ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΓΙΑ 2000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΔΙΔΑΝ

Στα ίχνη κυκλώματος εκμετάλλευσης γυναικών η αστυνομία στο Ηράκλειο


Στα ίχνη κυκλώματος εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών, στις οποίες υπόσχονταν καλύτερη ζωή, βρίσκεται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, που προχώρησε στην σύλληψη ενός 23χρονου Αλβανού , ενώ αναζητούνται ένας ακόμα ομοεθνής του και μία νεαρή Ρουμάνα. Όλα ξεκίνησαν όταν μία 24χρονη από τη Ρουμανία  κατάφερε να φτάσει μέχρι την Αστυνομία και να καταγγείλει την συμπατριώτισσα της που αναζητείται ότι,  με απατηλές υποσχέσεις για ανεύρεση εργασίας στην περιοχή του Ηρακλείου,  την έπεισε να την ακολουθήσει, πληρώνοντας το αντίτιμο των εισιτηρίων της.
Μόλις όμως έφτασαν στο Ηράκλειο την «πούλησε» για 2000 ευρώ στον Αλβανό που αναζητείται.
Ο τελευταίος, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της νεαρής κοπέλας την εγκατέστησε στο σπίτι του και την εξανάγκαζε με τη χρήση  βίας και απειλών κατά της  ζωής της,  να συνευρίσκεται ερωτικά με άνδρες, έναντι αμοιβής την οποία εισέπραττε ο ίδιος, σε οίκο ανοχής και περιστασιακά με πελάτες καταστημάτων –μπαρ , σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια , στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.
Επιπλέον, με βία και απειλές για την ζωή της, την εξανάγκαζε σε καθημερινή ερωτική συνεύρεση μαζί του.
Το μεσημέρι της Παρασκευής η 24χρονη κατάφερε να ξεφύγει από το σπίτι-φυλακή και τον 23χρονο φύλακα της , ο οποίος, μετά τις καταγγελίες της συνελήφθη . Στην κατοχή του βρέθηκαν προσωπικά έγγραφα της παθούσας , τα οποία και της αποδόθηκαν

thebest.gr

Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟΟ βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ερυμάνθου στη Χαλανδρίτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος συνεχάρη το Δήμαρχο κ. Θάνο Καρπή και όλους τους διοργανωτές, καθώς και τους ομιλητές της ημερίδας και κυρίως την ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Φαρρών για τη συμμετοχή τους και τη βράβευσή τους στο πρόγραμμα ECOMOBILITY.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
«Για το περιβάλλον λέμε σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά. Σήμερα αντιμετωπίζουμε δύο παγκόσμιες απειλές: την πυρηνική ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές. Καταρχήν πρέπει να πούμε ένα ηχηρό όχι στην πυρηνική ενέργεια, ειδικά μετά την πρόσφατη καταστροφή στην Ιαπωνία. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής.
Και το λέω αυτό για τα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης, των γειτονικών μας χωρών και της Τουρκίας που ετοιμάζεται σε σεισμογενές έδαφος να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς. Πρέπει να επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και στις τεχνολογίες αποδοτικής χρήσης της ενέργειας. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος μετάβασης σε μια βιώσιμη κοινωνική οικονομία, σε ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές. Αυτές είναι οι μόνες επιλογές που μας εξασφαλίζουν ενεργειακή και κοινωνική ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Σε τοπικό επίπεδο, σε μια τέτοια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για όλους, πρέπει άμεσα να δώσουμε μια νέα βιώσιμη αναπτυξιακή διέξοδο. Ο Δήμος Ερυμάνθου ενδείκνυται για την εφαρμογή των αρχών της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης. Με ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς, μπορούμε να αναπτύξουμε τον οικοτουρισμό και αυξήσουμε την επισκεψιμότητα τόσο από άλλες περιοχές της Αχαΐας όσο και από μακρινές περιοχές. Έχω προτείνει τη διεκδίκηση της δημιουργίας πρότυπου οικολογικού χωριού στο Δήμο Ερυμάνθου.
Να μετατραπεί ένα χωριό της περιοχής σε βιώσιμο οικολογικό οικισμό, όπου θα χρησιμοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα γίνεται αποδοτική χρήση ενέργειας στα κτίρια, ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, του νερού και των άλλων φυσικών πόρων. Το χωριό θα γίνει κέντρο ανάπτυξης πράσινων επιχειρήσεων, προώθησης των τοπικών προϊόντων, ανάπτυξης του οικοτουρισμού για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο τόπος μας παράγει εξαιρετικής ποιότητας λάδι, τυρί, γαλακτοκομικά, μέλι και άλλα προϊόντα. Πρέπει να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα τόσο ως καταναλωτές όσο και στην προώθησή τους στην αγορά. Γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα θα δώσει ανάπτυξη στην τοπική οικονομία και θα αυξήσει την απασχόληση. Όμως, πρέπει να εφαρμόσουμε σύγχρονες μεθόδους βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας που θα μας εξασφαλίσουν ποιοτικά, υγιεινά, βιολογικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Προϋπόθεση για όλα αυτά ωστόσο, είναι να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής για την ύδρευση, την άρδευση και τους δρόμους πρόσβασης στην περιοχή.
Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική. Γι΄αυτό δεν πρέπει να κάνουμε καμία έκπτωση στα περιβαλλοντικά θέματα, γιατί η πράσινη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη διέξοδο από την κρίση».

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ

Eγκαινιάζεται αύριο Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, η καταληκτική έκθεση των μελών του Εικαστικού Εργαστηρίου Ρίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Τεχνών στα Αραχωβίτικα.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κεραμικής , κατασκευές και κοσμήματα που δημιούργησαν οι σπουδαστές των εργαστηρίων κατά την εκπαιδευτική χρονιά 2010/2011.
Πρόκειται για έργα που αποκρυσταλλώνουν την εμπειρία της διδασκαλίας όσων φοίτησαν στα εργαστήρια μας, δηλώνει ο Καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Βάος προσθέτοντας πως αποτελεί παράλληλα σημείο αναφοράς μιας συλλογικής προσπάθειας, αλλά και έναυσμα για τη συνέχιση μιας δημιουργικής πορείας.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα λειτουργήσει παράλληλη έκθεση κεραμικών με έργα της Τότας Κοντόγεργα, της Αγγελικής Πολίτη, της Βάσως Φατούρου και του Ηλία Χριστόπουλου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης θα κλείσει με το υπαίθριο καμίνι που θα στήσει το τμήμα κεραμικών και η καθηγητριά του Τότα Κοντόγεωργα. Η κεραμίστρια θα ολοκληρώσει το ψήσιμο των κεραμικών με την πολύ εντυπωσιακή μέθοδο «Ρακού»!
Να προσθέσουμε πως τα τμήματα του Εικαστικού Εργαστηρίου Ρίου στο Κέντρο Τεχνών στα Αραχωβίτικα, παρακολούθησαν αυτή την χρονιά πάνω από 100 σπουδαστές, αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα τους ήταν δεκάδες παιδιά τα οποία παρακολούθησαν τα τμήματα Μικτών Υλών , σε μια πρώτη προσέγγιση και γνωριμία με την τέχνη και την δημιουργία.
Τη χρονιά 2010-2011 συνεργάστηκαν με το Εικαστικό Εργαστήριο Ρίου :
Στάθης Ανδρουτσάκης στη Zωγραφική,
Αγγέλικα Κόμη - στο Kόσμημα ,
Τότα Κοντόγεωργα στην Kεραμική και
Ganaelle Bressoud - Πολίτη στα παιδικά τμήματα Mικτών Yλών.

Η ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ

Σε δήλωση στήριξης των πολιτών που διαδηλώνουν στις κεντρικές πλατείες της χώρας προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του οφείλει να αφουγκραστεί την κριτική των διαδηλωτών για τον...
τρόπο λειτουργίας του», ανέφερε και ζήτησε θεσμικές και ριζοσπαστικές αλλαγές. Απηύθυνε προειδοποίηση ότι "το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας δεν πρέπει να παρερμηνευτεί από ακραίες φωνές και επιλογές κάποιων που επιδιώκουν να καπελώσουν τον αυθορμητισμό και την αγωνία των διαδηλωτών, αλλά και ούτε να αξιοποιηθεί για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες".

ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ MEDIA ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Eκτενής δικογραφία σχηματίζεται από τις αστυνομικές και οικονομικές αρχές μετά την έφοδο στα γραφεία επιχείρησης στην Πάτρα που σχετίζεται με το χώρο των media.
Αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη τον οποίο αφού τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος και σχηματίζεται δικογραφία.
Η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν κομμάτι μόνο μιας πανελλαδικής επιχείρησης που διετάχθη από τη δικαιοσύνη με από καταγγελία φορέα του Δημοσίου, σχετικά με το παράνομο στοίχημα.
Η δικογραφία για όλη τη χώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ 31ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ

Στο αστυνομικό τμήμα της Κάτω Αχαΐας κρατείται ένας 36χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο ενός 31χρονου, επίσης αλλοδαπού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 36χρονος διαπληκτίστηκε αρχικά με το θύμα στις 11.00 το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Λάππα Αχαΐας και στη συνέχεια τον τραυμάτισε θανάσιμα με αιχμηρό αντικείμενο. Σήμερα το πρωί ο 36χρονος πήγε στην Κάτω Αχαΐα και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ 30.000 ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Μανδραβέλης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Τους τελευταίους μήνες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) «έτρεξαν» ένα ειδικό πρόγραμμα που προμηθεύτηκε το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος: η διασταύρωση 30.000 ονομάτων...
Ελλήνων φορολογουμένων, καταθετών χρημάτων σε ευρωπαϊκές τράπεζες, με τα στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων που διατηρείται στη ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη, τα στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό που έχουν περιέλθει στην κατοχή του υπουργείου έπρεπε να ταυτοποιηθούν, δεδομένου ότι ήταν σε λατινικούς χαρακτήρες. Ετσι, μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος επιχειρήθηκε η αντιστοίχιση των ονομάτων που είναι σε λατινικούς χαρακτήρες με τα ονόματα του Μητρώου Φορολογουμένων της ΓΓΠΣ. «Επί επτά ημέρες «έτρεχε» το πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει αυτή η αντιστοίχιση, η οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν ήταν μονοσήμαντη», παραδέχεται ο κ. Σπινέλλης. Στις περιπτώσεις αυτές –δηλαδή όταν το πρόγραμμα έδειχνε περισσότερες από μία αντιστοιχίσεις– παρενέβαινε ο ανθρώπινος παράγοντας προκειμένου να διακριβωθεί η ταυτότητα του καταθέτη. Ετσι σήμερα, έπειτα από τέσσερις μήνες διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων, η λίστα των 30.000 καταθετών έχει πλήρως διακριβωθεί. Σύμφωνα δε με τον κ. Σπινέλλη, έχει προωθηθεί στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Αρχικά, οι καταθέτες θα ελεγχθούν για το αν έχουν δηλώσει ως εισόδημα τους τόκους που έχουν λάβει από τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Δευτερευόντως θα ελεγχθούν για το κατά πόσον οι συγκεκριμένες καταθέσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος αφορά καταθέσεις σε ξένες τράπεζες που έγιναν από το 2006 και μετά. Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν στη ΔΟΥ Γλυφάδας έδειξαν ότι αξίζει τον κόπο. Καθένας από τους ελέγχους έφερε κατά μέσο όρο 4.600 ευρώ επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου ή συνολικά 46.000 ευρώ. Με βάση αυτό το στατιστικό δείγμα, οι έλεγχοι θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 140 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, το νούμερο αυτό ίσως να είναι υψηλό, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ΔΟΥ Γλυφάδας δεν είναι ενδεικτική για τα εισοδήματα και, πιθανώς, για τις καταθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό. Δεύτερο βήμα Ενα επίσης σημαντικό βήμα για την προαγωγή της διαφάνειας στη χώρα είναι η προώθηση ενός σχεδίου ηλεκτρονικής υποβολής «πόθεν έσχες» για όσους είναι υπόχρεοι. Με εξαίρεση τους βουλευτές και τους υπουργούς, για τους οποίους αρμόδια είναι η ελληνική Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που θα καταστήσει ηλεκτρονική την υποβολή του «πόθεν έσχες». Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί στους επόμενους μήνες, αλλά θεωρείται ότι δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2012. Η πρώτη περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής εκτιμάται ότι θα είναι το 2013 και θεωρείται ότι θα καταστήσει ουσιαστική την υποβολή του «πόθεν έσχες», η οποία σήμερα τείνει να καταστεί ένα «νεκροταφείο» χάρτου. Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλλη, όσες προσπάθειες και βήματα γίνουν προς τη κατεύθυνση της διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων δεν θα αποδώσουν αν δεν κλείσει ο κύκλος τους, με τους σχετικούς ελέγχους. Μέχρι στιγμής υπήρχαν προβλήματα στην ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων, αλλά πλέον η παρακολούθηση των εκκρεμών υποθέσεων κεντρικά από τις υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχει εντατικοποιήσει την προσπάθεια. Η σχετική γνωστοποίηση που δόθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Σπινέλλης, κάθε έλεγχος θα συνδεθεί με τον ΑΦΜ του κάθε εφοριακού που τον αναλαμβάνει μέσα στις ΔΟΥ, έτσι ώστε να υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξης των φορολογικών ελέγχων, όχι μόνον σε επίπεδο ΔΟΥ, αλλά σε επίπεδο ελεγκτή.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


«Ημέρα πένθους για…απορρίμματα και υδάτινους πόρους»!

 

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Α’ Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, έκανε την πιο κάτω δήλωση:

«Για την περιοχή μας, η σημερινή μέρα δεν μπορεί να είναι γιορτινή! Αντιθέτως τα χαρακτηριστικά της την καθιστούν ημέρα πένθους για όσα δεν έχουν γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών. Τα απορρίμματα από τη μία και οι υδάτινοι πόροι από την άλλη, καταδεικνύουν περίτρανα, πως τα λάθη και οι μισοδουλειές της μικροπολιτικής δεκαετιών δεν προσδίδουν στην Παγκόσμια Ημέρα κάτι το χαρμόσυνο παρά θλίψη για όσους ανίκανους αιρετούς του τόπου αλλά και καρεκλοκενταύρους υπηρεσιακούς φρόντισαν έτσι ώστε οι νεότερες γενιές να μην απολαμβάνουν ένα περιβάλλον που τους αξίζει, ικανό να αναπτυχθεί όπως πρέπει και να προσφέρει όλα όσα μπορεί,  ακίνδυνα.
Ακόμα και τώρα, είναι ανάγκη, με περιβαλλοντική παιδεία και εθελοντική φιλοσοφία, να προλάβουμε πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις, ειδάλλως θα έχουμε, τα μεν πενιχρά κονδύλια αντί να κατευθύνονται αναπτυξιακά και υπέρ του γενικότερου καλού να φεύγουν αφειδώς σε εταιρείες αποκομιδής των σκουπιδιών, τα δε ποτάμια και χείμαρροι της περιοχής αντί  πηγής πλούτου στην ύδρευση και άρδευσή μας, να έχουν καταντήσει επικίνδυνα και θήραμα  εργολάβων άνομα και καταστροφικά ».

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, το πρωί της Κυριακής χαιρέτισε την εκδήλωση του Δήμου Αιγιάλειας για την Παγκόσμια Ημέρα - στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου - με θέμα «Τα ποτάμια της Αιγιάλειας» και ομιλητή τον Υδρογεωλόγο κ. Γρηγόρη Κραιστενίτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνέντευξη –φωτιά ήταν αυτή του Γιάννη Ραγκούση στη  «Realnews».
Και η είδηση κατά τη γνώμη μας  δεν ήταν η αναφορά του στη πιθανότητα των πρόωρων εκλογών :«Όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι σαν της δίνει την τελευταία σπρωξιά στο γκρεμό», αλλά η ξεκάθαρη καταγγελία του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης.
Όσον αφορά στον αναδρομικό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και του πόθεν έσχες, που θα ψηφιστεί με νέο νόμο, ο Ραγκούσης τονίζει ότι θα αφορά «όλα τα κόμματα που ιδρύθηκαν και εκπροσωπήθηκαν στη μεταπολίτευση ακόμα και αν σήμερα δεν υπάρχουν».
Ποια κόμματα δεν υπάρχουν σήμερα; Το ΚΕΠ του Αβραμόπουλου, η Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά, το ΔΗΚΚΙ του Τσοβόλα, το ΚΟΔΗΣΟ του Πεσμαζόγλου  και πολλά  ακόμη.
Η  συγκεκριμένη αναφορά του υπ. Εσωτερικών απειλεί να βγάλει σκελετούς από τη ντουλάπα μια και κάποια από αυτά τα κόμματα ιδρύθηκαν σε πολύ "κρίσιμες" στιγμές της πρόσφατης  ιστορίας και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού σκηνικού. Μόνο που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουμε μάθει ποιος ήταν ο χορηγός του βαρκάρη.
Ο υπουργός Εσωτερικών ασκεί κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ για τη στάση τους, λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς βάζει το προσωπικό και μικροκομματικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό».

«Την ώρα της πυρκαγιάς είναι αδιανόητο να προτείνει συναίνεση ο πυροσβέστης και να την αρνείται ο εμπρηστής» λέει χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΛΕΣ ΕΔΩ: http://saktsak.blogspot.com/2011/06/blog-post_05.html

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ; ΨΗΦΙΣΤΕ

Ψηφίστε τώρα για το είδος της κυβέρνησης που θα επιθυμούσατε....Καθώς όλα τα σενάρια "παίζουν"...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ: "Το Μνημόνιο, αντισυνταγματική σύμβαση κατοχής" - Δείτε την ομιλία του!

"Ο Δικηγορικός Σύλλογος  Κέρκυρας διοργάνωσε χθές εκδήλωση με θέμα «Οι Συμβάσεις Δανεισμού (Μνημόνιο) και η υποθήκευση της Ελλάδος». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στηναίθουσα Τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών."


Πηγή: http://enaigeira.blogspot.com/2011/06/blog-post_8706.html

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Σε ρυθμούς Μεσοπρόθεσμου θα κινείται από τη Δευτέρα η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το νέο πακέτο μέτρων, προκαλούν αντιδράσεις και...
στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Νέα αναταραχή έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα και ειδικά το ενδεχόμενο τοποθέτησης Επιτρόπων σε κρίσιμα υπουργεία. Πολλοί υπουργοί φαίνονται αποφασισμένοι να μην δεχθούν μία τέτοια εξέλιξη. Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη στο Mega. «Δεν νομίζω πως θα υπάρξει ένας ξένος που θα έρθει στο υπουργείο και θα μου πει αν θα δώσω ή όχι τα λεφτά στους αγρότες» δήλωσε και στην ερώτηση εάν θα παραιτηθεί -εάν τοποθετηθεί ένας τέτοιος επίτροπος- απάντησε: «Βεβαίως». «Μεταφορά τεχνογνωσία από το εξωτερικό ναι, πρώτος θα τη δεχθώ και θα την εφαρμόσω. Να' έρθει ένας μπάστακας έξω από το γραφείο μου και να λέει πού πάνε τα χρήματα, ενώ τους στόχους τους έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα, δεν το αποδέχομαι» είπε χαρακτηριστικά. Το δύσκολο έργο αποφόρτισης του αρνητικού κλίματος και κατευνασμού των βουλευτών, μετά και την επιστολή των 16 προς τον πρωθυπουργό, θα αναλάβουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι τέσσερις υπουργοί αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο να εξηγήσουν στους βουλευτές τη φιλοσοφία του Μεσοπρόθεσμου, και ειδικότερα το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες οι 16 βουλευτές έχουν θέσει σοβαρά ζητήματα, όπως το να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα η ΔΕΗ. Όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σε θέση μάχης έχουν μπει και τα συνδικάτα με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να έχουν ήδη προκηρύξει πανελλαδική απεργία για τις 15 Ιουνίου. Από την πλευρά της ΝΔ αναμένει την εξειδίκευση των μέτρων, προκειμένου να τοποθετηθεί, εμμένοντας πάντως στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας βάσει των προτάσεων που διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να καταθέσει χωριστά τα μέτρα στη Βουλή, ώστε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τα μελετήσει και να ψηφίσει αυτά που θεωρεί ότι βοηθούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. * Την Τρίτη θα συνεδριάσει, επίσης, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ 45 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ...

Ρεπορτάζ : Μπ. Πολυχρονιάδης
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Ηρεμία επανήλθε στα γκισέ των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων από μικροκαταθέτες. Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη έκαναν λόγο για «φοβική» κατάσταση...
ιδιαίτερα την Παρασκευή 27 Μαΐου, ημέρα που έγινε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα η «Οικονομία» παρουσιάζει στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν σε ποιους νομούς έχουν σημειωθεί οι περισσότερες αναλήψεις από καταθέτες, τόσο σε ποσά όσο και ποσοστιαία, από το Δεκέμβριο του 2000 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011. Και ενώ για προφανείς λόγους (πληθυσμός και αριθμός εταιρειών) τα περισσότερα λεφτά σε αξία έχουν «σηκωθεί» στις περιοχές πέριξ των Αθηνών, ως ποσοστό επί του συνόλου οι περισσότερες αναλήψεις έχουν γίνει στην... Ξάνθη. Στην Αττική οι καταθέτες εκταμίευσαν στο εν λόγω διάστημα ποσά ύψους 19,4 δισ. ευρώ. Ομως τα 183 εκατ. ευρώ που «έφυγαν» από τις τράπεζες της Ξάνθης κατατάσσουν το νομό στην πρώτη θέση, καθώς αυτά αντιστοιχούν στο 14,87% των συνολικών καταθέσεων. Αντίθετα, ιδιαίτερα «χαλαροί» απέναντι στο φόβο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εμφανίζονται οι κάτοικοι της Πρέβεζας (-1,39%) και της Φθιώτιδας (-1,33%). Στο σύνολο της χώρας, οι αναλήψεις από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο έφτασαν τα 28,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 12,07% των συνολικών καταθέσεων. Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν επιπλέον 5,7 δισ. ευρώ που πήραν οι καταθέτες το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και σχεδόν άλλα τόσα -όπως υπολογίζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη- που έφυγαν τον Απρίλιο και το Μάιο. Αθροιστικά, δηλαδή, τα ποσά προσεγγίζουν τα 45 δισ. ευρώ. Η ανησυχία Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, πρώτη φορά την Παρασκευή 27 Μαΐου ανησύχησαν τόσο πολύ οι τραπεζίτες. Δεν ήταν μόνο το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στην επιχειρούμενη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τον Ιούλιο το Δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει αν δεν πάρει την πέμπτη δόση από το δάνειο της τρόικας, καθώς και οι δηλώσεις της επιτρόπου Μ. Δαμανάκη για συζητήσεις στις Βρυξέλλες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Κάθε εβδομάδα έχουμε αναλήψεις, επειδή είναι αρκετοί εκείνοι που παίρνουν χρήματα για να καλύψουν οικονομικές ανάγκες» αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, αυτές ήταν 30-40% πάνω από τις συνηθισμένες» προσθέτει ο ίδιος. Ωστόσο, η γενικότερη ανησυχία δεν έχει πάψει να πλανάται για τους μικροκαταθέτες, ειδικά όταν βλέπουν ότι το Δημόσιο, που εγγυάται για τις καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ για κάθε καταθέτη σε μία τράπεζα, είναι αυτό που αδυνατεί να πληρώσει τους δανειστές του και ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων διέθετε στα τέλη του 2009 το πόσο των 1,25 δισ. ευρώ.

"ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
«Παράταση ζωής» μέσω νέου δανείου, με επώδυνο αντάλλαγμα τα μέτρα και τη μαζική έφοδο της τρόικας στο ελληνικό κράτος για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων, προβλέπει η Ε.Ε. Ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με...
τον Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή τους για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά «υπό αυστηρούς όρους», όπως ξεκαθάρισε ο συνομιλητής του πρωθυπουργού. Οι λιτές και προσεκτικά διατυπωμένες ανακοινώσεις για τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας ύστερα από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, αποτυπώνουν την εποπτεία Βρυξελλών στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην κρατική μηχανή με έμφαση στον εισπρακτικό μηχανισμό και τις δαπάνες, στη διανομή των κοινοτικών κονδυλίων και σε διαρθρωτικές δράσεις που βαλτώνουν. Η κάθοδος της τρόικας προαναγγέλθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, που δήλωσε ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να «ενισχύσουν την τεχνική συνεργασία» προς τις οικονομικές αρχές της χώρας. Επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που εδώ και καιρό ανέφεραν ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις για την εγκατάσταση πλήθους εποπτών της Ε.Ε. στα υπουργεία και βασικούς φορείς του Δημοσίου, για να διασφαλίσουν ότι αυτή τη φορά τα μέτρα δεν θα μείνουν στα χαρτιά, αλλά θα εφαρμοσθούν. Μάλιστα, το σχέδιο συμμερίζονται και κυβερνητικά στελέχη που ελπίζουν έτσι να παρακαμφθούν πηγές «δυστοκίας αλλά και... διαφθοράς που εμποδίζουν το "συμμάζεμα" σπατάλης και φοροδιαφυγής». Μηχανισμοί παρακολούθησης της τρόικας θα δημιουργηθούν -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της- και στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας. Η τρόικα ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση «φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση». Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν για «πώληση εδώ και τώρα», πέτυχαν ανά τρίμηνο έλεγχο της πορείας αποκρατικοποιήσεων αξίας 50 δισ. ευρώ αλλά και τη δημιουργία ενός ταμείου που θα «διέπεται από την ελληνική νομοθεσία», στο οποίο οι επιτηρητές «δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου». Ωστόσο, άλλα αρμόδια στελέχη παραδέχονται ότι αυτό είναι το αρχικό σχέδιο. Καθώς, προσθέτουν, δεν θα ψηφισθεί από τη Βουλή έως το πέρας της συνόδου κορυφής (23-24 Ιουνίου), ενδεχομένως οι όροι να αλλάξουν. Αναφέρθηκαν στις πιέσεις κρατών για αυξημένη και παρεμβατική εποπτεία της τρόικας στο Ταμείο αλλά και στο ενδεχόμενο τελικά να δοθούν εγγυήσεις (ενέχυρα) για τη διασφάλιση του δανείου που ακόμη μένει μετέωρο βήμα. Ο έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων συνδέεται άρρηκτα με το νέο δάνειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση προετοιμασίας για το eurogroup προτάθηκε ένα σχέδιο «μεικτού» δανεισμού ύψους 75-80 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τα μισά από αυτά τα χρήματα θα δοθούν σε ρευστό από τις χώρες της ευρωζώνης (το αρχικό σχέδιο προβλέπει τα 2/3 από τις χώρες και το 1/3 από το ΔΝΤ). Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τις αποκρατικοποιήσεις και μέσω των προσπαθειών που καταβάλλονται να πειστούν κάποιοι ιδιώτες (κυρίως τράπεζες, με πρώτες τις ελληνικές) να επιμηκύνουν την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν το 2012-13. Σε αυτή τη βάση έγιναν και οι συζητήσεις στη Βιέννη και το κίνητρο που παρέχεται είναι να ισχύει το ίδιο επιτόκιο και να υπάρχει καθεστώς προτίμησης στην αποπληρωμή στη συνέχεια. Η εθελοντική διακράτηση των ομολόγων δεν θεωρείται αναδιάρθρωση και ως εκ τούτου δεν δημιουργεί παρενέργειες. Η εκτίμηση είναι ότι με τη συμμετοχή των ιδιωτών και με τις αναλογίες χρηματοδότησης που προβλέπει το πρόγραμμα, θα πεισθούν πιο εύκολα τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας να δώσουν το πράσινο φως στο νέο πακέτο. Ο μεγάλος φόβος της Ελλάδος είναι να μην υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο για το νέο δάνειο που θα δώσει την παράταση «ζωής» αλλά να αναβληθούν οι αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας την Ελλάδα στον κίνδυνο των αγορών, όλο το καλοκαίρι. Ακόμη όμως και αν η σύνοδος βγάλει νέα, η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, καθώς πρέπει οι εγκρίσεις να περάσουν από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών. Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Η Ε.Ε. φέρεται ως πιο θετική απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, και υπό τον φόβο των αντιδράσεων των πολιτών αλλά και υπό την πίεση των ΗΠΑ που εμφανίζονται πλέον ανήσυχες για πιθανή επέκταση της κρίσης. Ωστόσο, επιχειρείται εντός της ΕΚΤ να βρεθεί λύση για την πιθανότητα αιτήματος νέου δανείου από άλλες «προβληματικές» οικονομίες.

ΑΚΙΝΗΤΑ : ΟΙ ΒΑΡΥΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ

Ρεπορτάζ : Θάνος Τσίρος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακατέψει για μια ακόμη φορά το «καλάθι» με τους φόρους ακινήτων -με προφανή στόχο την άντληση εσόδων- έρευνα για τη φορολογία της περιουσίας στην Ευρώπη...
αναδεικνύει μια σειρά από ελληνικές αρνητικές πρωτιές. *Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή (10%) στην Ευρώπη, κάτι που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων *Ο υψηλότερος στην Ευρώπη είναι και ο ΦΠΑ στα ακίνητα, κάτι που επίσης λειτουργεί ως αντικίνητρο, ειδικά για τις επενδύσεις σε εξοχικά. Καμία χώρα δεν φορολογεί την αγορά καινούριας κατοικίας με συντελεστή 23% όπως η Ελλάδα. Προφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα μόνιμης παραθεριστικής κατοικίας. *Είμαστε μία από τις δύο χώρες που επιμένουν να μη φορολογούν την υπεραξία από την αγοραπωλησία ακινήτων. Προτιμούμε να επιβαρύνουμε την επένδυση, φορολογώντας τον αγοραστή. *Η «πατέντα» των αντικειμενικών αξιών δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχει και σε άλλες χώρες. Στις περισσότερες, όμως, η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, όπου αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα φοροδιαφυγής. Η αποτύπωση της φορολογικής πραγματικότητας για τα ακίνητα στην Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έγινε από τον Αναστάσιο Βάππα, δικηγόρο, υποψήφιο διδάκτορα φορολογικού δικαίου και εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ο κ. Βάππας άντλησε πληροφορίες από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες 19 ευρωπαϊκών κρατών, κάτι που σημαίνει ότι η έρευνα αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η φορολογία των ακινήτων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από σενάρια. Να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, να επιβάλει έκτακτες εισφορές και να διευρύνει τη σημερινή φορολογική βάση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Λόγω της «ομηρίας» των αντικειμενικών αξιών -εδώ και χρόνια παραμένουν σταθερά πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές, καθώς οι κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος- οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους, αν όχι οι υψηλότεροι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο επενδυτής ακινήτων στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το 10% της αξίας του ακινήτου σε φόρους, ενώ επί του φόρου επιβάλλεται και πρόσθετο τέλος 3% με στόχο την οικονομική ενίσχυση των δήμων. Το αποτέλεσμα; Αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι επενδυτές από το εξωτερικό, καθώς βλέπουν ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι συντελεστές έχουν περιοριστεί ακόμη και στο 1-2,5%. Στην πραγματικότητα, ο φόρος στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο υψηλός όσο δείχνουν οι συντελεστές, κι αυτό διότι ο φόρος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας, που είναι χαμηλότερη της πραγματικής. Ομως, όταν οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές στη μεταβίβαση αποθαρρύνονται και δεν κάθονται να διερευνήσουν τι συμβαίνει με τη βάση υπολογισμού του φόρου (δηλαδή με την αξία επί της οποίας επιβάλλεται ο φορολογικός συντελεστής). Τα στοιχεία του πίνακα είναι αποκαλυπτικά. Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%): *Στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%. *Στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ώς 2%. *Στη Μεγάλη Βρετανία -χώρα με το πλέον ευνοϊκό καθεστώς όσον αφορά τους φόρους ακινήτων- δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών. Για ακίνητα άνω των 588 χιλιάδων λιρών επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 4%. *Η Ιταλία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν συντελεστή αντίστοιχο με τον ελληνικό (10%), ενώ προσφέρει χαμηλότερη φορολόγηση (3%) για την πρώτη κατοικία. Αντικειμενικές αξίες Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις αντικειμενικών-πραγματικών αξιών στην Ελλάδα. Ο θεσμός των αντικειμενικών αξιών δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Βέβαια, από χώρα σε χώρα η απόσταση των αντικειμενικών αξιών από τις πραγματικές ποικίλλει. Στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί ότι η απόκλιση αντικειμενικών πραγματικών αξιών αφήνει ορθάνοιχτα τα παράθυρα της φοροαποφυγής, ενώ διατηρεί τους φορολογικούς συντελεστές στα ύψη: *Δεν λειτουργεί ο ΦΠΑ των ακινήτων, καθώς λόγω των αποκλίσεων στα τιμήματα προκύπτουν τεράστιες επιστροφές φόρου για τους κατασκευαστές (εμφανίζονται να πουλάνε ουσιαστικά στην ίδια τιμή που τους κοστίζει και το ακίνητο). *Δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος για τους κατασκευαστές. Ο κατασκευαστής πουλάει ένα ακίνητο έναντι 500.000 ευρώ. Δηλώνει ότι το πούλησε 300.000 ευρώ (με τη συνενοχή του αγοραστή, καθώς και αυτός έχει κίνητρο να μην πληρώσει το φόρο μεταβίβασης) και τελικώς αποκρύπτει εισόδημα 200.000 ευρώ. *Δεν λειτουργεί το «πόθεν έσχες» των ακινήτων, καθώς οι επενδυτές καλούνται να δικαιολογήσουν σαφώς χαμηλότερα τιμήματα από αυτά που πραγματικά έχουν πληρώσει. Ο υψηλότερος ΦΠΑ Στη χώρα μας επιβάλλεται ο υψηλότερος ΦΠΑ ακινήτων στην Ευρώπη. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλει στην αγορά καινούριων ακινήτων τόσο υψηλό ΦΠΑ όσο η Ελλάδα. Το ελληνικό 23% δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς όσα από τα μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να εντάξουν και τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο φόρο προστιθέμενης αξίας φρόντισαν να διατηρήσουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές τουλάχιστον για τις ανακαινίσεις. Η Ελλάδα πέτυχε να εξαιρέσει μόνο την πρώτη κατοικία. Και πάλι, όμως, παρά τον υψηλό φορολογικό συντελεστή, δεν έχει κατορθώσει να συλλέξει φορολογικά έσοδα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ...

Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος της Κυριακής)
Ειλημμένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πολίτες θα κληθούν...
να αποφασίσουν ενώπιον του διλήμματος "σταθερή κυβέρνηση ή χρεοκοπία" Την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου πέρασε πολλές ώρες στα τηλέφωνα μιλώντας με ξένους ηγέτες και τα πρόσωπα-κλειδιά στην Ευρώπη. Ηταν σε "ανοιχτή γραμμή" με το οικονομικό επιτελείο και αναχώρησε για το Λουξεμβούργο και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, όταν πια είχε καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ενδιαμέσως, το επιτελείο του πρωθυπουργού διάβασε σε κείμενο, με 16 υπογραφές, τις πρώτες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη δεν είχαν αποτυπωθεί οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου είχε ουσιαστικά "κλειδώσει" την 5η δόση του δανείου, το νέο δάνειο και το πλάνο της συμφωνίας με την τρόικα. Οχι, όμως, το "ναι σε όλα" της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του για το μεσοπρόθεσμο, τη βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω! Στο πρωθυπουργικό γραφείο η ένταση είχε χτυπήσει "κόκκινο" και κάθε φορά που ο Γ. Παπανδρέου σήκωνε το ακουστικό για μία ακόμη συνομιλία, οι συνεργάτες του κρατούσαν την αναπνοή τους, ώσπου να πληροφορηθούν αν η διαπραγμάτευση προχωρούσε ένα βήμα εμπρός ή προσέκρουσε σε αδιέξοδο - στη... χρεοκοπία. "Το δίλημμα είναι σαφές, ξεκάθαρο και αυτονόητο", δηλώνει έμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, επιδιώκοντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι "ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, έχοντας εμπιστοσύνη στους βουλευτές του για την τελική τους κρίση". Και αν δεν το πετύχει; "Ολα είναι ανοιχτά", τονίζει κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας "εύγλωττα" υπονοούμενα και αποκαλύπτοντας ότι το "παιχνίδι πια έχει μόνο μονόδρομους". Το δίλημμα Εάν -εξηγεί- δεν λάβει ο Παπανδρέου την έγκριση καταρχάς από τους βουλευτές του να προχωρήσει, τότε θα προσφύγει στις κάλπες. "Εκλογές εδώ και τώρα", προσθέτει χαρακτηριστικά. Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν στην έμπλεο συμβολισμών ημερομηνία, αυτήν για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου. Με το δίλημμα (υπαρκτό τότε...) χρεοκοπία ή σταθερή κυβέρνηση; Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν κρύβουν ότι, παρότι ο πρωθυπουργός έχει χαράξει πορεία αντίθετη από τις πρόωρες εκλογές, εντούτοις αν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν τον τριετή προϋπολογισμό, τότε θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες. Η πρόσκληση για συναίνεση προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα παραμείνει "διαρκείας", χωρίς όμως να καθορίζει και να προσδιορίζει αποφάσεις, χρονοδιαγράμματα και συμβιβασμούς, που ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη αναλυτικά συζητήσει με τους δανειστές μας. Το "μεσοπρόθεσμο" σε ένα και μόνο άρθρο έχει τη λογική της σοβαρής πολιτικής δέσμευσης για τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι οι "μεσοβέζικες λύσεις" είναι στην κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, επικίνδυνες, και μπορεί να αποδειχθούν αφετηρία αποσταθεροποίησης. Ζητεί για την ακρίβεια "καθαρή απάντηση" από την κοινοβουλευτική του ομάδα, πιστεύοντας ότι η λογική της κομματικής πειθαρχίας σε τούτη τη φάση περνά κάτω από τον πήχη των εθνικών προσδοκιών. Και έχει λάβει οριστικά τις αποφάσεις του... ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ Ο όρος που έθεσε η τρόικα δεν επιδέχεται παρερμηνείες. "''Ναι στην 5η δόση, στο νέο δάνειο'', αλλά και εσείς ''ναι σε όλα'' από το ελληνικό κοινοβούλιο". Τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα ίσως είναι τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση από την υπογραφή του Μνημονίου. Αύριο στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο, όπου, όλες οι πληροφορίες λένε, η συζήτηση θα δοκιμάσει τις "αντοχές" της κυβέρνησης. Αρκετοί υπουργοί αναμένουν σαφείς απαντήσεις από το οικονομικό επιτελείο, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν "λευκή επιταγή" ειδικά για το ενδεχόμενο απολύσεων, τις φοροαπαλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Ιδού το μεσοπρόθεσμο! Αυτή την εβδομάδα θα περάσει από την κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου, των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που καλούνται να το εγκρίνουν στην "πρώτη ανάγνωση". Σταθμός, όμως, παραμένει η ημερομηνία της ψήφισής του. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή σε χρόνο μεταγενέστερο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του μήνα, πάντως, ή "όλα ή εκλογές!". Που σημαίνει ότι το μεσοπρόθεσμο σε ένα άρθρο είτε θα ψηφιστεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ή θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Φαίνεται, όμως, ότι ο εφαρμοστικός νόμος που θα ακολουθήσει εντός του Ιουνίου θα έχει τόσα άρθρα όσα χρειάζονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης για να εκφράσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους. Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΝΔ, για παράδειγμα, μπορεί να καταψηφίσει το "μεσοπρόθεσμο", αλλά μπορεί να στηρίξει τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα στον "εκτελεστικό συμπυκνωμένο νόμο"...

EΛΑΦΡΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ

Με ελαφρύ έμφραγμα νοσηλεύεται από το βράδυ της Παρασκευής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Πασχάλης Τερζής.

Ο αγαπημένος ερμηνευτής αισθανόταν έντονους πόνους στο στήθος και τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπέστη ελαφρύ ισχαιμικό επεισόδιο και χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επέμβαση με μπαλονάκι για τη διάνοιξη μιας αρτηρίας. Όπως όλα δείχνουν ο Πασχάλης Τερζής δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο.

Ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Βεργούλας είπε ότι «είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κάποιος».

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Με την τεχνική βοήθεια της τρόικας στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση σκληρών μέτρων περικοπής δαπανών που θα περιλαμβάνουν εμμέσως πλην σαφώς απολύσεις και τη θέσπιση...
αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων παντού, η κυβέρνηση έκλεισε τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας. Η αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει τη συνεισφορά του ΔΝΤ, της Ε.Ε., αλλά και χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Σε τεχνικό επίπεδο θα παρέχεται βοήθεια για τη συλλογή εσόδων, τον περιορισμό των δαπανών, την εξυγίανση του συστήματος Υγείας, τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού, του συστήματος εκπαίδευσης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας κ.λπ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για παράδοση του κράτους σε ξένους τεχνοκράτες, αλλά για ουσιαστική συνεργασία με στόχο τη βελτίωση των μηχανισμών. Αλλωστε, σημειώνουν ότι ήδη υπάρχουν κλιμάκια της τρόικας που παρέχουν τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς και το σύστημα αυτό θα επεκταθεί και σε άλλους με στόχο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα οριστούν ποσοτικοποιημένοι στόχοι, έτσι ώστε να παρακολουθείται πιο στενά η πορεία υλοποίησής τους. Εκπρόσωποι της τρόικας θα συμμετάσχουν και στον νέο οργανισμό που θα αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα ζήτησε και πήρε την ανεξαρτησία του οργανισμού αυτού, αλλά και τον «επαγγελματισμό» του. Δηλαδή, ότι στο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα θα συμμετέχουν αποκλειστικά τεχνοκράτες και όχι πολιτικοί, ενώ θα υπάρχουν και δύο επιτηρητές των δανειστών μας για να επιβλέπουν τις διαδικασίες. Το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη Βουλή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι τα σχέδια που θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας, δεν θα «κολλάνε» πουθενά. Δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να αναστρέψει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου από τη στιγμή που η ίδια θα έχει αναθέσει στον οργανισμό να την προωθήσει. Ο νέος οργανισμός αναμένεται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει από το φθινόπωρο. Πέραν του ανεξάρτητου φορέα, η τρόικα ζήτησε την επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ετσι, όλες οι περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης εισηγμένων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα) έρχονται «μπροστά», με στόχο να αντληθούν φέτος περίπου 5 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα του 2012 θα παραμείνει η ΔΕΗ, ενώ ο στόχος για το 2012 είναι να εισπραχθούν 8 - 10 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πλέον η επιτυχία της κυβέρνησης στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων θα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Θα υπάρχουν τριμηνιαίοι στόχοι με αυστηρούς όρους είσπραξης εσόδων, βάσει των οποίων θα γίνεται έλεγχος και εφόσον έχουν επιτευχθεί θα εκταμιεύεται και η δόση. Αλλωστε, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να αποτελέσουν τον ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες του νέου πακέτου στήριξης που επιδιώκει να πάρει η κυβέρνηση. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από σήμερα έως και τα μέσα του 2014 (όταν και αναμένεται να λήξει το σχεδιαζόμενο νέο πρόγραμμα) ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 57 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης. Τα υπόλοιπα 85 δισ. ευρώ είναι το ποσό που θα πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα για να μην αθετήσει τις υποχρεώσεις της. Περίπου τα μισά (30 - 40 δισ. ευρώ) αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τα μέσα του 2014 εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ αναμένεται να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, οι τράπεζες θα κληθούν να «ανανεώσουν» -σε εθελοντική βάση-τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Θα συμφωνήσουν οι ιδιώτες να πάρουν νέα ομόλογα του Δημοσίου που θα λήγουν σε 10 χρόνια για παράδειγμα, ελαφρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και δίνοντάς της ταυτόχρονα τον απαραίτητο χρόνο για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι το παραπάνω σχέδιο θα εγκριθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου. Στο «κακό» σενάριο που δεν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, η Ευρώπη θα κληθεί να «σώσει» την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο...

ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ...

Ρεπορτάζ : Κ. Π. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σε τεντωμένο σχοινί καλείται να κινηθεί τον επόμενο μήνα μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Τα «καλά νέα» της διαφαινόμενης νέας...
βοήθειας προς την Ελλάδα, για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2014, αντισταθμίζει και με το παραπάνω το δραματικό κλίμα στο εσωτερικό, όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει την εικόνα στρατιάς ατάκτων, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ οι κοινωνικές εντάσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα. Κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο κ. Παπανδρέου ως φαίνεται έκανε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του μήνα ή τον Σεπτέμβριο, καθώς η έξοδος της χώρας στις αγορές παραμένει ανέφικτη. Ομως, είναι αβέβαιο εάν το «αντάλλαγμα», δηλαδή η ψήφιση και εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ, που συναποτελούν τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 - 2015 θα εγκριθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα σενάρια όπως η υποχρεωτική προσφυγή στις κάλπες λόγω απώλειας της δεδηλωμένης να έχουν επανέλθει εκ των πραγμάτων με ιδιαίτερη ένταση στο προσκήνιο. Το θέμα των εκλογών Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είναι σταθερά προσανατολισμένος στην αποφυγή της χρεοκοπίας. Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο των εκλογών δεν θα βρεθεί στο τραπέζι, με δική του πρωτοβουλία, αλλά μόνον εάν εκδηλωθεί «κίνημα» καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από την «πράσινη» Κ.Ο. Εξέλιξη η οποία, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς εκτιμάται πως «δύσκολα θα βρεθεί ομάδα βουλευτών που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται άλλα σενάρια πολιτικής νομιμοποίησης των επιλογών του, μετά την έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα από τη Βουλή. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κατά πληροφορίες, εντάσσονται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης με την αξιοποίηση τεχνοκρατών και προσώπων ευρύτερης αποδοχής, παρά το ενδεχόμενο πρόκλησης νέας θύελλας αντιδράσεων από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και δεύτερον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ομως, αυτή η τελευταία εκδοχή δεν τοποθετείται πριν από το φθινόπωρο, καθώς η πραγματοποίησή του νωρίτερα θέτει σε κίνδυνο τη χορήγηση της πέμπτης δόσης από την τρόικα, ενώ δεν είναι εφικτή και τεχνικά, πριν από τα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποτρέψει τις βουλευτικές εκλογές ακόμη και εάν διαφανεί κλίμα απώλειας της δεδηλωμένης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: κατ’ ορισμένες πληροφορίες, θα καλέσει σε ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εκτελεστικού νόμου που θα ακολουθήσει, από άλλα κόμματα, όπως η Δημοκρατική Συμμαχία και το ΛΑΟΣ, ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή της επόμενης δόσης στη βάση συμφωνίας για την προσφυγή στις κάλπες για τον Σεπτέμβριο. Κρίσιμοι σκόπελοι Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου οι πολιτικές εξελίξεις να είναι ευθύγραμμες, ο πρωθυπουργός καλείται να υπερβεί δύο κρίσιμους σκοπέλους. Πρώτον, το ίδιο του το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, με όλους να βάλουν εναντίον όλων. Και δεύτερον, την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 26 δισ. από την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία είναι καζάνι που βράζει, όπως κατέδειξε η ιδιαίτερα σκληρή επιστολή που απέστειλαν την περασμένη Πέμπτη στον κ. Παπανδρέου οι 16 βουλευτές. Παρότι τα σενάρια των προηγούμενων ημερών, περί παραιτήσεων της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Δημ. Ρέππα διαψεύδονται από τους ίδιους, η συνεδρίαση -αύριο-του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα τεθούν προς έγκριση τα νέα μέτρα, αναμένεται ιδιαίτερα επίπονη για τον κ. Παπανδρέου. Μια σειρά κορυφαίων υπουργών, από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και την κ. Αννα Διαμαντοπούλου μέχρι τον κ. Χ. Καστανίδη και τον Χρ. Παπουτσή θέτουν με ένταση το ζήτημα της «αποτυχίας» εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου, στρέφοντας τα πυρά τους, εμμέσως πλην σαφώς, κατά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, οι προαναφερθέντες, αλλά και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, επισημαίνουν πως δεν είχαν ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου Μνημονίου, αλλά και στον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό για την παρουσίασή του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την κοινή γνώμη. Ο πρωθυπουργός «εγκαλείται» ότι έχει επιλέξει να «περιχαρακωθεί» σε πρόσωπα, όπως οι κ. Π. Γερουλάνος και Δημ. Δρούτσας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται άστοχοι πολιτικοί χειρισμοί, με τελευταίους το δραματικό κλίμα περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας, το οποίο κυριάρχησε την προπερασμένη εβδομάδα με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Μαρίας Δαμανάκη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και προνομιακοί συνομιλητές του κ. Παπανδρέου -για παράδειγμα ο κ. Γ. Ραγκούσης-δεν γνώριζαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου, όπως η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Τα ανωτέρω, αναμένεται να «αθροιστούν» στο επερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς πολλοί υπουργοί διαφωνούν, επιπροσθέτως, με συγκεκριμένες πτυχές των μέτρων του Μνημονίου ΙΙ, όπως η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι «συμβολικές» απoλύσεις σε καταργούμενους φορείς και οργανισμούς, που φέρεται να έχει επιβάλει η τρόικα και το πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Ετσι το κλίμα προμηνύεται εκρηκτικό στο Υπουργικό Συμβούλιο παρότι το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι τουλάχιστον με τον κ. Ευ. Βενιζέλο βρέθηκε ένα modus vivendi κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αμυνας με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη. Οι βουλευτές Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μεγαλύτερο στοίχημα για τον κ. Παπανδρέου είναι η διαχείριση των «πράσινων» βουλευτών. Οι 16 που συνυπέγραψαν την επιστολή - μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, με πρωτεργάτη τον «βενιζελικής» προέλευσης κ. Π. Κουκουλόπουλο, αποτελούν κατά κοινή ομολογία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Παρεμφερείς ενστάσεις φέρονται να διατυπώνουν τουλάχιστον δέκα ακόμη βουλευτές, μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα, όπως ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, πέραν βεβαίως των κ.κ. Βάσως Παπανδρέου και Γ. Φλωρίδη που ασκούν «δομική» κριτική στο σύστημα διακυβέρνησης Παπανδρέου. Παράλληλα υπάρχουν ορισμένα μέλη της Κ.Ο. που δεν συζητούν το ενδεχόμενο καταψήφισης των μέτρων, αλλά εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το βουλευτικό αξίωμα, προκειμένου έτσι να καταγράψουν τη διαφωνία τους χωρίς να μειωθεί η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογική περιπέτεια. Τα ανωτέρω δεδομένα, σε συνδυασμό με την ογκούμενη κοινωνική ένταση, που πλέον διανθίζεται με κρούσματα βίας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που καθιστά τις εξελίξεις απρόβλεπτες και τον επόμενο μήνα κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για την ίδια τη χώρα.