ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

LOS INDIGNADOS

Aπό www.real.gr  

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ, ραγδαία δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με μια μικρή, αλλά σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Ν.Δ., στην οποία συνέβαλε πιθανότατα και το Ζάππειο ΙΙ, οδήγησε σε ανατροπή σκηνικού. Η δημοσκόπηση της MRB, που δημοσιεύει σήμερα η «R», είναι η πρώτη μετά από 33 ολόκληρους μήνες που δείχνει όχι μόνον ότι το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος εξανεμίσθηκε, αλλά και ότι η πλάστιγγα των μετακινήσεων ψηφοφόρων ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «γέρνει» πλέον εμφανώς πρός την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, όμως, ότι οι δύο «μεγάλες» παρατάξεις ισοψηφούν πλέον με 21,5% και ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς εμφανίζονται για πρώτη φορά σχεδόν απόλυτα ισοϋψείς στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν είναι το σημαντικότερο εύρημα της μέτρησης αυτής. Αλλωστε, το... Χ της μεταξύ τους αναμέτρησης συνοδεύεται από ένα άλλο, επώδυνο Χ. Αυτό που βάζουν οι πολίτες και στα δύο κόμματα. Αυτό που βάζουν οι πολίτες και στους δύο αρχηγούς. Το άθροισμα του «δικομματισμού» βρίσκεται πλέον στο -ιστορικό χαμηλό- 43%, που μέχρι πρότινος αποτύπωνε τη δύναμη ενός μόνον εκ των δύο σχηματισμών. Παράλληλα, το 54% των πολιτών θεωρεί ότι κανένα από τα σημερινά κόμματα εξουσίας δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται και πάλι ο... κανένας με 45,2%, έναντι 26,5% του κ. Γ. Παπανδρέου και 26,3% του κ. Αντ. Σαμαρά. (Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από την άλλη πλευρά, υπερκέρασε για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό σε δημοτικότητα, έστω και με το αναιμικό 0,4%.)

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ, όμως, ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για την «R» είναι αυτά που συνδέονται με τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των πολιτών για το μέλλον της χώρας και για την έξοδό της από την κρίση. Η λαϊκή απαισιοδοξία χτυπάει «κόκκινο». Σχεδόν το 90% όσων απάντησαν στο σχετικό ερώτημα πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά ή πολύ άσχημα. Το 83,4% «βλέπει» ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης χειροτερεύει, το 58% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, το 50,5% εκτιμά ότι η χώρα μας δεν θα πετύχει να πάρει την πέμπτη δόση του δανείου, ενώ, τέλος, το 80% δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν να υποστεί περαιτέρω προσωπικές θυσίες στο πλαίσιο ενός νέου Μνημονίου.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ένα εκρηκτικό κοκτέιλ απαισιοδοξίας, απογοήτευσης, φόβου και οργής. Η ελληνική κοινωνία «βράζει». Και, δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις και ιδίως τα δύο «μεγάλα» κόμματα αδυνατούν να αφουγκρασθούν τα μηνύματά της. Εξακολουθούν να λειτουργούν, να κινούνται και να συμπεριφέρονται με όρους της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων και της καρέκλας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, την ίδια στιγμή που το εθνικό μας «όχημα» κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον γκρεμό... Εικόνα ιδιότυπου πολιτικού αυτισμού...

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ των Ελλήνων είναι η εθνική συνεννόηση. Και το δείχνουν, το «φωνάζουν» για την ακρίβεια, με όλους τους τρόπους! Το 62,8% ζητά συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σε ένα νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και τα καλεί να διαπραγματευθούν μεταξύ τους και στη συνέχεια με την τρόικα. Συμφωνούν ακόμη και οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 51%! Και, βέβαια, μόνον τυχαίο δεν είναι ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν «βλέπει» πλέον ποσοστά αυτοδυναμίας, ούτε ότι η επόμενη Βουλή θα έχει από έξι έως οκτώ κόμματα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ «σπρώχνουν», με όλους τους τρόπους, τους πολιτικούς αρχηγούς στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεννόησης. Ας ελπίσουμε ότι και εκείνοι, με τη σειρά τους, θα αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματά τους και θα ανταποκριθούν σε αυτά, έστω και καθυστερημένα. Διαφορετικά, σύντομα το πολιτικό μας σύστημα θα... σαλπίσει «ισπανική υποχώρηση», απέναντι στην έκρηξη οργής των «Indignados», των αγανακτισμένων δηλαδή, που θα ξεχυθούν, αλά Μαδρίτη, σε δρόμους και πλατείες. Και τότε θα είναι αργά! Πολύ αργά...

ΤΣΙΓΚΡΗΣ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για 20 μήνες βιώνουμε με επώδυνο τρόπο τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών.
Οι πολίτες ακούν μονίμως τις επαναλαμβανόμενες προβλέψεις από τα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων, που στη συνέχεια καταρρέουν κάτω από το βάρος της σκληρής πραγματικότητας.
Το εύρος και το βάθος της αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής δεν έχει προηγούμενο.
Η αδυναμία αντιμετώπισης του όποιου προβλήματος προκύπτει, στην οικονομική και κοινωνική σφαίρα, είναι πρωτοφανής.
Αντί συγκεκριμένων, άμεσων και ουσιαστικών λύσεων εξαγγέλλονται για πολλοστή φορά “νέα μέτρα” με σύντομη ημερομηνία λήξης.
Επιπλέον, το κάθε πρόβλημα βγάζει, συνήθως, στην επιφάνεια ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για κυβερνητικό σχήμα που δεν έχει ούτε ενιαία φωνή, ούτε ισχυρό συντονιστή του κυβερνητικού έργου, καθώς ο πρωθυπουργός περιορίζεται στη διατύπωση παραινέσεων, λησμονώντας μάλλον το ρόλο του.
Η ογκούμενη κατάσταση σύγχυσης και η καθολική αίσθηση του αδιεξόδου οδηγούν ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ανεβάζουν περισσότερο τους τόνους.
Η οδυνηρή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και τα κοινωνικά προβλήματα που αυξάνονται εξαιτίας της, απαιτούν λύσεις άμεσες και ρεαλιστικές.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το χρέος του απέναντι στον Τόπο.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, διατύπωσε πρόσφατα το δικό μας πρόγραμμα εξόδου από την κρίση»._

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ


Παραχωρώντας συνέντευξη χτες Σάββατο, ο Βουλευτής Αχαίας και Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος , σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων επεσήμανε και τα εξής:
«Γελάει μαζί μας ο κόσμος όλος, για την άνευ ουσιαστικού λόγου σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών σε μία προσπάθεια να στριμωχτεί επικοινωνιακά η Αξιωματική Αντιπολίτευση.  Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ήταν φθηνό το κόλπο. Γνωστή η επιδίωξη.  
Όλα δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος του Πρωθυπουργού έχει αρχίσει να τελειώνει. Και όπως προκύπτει και οι αγορές έχουν πειστεί πια για αυτό. Επίσης έχει χάσει και την δυνατότητα να διεξάγει ο ίδιος οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Η λέξη συναίνεση ακούγεται θετικά από την κοινή γνώμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος μπούχτισε πια από τους στείρους μικροκομματικούς καυγάδες.
Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς επικοινωνιακά με την ίδια περίπου λογική που είχε θέσει το δίλημμα των εκλογών πριν τις δημοτικές εκλογές.
Λογικές πολωτικές με εκβιαστικές εκλογές. Τότε η «μπλόφα» έπιασε, τώρα όμως βρέθηκε ο ίδιος στην γωνία. Εάν ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση και δηλώνει ανικανότητα ας πάει σε εκλογές.
Ο χρόνος κυλά με τέτοιες φθηνές επικοινωνιακές μεθοδεύσεις που οδηγούν σε έκπτωση πρόσωπα και θεσμούς, μη εξαιρουμένου, μετά την χθεσινή παράσταση στο Προεδρικό Μέγαρο, του Κάρολου Παπούλια. Η συνάντηση θα μπορούσε και να μην είχε γίνει ή θα μπορούσε να γίνει και απέναντι στην «Αίγλη» του Ζαππείου που φτιάχνει καλύτερο καφέ, είπαν κάποιοι κακεντρεχείς.

Από αύριο το παιχνίδι παίρνει άλλη διάσταση. Κυριαρχούν συσχετισμοί ήττας. Σε μία τέτοια προσέγγιση δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στον Γ. Παπανδρέου. Ο κόσμος έχει περισσότερο φόβο παρά ελπίδα.
Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Κάθε φορά που έρχεται η Κυβέρνηση στα δύσκολα, προσπαθεί να καταστήσει την αξιωματική αντιπολίτευση συνυπεύθυνη και συμμέτοχη στο κόστος της αποτυχίας.
Ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα μας «δέσεις το άρμα του δικού του αδιέξοδου». Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Στη ΝΔ είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο εν αντιθέσει με τον Πρωθυπουργό που απέρριψε τις εκλογές.
Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ωμό εκβιασμό, αφού η Ευρωζώνη συνέδεσε την καταβολή της επόμενης δόσης με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και αυτό είναι βαρύ αντιδημοκρατικό ολίσθημα και η ιδέα –όπως διέρρευσε- ήταν του Παπακωνσταντίνου.
Νόμιζαν ότι θα καμφθεί από τις πιέσεις εντός και εκτός Ελλάδος ο Αντώνης Σαμαράς. Προφανώς ξεχνάνε ότι είναι ίδιον του χαρακτήρα του να προχωρά όταν πιστεύει κάτι. Δεν μασάει από προβοκάτσιες και καλλιέργεια φόβου.
Οι δανειστές ενοχλούνται από τη στάση του Σαμαρά, αλλά κανείς δεν τους επιτρέπουν να υπαγορεύει τις θέσεις της αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει εμποδίσει τους κυβερνώντες να υλοποιήσουν την πολιτική τους. Για την αποτυχία φταίνε οι ίδιοι, αλλά και η συνταγή που εφαρμόζουν.
Υπάρχει όμως ένας άγνωστος Χ που έχει να κάνει με την στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα το ψηφίσουν την στιγμή που η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει πάρει μορφή και σχήμα μέσω ενός….κινήματος της πλατείας που διογκώνεται σε όλη τη  Ελλάδα;

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...

Ρεπορτάζ : Χρ. Κολώνας - Ε. Καραγεώργου
(από το Έθνος)
Ευθύνες στους πολιτικούς που «τορπίλισαν» τη συναίνεση επιρρίπτει η πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου και καλεί τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για την έξοδο της χώρας από την οικονομική ύφεση. Αυτό...
προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν στο «Εθνος» οι εκπρόσωποι του εμπορίου, της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κορυφαίοι τραπεζίτες αλλά και χρηματιστές.


Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις επικεφαλής ελληνικών τραπεζών: «Πρωταρχικό μέλημα είναι η σωτηρία και το μέλλον της χώρας, που δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις της αντιπολίτευσης. Το πεδίο ανήκει στον πρωθυπουργό και θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά» αναφέρουν με έμφαση. Θεωρούν δε «από ανέφικτα έως επικίνδυνα» τα λεγόμενα περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.
Οι ίδιοι τραπεζίτες τονίζουν, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές: «Ο πρωθυπουργός ασκεί τη διοίκηση και έχει την ευθύνη των αποφάσεων».
Αλλά και οι άνθρωποι της «πραγματικής» οικονομίας επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη επίτευξη πολιτικής συναίνεσης.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δ. Ασημακόπουλος τονίζει στο «Εθνος»: «Θα ήταν μια... ανάσα που θα μεταφερόταν με θετικά αποτελέσματα στην οικονομία. Θα ήταν αρκετό οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνούσαν σε ένα ή δύο πράγματα». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ διαφωνεί με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και με την πρόταση του ΣΕΒ για δημοψήφισμα: «Είναι παιχνίδια για τους έχοντες» καυτηριάζει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης υπογραμμίζει: «Το ότι δεν τα κατάφεραν να συμφωνήσουν επηρεάζει αρνητικά την αγορά. Επικρατεί αμηχανία και πάγωμα... Αν μέχρι τώρα δεν είχαμε τζίρο στην αγορά, από δω και πέρα θα πρέπει να πληρώνουμε τους πελάτες μας για να ψωνίζουν...». Αρνητικός εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στις πρόωρες εκλογές και στο δημοψήφισμα: «Εχουμε κοινοβουλευτική και όχι... τροϊκανή δημοκρατία» λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε»
Επαναδιαπραγμάτευση
Οι κ. Ασημακόπουλος και Κορκίδης καλούν την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου που αφορούν την αγορά. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους».
Ο δεύτερος, επικαλούμενος την παραδοχή και των ίδιων των εκπροσώπων της τρόικας για λάθη, προτρέπει την κυβέρνηση: «Χρειάζονται αλλαγές στους όρους του μνημονίου που αφορούν στην αγορά. Αλλωστε και η τρόικα έχει πει πως δεν λάβαμε υπόψη την ύφεση...».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος λέει: «Η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Πλέον χρειάζεται να ληφθούν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως άλλωστε κατ' επανάληψη έχει προτείνει το ΕΒΕΑ».

ΔΙΠΛΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Ελάχιστα οφέλη θα έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των φοροαπαλλαγών. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει το ψαλίδισμά τους με στόχο να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά...
που θα στηρίξουν τις προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι για το 2012 προβλέπονται έσοδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ από την περικοπή φοροαπαλλαγών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχοποιεί τις φοροαπαλλαγές αφενός μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους αφετέρου βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.
Από πού θα εκπίπτουν
Πλέον όλες οι φοροαπαλλαγές θα εκπίπτουν από τον φόρο και όχι από το εισόδημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για ιατρικές επισκέψεις (εκπίπτουν 100%), αμοιβαία κεφάλαια και τόκους στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι το 2002, ενώ χάνουν την έκπτωση όσοι έχουν εισόδημα άνω των 70.000 ευρώ. Ειδικότερα: α) Οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι το 2002, καθώς και τα αμοιβαία κεφάλαια θα εκπίπτουν από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Η εξέλιξη αυτή μειώνει σημαντικά την έκπτωση που είχαν μέχρι σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα 19.000 ευρώ δαπάνησε το προηγούμενο έτος το ποσό των 4.000 ευρώ για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, το ανωτέρω ποσό μειώνει το φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα διαμορφωθεί στα 15.000 ευρώ (19.000-4.000). Ο φόρος που θα πληρώσει ανέρχεται στα 540 ευρώ.
Με τις επερχόμενες αλλαγές, δηλαδή την έκπτωση από τον φόρο της δαπάνης για ιατρικές επισκέψεις, ο παραπάνω φορολογούμενος θα πληρώσει υψηλότερο φόρο. Οι ιατρικές επισκέψεις θα εκπίπτουν κατά 10% και μέχρι ενός ορισμένου ποσού που, όπως φαίνεται, δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Ο φόρος για το εισόδημα των 19.000 ευρώ ανέρχεται με βάση την ισχύουσα κλίμακα στα 1.440 ευρώ. Επειδή όμως έχει και έκπτωση από τις ιατρικές επισκέψεις ύψους 200 ευρώ, ο φόρος θα μειωθεί στα 1.240 ευρώ. Δηλαδή ο φόρος θα είναι υψηλότερος κατά 700 ευρώ. Μάλιστα ο υπολογισμός έγινε με την ισχύουσα κλίμακα και με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί.
β) Θα θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία, οι φοροαπαλλαγές θα ισχύουν για όσους έχουν ατομικά εισοδήματα μέχρι 60.00070.000 ευρώ ή είναι πολύτεκνοι και συνταξιούχοι.
Αφορολόγητο όριο
Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβανόμενο πλέον ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τον υπουργό Οικονομικών να ψαλιδίσει το αφορολόγητο όριο διασώζοντας μόνο κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα μειωθεί στα 6.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η μείωση να είναι μικρότερη και να διαμορφωθεί στα 8.000 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι θα έχουν πρόσθετο αφορολόγητο για παράδειγμα 4.000 ευρώ, οπότε θα φορολογούνται για εισοδήματα άνω των 10.000 ή 12.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει και τη διατήρηση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα για τα παιδιά (1.500 για το πρώτο παιδί και 3.000 ευρώ για τα δύο παιδιά).
Οφελος
Εφόσον το αφορολόγητο όριο ανέλθει στα 6.000 ευρώ, το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 12.000 θα φορολογηθεί με συντελεστή 5% ή 10% Στην πρώτη περίπτωση το ανώτατο όφελος που θα έχει το Δημόσιο από τους φορολογουμένους ανέρχεται στα 300 ευρώ, ενώ στη δεύτερη 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τη μείωση του αφορολογήτου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Εκτός από τα παραπάνω, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το τρέχον έτος περιλαμβάνονται:
– Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης. Ο κλάδος της εστίασης και των εστιατορίων θα μεταταγεί στον υψηλό συντελεστή από το φθινόπωρο προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές.
– Αναπροσαρμογή κατά 10% των τελών κυκλοφορίας.
– Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.
– Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά από την 1η Ιουλίου του 2011.
– Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου στα καπνικά προϊόντα. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να ορίσει ένα πάγιο ποσό φόρου πάνω σε κάθε πακέτο ή συσκευασία, δηλαδή ένας φόρος στην ποσότητα, πάγιος και όχι αναλογικός επί της τιμής.
– Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο.