ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΚΟ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Σκάνδαλο...εξυπηρέτησης με κρατική διαφήμιση στην ιστοσελίδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης(Μ.Κ.Ο) «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη»(Κ.Ε.Δ.Ε) στην οποία είναι πρόεδρος η Μαργαρίτα Παπανδρέου, αποκαλύπτει ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος. 
Ο Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους αρμόδιους Υπουργούς ανακαλύπτοντας ότι στην ιστοσελίδα www.kede.org, μια σελίδα που σίγουρα δεν έχει καθόλου επισκεψιμότητα, είχαν αναρτηθεί διαφημιστικά baner και κυρίως με κρατική διαφήμιση ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.!
«Στην Ελλάδα του Μνημονίου και της Τρόικας, στην Ελλάδα των Αγανακτισμένων, είναι προκλητικότατο κάποιοι να δίνουν κρατική διαφήμιση στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ Κ.Ε.Δ.Ε, στην οποία είναι πρόεδρος η μητέρα του Πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου. Τελικά, έπρεπε να περάσουν 20 μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να καταλάβουμε τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός όταν προεκλογικά έλεγε λεφτά υπάρχουν...» δήλωσε με νόημα ο Αχαιός Βουλευτής.
Ο κ. Νικολόπουλος, ερωτά τους Υπουργούς, ποιες κρατικές Υπηρεσίες και Οργανισμοί είχαν ή έχουν ακόμα και σήμερα διαφήμιση στην ιστοσελίδα και πόσο κόστισε για κάθε Υπηρεσία ή Οργανισμό η κάθε διαφήμιση, ζητώντας να κατατεθούν τα σχετικά τιμολόγια που να προκύπτει η σχετική δαπάνη.
Ερωτά επίσης, ποια είναι τα έσοδα της Μ.Κ.Ο Κ.Ε.Δ.Ε από τις διαφημίσεις στην ιστοσελίδα της και ζητά να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να προκύπτουν τα έσοδα που έχει εισπράξει τους τελευταίους 20 μήνες από την ιστοσελίδα όπως και οι
οι φορολογικές δηλώσεις της Μ.Κ.Ο. Κ.Ε.Δ.Ε, των δυο τελευταίων ετών.
Ο κ. Νικολόπουλος, καλεί τους Υπουργούς να απαντήσουν και ποιος ήταν εκείνος που εισηγήθηκε από κάθε Υπηρεσία ή Οργανισμό να γίνει διαφήμιση στην ιστοσελίδα και σε ποιες άλλες ιστοσελίδες ΜΚΟ έχει δοθεί κρατική διαφήμιση, ζητώντας να κατατεθεί λίστα.
Τέλος, ερωτά πώς γίνεται ο καταμερισμός της κρατικής διαφήμισης στις ιστοσελίδες.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ

Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης
Τέλειωσαν τα αδιέξοδα...Το φώς στην άκρη του τούνελ φαίνεται...Απλά το τέλος του τούνελ είναι η αρχή του γκρεμού.....


Ο μεσάζον που προσλάβατε να διαχειριστεί τη περιουσία σας, τη.... πιο δύσκολη οικονομική στιγμή της ζωής σας, παρέχει στους Πιστωτές σας όλα τα εχέγγυα που απαιτούν χωρίς να λαμβάνει oύτε μια διαβεβαίωση ότι θα σώσει τη περιουσία σας αλλά ούτε και ότι θα αποφύγετε τη χρεοκοπία….Το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σας είναι ότι έχετε επιλέξει λάθος διαχειριστή….Αυτό είναι σίγουρο…Το δεύτερο ότι ίσως δουλεύει για τους Πιστωτές σας και όχι για εσάς…..Και το τρίτο ότι πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα….
Ο Έλληνας Διαχειριστής λοιπόν-γιατί δεν πρόκειται για Πρωθυπουργό ,οι Πρωθυπουργοί εκλέγονται και εκτελούν τη Λαϊκή Βούληση και καθίστανται όργανα της Λαϊκής Κυριαρχίας και όχι των Ομολογιούχων-έκανε αυτό ακριβώς το πράγμα με το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο….Ενώ λοιπόν έδωσε όλα τα εχέγγυα που απαιτούν οι Ομολογιούχοι δεν έλαβε καμιά διαβεβαίωση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας….Και φυσικά η μετακύλιση χρέους που πρότειναν οι «φιλέλληνες» δεν ήταν τίποτε άλλο από την αγορά του ελληνικού χρέους μαζί με την Ελλάδα….Πονηρό...Όλα καταλήγουν πέραν αμφιβολίας ότι καμιά σωτηρία δεν θέλουν για τη χώρα ούτε οι ξένοι ούτε οι εγχώριοι….Το μόνο που θέλουν είναι μια μεσογειακή αποικία….Όσοι ανακουφίστηκαν με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου επειδή έσωσαν το μισθό ή τη σύνταξη τους ή επειδή «αποφύγαμε» τη χρεοκοπία ας αναλογιστούν τη προσωρινότητα….
Τα μονοπάτια που μας οδηγεί ο πολιτικός κόσμος έπαψαν να είναι αδιέξοδα…Θα ευχόμασταν να είναι αδιέξοδα…Οδηγούν κατευθείαν στο γκρεμό….Στο χέρι μας είναι ή να το ανεχθούμε ή να το σταματήσουμε….Η επιλογή είναι δική μας….Και για την επιλογή που θα κάνουμε σήμερα θα κριθούμε τα επόμενα χρόνια….
Εύχομαι επιτέλους να αποφασίσουμε το ορθό και όχι το φαύλο όπως συνέβηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια…
από pikri-sokolata.blogspot.com

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τα δικά μας παιδιά που καθημερινά κινδυνεύουν από την  ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα της κοινωνίας, σε μία προσπάθεια προστασίας των πολιτών. Πολλές φορές, νέα κυρίως παιδιά της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν χάσει την ζωή τους καταδιώκοντας το έγκλημα και την τρομοκρατία, χαραμίζοντας τα νιάτα τους και τα όνειρά τους, βυθίζοντας παράλληλα στο πένθος τις οικογένειές τους και στη θλίψη τον Ελληνικό λαό. 
Τις τελευταίες όμως ημέρες, που στην Ελληνική Βουλή γινόταν συζήτηση για την ψήφιση του επαχθούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σε συνέχεια του προδοτικού και επαίσχυντου μνημονίου που εξαθλιώνει τον λαό μας και κυρίως την μεσαία αστική τάξη, την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας, έγιναν οι Έλληνες Αστυνομικοί ο Δούρειος ίππος της ηγεσίας τους και της Κυβέρνησης. Τότε, γνωρίσαμε μια άλλη Αστυνομία που δεν έδειξε διάθεση να προστατεύσει την ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της ψηφίσεως του προγράμματος που βάζει την ταφόπλακα στα όνειρα τα δικά τους και της οικογένειάς τους. Μια Αστυνομία που επέδειξε υπέρμετρη αγριότητα και βαρβαρότητα σε μια προσπάθεια αποτροπής και καταστολής της οργής των πολιτών για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Πριν λίγες μέρες, άνθρωποι οικογενειάρχες, γυναίκες, νέοι και παιδιά, μετέχοντες των διαδηλώσεων, προπηλακίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι ταυτόχρονα έκαναν κατάχρηση καρκινογόνων χημικών ουσιών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αναπνοής σε πολλούς συμπολίτες μας, που θα μπορούσαν να είναι οι γονείς, οι φίλοι, οι συγγενείς αυτών των παιδιών. 
Είναι τυχαία, όμως, αυτή η απροκάλυπτη αγριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας κατά του άμαχου και δικαίως διαμαρτυρόμενου λαού;
Όλοι γνωρίζουμε πως διοικητικά η Ελληνική Αστυνομία υπάγεται στη πολιτική ηγεσία του τόπου και συγκεκριμένα στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη.  Η Ελληνική Αστυνομία, λοιπόν, εκτελώντας τις διαταγές του συγκεκριμένου Υπουργείου, έγινε βασιλικότερη του βασιλέως. Για το αποτέλεσμα αυτό, αποδίδω τεράστιες ευθύνες στην ηγεσία της αλλά και στους άνδρες της, που μετείχαν της καταστολής των διαμαρτυρόμενων «τρομοκρατών» της εξουσίας.  
Εδώ, αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε εάν στο σύντομο παρελθόν μπορούν να επιδειχθούν παρόμοια περιστατικά καταστολής οργισμένης αντίδρασης του λαού από την Ελληνική Αστυνομία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως γενική πρόβα, πριν τα προχθεσινά δρώμενα. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσουμε ποιος ηγείται του Υπουργείου προστασίας του πολίτη.
Προ μηνών και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι της Κερατέας, εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, έχασαν την ησυχία της ήρεμης ζωής τους και διαμαρτυρόμενοι βγήκαν στους δρόμους, προκειμένου να αποτρέψουν την δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Η «περίεργη» επιμονή της Κυβέρνησης για την δημιουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή με τον παράλληλο ξεσηκωμό των κατοίκων, δημιούργησε τεράστια ρήξη μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας που αντιμετωπίσθηκε από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. με τον ίδιο τρόπο, όπως και κατά τα προχθεσινά γεγονότα. Από τους περισσότερους εξ ημών εκφράσθηκε, εύλογα η απορία της επίδειξης υπέρμετρης αγριότητας από μέρους της Αστυνομίας, όταν απέναντί τους ήταν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι. 
Την απάντηση σε όλα τα παραπάνω έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος ο  Υπουργός  προστασίας του πολίτη, Χρήστος Παπουτσής που είπε:
«Η Κερατέα ήταν η προθέρμανση για ό,τι ακολούθησε στο Σύνταγμα. Γίνονται συγκεντρώσεις ειρηνικά, όπου συμμετέχουν φιλήσυχοι πολίτες και σε χρόνο που αποφασίζουν, ρίχνουν μολότοφ. Αυτή είναι η τακτική του αντάρτικου των πόλεων. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα της Τετάρτης σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε από καπνογόνα διαδηλωτών και όχι από δακρυγόνα της αστυνομίας. Εύκολα ένα εξασκημένο μάτι διακρίνει τα καπνογόνα από τα δακρυγόνα της αστυνομίας ».
Συγχαρητήρια κε Υπουργέ!! Έστω και δια της εις άτοπον απαγωγής,  παραδεχθήκατε πως η Κερατέα ήταν η γενική πρόβα εν όψει των προχθεσινών γεγονότων και όσων άλλων πρόκειται στο μέλλον να συμβούν, από την αυξανόμενη πλέον οργή του κόσμου. Επιπλέον, παραδεχθήκατε, εμμέσως πλην σαφώς, πως η Κυβέρνησή σας είναι ο υποκινητής του παρακράτους που έδρασε στα προχθεσινά συμβάντα στο Σύνταγμα. Άξιος, λοιπόν, ο παχυλός μισθός σας και τα υπόλοιπα προνόμιά σας που δεν εθίγησαν στο ελάχιστο από την ψήφιση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου από την κυβέρνησή σας, εν αντιθέσει με τους μισθωτούς και του συνταξιούχους που εξαθλιώνονται συνεχώς οικονομικά. Είστε άξιος επίσης, γιατί δώσατε άριστες εξετάσεις στους αφέντες της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ και της ΝΕΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ που επί σειρά ετών υπηρετείτε.
Πώς, όμως, είναι δυνατόν να μην υπηρετείτε τους νεοταξίτες δυνάστες  του Ελληνικού λαού, όταν διατελέσατε από το 1995 έως το 1999 επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε. και είναι σε όλους γνωστό πως την θέση αυτή καταλαμβάνουν πολιτικοί κρατών που είναι αρεστοί της Ε.Ε.; Θέση, η οποία εκτελεί στο ακέραιο τα σχέδια των ηγητόρων της νέας τάξεως πραγμάτων που σκοπό έχουν την Εθνική, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των λαών της Ευρώπης προς όφελος των τραπεζιτών τοκογλύφων και κερδοσκόπων; Τελευταία τρανταχτά παραδείγματα, η κ. Διαμαντοπούλου, αποφάσεις της οποίας, από την θέση που έχει ως Υπουργός «παιδείας και διά βίου μάθησης», βιάζουν την παιδεία και τις βιώνει στο πετσί του ο Ελληνικός λαός και η κ. Δαμανάκη η οποία επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θυμηθείτε με, θα αναλάβει από τη σημερινή κατοχική κυβέρνηση, καίριο πόστο υπέρ των συμφερόντων των δυναστών μας.
Συνεχίζοντας όποιος διαβάσει προσεκτικά το βιογραφικό του κ. Παπουτσή και του έργου του, ως επιτρόπου της Ε.Ε., θα προσέξει ιδιαίτερα την επισήμανση:
«ταυτίσθηκε με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον σχεδιασμό της πόλης του μέλλοντος. Ταυτίσθηκε, επίσης, με την πολύπλευρη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της βιοτεχνίας, του εμπορίου, της κοινωνικής οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας».
Δηλαδή κ. Παπουτσή ο σχεδιασμός της πόλεως του μέλλοντος που οραματισθήκατε, μετά δώδεκα χρόνια της Ευρωπαϊκής σας θητείας, είναι η Αθήνα που βιώνουμε σήμερα; Μιας πόλεως, δηλαδή, με μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας, με απροκάλυπτη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και με υπέρμετρη αύξηση της λαθρομετανάστευσης; Μιας πόλεως που σε πολλές συνοικίες της (Άγιος Παντελεήμων, Κεραμικός, Βοτανικός, Κυψέλη κ.α.) οι κάτοικοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μετά την δύση του ηλίου; Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της βιοτεχνίας, του εμπορίου, της κοινωνικής οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας, είναι τα καθημερινά λουκέτα των μικροεπιχειρήσεων και των βιοτεχνιών; Είναι ο ολοσχερής θάνατος του εμποράκου και ο αφανισμός  του τουρισμού μας μέσω ακραίων και φασιστικών ενεργειών όπως τα δρώμενα που ζήσαμε προχθές στο Μοναστηράκι από την έφοδο της μηχανοκίνητης δύναμης της Αστυνομίας εναντίον αμέριμνων και ανυποψίαστων πολιτών, καταστηματαρχών και τουριστών;
Λαέ των Αθηνών, θυμήσου πως ο κ. Παπουτσής εκλέγεται στη Α΄ περιφέρεια των Αθηνών, που μαστίζεται από όλα τα προαναφερόμενα έργα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξεως πραγμάτων και εκείνος είναι πρωτοκλασάτο στέλεχός της.
Θυμήσου, επίσης, πως είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος της κοινοβουλευτικής δικτατορίας που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία ψήφισε το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς να έχει την νομιμοποίηση του λαού!!!
Μην ξεχάσεις ΠΟΤΕ πως ο κ. Παπουτσής ήταν Υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας, όταν το βράδυ, στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 το σαπιοκάραβο Express Samina προσέκρουσε στις νησίδες-«Πόρτες» και μέσα σε είκοσι λεπτά βυθίστηκε και συμπαρέσυρε στο θάνατο 81 επιβάτες. Ο κ. Παπουτσής ήταν αυτός που είχε την απόλυτη πολιτική ευθύνη για το συμβάν, την οποία ποτέ επί της ουσίας δεν ανέλαβε.
Κλείνοντας, θεωρώ πως ο Ελληνικός λαός έχει ανοίξει πολιτικό ποινολόγιο και ο κ. Παπουτσής είναι ήδη μέσα.      

Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος
egerssi@otenet.gr

ΑΓΩΓΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΧΡΙΜΑΚΗ

Το πολιτικό κόμμα "Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή" καταθέτει αγωγή κατά του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Καρχιμάκη, για συκοφαντική δυσφήμιση. Αφορμή οι χθεσινές δηλώσεις του περί... μίγματος Χρυσαυγιτών και Συριζαίων που ευθύνονται για τις επιθέσεις κατά των κυβερνητικών βουλευτών.

Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει το σενάριο περί συμπόρευσης μελών της Χρυσής Αυγής με μέλη του Σύριζα, που πρώτος παρουσίασε προ ημερών στο MEGA ο κ. Πεταλωτής. Η οργή του ελληνικού λαού για την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και την παράδοση της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους, δεν πρόκειται να περιοριστεί από τα φτηνά επικοινωνιακά τρυκ των κυβερνητικών παραγόντων.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν συνέχεια της κακοστημένης προβοκάτσιας με τους δήθεν... "Χρυσαυγίτες", οδηγούς της ΕΘΕΛ, στο Σύνταγμα. Τότε, κανένας τηλεοπτικός σταθμός και καμία εφημερίδα δε δημοσιοποίησε την επίσημη διάψευση που κοινοποιήθηκε από το Γραφείο Τύπου του κόμματός μας.

Χθες, ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για τον προπηλακισμό του κυβερνητικού βουλευτή Τσώνη ευθύνονται δύο στελέχη του Σύριζα (τα ονόματα των οποίων δεν έχουμε κανένα λόγο να δημοσιεύσουμε) και: «μίγμα Χρυσής Αυγής, επώνυμο Κούτρας». Σημαντική παρατήρηση: Παρ' όλο που σε όλα τα δελτία ειδήσεων φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι του Σύριζα για να απαντήσουν στις συγκεκριμένες δηλώσεις, ούτε σε ένα δεν κλήθηκε εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. 

Η παρούσα ανακοίνωση κοινοποιείται σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εάν προβληθούν εκ νέου οι συκοφαντικές δηλώσεις Καρχιμάκη, χωρίς να ανακοινωθεί η διάψευση της Χρυσής Αυγής, ή χωρίς να δοθεί ο λόγος σε επίσημο εκπρόσωπο του κόμματός μας, επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΕΝΕΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΙΝΕΚΟΙ


Ο Δημήτριος Νενέκος έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου  (ο Ρούφος αργότερα, διετέλεσε πρωθυπουργός), αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.

Διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε ορισμένα προνόμια. Το 1826 προσκύνησε. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, μπέης.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως αρχηγός των δυνάμεων της Πελοποννήσου, επικήρυξε αυτόν και άλλους προσκυνημένους (διακηρύσσοντας: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», με στόχο να ανακόψει το κύμα υποταγής στον Ιμπραήμ, που απειλούσε την έκβαση της επανάστασης.) και στη συνέχεια ανέθεσε στον αδελφό του δολοφονημένου Σαγιά, την εκτέλεση του Νενέκου, που έγινε το 1828.

Βάσει των παραπάνω, το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με τον προσκυνημένο, το δουλοπρεπή άνθρωπο, το μίασμα, τον προδότη (γι’ αυτό κι όπως φαίνεται και στα παραδείγματα ταυτίζεται, από πλευρά δράσης, με τον Πήλιο Γούση, τον Ιούδα, τον Εφιάλτη κι άλλα άτομα που στιγματίστηκαν ως προδότες).

Ως νενέκο θεωρούν κάποιοι, τον άνθρωπο που δεν έχει σε τίποτα να ξεπουλήσει τις ιδέες του, την αξιοπρέπεια του, την εθνική, τη θρησκευτική, την αγωνιστική του ταυτότητα, πουλώντας τους παλιούς συναγωνιστές του και κάνοντας τα πλακάκια με παλιούς αντιπάλους του προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συγκυριακά του συμφέροντα. Θεωρούν έτσι, τον άνθρωπο που με την παραπάνω στάση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πολιτική του παράταξη, στην πατρίδα του, κ.λπ.
 
 Σημείωση: Ο όρος συνηθίζεται κυρίως στην πολιτική.

Πηγή: http://www.slang.gr/lemma/show/nenekos_8753:%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%82

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με σημερινούς πολιτικούς είναι τυχαία και συμπτωματική.

ΝΑΙνέκοι…

Στάθης Διομήδης

ΤΣΙΓΚΡΗΣ: ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης για πώληση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και του εργοστασίου της ΕΒΟ στο Αίγιο- έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθούμε όλοι μας να παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζόμενων στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο.
Πρώτα ενέπαιξαν τους συμβασιούχους, τους οποίους αφού προεκλογικά γέμισαν με υποσχέσεις και παχιά λόγια, τους πέταξαν στο δρόμο.
Στη συνέχεια, άρχισαν να οδηγούν στην απόγνωση τους μόνιμους εργαζόμενους της αμυντικής μας βιομηχανίας, αρνούμενοι να τους καταβάλουν τις δεδουλευμένες τους αποδοχές.
Έπειτα, με Νόμο που ψήφισαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αποφάσισαν την απομάκρυνση περίπου 400 από τους 1040 εργαζόμενους που απέμειναν συνολικά στην ΕΑΣ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αιγίου.
Ακόμη και σήμερα, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου παραμένουν απλήρωτοι, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών.
Παράλληλα, με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αποφασίστηκε η πώληση των ΕΑΣ και κατ’ επέκταση και του εργοστασίου της ΕΒΟ Αιγίου.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα δαπανήθηκαν 17.000.000 ευρώ για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΕΒΟ Αιγίου, ενώ το εργοστάσιο έχει εξασφαλισμένη δουλειά από παραγγελίες για τα τρία (3) επόμενα χρόνια.
Γιατί, λοιπόν, η Κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να απαξιώσει το εργοστάσιο;
Γιατί δεν αντιδρά κανείς μπροστά σε αυτή τη δυσμενή για την περιοχή μας εξέλιξη;
Γιατί οι βουλευτές της πλειοψηφίας καταδίκασαν στην ανεργία και την απόγνωση τους 300 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο και τους 1040 σε όλη την εταιρεία;
Πως μπορούν να αντικρίζουν τους πολίτες που υποφέρουν από την πολιτική που ψηφίζουν και στηρίζουν;
Γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς;
Καλώ όλους τους ενεργούς συμπολίτες να μην επιτρέψουμε να καταδικάσουν την πόλη μας, την Αχαΐα μας και την ευρύτερη περιοχή στην υπανάπτυξη και τη φτώχεια…»

ΜΕ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ


Με αμείωτη ένταση -εν μέσω πολιτικών εξελίξεων- συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Αχαία, ο Α' Επιλαχών Βουλευτής  της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, κάνοντας διαρκώς ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση στην πολιτική σκηνή αλλά κι εντός των τειχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο Αχαιός Πολιτευτής τις τελευταίες ημέρες περιόδευσε σε: Καλάβρυτα, Μπεγουλάκι Πατρών, Μεσηνέζη Αιγίου, Διακοπτό, Κερνίτσα, Καλαμάκι (Βίδοβα) και Ακράτα, όπου είχε επαφές με στελέχη της ΝΔ και πολίτες. Μεταξύ άλλων, τόνισε:
"Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη σε ηγετικό επίπεδο για πρόωρες εκλογές, όμως σε επίπεδο Αχαΐας, δυστυχώς παρατηρείται κομματική άπνοια με ελάχιστες εξαιρέσεις κι αυτό πρέπει να εκλείψει. Τι αλήθεια θέλουμε; Μία από τα ίδια σαν παράταξη, από πρόσωπα που είτε κουράστηκαν, είτε δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν , παρά μονάχα να φέρουν έναν πολιτικό τίτλο ή να παραγοντίζουν  ανούσια; Κάποιοι δυστυχώς ακόμα και σήμερα, που τα χαρακτηριστικά άλλαξαν όπως κι ο κόσμος αλλιώς βλέπει τους πολιτικούς και την πολιτική, συνεχίζουν να κινούνται ατομικιστικά, υποσχετικά και διαδίδοντας μετεκλογικά μεγαλεία γι'  αυτούς και τους ψηφοφόρους τους! Έτσι η ΝΔ δεν θα καταφέρει και πολλά κι αυτό οφείλει να το δει η Αθήνα και να λάβει τα μέτρα της. Ο Σαμαράς πρέπει να προσέξει πολύ τη ΝΔ στην Αχαία, γιατί κάποιοι κινούνται  με άλλη νοοτροπία απ'  αυτόν! Η Ν.Δ στην Αχαία δεν είναι ένας-δυο που φαίνονται ή αυτόβουλα κινούνται χωρίς ελπίδα και όραμα, είναι το σύνολο των ανθρώπων που πιστεύουν στο αύριο, στον Σαμαρά και στην μη επανάληψη λαθών και ψεύτικων υποσχέσεων. Πάνω στον πόνο τους κάποιοι κάθονται κι ακούν...το χθες, όταν το νέο, το αλλαγμένο και το διαφορετικό μπορεί να αναστήσει τη ΝΔ και τον κόσμο της".   
Για την κυβέρνηση και τα νέα μέρα, ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, εκτίμησε πως πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα  συρθεί σε εκλογές και μάλλον υπό νέα ηγεσία, ανίκανο να αντιληφθεί το λάθος των μνημονίων. "Νύχτα θα φύγουν αυτοί που κανείς Βενιζέλος και καμία εσωκομματική τρομοκρατία δεν τους σώζει. Εμείς τι κάνουμε και πόσο ουσιαστικά ετοιμαζόμαστε για ν ' αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τη χώρα, προς όφελος των συμπολιτών μας, των παιδιών μας, του τόπου μας", κατέληξε ο επ. βουλευτής. 

Η ΝΑΤΑΣΑ ΡΑΓΙΟΥ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ADENAUTER


    Στο Πρόγραμμα PRINCE  του Ιδρύματος ADENAUER που γίνεται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες , με σκοπό την ενημέρωση πολιτικών στελεχών  για την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια , επελέγη να συμμετάσχει  από την Αχαΐα,  η αν. Γραμματέας Γυναίκειων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, π. βουλευτής Νατάσα Ράγιου, στα πλαίσια της υλοποίησης του  ειδικού σεμιναρίου  από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
  Από ελληνικής πλευράς  στο πρόγραμμα εισηγητές ήταν ο υπ. Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Ν.Δ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αν Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ Μιχάλης Πεγκλής  και ο σύμβουλος  στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα Ν. Χριστοδουλίδης ενώ τις θέσεις τους ανέπτυξαν   ο πρέσβης της Σερβίας(υπογράμμισε τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών τονίζοντας ότι η σερβική κυβέρνηση στηρίζει την Ελλάδα θεωρώντας την  σημαντικότερη φίλη χώρα),  ο πρόξενος της Αλβανίας και  η γραμματέας της Πρεσβείας της Κροατίας

   Με σημείο αιχμής την ένταξη  όλων των Βαλκανικών χωρών,  που χαρακτηρίστηκε «ιστορική  εκκρεμότητα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση,  έγινε εκτενής αναφορά στην οικονομική κρίση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων , στην εθνική μειονότητα Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία που «δεν είναι πρόβλημα αλλά γέφυρα φιλίας» όπως υπογραμμίστηκε  και   στο θέμα του Κοσσόβου όπου χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση.
       Τονίστηκε  ότι  η ένταξη των Σκοπίων  ναρκοθετείται από μερίδα της πολιτικής ηγεσίας με εθνικιστικές εμμονές  ενώ οι ομιλητές συμφωνήσαν  ότι τα Βαλκάνια  πρέπει να πρωτοστατήσουν στους τομείς σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη,  αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ζώνη που παράγει εντάσεις.
    Αναφέρθηκε επίσης ότι ο ουσιαστικός στόχος των υπό ένταξη χωρών  δεν είναι η ίδια  ένταξη αλλά η ευημερία των πολιτών και ότι για την Ελλάδα ανοίγουν δρόμοι σε πολλούς τομείς όπως ο Τουρισμός και η Ενέργεια ενώ ο κεντρικός στόχος είναι, μετά την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει θωρακισμένη  και αναβαθμισμένη.
Από Αλβανικής πλευράς, τέθηκε το θέμα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος  που απαιτεί κοινή αντιμετώπιση από την ΕΕ.

 Στη συζήτηση που ακλούθησε η κυρία Ράγιου έθεσε δυο ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς: Το πόσο κοινή είναι τελικά  η –υποτιθέμενη- κοινή πολιτική των χωρών της ΕΕ απέναντι σε τρίτες χώρες   και ποιος  ο ρόλος των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη  εν όψει της διεύρυνσης .


1 ΦΕΣΤΙΒΑΛ 3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 27


«Όχι  δεν  είναι  χίμαιρα
να  καβαλάμε  τ' όνειρο  τη  θείαν  ετούτη  μέρα
που  όλα, ορατά  κι αόρατα, κι' εμείς  και  τ' άτια  μας  κι οι  θεοί,
 στην  ίδια  ορμάμε  μέσα  αιώνια  σφαίρα !»
Άγγελος  Σικελιανός

     Στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου-μεσοπρόθεσμου κάποιοι συνεχίζουν να αντιστέκονται με κάθε μέσον σε κάθε επίπεδο. Και στους δρόμους με τις πορείες και στις απεργίες αλλά και μέσα από τους λεωφόρους του πολιτισμού.
    Επηρεασμένοι από τους στίχους του ποιητή η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας- «Διεθνές Πανόραμα», που φέτος θα είναι η 13η διοργάνωση του (ελπίζοντας), συνεχίζει την πορεία για την φετινή ολοκλήρωση του μέσα από τον «Ιστορικό συμβιβασμό». Έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην κινηματογραφική τέχνη και την τηλεόραση, ξεφεύγοντας από τις αγκυλώσεις της «δήθεν σύγκρουσης» ανάμεσα κινηματογράφου και τηλεόρασης. Πιστεύοντας πως δεν είναι πρωτεύον το μέσον προβολής ενός δημιουργήματος αλλά το ίδιο το δημιούργημα και τα μηνύματα που εκπέμπει ο δημιουργός του.

   Αποφασίσθηκε το φεστιβάλ φέτος να συνεργασθεί με την εκπομπή της ΝΕΤ "27 Της Ευρώπης" του Κώστα Αργυρού http://27europe.blogspot.com

Έτσι θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
1) Brain Drain – Διαρροή Εγκεφάλων - διάρκεια 46': 26''
Περισσότεροι από 100.000 νέοι Έλληνες επιστήμονες ζουν και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο αλλά με την οικονομική κρίση δείχνει να επιτείνεται. “Brain Drain” δηλαδή διαρροή ή αποστράγγιση εγκεφάλων το αποκαλούν διεθνώς και υπάρχουν χώρες, που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, για να προσελκύσουν ξανά μέσα από κίνητρα το ανθρώπινο κεφάλαιό τους σε μια πορεία ανάπτυξης.

2) "Bad  News" - διάρκεια 46':46''
Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποφανθεί, ότι είναι μια βασική ενστικτώδης ανθρώπινη αντίδραση να δίνουμε προσοχή στις ειδήσεις, που θεωρούμε ως "απειλητικές".  Αρκεί όμως αυτή η εξήγηση για τις υπερβολές, που βιώνουμε καθημερινά στα ΜΜΕ, ως συνέπεια του χιλιοειπωμένου αξιώματος "only bad news are good news"; Και γιατί οι "κακές ειδήσεις" πρέπει πάντα να στηρίζονται στην υπερβολή, στην απλοποίηση και στην επανάληψη, που αναπαράγει τα στερεότυπα και στοχεύει στο συναίσθημα;

3) "Αυτό που θέλουν οι γυναίκες" – διάρκεια 41':40''
Σε ολόκληρη την Ευρώπη του σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν να αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 20% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες. Υπάρχουν αμέτρητες εταιρείες, που οι γυναίκες απουσιάζουν παντελώς από τα διοικητικά τους συμβούλια. Γιατί συνεχίζει να διαιωνίζεται αυτή «η κουλτούρα της τεστοστερόνης» και πως εξηγείται το «pay gap», το συνεχιζόμενο χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων;

Κώστας Αργυρός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1967. Παρουσιάζει την εκπομπή “27 της Ευρώπης” στη ΝΕΤ. -Συνεργάζεται με τη δημόσια τηλεόραση από το 2002 σε σειρά εκπομπών διεθνούς θεματολογίας. (“Ανταποκριτές”, "Ελλάδα-Ευρώπη", "EYPΩEKΛOΓEΣ 2004", “Eurostyle-H Eυρώπη Aύριο", "Ελλάδα Δύναμη Ανθρωπιάς"). -Από το 1988 ως το 1999 εργάστηκε ως ανταποκριτής διαφόρων μέσων (Ριζοσπάστης, Καθημερινή, BBC) στην Κεντρική Ευρώπη με έδρα τη Βιέννη. -Εχει συνεργαστεί με περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και με εφημερίδες της Αυστρίας και της Γερμανίας. -Εχει δουλέψει ως συντάκτης ύλης στην Καθημερινή από το 1999 έως το 2001. -Από το 2007 έως το 2009 ήταν συντονιστής του σαββατιάτικου ενθέτου “review” στον Ελεύθερο Τύπο. -Εκανε σπουδές Επικοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. -Εχει τιμηθεί με το βραβείο Ελένης Βλάχου το 2007 και με το βραβείο του Ελληνικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 και το 2011, για κάλυψη θεμάτων που αφορούν την Ευρώπη. -Μιλάει γερμανικά και αγγλικά.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Πανοράματος νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Αργυρό καθώς και τη κ. Μαρία Μπιρμπίλη διευθύντρια παραγωγής.


Για την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου
& Πολιτισμού της Πάτρας
Χιονίδης Παναγιώτης, καλλιτεχνικός διευθυντής