξία εδώ εκφράζει έναν εσώτερο ψυχικό δεσμό, «το χαμένο κέντρο» για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο, που διαποτίζει όλο το έργο του Μακρυγιάννη και καθώς μαρτυρεί και ο Σεφέρης «είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη για αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία· κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα –είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του Γένους. Είναι η υπόσταση, ακριβώς, αυτού του πολιτισμού, αυτής της διαμορφωμένης ενέργειας, που έπλασε τους ανθρώπους και το λαό που αποφάσισε να ζήσει ελεύθερος η να πεθάνει στα ’21».ΣημειώσειςΚαθώς γράφει στα 1863 ο Επαμεινώνδας Φραγκούδης, Κύπριος λογοτέχνης και καθηγητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.2 Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των έξωθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της Επαναστάσεως (Εν Αθήναις, 1888).3 Δ. Σ. Μπαλάνος, «Αι υπέρ του Έθνους θυσίαι του Κλήρου κατά την Επανάστασιν του 1821», Ἡμερολόγιον τῆς Μεγάλης Ἑλλάδος, τ. 2, 2 (1923), σ. 193.

Μετ' εμποδίων η τελική συμφωνία


Ένα ακόμη εμπόδιο στο να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία συνολική συμφωνία για την «περιεκτική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους φέρνει το γερμανικό αίτημα για την καταβολή της χρηματοδότησης του μόνιμου μηχανισμού, που ζητά «επιμερισμό» της συνεισφοράς της και μετά το 2013.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το επίσημο αίτημα του Βερολίνου προκαλεί καθυστερήσεις στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Εμπειρογνώμονες από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να βρουν τους τρόπους αντιμετώπισης των γερμανικών επιφυλάξεων.Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους πως το μισό της γερμανικής συνεισφοράς -σχεδόν 10 δισ. ευρώ- θα καταβληθεί μέχρι το 2013, οπότε και προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός.Επειδή όμως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός θα βρίσκεται το 2013 σε εκλογική μάχη, το Βερολίνο ζητά πλέον να καταβάλει τη συνεισφορά της σε πέντε σταδιακές δόσεις από το 2013 και έπειτα.Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν πως το ESM θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα. Η συνολική δανειοδοτική δυνατότητα του μηχανισμού θα ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ.Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εμφανιστεί την Τετάρτη αισιόδοξος για υπερπήδηση των εμποδίων, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του για το εάν το γερμανικό αίτημα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση του μηχανισμού.Ο ίδιος μάλιστα επέκρινε εκ νέου το Βερολίνο για την στάση του, λέγοντας πως αποτελεί «ένα ακόμα παράδειγμα συμφωνίας από 27 μέλη που καταγγέλλεται στη συνέχεια από ένα κράτος, χωρίς αυτό να νοιάζεται για τις θέσεις των άλλων κρατών».

Βαριά ήττα για τον Ολυμπιακό

Παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές η Σιένα έχασε με 48 πόνους διαφορά από τον Ολυμπιακό, χθες με μια … εντυπωσιακή εμφάνιση κατάφερε να επιβληθεί των ερυθρόλευκων με 65-82, να ισοφαρίσει σε 1-1 τη σειρά και να πάρει το πλεονέκτημα έδρας.


Μαζί με τους “αλληλέγγυους” και τους απεργούς

Έκπληξη και γέλωτα προκαλεί η χθεσινή καταγγελία της ιδιοκτήτριας του Μεγάρου Υπατία Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου στην προσωπική της σελίδα στο Facebook για την κλοπή πολύτιμων οικογενειακών κειμηλίων της οικογενείας της από τα άτομα που ζούσαν εντός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των 237 λαθρομεταναστών και των “αλληλέγγυων” που τους συνόδευαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» (http://www.topontiki.gr/article/15101) η Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση, όταν ανακάλυψε ότι από το κτίριο έλειπαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, «26 κεντημένες πετσέτες φαγητού…από τα κεντήματα της προγιαγιάς από την Σμύρνη, 2 ασημένια κηροπήγια από την οικογένεια Τυπάλδου και όλη η συλλογή από πράσινες οπαλίνες του 19ου αιώνα (16 κομμάτια)».Η καταγγελία της ιδιοκτήτριας του Μεγάρου Υπατείας απευθύνεται προς τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τους “αλληλέγγυους” και τους λαθρομετανάστες “απεργούς πείνας”. Γράφει η κυρία Κωνσταντακάτου : «Προς τον κ. Τσίπρα και τους “αλληλέγγυους” των 300 “μεταναστών απεργών πείνας”. Παρακαλώ πολύ, ενημερώστε τους συντρόφους σας εκ “των απεργών”, που υπεξαίρεσαν από το Μέγαρο Υπατία, ασημικά και πορσελάνες, να τα επιστρέψουν και το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν.Όπως γνωρίζετε το κτήριο βιντεοσκοπείται. Ευχαριστώ» και αφού αναφέρει ποια αντικείμενα λείπουν από το κτίριο συνεχίζει η καταγγέλλουσα, «Εάν δεν επιστραφούν ΑΜΕΣΑ τα οικογενειακά κειμήλια, που “υπεξαιρέθηκαν” από το Μέγαρο Υπατία κατά τη διάρκεια της παραμονής των 237 “μεταναστών απεργών πείνας”, θα ανεβάσω στο You Tube τα καταγραφέντα videos».Εάν τελικά τα πράγματα είναι όπως τα αναφέρει η ιδιοκτήτρια του Μεγάρου Υπατία, τότε το συγκεκριμένη γεγονός είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση που ισχύει το γνωστό ρητό «ουδείς πλέον αχάριστος του ευεργετηθέντος».Εξιτήριο για Αμπιντάλ

Μετά την επιτυχημένη εγχείρηση προκειμένου να αφαιρεθεί όγκος από το συκώτι του, ο Ερίκ Αμπιντάλ πήρε εξιτήριο από το … νοσοκομείο και πλέον αναρρώνει στο σπίτι του, όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα.
«Ο παίκτης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο χθες το βράδυ και ξεκουράζεται σπίτι του. Η κατάστασή του μετά την επέμβαση είναι ικανοποιητική και ενώ δεν υπάρχουν καθόλου επιπλοκές», αναφέρεται στο σάιτ της ομάδας της Καταλονίας.Ο 31 ετών ποδοσφαιριστής θα συνεχίσει τη θεραπεία του και αργότερα θα ξεκινήσει και ασκήσεις ενδυνάμωσης.Μετρα κατά της ανεργίας..

Πακέτο τεσσάρων µέτρων για τους ανέργους εντάσσεται στο πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Τα Νέα»:
1) Επιδότηση ασφαλιστικών …

εισφορών ανέργων:Βελτιώνονται οι ισχύουσες ρυθµίσεις ώστε όσοι δεν έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραµµα του ΟΑΕ∆, αφού συµπληρώσουν τρεις µήνες ανεργίας (αντί ενός έτους σήµερα).Επίσης, επαναδιατυπώνεται η ρύθµιση µε την οποία καλύπτονται από τον ΟΑΕ∆ και τους εργοδότες για συνέχιση της ασφάλισης μετά από απόλυση και εφόσον έχουν συµπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους:- Εργαζόµενοι, ασφαλισµένοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ηλικίας 55 έως 64 ετών, των οποίων η σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή µερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για οµαδικές ή µεµονωµένες απολύσεις, εφόσον έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ηµέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραµένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωµα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.- Όσοι απολυθέντες δεν άσκησαν το δικαίωµα αυτό εντός του προβλεπόµενου διµήνου µετά τη δηµοσίευση του Ν. 3863/2010 έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν εντός 60 ηµερών από τη δηµοσίευση της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθµίσεις της παραγράφου αυτής και των επόµενων παραγράφων 5 και 6 του άρθρου αυτού λήγει στις 31/12/2012.2) Κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για ιατροφαρµακευτική περίθαλψη.Καλύπτονται για ιατροφαρµακευτική και νοσοκοµειακή περίθαλψη για το 2011 οι άνεργοι, καθώς και οι εργαζόµενοι που συµπλήρωσαν το 2010, 50 τουλάχιστον ένσηµα.Οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ καθώς και τα µέλη της οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2011 έως 28/2/2012, καλύπτονται από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 50 ηµέρες ασφάλισης είτε το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάµηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ηµέρες που πραγµατοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ηµερολογιακό τρίµηνο του δεκαπενταµήνου.Οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, για την περίοδο από 1/3/2011 έως 28/2/2012, δικαιούνται επιδόµατος ασθενείας από το Ίδρυµα, εφόσον εκτός των άλλων προϋποθέσεων έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 100 ηµέρες ασφάλισης είτε κατά το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάµηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ηµέρες που πραγµατοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ηµερολογιακό τρίµηνο του δεκαπενταµήνου.3) Μετατροπή του επιδόµατος ανεργίας σε επίδοµα εργασίας:∆ίνεται η δυνατότητα στον εργαζόµενο να αξιοποιήσει το επίδοµα ανεργίας για να προσληφθεί σε επιχείρηση µε µείωση του µισθολογικού κόστους. Ο ΟΑΕ∆ θα καθορίσει κάθε πότε θα πρέπει να εµφανίζεται ο άνεργος για «εξακρίβωση».4) Συνεχίζεται το πάγιο προγραµµα του ΟΑΕ∆ για κάλυψη µέχρι τη συνταξιοδότηση σε όσους έχουν 3.000 ένσηµα και µέχρι τα 4.500 ένσηµα για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, ώστε να λάβουν τα κατώτατα όρια σύνταξης.Σσσσ… Σάτο!

Ό,τι άφησε στη μέση την Τρίτη, το ολοκλήρωσε στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» ο Παναθηναϊκός, δύο ημέρες αργότερα επικρατώντας της Μπαρτσελόνα … με 75-71. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρομέιν Σάτο οι «πράσινοι» έκλεισαν το «σπίτι» και τα… στόματα των Καταλανών, έκαναν το break και μαζί το 1-1 που τους δίνει τη δυνατότητα να πάρουν το εισιτήριο για το final 4 της Βαρκελώνης στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα.
Έως και με 16 πόντους βρέθηκαν πίσω οι παίκτες του Ομπράντοβιτς αλλά με εξαιρετική άμυνα κατάφεραν να γυρίσουν το ματς.ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ 4,4% ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ακριβότερο κατά 4,4% ήταν φέτος το Φεβρουάριο - σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα - το οικογενειακό καλάθι σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2225,39 ευρώ τον Φεβρουάριο 2011 σε σχέση με πέρυσι το Φεβρουάριο, που κόστιζε 2131,79 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει αύξηση 93,60 ευρώ και ποσοστό 4,4% ...


Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της οργάνωσης των καταναλωτών, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν κατά 19,2% τα προϊόντα της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», 12% της ομάδας «μεταφορές» και 9,9% της ομάδας «στέγαση».

Δεκάχρονος βιάστηκε από τέσσερις άνδρες

Με την απειλή μαχαιριού, τέσσερις Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής, βίασαν έναν 10χρονο αφγανικής καταγωγής. Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη … μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τον εντοπισμό των δραστών.
Δύο από τους δράστες έχουν αναγνωριστεί από τον 10χρονο και έχουν περιγραφεί στην Ασφάλεια Ηγουμενίτσας.

Μάλιστα, στην περιοχή υπήρξε ένταση από εκατοντάδες Αφγανούς οι οποίοι αναζητούν και οι ίδιοι τους δράστες του βιασμού.ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα δήλωσε σήμερα ότι του απαγγέλθηκε κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε το 2000...


«Μου παρουσίασαν το κατηγορητήριο. Θα το διαβάσω» ανέφερε ο Λεονίντ Κούτσμα, βγαίνοντας από την εισαγγελία, όπου έμεινε για τέσσερις ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το γραφείο Τύπου της γενικής εισαγγελίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για την υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε για ακόμη μία φορά την αθωότητά του.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός Τύπος ανέφερε ότι ο Κούτσμα έχει όλες τις πιθανότητες να αποφύγει την φυλακή.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών


της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ...

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη

διάρκεια της συνάντησης με αντικείμενο τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, θα πρέπει να συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές με τις επαφές αυτού του είδους, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενισχύεται σε γενικές γραμμές το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.ΔΗΜΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Παραμένει το αδιέξοδο στο δήμο της Αθήνας, καθώς συνεχίζεται για 5η ημέρα η κατάληψη του δημαρχείου από συμβασιούχους. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ότι ο δήμος θα μπορούσε να λειτουργεί και με 2.000 εργαζόμενους, αντί για 4.500 που έχει σήμερα...
«Ο δήμος, κατά τη δική μου εκτίμηση, μπορεί να δουλέψει και με το μισό προσωπικό. Αυτό το οποίο είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι μέσω των προσλήψεων στο δημόσιο ασκείται μια κοινωνική πολιτική» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αποδοτικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, που ανέρχεται στις 4.500 υπαλλήλους.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Στάθης Αβραμίδης, έκανε λόγο για κλίκες και πόλεμο κατά τις δημοτικής αρχής, σχολιάζοντας την απόφαση μερίδας υπαλλήλων στην αποκομιδή απορριμμάτων να μην εργαστεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου, παρά τη δέσμευσή τους για το αντίθετο.

Έκπληξη εξάλλου έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση της διακοπής απαλλαγής κατά 75% από τα δημοτικά τέλη που απολάμβαναν οι δημοτικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη από το 1987, οπότε και η απαλλαγή είχε απορριφθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνεχίζεται η κατάληψη στην Κοτζιά

Τις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων, που αφορούν και στο ιστορικό κέντρο εξέθεσε ο Γιώργος Καμίνης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναζητώντας ταυτόχρονα διέξοδο για την κατάληψη στο κτήριο της Κοτζιά.

Μερίδα των εργαζομένων παραμένουν για 5η μέρα στο δημαρχείο, παρά την απόσυρση από πλευράς δημοτικής αρχής του προγραμματισμού πιθανών προσλήψεων περίπου 940 συμβασιούχων, εκ των οποίων οι 400 προορίζονταν για την υπηρεσία καθαριότητας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 8 μηνών.

Σήμερα, στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων εργάζονται 2.500 άτομα εκ των οποίων οι 650 είναι συμβασιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, πολύ από αυτούς είχαν αποσπαστεί σε άσχετες με το αντικείμενο υπηρεσίες. Εκατόν πενήντα από αυτούς εντοπίστηκαν σε γραφεία, ενώ ήδη 300 άτομα έχουν επαναπροωθηθεί στην υπηρεσία καθαριότητας.