ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Ανήλικοι Τούρκοι κόντεψαν να πνιγούν στα ανοιχτά της Λέσβου


«Άγιο» είχαν τρεις ανήλικοι θαλασσόλυκοι από την Τουρκία που επιβιβάστηκαν σε βάρκα και πριν προλάβουν να απολαύσουν τη θαλάσσια περιήγηση τους έπεσαν σε κακοκαιρία και βρέθηκαν στα ανοιχτά της Λέσβου να παλεύουν με τα κύματα.


Τα τρία παιδιά, δύο 16χρονα και ένα 13χρονο, κινδύνεψαν να πνιγούν, όμως για καλή τους τύχη ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση του Λιμενικού και της Αστυνομίας, μεταφέρθηκαν έγκαιρα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Το υπουργείο Εξωτερικών που ενημερώθηκε αμέσως, ξεκίνησε τις απαραίτητες διπλωματικές διαδικασίες για να ενημερωθούν οι τουρκικές αρχές, αλλά και οι γονείς τους που θα κληθούν στη Λέσβο για να τα παραλάβουν.

Επέτειος του «Όχι» στο Σχέδιο ΑνάνΕπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, μέσω του οποίου ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που έφερε την υπογραφή του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.


Υπερβαίνοντας των κομματικών στεγανών, οι Έλληνες της Κύπρου σφράγισαν ανεξίτηλα το πολιτικό σκηνικό, για τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς απέρριψαν με ποσοστό 76% το σχέδιο, κρίνοντας ότι οι βασικότερες από τις πρόνοιές του, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, συνιστούσαν παγίδα για το ίδιο το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Υπέρ του σχεδίου ψήφισε το 24% των Ελληνοκυπρίων, καθώς και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, σε χωριστό δημοψήφισμα.

Εναντίον του σχεδίου είχαν ταχθεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης με τον Τάσο Παπαδόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ, καθώς και οι Νέοι Ορίζοντες, το ΑΔΗΚ, οι Οικολόγοι και οργανωμένα σύνολα του λαού.

Υπέρ του σχεδίου είχαν ταχθεί η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, που δεν κατάφερε να πείσει παρά μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του, καθώς και οι Ενωμένοι Δημοκράτες και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών.

«Δηλητηριασμένο το δώρο του Ε. Βενιζέλου για τα στρατόπεδα»


Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τις πασχαλινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Βενιζέλου για την τύχη των στρατοπέδων, και την πρόσληψη διεθνούς συμβούλου για την αξιολόγησή τους, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε: 


«Το πασχαλινό δώρο του υπουργού Άμυνας για τα στρατόπεδα, είναι δηλητηριασμένο. Μιλάει για εμπορικές χρήσεις και διεθνή σύμβουλο αξιοποίησης στις μόνες εφεδρείες δημόσιας γης που μπορούν να ανακουφίσουν το έλλειμμα ελεύθερων χώρων, όταν στις ελληνικές πόλεις λείπει το 75% του πρασίνου που απαιτούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Προφανώς ο κ. υπουργός θεωρεί το περιβαλλοντικό αυτό χρέος δεύτερη προτεραιότητα, και δε νιώθει καν ανάγκη να ζητήσει συγνώμη που επί δεκαετίες τόσες χιλιάδες στρέμματα δεσμεύονταν για στρατιωτικές λειτουργίες που τώρα αποδεικνύονται αχρείαστες. Οι επόμενες όμως γενιές, που επιβαρύνονται ήδη με το χρέος και τα ατοπήματα του πολιτικού συστήματος, γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με την εκποίηση ζωτικών περιβαλλοντικών αγαθών;» 

Πολιτικά μηνύματα για τα 25 χρόνια από το Τσερνόμπιλ
Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων, αύριο, Τρίτη 26 Απριλίου από τον πυρηνικό όλεθρο, η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Οικολόγοι Πράσινοι απέστειλαν τα μηνύματά τους για αφύπνιση της κοινωνίας σχετικά με τα ευαίσθητα περιβαλλοντικά ζητήματα.


Δημοκρατική Αριστερά


Στις 26 Απριλίου 2011, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Οι οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, είναι πασίγνωστες και διόλου αμελητέες - (χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμία, δραματική ποσοστιαία αύξηση καρκίνων, δυσπλασίες σε νεογέννητα…).

Tα παθήματα όμως δεν έγιναν μαθήματα. Κράτη και επιχειρήσεις, με γνώμονα το κέρδος και δόλωμα τη δήθεν «καθαρή» και «φτηνή» ενέργεια- όπου πάντα στο συνολικό κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων- εξακολουθούν να επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια, αψηφώντας τους θανάσιμους κινδύνους. Η εν εξελίξει πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, μιας χώρας με προηγμένη τεχνολογία και πρωτοπόρου στην πολιτική προστασία, αποδεικνύει ότι ο πυρηνικός όλεθρος παραμονεύει πάντα, πέρα από τις όποιες επίσημες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις.

Στη γειτονιά μας, μαύρα πυρηνικά σύννεφα σκιάζουν τον ορίζοντα. Εργοστάσια που ήδη λειτουργούν (το απαρχαιωμένο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία) και άλλα που σχεδιάζονται για τα αμέσως επόμενα χρόνια (Τουρκία, Ρουμανία, FYROM, Βουλγαρία, Αλβανία), δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό πυρηνικής απειλής γύρω από την Ελλάδα. Οι παρούσες και οι επερχόμενες γενιές δεν μπορούν πλέον να αδιαφορούν.

25 χρόνια μετά την πρώτη καμπάνα, η δεύτερη καμπάνα ήχησε στη μακρινή(;) Ιαπωνία. Πριν είναι πολύ αργά, ας κάνουμε ό,τι επιβάλλει η κοινή λογική για την επιβίωση του είδους μας και του πλανήτη: Ας βροντοφωνάξουμε όχι στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Είναι ένας αγώνας που οφείλουμε να κερδίσουμε.


Οικολόγοι Πράσινοι 


Η κληρονομιά του Τσερνομπίλ και η εξελισσόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα μας υποχρεώνουν να δούμε επιτέλους με την απαραίτητη αποφασιστικότητα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον χωρίς πυρηνικά.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, στις 26 Απριλίου 2011, η ραδιενεργή κληρονομιά του είναι ακόμα μαζί μας: Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και βαριά άρρωστοι, ολόκληρες περιοχές ακόμα αποκλεισμένες, εκατοντάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργών υλικών πρόχειρα θαμμένων, που ακόμα περιμένουν μια στοιχειωδώς ασφαλή διαχείριση.

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα, σε μια χώρα-πρότυπο για τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, επιβεβαίωσε πως αυτή ποτέ δε θα είναι απόλυτα ασφαλής. Πάντα θα συνοδεύεται από ένα δυσθεώρητο ρίσκο το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε.

Στη γειτονιά μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, πρέπει να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, να κλείσουν άμεσα οι παλιότεροι και επικίνδυνοι από τους υφιστάμενους αντιδραστήρες, να τεθούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές και σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, σε όσους συνεχίσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Τώρα που έγινε πια σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά, είναι διπλά επιτακτική η ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Ένα κτίριο που ανήκει στον Μουαμάρ Καντάφι ισοπεδώθηκε σήμερα μετά από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ. Το κτίριο, που βρίσκεται εντός του συγκροτήματος...


Μπαμπ αλ Αζιζία του ηγέτη της Λιβύης, καταστράφηκε τα ξημερώματα. Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κάνει λόγο για απόπειρα δολοφονίας του Καντάφι.Πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε ένα τμήμα του κτιρίου, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι που μεταφέρθηκαν στο χώρο με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος Τύπου, η οποία συνόδευσε τους δημοσιογράφους, είπε πως ο Καντάφι χρησιμοποιούσε το κτίριο για υπουργικές και άλλες συναντήσεις.

Πρόσθεσε ότι 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά και ότι ορισμένοι αγνοούνται μετά την επίθεση.

Νωρίτερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης, ενώ αεροσκάφη συνεχίζουν να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου από την Μεγάλη Παρασκευή έχουν ενταθεί οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς διακόπηκε προσωρινά η εκπομπή τριών λιβυκών τηλεοπτικών σταθμών στην Τρίπολη. Και τα τρία δίκτυα ήταν ξανά στον αέρα μέσα σε περίπου μισή ώρα.

Στην Αιθιοπία ο λίβυος ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Άμπντελ Άτι αλ Ομπέιντι κατευθύνεται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας για να συζητήσει περί ενός σχεδίου ειρήνευσης στη χώρα του με την Αφρικανική Ένωση.

Η Τρίπολη είχε αποδεχτεί μία ειρηνευτική πρόταση που είχε καταρτίσει η Αφρικανική Ένωση νωρίτερα τον Απρίλιο, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί την απέρριψαν, καθώς δεν προέβλεπε την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία διαμηνύουν ότι η εκστρατεία των αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγουν εδώ κι ένα μήνα δεν θα τελειώσει ώσπου ο Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι το Μαρόκο συμμετέχει στις ειρηνευτικές προσπάθειες και ότι η κυβέρνηση του Καντάφι βρίσκεται παράλληλα σε επαφές με τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Τουρκία και κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής για να υπάρξει ένα αποδεκτό ειρηνευτικό σχέδιο.

«Τις αμέσως προσεχείς ημέρες και εβδομάδες εντείνουμε τις ειρηνικές μας προσπάθειες. Υποστηρίζουμε την ελληνική, την τουρκική, την αφρικανική και τις λατινοαμερικάνικες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Ιμπραχίμ στο πρακτορείο Reuters.

«Έχουμε ελπίδες ότι τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες μια με δύο εβδομάδες, οι ειρηνευτικές προτάσεις ... θα λάβουν μορφή και θα αναγκάσουν το NATO να τις αποδεχθεί διότι το NATO πρέπει να καταλάβει ότι αν πράγματι θέλει ειρήνη και Δημοκρατία στη Λιβύη θα όφειλε να σταματήσει να βομβαρδίζει και να αρχίσει να μας μιλά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης.

Σοκαριστικά στοιχεία

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλούν οι ανακοινώσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save The Children, σύμφωνα με την οποία παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι πήρε συνεντεύξεις από σχεδόν 300 παιδιά σε έξι στρατόπεδα προσφύγων στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη και άκουσε αναφορές περί βιασμών και φόνων μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στη Ρας Λανούφ, στην Ατζνταμπίγια και στην Μιζουράτα.

Ο Μάικλ Μαρτ, ο οποίος συνέθεσε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ανέφερε ότι οι οικογένειες και τα παιδιά μίλησαν περί «στρατιωτών» που προέβησαν σε τέτοιες επιθέσεις, όμως η οργάνωση δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει σε ποια παράταξη ανήκουν.

Ο Μαρτ σημείωσε ότι οι αναφορές περί σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι ανεπιβεβαίωτες αλλά επίμονες. «Οι διηγήσεις είναι παρόμοιες στα στρατόπεδα. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουν συμβεί», δήλωσε.

Ορισμένα παιδιά είπαν ότι είδαν τους πατέρες τους να δολοφονούνται και τις μητέρες τους να βιάζονται πριν υποστούν βάρβαρους ξυλοδαρμούς, ανέφερε η ΜΚΟ.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Δεν είναι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια που μπαίνουν στο επίδομα ανεργία την ώρα που η ανεργία αυξάνεται οι οι άνεργοι ή οι ημιαπασχολούμενοι αγγίζουν το ενάμισι εκατομμύριο.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης εισοδηματικά κριτήρια, όπως κάποια είσπραξη ενοικίου ή άλλο έσοδο μπαίνουν και στο ΕΚΑΣ, αλλά και στην επιδότηση στεγαστικού δανείου. Ίσως αυξηθεί και το εισοδηματικό κριτήριο που προβλέπεται για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Στόχος είναι να παίρνει το σχετικό επίδομα μόνον ο ένας στους τρεις σε σχέση με σήμαρα.Δραστικές περικοπές θα υπάρξουν στα πολυτεκνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Ακόμη όμως δεν έχει προσδιορισθεί το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οριστικά τα κοινωνικά επιδόματα.Την ίδια ώρα όμως και εκτός της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ταμείο επιστημόνων που αναφέρονται ρητά στο σχέδιο, προβλέπεται η καθιέρωση του “εργόσημου”, σύμφωνα με “Το Βήμα”,δηλαδή του ενσήμου που θα πρέπει να προμηθεύονται όλοι όσοι απασχολούν έστω και για μία ημέρα οικιακές βοηθούς, εργάτες γης ή εργάτες για επισκευές στα σπίτια τους. Από αυτή την παρέμβαση το υπουργείο Εργασίας προβλέπει να εισπράξει ως το 2015 919 εκατομμυρίων ευρώ και επίσης να εισπράξει 413 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, κάτι που δεν πέτυχε μέχρι σήμερα.

ΤΟ 7ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΤΙ

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», έχασε τελικά το αριστερό του μάτι το 7χρονο αγόρι που τραυματίστηκε βαρύτατα στο πρόσωπο από κροτίδα στον προαύλιο χώρο εκκλησίας στην Ανθηδόνα Ευβοίας! Το άτυχο παιδάκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, χωρίς να έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Ο 26χρονος δράστης, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, παραδέχθηκε ότι είχε πυροδοτήσει μια φωτοβολίδα ναυτικού τύπου συνδεδεμένη με αλεξίπτωτο! Το επικίνδυνο εκρηκτικό εξερράγη μπροστά στην κύρια είσοδο του ναού όπου βρισκόταν το αγοράκι μαζί με τους γονείς του, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι. Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά λόγω της κρισιμότητάς της κατάστασής του διακομίστηκε άμεσα στην Αθήνα με ασθενοφόρο και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο.Από τύχη όμως δεν τραυματίστηκε σοβαρά και ένα αγόρι ηλικίας 11 χρόνων στην περιοχή του Γαζίου στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν πυροδότησε δύο βεγγαλικά που είχε πάρει κρυφά από τη μητέρα της μια 12χρονη φίλη του! Τα βεγγαλικά έσκασαν στα χέρια του αγοριού που τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 34χρονη μητέρα του κοριτσιού για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.Δυστυχώς η χρήση βεγγαλικών στάθηκε μοιραία και για δύο νεαρούς από το Μαντρικό της Ρόδου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε έκρηξη κατά την κατασκευή τους. Πρόκειται για έναν 39χρονο αγρότη και έναν 30χρονο χειριστή βαρέων μηχανημάτων, οι οποίοι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας και οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που έφθασαν επιτόπου, βρήκαν ακαριαίο θάνατο.ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Οταν λέμε αναδιάρθρωση εννοούμε την αλλαγή των όρων του χρέους μας. Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει:
1 Μονομερώς. Δηλαδή με δική μας απόφαση και ανακοίνωση.

2 Σε συμφωνία με τους πιστωτές. Αν υποθέσουμε ότι την αποφασίζουμε και την ανακοινώνουμε μόνοι μας, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η στάση των πιστωτών μας θα γίνει εξαιρετικά εχθρική. Οι ξένες τράπεζες που δεν μας δανείζουν ούτε σήμερα φυσικά θα συνεχίσουν να μη μας δανείζουν. Ομως θα σταματήσει να μας δανείζει και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ - εφόσον θα τους έχουμε αιφνιδιάσει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μα στήσουν στον τοίχο με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία μας, αλλά και για τη φυσική μας υπόσταση ως κράτος, αφού θα έχουμε χάσει κάθε σύμμαχο - που κατά σύμπτωση είναι και πιστωτής μας.Στην περίπτωση που συναποφασίσουμε την αναδιάρθρωση με την τρόικα, θα χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωσή της. Αρχικά -και αυτό μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα- σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να αποφασιστεί ένα πακέτο προσφοράς που θα προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις με όλους τους πιστωτές, με τον καθένα ξεχωριστά, και να ερωτηθούν αν δέχονται τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους με βάση το πακέτο προσφοράς.Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε ποιες εκδόσεις δέχονται την αλλαγή των όρων, αλλά και να αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτούς που δεν τη δέχονται.Μιλάμε δηλαδή για μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι συμφωνούν τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ε.Ε. να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα χρειαστεί πολύς καιρός και διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί.Στο διάστημα αυτό, η μόνη χρηματοδότηση που θα έχου- με θα είναι από την τρόικα, αφού ασφαλώς κανένας άλλος δεν θα μας δανείζει.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα, σελ. 14-18