ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Κούγιας: "Ο Τραυλός απειλεί τα παιδιά μου"

Κούγιας: "Ο Τραυλός απειλεί τα παιδιά μου" Φούντωσε ξανά η κόντρα των δυο ανδρών

Η κόντρα Τραυλού-Κούγια φούντωσε για τα καλά αφού ο πρόεδρος της Παναχαϊκής απάντησε στα όσα είπε ο γνωστός μάνατζερ για στημένα ματς στα οποία έχει συμμετοχή ο ποινικολόγος. Ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας στον FM100 είπε ότι ο Άγγελος Τραυλός απειλεί τα παιδιά του:
"Ο υπόδικος μάνατζερ Τραυλός μου τηλεφωνεί από απόκρυψη και απειλεί τα παιδιά μου. Γνωρίζω τη φωνή του. Ήδη επικοινώνησα με τον υπεύθυνο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον κύριο Σφακιανάκη.
Εγώ τον Τραυλό θα τον στείλω εκεί που του αξίζει: Στη φυλακή! Όσο για τις καταγγελίες του ότι δήθεν έστησα ματς, θα πάρει την απάντηση μέσα από τα δικαστήρια. Θα καταθέσω αγωγές εναντίον του.
Ο Άγγελος Τραυλός από την πλευρά του, επανήλθε και είπε ότι θα καταθέσει αγωγή εναντίον του κ.Κούγια για την ένορκη κατάθεση που έδωσε και τον χαρακτηρίζει "μέλος εγκληματικής οργάνωσης".
thebest.gr

Λιγότεροι κατά μισό εκατομμύριο οι Έλληνες!!!- Φταίει η γήρανση και η φτώχεια


Λιγότεροι κατά μισό εκατομμύριο οι Έλληνες!!!- Φταίει η γήρανση και η φτώχεια   Τι δείχνουν τα στοιχελια της απογραφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Περίπου κατά μισό εκατομμύριο λιγότεροι εμφανιζόμαστε οι Έλληνες σε σχέση τους υπολογισμούς που είχε κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2009 καθώς και κατά 200.000 περίπου σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2001! Η απογοητευτική αυτή εικόνα αναδεικνύεται από τα προσωρινά στοιχεία της πρόσφατης επίσημης απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Αίτια της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού της χώρας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η γήρανση του πληθυσμού καθώς και η οικονομική κρίση που προβληματίζει τα ζευγάρια στο να κάνουν οικογένεια αλλά και έχει δημιουργήσει, ειδικά την τελευταία διετία, κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό.
Ενδεχομένως δε η εικόνα να μεγεθύνεται και από την απροθυμία πολιτών να απογραφούν για λόγους που μπορεί να ποικίλλουν…
Συγκεκριμένα, στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπολογίσθηκε πως ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα.

Σύμφωνα, τώρα, με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2011, στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%). Τα προσωρινά αποτελέσματα κατά Δήμο (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), περιλαμβάνονται στον πίνακα 1.
Τα ανωτέρω προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της Χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγοαυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αναλυτικά αποτελέσματα για τα
δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει την οπτική ανάγνωση, την κωδικογράφηση και τους πάσης φύσεως ελέγχους ποιότητας.

Για να εκτιμηθεί η πληρότητα και η ποιότητα της πληροφορίας που συλλέχθηκε με την Απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη φορά διενήργησε Έρευνα Κάλυψης της
Απογραφής. Χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000
νοικοκυριών από όλη τη Χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία της
Απογραφής και σε χαμηλό διοικητικό επίπεδο (Δήμο «Καλλικράτη»). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Κάλυψης με αυτά της Απογραφής θα γίνει μέσα στο 2012, μετά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και των δύο στατιστικών εργασιών.

Τηρώντας τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου, η Απογραφή του 2011 εστίασε στην καταγραφή του Μόνιμου
Πληθυσμού της Χώρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες Απογραφές, οι οποίες είχαν σκοπό τη καταγραφή του de facto πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο Απογραφής). Γενικότερα, η μεθοδολογία της Απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών, όπως στη διάρκεια της Απογραφής, στην απογραφή ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους κλπ. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Α

Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27) (πίνακας 1).

Απολαύστε 10 από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας!


Απολαύστε 10 από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας!
Η ζέστη μας έχει χτυπήσει τη πόρτα για τα καλά τις τελευταίες ημέρες και όσοι δεν έχουμε πάει ακόμα διακοπές, έχουμε καταλάβει για τα καλά τι σημαίνει καύσωνας. Έτσι ψάξαμε και βρήκαμε δέκα από τις καλύτερες παραλίες της χώρας μας και σας τις παρουσιάζουμε. Όσοι θέλετε μπορείτε να μας ακούσετε και να πάτε σε μία από αυτές. Ωστόσο οι καλές επιλογές δεν σταματούν εκεί, αφού υπάρχουν πάρα πολλές ωραίες παραλίες στην Ελλάδα, όμως αν πάτε σε αυτές σίγουρα θα μείνετε ενθουσιασμένοι!
10) Κληματαριά, Συκιά Χαλκιδικής

9) Ελαφονήσι Κρήτη


8) Έγκρεμνοι Λευκάδα
 
7) Παππάς Ίος

6) Πλάκα Νάξος

5) Σίμος Ελαφόνησος

4) Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία

3) Μύρτος, Κεφαλονιά

2) Σαρακήνικο, Μήλος

1)Κολώνα, Κύθνος

Τι ηλικία είχαν οι stars την πρώτη τους φορά στο σεξ!


Τι ηλικία είχαν οι stars την πρώτη τους φορά στο σεξ!
Η Paris Hilton ήταν 15 όταν έκανε για πρώτη φορά σεξ με τον αδερφό της Tori Spelling, Randy - σε ένα ξενοδοχείο στο Palm Springs.

Η Angelina Jolie ήταν μόλις 14.

Η Jaime Pressly έχασε την παρθενιά της στα 14 με τον 16 χρονών αγόρι της στη γενέτειρά της στο Kinston, North Carolina.

Ο Matthew McConaughey στα 15 του και όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν για περισσότερες λεπτομέρειες τους είπε: «Δεν είναι δουλειά σας».

Η Jessica Simpson απείχε από το σεξ μέχρι που παντρεύτηκε τον πρώτο σύζυγό της, τον Nick Lachey.(κορίτσι για σπίτι)

Ο Daniel Radcliffe έκανε σεξ για πρώτη φορά στα 16 με μία κομμώτρια, ονόματι Amanda Byrne.

Η Sienna Miller, όπως και ο Daniel Radcliffe, ήταν μόλις 16 μικρό αθώο κορίτσι όταν έχασε την παρθενιά της.
Η ηθοποιός Tina Fey άντεξε χωρίς σεξ μέχρι τα 24 της χρόνια , μέχρι που συνάντησε τον σύζυγό της.

Η Hilary Duff υποστηρίζει ότι ξεπαρθενεύτηκε όταν ήταν 20 χρονών.

Η Kelly Osbourne ήταν ένα 16-χρονό μικρό γλυκό κορίτσι, όταν του έδωσε να καταλάβει!

Ο μπαμπάς Ozzy ήταν μόλις 14.

Η Adriana Lima όπως υποστήριζε από πολύ πριν κράτησε την παρθενιά της μέχρι να παντρευτεί τον σύζυγο της.

Το Supermodel , η Kate Moss τα έδωσε όλα , στην ηλικία των 14, όταν πήγε σε οικογενειακές διακοπές στις Μπαχάμες (δεν μας κάνει και τρομερή εντύπωση!).

Η Marcia Cross από τις "Νοικοκυρές σε Απόγνωση" ήθελε να ενηλικιωθεί πρώτα και μετά να μπει σε ερωτικές περιπέτειες . Αφού έκλεισε τα 18 δώστου!!

H αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο Brooke Shields άντεξε μέχρι τα 20 της χρόνια. Μέχρι να γνωρίσει τον ηθοποιό Dean Cain.

Η Fergie, το καλό μας το κορίτσι, ενηλικιώθηκε και μετά έκανε σεξ.

Ο Johnny Depp έχασε την παρθενιά του στα 13 του(!). Αναρωτιέμαι αν ένιωσε τίποτα...

Το ίδιο έγινε και με τον Lil Wayne που γνώρισε τον έρωτα όταν ήταν μόλις 13 χρονών.

Η αγαπημένη μας Megan Fox έχασε την πολύτιμη παρθενιά της στην ηλικία των 17 και είπε πως "η πρώτη της φορά δεν ήταν «δύσκολη» επειδή ήταν «ερωτευμένη... Ήταν ωραία."
sportygossip.gr

Με φόρα για Σούπερ Λίγκα!

Με φόρα για Σούπερ Λίγκα!
Έτοιμος να πάρει την άνοδο στη μεγάλη κατηγόρια είναι ο ΟΦΗ!

Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου δεν έδειξε επηρεασμένη από την αγωνιστική απραξία, νίκησε 1-0 τον Λεβαδειακό στην πρεμιέρα των play-off της Football League και αύξησε τη διαφορά του στους πέντε βαθμούς παραμένοντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Το γκολ για τους Κρητικούς σημείωσε στο 28΄με πέναλτι ο Κάλαϊτζιτς. Με δέκα ποδοσφαιριστές ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση οι δύο ομάδες.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 100 ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Την κατάργηση των 100 από τα 104 βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα, που λαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα, προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ενώ δημιουργείται ένα νέο. Ειδικότερα, παραμένουν μόνον η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα...
μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα επιδόματα εορτών και αδείας, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενσωματωθούν στο βασικό μισθολόγιο. Ταυτόχρονα προτείνεται η θέσπιση επιδόματος θέσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων και ενδεχομένως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εφόσον δεν παραμείνει διακριτό.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ 5,91% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ράλι σημείωσε το Χρηματιστήριο σήμερα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες, εν μέσω αισιοδοξίας μετά το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που συμφώνησε...
η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

ΦΤΕΡΑ ΕΚΑΝΑΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕ!!!!ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ!!!Δεν είναι εφικτή της γραμμής του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι τον Άγιο Βασίλειο εντός του καλοκαιριού. Αιτία η κλοπή καλωδίων χαλκού πολλών χιλιομέτρων, γεγονός το οποίο, όπως είπαν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, δεν επιτρέπει να λειτουργήσουν οι προστατευτικές μπάρες.
Για το θέμα, ενημερώθηκε ο Δήμος Πατρέων από τον ΟΣΕ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου:
Πάτρα: Φτερά έκαναν χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού από τον ΟΣΕ – Δεν προχωρά ο προαστιακός! Ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς επισκέφθηκε την περιοχή μέχρι τον Αγ. Βασίλειο«Σημειώνεται ότι από την πλευρά του Δήμου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 15 ημέρες όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και οι υποδομές για να λειτουργήσει εντός του καλοκαιριού  η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι τον Άγιο Βασίλειο. Μάλιστα  τόσο  ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράς ο οποίος είχε επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει τον βαθμό ετοιμότητας για την επέκταση της γραμμής (σας επισυνάπτονται δύο φωτογραφίες)  όσο  και ο  αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού κ. Χρήστος Λέγκας ασκούσαν συνεχώς πιέσεις για να τεθεί σε λειτουργία όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά τη θερινή περίοδο.
Δυστυχώς λόγοι που δεν έχουν να κάνουν  με την ετοιμότητα του Δήμου, αναβάλλουν προς το παρόν τη λειτουργία της.»

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Δ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Λίγες ημέρες μετά την δημόσια κριτική κατά της κυβέρνησης για την πλήρη υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων, ο Α' Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας  της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, επανέρχεται με παρέμβασή του στην κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην ορεινή αυτή περιοχή του νομού, αυτή τη φορά καταδεικνύοντας περίτρανα "το σχέδιο εγκατάλειψης  της περιφέρειας, με σκοπό όχι μόνο την διοικητική συρρίκνωση, αλλά την απαξίωση των μικρών μονάδων υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους χιλιάδες  μόνιμους κατοίκους αλλά και παραθεριστές της περιοχής", όπως δεικτικά τονίζει.
Ο Αχαιός Πολιτευτής, "ξεγυμνώνει" κυριολεκτικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφού και στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας  Κλειτορίας, η κατάσταση θυμίζει "τριτοκοσμική χώρα", με "εγκληματικές ελλείψεις, που γεννούν μείζον θέμα" , οδηγώντας δε τους ασθενείς να τρέχουν μεταξύ Τρίπολης και Πάτρας για τα απολύτως απαραίτητα της νοσηλείας τους. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος καταγγέλλει ότι "παρά τις οχλήσεις και πιέσεις της διεύθυνσης προς την 6η Υ.ΠΕ, το Κ.Υ Κλειτορίας συνεχίζει να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα, γάζες, αντιδραστήρια για αιματολογικές εξετάσεις, μάσκες, γάντια, μπαταρίες ιατρικών εργαλείων, υλικά σακχάρεως, χαρτί υγείας και τόσα άλλα, ενώ ακόμα και το ασθενοφόρο που διαθέτει δεν έχει πάντοτε ούτε καν τα απαραίτητα καύσιμα για τις μετακινήσεις του". 
Επιπλέον, ο επ. βουλευτής της ΝΔ, αναφέρεται σε σοβαρά κενά προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, ενώ η πληρωμή εφημεριών αποτελεί μέγα ζητούμενο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην χρησιμότητα του Κ.Υ Κλειτορίας, αφού εξυπηρετεί δεκάδες χωριά και οικισμούς του πρώην Δήμου Κλειτορίας, τη  θερινή δε περίοδο η περιοχή είναι γεμάτη από ετεροδημότες, που πραγματικά ανησυχούν για το παραμικρό που μπορεί να πάθουν και για το οποίο θα αναγκαστούν να μεταβούν σε γειτονική υγειονομική μονάδα της Βόρειας και Κεντρικής Πελοποννήσου.
Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημειώνει:
"Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Λοβέρδου φαντάζουν μεν ελπιδοφόρες αλλά κουκουλώνουν την πραγματική εικόνα των νοσηλευτικών μονάδων στις ορεινές περιοχές, που όμως κι εκεί οι πολίτες έχουν τις ίδιες ανάγκες και απαιτείται η ανάλογη στήριξη και πολιτική φροντίδας. Η περίπτωση του πολύ καλά οργανωμένου και ποικίλως προβεβλημένου - λόγω της δράσης του - Κ.Υ Κλειτορίας, δεν είναι παρά ένα χειροπιαστό δείγμα κυβερνητικής κατάντιας που δεν έχει όρια. Απαξιώνουν τα Κέντρα Υγείας για να τα κλείσουν και θέτουν ανθρώπινες ζωές καθημερινά σε κίνδυνο".    

ΤΣΙΓΚΡΗΣ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τις συνέπειες στον τουρισμό από την απεργία των οδηγών ταξί- έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Ελληνικός Τουρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται όμηρος στα χέρια μιας κυβέρνησης ανήμπορης να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί.
Οι δυσάρεστες εικόνες που τραυματίζουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό συνεχίζονται.
Η χειρισμοί των αρμόδιων υπουργών στην υπόθεση της απελευθέρωσης των κλάδου των ταξί, αποδεικνύει την ασυνέπεια και την αφερεγγυότητα μιας κυβέρνησης που παραπαίει, χωρίς συντονισμό και χωρίς κανένα σχέδιο.
Η κυβέρνηση επιμένει στην προσπάθειά της να προκαλέσει κοινωνικές συγκρούσεις και  αδιαφορεί για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και την υπονόμευση της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που της αναλογούν.
Να πάψει να θεωρεί τον Ελληνικό τουρισμό παράπλευρη απώλεια, μιας ακατανόητης σύγκρουσης που επέλεξε να ξεκινήσει στην αιχμή της τουριστικής περιόδου»

FITCH : ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) θέτει την Ελλάδα η Fitch. Ο οίκος αναφέρει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες είναι θετικές ενώ προσθέτει ότι θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής...
των ιδιωτών. Ο οίκος αξιολογήσεων αναφέρει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι η σύνοδος της Ε.Ε. για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνης. Σημειώνει ότι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα τεθεί στα χαμηλά επίπεδα της βαθμίδας και τονίζει ότι θα επαναθέσει αξιολογήσεις μετά-χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όταν «θεραπευθεί» η πιστωτική χρεοκοπία.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ"

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 θα έχει εξαλειφθεί η «λίστα ντροπής» του ΟΚΑΝΑ. Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της...
ΝΔ, Έλενας Ράπτη, για τις μεταμοσχεύσεις, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι προσωπικά για τον ίδιο το θέμα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας. «Όταν παραλάβαμε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ ήταν περίπου 5.000 άτομα και πήγε στις 7.000. Ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα, είναι πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο και το Νοέμβριο του 2011 δεν θα υπάρχει λίστα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Λοβέρδος. Ακόμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν από την αρχή όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που πηγαίνουν σε γιατρούς και σε νοσοκομεία. «Σταμάτησα όλα τα προγράμματα στο υπουργείο καθώς διαπιστώθηκε μεγάλη αντιδικία, ανταγωνισμός και ύβρεις μεταξύ των γιατρών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέδρος προσθέτοντας ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα που θα επαναξιολογήσει από την αρχή όλα τα προγράμματα.

ΣΑΜΑΡΑΣ : ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ομολογία αποτυχίας του Μνηνονίου χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμάρας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ το μεσημέρι της Παρασκευής. Προέβλεψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει νέα μέτρα για...
τον ελληνικό λαό, ενώ χαρακτήρισε «ρετσινιά» για την Ελλάδα τον υποβιβασμό από τους οίκους αξιολόγησης σε κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου έχει μεγάλες ασάφειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και ότι προσφέρει μόνο μικρή ανακούφιση και τίποτα παραπάνω.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΗΜΕΡΑ...

Ραγδαία πτώση σημειώνουν σήμερα, τα ασφάλιστρα κινδύνου και οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές, στον απόηχο της συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Λίγο μετά τις...
15:00, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στις 1.143 μονάδες, από 1.361 στο άνοιγμα της αγοράς. Η απόδοση κατρακυλούσε στο 14,32% από 16,48%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση στο 2ετές ομόλογο, στο 25,68% από 33,41%. Στην Ιρλανδία, ο 2ετής τίτλος υποχωρούσε κατά 440 μονάδες στο 14,73% από το ρεκόρ του 23,5% που είχε σημείωσε στις 19 Ιουλίου. Μικρότερη είναι η πτώση σε Ιταλία (15 μονάδες) και Ισπανία (11) αντίστοιχα. Τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου CDS στο ελληνικό χρέος (CDS) υποχώρησαν έως 219 μονάδες στις 1.781, χαμηλό πέντε εβδομάδων, υποδηλώνοντας 78% πιθανότητες για χρεοκοπία μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΖΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΙΝΗ

Σοβαρή υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας, με πρωταγωνιστές τον διευθυντή και τον πρόεδρο του του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων, ο οποίος ήταν Αντιδήμαρχος εκλεγμένος με τον Καμίνη, αποκαλύφθηκε απο έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Χτες το βράδυ συνελήφθη στην Κηφισιά από αστυνομικούς, που τον είχαν παγιδεύσει, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του δήμου για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων, ο οποίος είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, καθώς και 43χρονος συνεργάτης του. Οι δύο τελευταίοι δεν συνελήφθησαν, διότι οι καταγγελλόμενες πράξεις τους συνέβησαν σε χρόνο εκτός των ορίων του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με ανακοινωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, η υπόθεση ήρθε στο φως ύστερα από καταγγελία που έκανε στον δήμαρχο, στις 16 Ιουλίου 2011, 45χρονος γενικός διευθυντής εταιρείας παραγωγής έτοιμων τροφίμων, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια προμήθευε το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων με έτοιμα φαγητά για τη βραδινή σίτιση των αστέγων του δήμου.

Ο κ. Καμίνης ενημέρωσε αμέσως τον αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος παρέπεμψε τον 45χρονο στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και έδωσε εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση άμεσα.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε ο 45χρονος, ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων ζήτησε από τον ίδιο 10.000 ευρώ, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέλλον σχετικά με διαγωνισμούς προμήθειας, αλλά και για να προχωρήσει άμεσα η τακτοποίηση των οφειλών του δήμου προς την εταιρεία του. Για τον ίδιο λόγο, ο 58χρονος κατηγορούμενος, πριν από λίγους μήνες, είχε πάρει από τον καταγγέλοντα, άλλα 7.000 ευρώ.

Ο προμηθευτής τροφίμων, επίσης, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και αντιδήμαρχος, καθώς και ο 43χρονος συνεργάτης του, πριν από λίγες μέρες απαίτησαν από τον ίδιο, ποσοστό 10% επί των προηγούμενων οφειλών του δήμου Αθηναίων προς την εταιρεία του, που ανέρχεται στο ποσό των 406.000 ευρώ, προκειμένου να του αποδεσμεύσουν τα οφειλόμενα χρήματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καταγγέλλων, δεν ενέδωσε τότε στις εκβιαστικές απαιτήσεις τους.

Χθες το βράδυ, σε τηλεφωνικό ραντεβού που κλείσθηκε υπό τις οδηγίες αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο 45χρονος προμηθευτής συναντήθηκε με τον διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων σε σημείο δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς, όπου του παρέδωσε σε φάκελο το ποσό των 10.000 ευρώ. Αστυνομικοί, που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο συνάντησης, επενέβησαν και τον συνέλαβαν.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε και για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ 3 ΑΙΡΕΤΟΥΣ

Τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα περιλαμβάνουν οι ποινικές διώξεις-«φωτιά» που άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας κατά τοπικών αιρετών παραγόντων και κρατικών υπαλλήλων που δραστηριοποιούνται στο «κράτος της παρανομίας» της Ζαχάρως Ηλείας. Η υπόθεση αφορούσε τους εμπρησμούς παραλιακών οικιών από άγνωστους δράστες και τις παράνομες και εκδικητικές -όπως καταγγέλλεται- κατεδαφίσεις των άνω κτισμάτων από τη δημοτική αρχή.
Επειτα από έρευνες ενός έτους και την αξιολόγηση εκατοντάδων στοιχείων που περιέχονται στον ογκωδέστατο φάκελο της δικογραφίας, ο δικαστικός λειτουργός άσκησε τις εξής διώξεις:
1) Απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος.
2) Εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές σε βαθμό κακουργήματος.
3) Κατάχρηση εξουσίας από κρατικούς υπαλλήλους σε βαθμό κακουργήματος.
4) Διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας με εμπρησμό.
5) Ηθική αυτουργία στα ανωτέρω.
6) Παράνομη χρήση σκαπτικού μηχανήματος χωρίς άδεια.
Οι διώξεις αφορούν πρόσωπα - αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Ζαχάρως, κρατικούς υπαλλήλους αλλά και αστυνομικούς, οι οποίοι με βάση το κατηγορητήριο εμπλέκονται ο καθένας με τον δικό του τρόπο στον «μαφιόζικο» εμπρησμό και στην κατεδάφιση των παραλιακών κτισμάτων.
Οι δικαστικές αρχές, για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της υπόθεσης, προχώρησαν πριν από μερικούς μήνες στην έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων προσώπων. Στις έρευνες συμμετείχε και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην παράμετρο που αφορούσε την εμπλοκή αστυνομικών υπαλλήλων.
Δικαστικές πηγές ανέφεραν στην «Ε» πως από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία κατά ή μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα του ζητήματος και τη γενικότερη εικόνα διαφθοράς στην εν λόγω περιοχή.
Εκτός των ανωτέρω στη γενικότερη έρευνα υπήρξε και η εμπλοκή διαφόρων τεχνικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στις εκθέσεις και αυτοψίες των οποίων βασίστηκε το κατηγορητήριο. Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στον ανακριτή του Πύργου για τα περαιτέρω.
Το θέμα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ η «Ε» τον Φεβρουάριο του 2010 με την αποκάλυψη του εμπρησμού τεσσάρων παραλιακών κτισμάτων από αγνώστους στην περιοχή της Ζαχάρως. Οι δράστες είχαν παραβιάσει τις εξώπορτες των σπιτιών και είχαν βάλει φωτιά χρησιμοποιώντας άγνωστη εύφλεκτη ύλη. Η Π.Υ. τότε είχε κάνει λόγω ευθέως για οργανωμένη προσπάθεια εμπρησμού.
Οι εν λόγω κατοικίες -όπως είχαν καταγγείλει οι ιδιοκτήτες τους- είχαν μπει στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής Ζαχάρως, η οποία και προσπάθησε ανεπιτυχώς και εκδικητικά να τις γκρεμίσει ως αυθαίρετα κτίσματα που ανήκουν σε δημόσιο χώρο, παραβλέποντας άλλα που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα αιρετών.
Δύο μήνες αργότερα δύο μπουλντόζες, με τις οδηγίες της τότε δημοτικής αρχής και παραβλέποντας τις οδηγίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ισοπέδωσαν παράνομα πέντε παραλιακά σπίτια. Τα τρία από αυτά είχαν καταστρέψει οι άγνωστοι εμπρηστές ενώ λίγες ημέρες μετά, μια μυστηριώδης μπουλντόζα τούς προκάλεσε σοβαρές βλάβες.
Ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος είχε διατάξει τη διενέργεια έρευνας και είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι η δημοτική αρχή της Ζαχάρως δεν νομιμοποιείται να κατεδαφίσει τα συγκεκριμένα σπίτια και ότι η Περιφέρεια ουδέποτε είχε δώσει τέτοια εντολή.

TELEMARKETING ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΣτην κυβέρνηση φαίνεται πως ζήλεψαν τη δόξα της Δέσποινας Μοιραράκη και άλλων διάσημων τηλεπωλητών. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η ανακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου κατά την ακρόαση των μελών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πως οι προσφορές για τη δημόσια περιουσία θα παίζουν στο Κανάλι της Βουλής και το Διαδίκτυο; Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ενδιαφερόμενοι θα μονογράφουν τις σχετικές συμβάσεις και στη συνέχεια θα υποβάλλουν την οικονομική τους προσφορά, η οποία θα δημοσιοποιείται μέσω του τηλεοπτικού σταθμού και του Διαδικτύου όπου θα τίθενται σε δημοπρασία. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ήδη απέστειλε επιστολές στους ομολόγους του, ενημερώνοντάς τους ότι εμείς πουλάμε, εσείς ελάτε να αγοράσετε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την περίπτωση του ΟΠΑΠ «ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αποκρατικοποιήσεις» και παρατήρησε ότι η παράταση της άδειας σε συνδυασμό με τη χορήγηση της άδειας για «φρουτάκια» αυξάνουν την αγοραία αξία του οργανισμού. Η παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου, η άδεια των Κρατικών Λαχείων και η επίσπευση του διαγωνισμού για τις συχνότητες αποτελούν τους στόχους της κυβέρνησης για τις επόμενες 45 ημέρες. Τα μέλη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων εγκρίθηκαν από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ενώ κατά ψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε με ύφος… στρατηγού χθες στη Βουλή, τηρώντας πιστά το δόγμα της στρατιωτικής πειθαρχίας και εισφέροντας καινά «βενιζελικά» δαιμόνια στα κοινοβουλευτικά πράγματα. Το μόνο που δεν είπε -αλλά, κατά πολλούς, εννόησε- είναι ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να έχει άποψη!

Σε μια σπάνια για υπουργό πρακτική, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε ακόμα και να ασκήσει «βέτο» στην πρόσκληση της ΑΔΕΔΥ και ειδικώς των εφοριακών κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην επιτροπή που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο. Η επιτροπή ωστόσο δεν υπάκουσε στα περί στρατιωτικής πειθαρχίας και έπειτα από διακομματικό αίτημα κάλεσε τους εφοριακούς.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το μίνι επεισόδιο με τον Δ. Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ο κ. Βενιζέλος έκανε... μαθήματα για το πώς θα πρέπει να πολιτεύεται. Ακούγοντας τον Δ. Παπαδημούλη να του λέει ότι έχει να ακούσει πολλά και πως ο τρόπος που παρέχονται με απευθείας ανάθεση στην Ιντραλότ 15.000 μηχανήματα τυχερών παιγνίων για τον ΟΠΑΠ μέχρι το 2013 αποτελεί σκάνδαλο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε οργισμένος: «Εσείς να δείτε τι θα ακούσετε. Να μάθετε να εκφράζεστε πολιτικά και όχι με υπαινιγμούς».

Σφοδρή επίθεση κατά του πολυνομοσχεδίου εξαπέλυσε μέσω του εισηγητή της, Θ. Καράογλου, η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου ειδικά για τα συνταξιοδοτικά αλλά και την είσπραξη φόρων από ιδιώτες. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. ήταν καταπέλτης και κατά της περαίωσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υιοθετεί λογική «δώστε και σώστε» για να κλείσει τις μαύρες τρύπες και τελικά κλείνει το μάτι στους φοροφυγάδες. Οσον αφορά τα τυχερά παίγνια, ο κ. Καράογλου επεσήμανε ότι θα επιφέρει νέα, μεγαλύτερα πρόστιμα από την Ε.Ε., ωστόσο ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι έχει... συνεννοηθεί με την Ε.Ε. και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.


Γιώργος Λυκουρέντζος(από εφημερίδα Δημοκρατία)

ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ 200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΕΛΕΙ Η ΝΔ


Πρόεδρος Δημοκρατίας ισχυρό, με αρμοδιότητες ώστε να είναι πραγματικός ρυθμιστής του πολιτεύματος και με ανοιχτό το θέμα εκλογής του από τον λαό, 200 βουλευτές από 300, διαχωρισμός υπουργών - βουλευτών είναι μερικές από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα μέλη της επιτροπής της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που το πόρισμά τους παραδόθηκε χθες από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος παραλαμβάνοντας τις προτάσεις ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής τονίζοντας πως έκαναν σημαντική δουλειά όχι μόνο για το κόμμα αλλά για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, πρόκειται να παρουσιάσει επίσημα τις προτάσεις της Ν.Δ. την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα Τετάρτη) ώστε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Οπως επεσήμανε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, «όλοι μαζί προσφέρουμε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού».

Οι επτά άξονες που δούλεψαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση και οι οποίοι θα τεθούν σε διαβούλευση είναι οι εξής:

1. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Ο ουσιαστικός διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.
3. Ο εκλογικός νόμος.
4. Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού («πόθεν έσχες»).
5. Η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών.
6. Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
7. Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

Για τον κ. Σαμαρά ζητούμενο αποτελεί η αναθεώρηση του Συντάγματος να μην είναι «μια από τα ίδια», αλλά να επιδιωχθεί ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» της νέας μεταπολίτευσης, που να προκύψει μέσα από τη «λαϊκή σύμπραξη».

Σκοπός της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποτελέσει η πρότασή της τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τη βαθιά κρίση όπου βρίσκεται το πολιτικό μας σύστημα, και να ανταποκρίνεται στης ανησυχίες των πολιτών και στον προβληματισμό της κοινωνίας γύρω από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των πολιτικών και των κομμάτων.

Με την παρουσίαση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος η Ν.Δ. κλείνει ακόμη ένα σημαντικό παζλ στον δρόμο της για τις εκλογές.


Ποια ήταν τα μέλη

Τα μέλη της επιτροπής της Ν.Δ. για το Σύνταγμα ήταν τα ακόλουθα:

Πρόεδρος της επιτροπής ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» βουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι βουλευτές Πάνος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Χρήστος Ζώης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αναστάσιος Νεράντζης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Προκόπης Παυλόπουλος και τα στελέχη Θανάσης Κατσιγιάννης και Δημήτρης Σταμάτης.


Νίκος Ελευθερόγλου(από εφημερίδα Δημοκρατία)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: H ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΡΣΝΕΡ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ ανακοίνωσε αργά χθες ότι θα είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου και τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να κερδίσει εύκολα. Η 58χρονη Κίρσνερ είναι...
χήρα του εκλιπόντος προέδρου της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 2003 ως το θάνατό του το 2007.
Ο Ρικάρντο Αλφονσίν, γιος του πρώην προέδρου της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν, θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος της Κίρσνερ στις εκλογές.
Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων στις προεδρικές εκλογές λήγει το Σάββατο.

ΜΕΤΩΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη έχει η εστίαση στην Ελλάδα ενώ τυχόν αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 23% θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον κλάδο. Επιχειρηματίες αλλά και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης κάνουν...
λόγο για «βαρύτατο πλήγμα» στις χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επιβαρύνοντας και το τουριστικό προϊόν, και ζητούν τη συνολική επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ. Κάτι που ήδη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντικαταστήσει το μέτρο αυτό - τη μετάταξη στον συντελεστή 23% - με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση προετοιμάζει την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, στην Πορτογαλία ο αντίστοιχος φόρος είναι στο 13% και η κυβέρνηση της χώρας, αν και επιβάλλει στα αλκοολούχα υψηλότερο συντελεστή, εξαιρεί το κρασί με στόχο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής οίνου. Αντίστοιχα στην Ισπανία ο ΦΠΑ είναι στο 8%, στην Ιταλία στο 10% ενώ στη Γαλλία, όπου λόγω της κρίσης η κυβέρνηση είχε προχωρήσει από το 2009 σε μείωση στο 5,5% η αύξηση της κίνησης στα καταστήματα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας. Χαμηλότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης στην Κύπρο (8%) και την Τουρκία (8%) ενώ και η Ιρλανδία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ ειδικά για τον κλάδο εστίασης και τις υπηρεσίες φιλοξενίας, από το 13,5% στο 9% από 1/7/2011 έως και 31/12/2013, για να τονώσει την απασχόληση στα σχετικά επαγγέλματα. Τόσο το ΕΒΕΑ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων γίνονται καθημερινά αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις-μέλη τους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπηρεσιών εστίασης και βάλλονται άμεσα από τη μετάταξη του ΦΠΑ. Οπως λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, εάν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, εκατοντάδες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα από τον περιορισμό που θα επιφέρει στην κατανάλωση η σημαντική αύξηση των τιμών, ενώ σημαντικό θα είναι και το πρόβλημα στον τομέα της απασχόλησης καθώς μόνο σε 50 μεγάλες αλυσίδες εστίασης απασχολούνται περισσότεροι από 21.000 εργαζόμενοι. Κοινοτική Οδηγία. Ο ίδιος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της, καθώς υπάρχει Κοινοτική Οδηγία από τις 5 Μαΐου 2009, η οποία παροτρύνει την εξαίρεση από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των επαγγελμάτων εστίασης διότι είναι κλάδος εντάσεως εργασίας και παράλληλα συμβάλλει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας. Αντίθετοι στη μετάταξη της εστίασης και πιθανόν άλλων υπηρεσιών που επηρεάζουν τον τουρισμό στον συντελεστή ΦΠΑ 23% γιατί όχι μόνο θα εξανεμίσει τα οφέλη που προέκυψαν από τη μείωση του συντελεστή στη διαμονή αλλά και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για τα επόμενα χρόνια είναι και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Οπως λένε, η αύξηση κατά 10% του συντελεστή στην εστίαση θα αυξήσει κατά 2%-3% το συνολικό κόστος του τουριστικού πακέτου, όταν οι ανταγωνιστές μας διατηρούν τον ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό τους πακέτο μεταξύ 5% και 7%.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ

Ρεπορτάζ : Κώστας Καρκαγιάννης
(από την Καθημερινή)
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και ιστορική συνεδρίαση, οι αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης αποφάσισαν χθες το βράδυ να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 159 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 109 δισ. θα συνεισφέρει η Ευρωζώνη και...
το ΔΝΤ, εκ των οποίων τα 49 δισ. ευρώ είναι το υπόλοιπο από το προηγούμενο πακέτο. Ο ιδιωτικός τομέας μέχρι το 2014 θα συνεισφέρει με 49,6 δισ. ευρώ (37 δισ. από το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης ομολόγων και 12,6 δισ. από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων). Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ενισχύσουν σημαντικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της κρίσης δημοσίου χρέους που πλέον απειλεί τη σταθερότητα της ίδιας της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποκλείεται να προκληθεί πιστωτικό γεγονός, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ελλάδα να βρεθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. «Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζεται για παν ενδεχόμενο» είπε ο κ. Τρισέ γεγονός που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η Ευρωζώνη θα προσφέρει τη νέα χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, περίπου 3,5%, και περίοδο αποπληρωμής των δανείων τουλάχιστον 15 χρόνια και μέχρι 30 χρόνια με περίοδο χάριτος 10 χρόνια, αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Παράλληλα αποφασίστηκε η σημαντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 60 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το χρονικό διάστημα. Στόχος του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι να «βελτιωθεί αποφασιστικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα αναχρηματοδότησής της». Σε σημαντικό βαθμό αυτό επιτυγχάνεται από το πρωτόγνωρα χαμηλό επιτόκιο δανεισμού 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30 χρόνων. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με καθαρή συνεισφορά 37 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 συν 12,6 δισ. ευρώ από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, αποτελεί το δεύτερο στοιχείο που θα βελτιώσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων προτάσεων, οι τρεις αφορούν ανταλλαγή παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα και η τέταρτη αφορά τη μετακύλιση ομολόγων. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα χάσουν το 21% της καθαρής τρέχουσας αξίας των ομολόγων τους. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα κληθούν να τα ανταλλάξουν, εθελοντικά, με νέα, 30ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 4,5%. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 12% δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Σαρκοζί. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προστατέψει τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην περίπτωση που απαιτηθεί, προκειμένου η ΕΚΤ να εξακολουθήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρείται πολύ πιθανό οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας εξαιτίας της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η εξέλιξη αυτή θα διαρκέσει λίγες ημέρες και δεν θα έχει επιπτώσεις ούτε στις αγορές, ούτε στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος θα λάβει εγγυήσεις από το EFSF στην περίπτωση που η ΕΚΤ σταματήσει προσωρινά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης επανέλαβαν την πρόθεσή τους να κινητοποιήσουν τους πόρους των κοινοτικών ταμείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό το EFSF, το οποίο θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα και από τη δευτερογενή αγορά, να προσφέρει προληπτικά βοήθεια σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και να δανείζει τράπεζες.

ΤΟΥΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Σε βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, έκλεισε η κρισιμότερη για την Ελλάδα σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γ. Παπανδρέου, Χ. Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται Γ. Παπανδρέου, Χ. Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται Με όλες τις πλευρές να υποχωρούν, αλλά κυρίως την ελληνική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν πως το σχέδιο σωτηρίας(;) της Ελλάδας έχει μόνο ένα δρόμο: «ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μαζί με το ΔΝΤ και εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων. Και αυτό το νέο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από ένα «τοκογλυφικό» επιτόκιο, καθώς θα είναι κάτω του 5%(!) όταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα στο 3,5% και η Γερμανία δανείζεται με 2,80%.
Τα στοιχεία που δόθηκαν από τους ηγέτες της Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση χθες τη νύχτα προκαλούν έντονες ανησυχίες και ερωτήματα, καθώς:
* Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, κατά περίπου καθαρά 37 δισ. ευρώ (συνολικά 50 δισ.), που σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του IIF (Institute of International Finance) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «roll-over program», δηλαδή από μια εθελοντική μετακύλιση, δεν αφήνει αλώβητη τη χώρα.
Η μετακύλιση αυτή, που βασίζεται στο γαλλικό σχέδιο, εκτός από το ότι ήταν τελικά μια λύση αποδεκτή από τους Ευρωπαίους που δίνει χρόνο στην Ελλάδα (κατ' ουσία για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της), εντέλει περιορίζει σημαντικά τις δυνητικές ζημιές που θα είχε ο τραπεζικός τομέας.
Τα μειονεκτήματα, όμως, της λύσης αυτής είναι ότι το πρόβλημα του χρέους μετακυλίεται και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο προτελευταίο σκαλοπάτι του «selective default» ή κατά τα ελληνικά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής απόρριψης» σύμφωνα με το νέο όρο που εισήγαγε ο υπουργός Οικονομικών.
* Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Κοντά 35 δισ. ευρώ θα τις περιμένουν, ώστε σε δύσκολη περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες τους. Θα είναι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν λάβει ρευστό και εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ.
Το μείζον αυτή τη στιγμή κατά την Ε.Ε. είναι να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, δηλαδή να ρίξουν χρήμα στην αγορά για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις, ώστε κατ' ουσία να μπει σε εφαρμογή και το αναπτυξιακό «Σχέδιο Μάρσαλ».
* Αγνωστο παραμένει αν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αφορά νέο Μνημόνιο και αν αυτό θα φέρει νέα μέτρα. Το κείμενο συμπερασμάτων, πάντως, είναι σαφές. Πρόκειται για νέο πρόγραμμα.
Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι το πλήθος των τεχνοκρατών, Ευρωπαίων και Αμερικανών -δεδομένου ότι «το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να παίζει το ρόλο του» κατά την Κριστίν Λαγκάρντ-, που ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 30 χρόνια.
* Το βάρος του δανεισμού είναι τεράστιο. Στα 110 δισ. ευρώ του πρώτου Μνημονίου έρχονται να προστεθούν άλλα 60 δισ. ευρώ. Συνολικά 170 δισ. ευρώ. Πόση άραγε θα είναι η μείωση του ελληνικού χρέους;
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μόνο η ανταλλαγή με 30ετή ομόλογα προκαλεί ωφέλεια 26,1 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ. Κατά το Γάλλο πρόεδρο μπορεί να έχουμε μέχρι και 24% μείωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή κάτι παραπάνω από 80 δισ. ευρώ. Το όφελος αυτό, όμως, θα είναι προσωρινό ή μακροπρόθεσμο. Οι ηγέτες της Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση μιλούν για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση.
Αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, πάντως, φοβούνται (δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν την πλήρη συμφωνία) πως πρόκειται για ένα προσωρινά βιώσιμο χρέος. Σημειώνουν δε ότι από το 159% του ΑΕΠ σήμερα το χρέος μπορεί να πέσει στο 129% φέτος και να ξανανεβεί στο 142% του χρόνου, προσδιορίζοντας το όφελος στο 17%. Κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού το χρέος είναι διαχειρίσιμο για τα επόμενα 40 χρόνια.
* Πόσο διάστημα θα κρατήσει αυτός ο διεθνής οικονομικός έλεγχος ένεκα των δανείων των μεγάλων δυνάμεων;
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο προσωρινός μηχανισμός EFSF μπορεί να μας δανείσει μέχρι και 30 χρόνια. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής που αφορά και στον EFSF, το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, από τα 7,5 έτη μπορεί να φτάσει στα 15 έτη και μέχρι 30 έτη, με περίοδο χάριτος 10 ετών. Δηλαδή, τα δάνεια που θα πάρουμε θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 2040, δεδομένου ότι ο πρώτος χρόνος δανεισμού είναι το 2010.
Ο έλεγχος της τρόικας θα κρατήσει 30 χρόνια μετά τη λήψη του τελευταίου δανείου...
* Το ποιοι συμμετέχουν στο κομμάτι των ιδιωτών ήταν ασαφές χθες τη νύχτα. Στις τράπεζες θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία; Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα 25 δισ. ευρώ κι ένα «κούρεμα» της τάξης του 20% θα οδηγούσε σε απώλειες 5 δισ. ευρώ.
Το πώς θα καλυφθούν αυτές είναι ένα ερώτημα, καθώς δεν αποκλείεται εν τέλει ο νέος δανεισμός να φτάσει μέχρι και το «κούρεμα» των ασφαλιστικών παροχών ή ακόμα και των συντάξεων.
* Το επιτόκιο δανεισμού είναι ο μεγάλος βραχνάς. Ο EFSF θα παρέχει δάνεια με επιτόκιο περίπου 3,5%. Ομως, στην περίπτωση των ιδιωτών θα κυμαίνονται γύρω στο 4-5%.
Και στις δυο περιπτώσεις τα επιτόκια είναι δραματικά υψηλά και όπως εκτιμάται, η όποια απώλεια των ιδιωτών θα περιοριστεί σημαντικά από τους υψηλούς τόκους που θα χρειαστεί να αποπληρώσει το ελληνικό κράτος.
Κατά την κυβέρνηση η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης θα είναι μέχρι το 2016. Παρ' ότι και αυτό αμφισβητείται, τι θα γίνει μετά;
* Η επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά μέσω του EFSF, που θα μπορεί να λειτουργεί σε προληπτική βάση, και πάντα έπειτα από συνεννόηση με την ΕΚΤ, ήταν ένα από τα σημεία «υποχώρησης» του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος όμως κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς όπως επισήμαναν κορυφαία στελέχη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πήρε μια γενναία απόφαση που θα διευκολύνει την πιστωτική ρευστότητα, διατηρώντας τα ομόλογα της χώρας ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρίσκεται.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΠΛΕΟΝ....ΝΤΡΟΠΗ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!

” ‘Εχει σημασία να ερμηνεύσουμε σωστά, το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Ε.Ε, η ευρωζώνη στις αγορές, έστειλε ένα αίτημα για παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, για διαφάνεια….”
Ποιος το είπε αυτό ;
Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί.


http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΝΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αύριο, οι ναυτεργάτες θα αποφασίσουν τελικά αν θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι. Σε αυτό το αποτέλεσμα οδηγήθηκε η αποψινή μαραθώνια συνάντηση, που είχαν με...
τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Οι ναυτεργάτες ζητούν την αναστολή της παραγράφου 1 από το άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου, που κάνει αναφορά σε μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ το 2011 και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. Ζητούν, επίσης, την αναστολή του άρθρου 11, που αναφέρεται σε μείωση των συντάξεων κατά 10% για τους κάτω των 60 ετών και αναστολή της παραγράφου, που αναφέρει μείωση των επικουρικών συντάξεων. Τέλος, απαιτούν την αναστολή του άρθρου 27 του παλαιότερου νόμου, που αναφέρει ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01/01/2013. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση που δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Εκείνο το οποίο κατάλαβα είναι ότι το υπουργείο αναστέλλει διάταξη του νόμου Ανωμερίτη, ώστε να μην καταργηθεί, αλλά να «παγώσει» όσο εφαρμόζεται το Μεσοπρόθεσμο. Είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν καλύπτει αυτά, που ζητάμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς. «Έγινε μία συνάντηση με την ΠΝΟ σε εποικοδομητικό κλίμα. Είπαμε ότι από πλευράς της κυβέρνησης ήδη στις πρώτες ημέρες ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό της αναστολής του νόμου Ανωμερίτη, το οποίο είναι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης, που έγινε στο παρελθόν όσον αφορά τις αυξήσεις, παγώνει με νομοθετική πρόβλεψη, όσο διαρκεί βεβαίως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Παμπούκης. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα μέλη της ΠΝΟ τού έθεσαν και άλλα αιτήματα, ωστόσο, ορισμένα από αυτά, όμως είπε, χρήζουν περισσότερης μελέτης και στις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ"

Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 7,5 ωρών για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη...
ζώνη του ευρώ. «Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή επιτυχία. Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς το ευρωπαϊκό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ορίστηκε στα 109 δισ. ευρώ. «Η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εγκρίθηκε», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Διαβάστε το κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής. «Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης. Το πακέτο Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, η καθαρή συμβολή του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται σε 37 δισ. ευρώ. Συνυπολογιζόμενου του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. (έως το 2014). Για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα μεγάλης διάρκειας, η επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα καθως και η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων. Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισαν πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χώρα. Υπογράμμισαν ακόμη πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι εθελοντική. Ο κ. Τρισέ ερωτηθείς σχετικά δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να αποδώσουν στα ελληνικά ομόλογα το χαρακτηρισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» όμως διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο. «Είμαστε περήφανος λαός» Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές». «Οι αποφάσεις της ΕΕ αποτελούν εγγύηση για το αύριο της χώρας», επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου. «Το πρώτο στάδιο», εξήγησε ο πρωθυπουργός, ήταν να παραμείνουμε ζωντανοί. «Το δεύτερο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Τώρα, στο τρίτο στάδιο στόχος ήταν να διαπραγματευτούμε συνολικά το πρόβλημα του χρέους ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες. Ακούσαμε πολλά. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός το μηχανισμό που στήριξε την Ελλάδα. Αν είχαμε αποτύχει δεν θα ήμασταν εδώ». «Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το μήνυμα προς τους Έλληνες φορολογούμενους, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «σημαντική ανάσα», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση συζήτησης του νέου φορολογικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Σε άλλη ερώτηση για το αν η συμμετοχή των ιδιωτών θα προκαλέσει αυτό που αποκαλείται «επιλεκτική χρεοκοπία», ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική, αλλά δείχνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Πάντως, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα το πώς θα αξιολογηθεί από τους Οίκους η συμμετοχή ιδιωτών (αν θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία) δεδομένου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έλαβε όλες τις εγγυήσεις για συνέχιση της ρευστότητας. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι Έλληνες «κάνουμε τη δουλειά μας, βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας» και, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, διευκρίνισε: «Διεκδικήσαμε χρονική επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων...Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή. Οι σημερινές αποφάσεις εγγυώνται τη βιωσιμότητα του χρέους, την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών». Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ακόμη ότι διασφαλίζεται πλέον η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας για την ταχύτερη επάνοδο στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα διασφαλίζονται μέχρι και το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας. Ο Νικολά Σαρκοζί Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: «Το EFSF μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων, όταν η ΕΚΤ το επιτρέπει». Όπως τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, με τη μείωση των επιτοκίων μεταξύ 3,5% και 4% η Ελλάδα θα εξοικονοήσει 30 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Λίγο αργότερα ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. «Ανάχωμα για άλλες κρίσεις οι αποφάσεις για την Ελλάδα» Ο κ. Ρόμπαϊ ανακοίνωσε το σχήμα που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανάχωμα και για άλλες κρίσεις στο μέλλον. Ο ίδιος δήλωσε ότι στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα, Δεν μπορούσα να επιτρέψω μια δύσκολη κατάσταση να γίνει επικίνδυνη», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, συνέχισε: «Καταλήξαμε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Έγιναν βήματα για να μειωθεί το επιτόκιο. Τράπεζες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα. Επίσης αλλάξαμε την προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα». Ο κ.Ρόμπαϊ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ελληνική κατάσταση είναι διαφορετική σε σύγκριση με την κατάσταση των άλλων χωρών. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει πιο ευέλικτος για να παρεμβαίνει, όπου χρειάζεται. «Δημιουργήσαμε μια…πυροσβεστική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Σήμερα δείξαμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση της Ε.Ε και του κοινού νομίσματος. Όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν το ευρώ και την ευρωζώνη είναι απλό, το εννοούν». Ο Ζοζέ Μπαρόζο Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο: «Για πρώτη φορά οι πολιτικοί και η αγορά γίνονται ένα», είπε αρχικά ο Ζοζέ Μπαρόζο και συνέχισε: «Χθες απηύθυνα έκκληση και είπα ότι το λιγότερο που χρειάζεται είναι να είμαστε σαφείς σε πέντε σημεία. Τώρα έχουμε ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο που περιλαμβάνει: Μείωση επιτοκίων, παράταση ωρίμανσης των δανείων και βεβαίως εμπλοκή ιδιωτών. Όσον αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα- είναι εθελοντική προσέγγιση με τις αγορές. Αφορά όμως την Ελλάδα, μόνο την Ελλάδα». Ο κ. Μπαρόζο μίλησε ακόμη για έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό παρέμβασης και τόνισε.«Μειώνουμε τα επιτόκια δανεισμού, προβλέπουμε παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά, την επαναγορά ομολόγων. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι να επιχειρούμε αμέσως». «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει σε σειρά δομικών αλλαγών», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. To προσχέδιο Το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε κυκλοφορήσει το απόγευμα προέβλεπε την επιμήκυνση στα 15 έτη (από 7 που είναι σήμερα) του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5% (από 4,5% που είναι τώρα). Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης εξέτασαν μια σημαντική επέκταση του ρόλου του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF. Παράλληλα, προβλέπεται εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο μηχανισμός θα είναι σε θέση να δανείζει τα κράτη σε προληπτική βάση, αντί να περιμένουν να αποκλειστούν από τις αγορές, και να ενισχύει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, ακόμη και αν δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ ή του ΔΝΤ. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα μπορεί, επίσης, για πρώτη φορά να παρέμβει σε δευτερογενείς αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμβολή της ΕΚΤ. Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, προκειμένου να συνδράμουν συμβουλευτικά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα προβλέπει την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες κατά 20%. Ωστόσο, το τελικό νούμερο δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της συνόδου για την Ελλάδα. Έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, ανέφερε ότι το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο έχει προτείνει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, που σημαίνει ότι οι ιδιωτικός τομέα θα συνεισφέρει 17 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η Σύνοδος Όπως έγραψε στο twitter ο κ. Βαν Ρόμπαϊ, η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας). «Το γεύμα εργασίας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε το μήνυμα. Προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στη διάρκεια της συνάντησης προστέθηκαν ως συνομιλητές οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. ∆ΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας υπέρ του ευρώ, καθώς και ότι θα καταβάλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της καθώς και των κρατών μελών της. Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση εντός της ζώνης του ευρώ. Από τις απαρχές της κρίσης του δημόσιου χρέους, ελήφθησαν σημαντικά μέτρα με στόχο τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τη μεταρρύθμιση των κανόνων και την εκπόνηση νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη στην ζώνη του ευρώ ακολουθεί ικανοποιητικούς ρυθμούς και το ευρώ στηρίζεται σε υγιή βασικά οικονομικά μεγέθη. Αλλά οι προκλήσεις που παρουσιάζονται υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα μεγαλύτερης εμβέλειας. Σήμερα, συμφωνήσαμε όσον αφορά τα ακόλουθα μέτρα: Ελλάδα: 1. Επικροτούμε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, καθώς και τη νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, η οποία θεσπίσθηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για πρωτοφανείς, αλλά αναγκαίες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Συνειδητοποιούμε τις προσπάθειες που απαιτούν τα μέτρα προσαρμογής για τους Έλληνες πολίτες και είμαστε βέβαιοι ότι οι θυσίες αυτές είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της χώρας. 2. Συμφωνούμε να στηρίξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και, από κοινού με το ∆ΝΤ και την εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, να καλύψουμε πλήρως το χρηματοδοτικό έλλειμμα. Η συνολική επίσημη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 109 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα σχεδιασθεί, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεως, ώστε να βελτιώσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας. Καλούμε το ∆ΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Ως μέσο χρηματοδότησης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επόμενη εκταμίευση. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος με βάση τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ∆ΝΤ. 3. Αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την προθεσμία λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 έτη κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλίσουμε την κατάλληλη παρακολούθηση του προγράμματος. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (επί του παρόντος περ. 3,5%), ώστε να πλησιάσουμε το κόστος χρηματοδότησης του EFSF, χωρίς να κατέλθουμε κάτω από αυτό. Αποφασίσαμε επίσης να παρατείνουμε σημαντικά τις προθεσμίες λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα για την εκτέλεση του προγράμματος. 4. Ζητούμε την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Επικροτούμε την απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα η οποία θα συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση. Θα κινητοποιήσουμε πόρους και θεσμούς της ΕΕ, όπως η ΕΤΕπ προς τον σκοπό αυτό και θα δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο. 5. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιδείξει προθυμία να υποστηρίξει την Ελλάδα εθελοντικά αξιοποιώντας διάφορες δυνατότητες προς περαιτέρω ενίσχυση της γενικής βιωσιμότητας. Η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 37 δισ. ευρώ1. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Εν ανάγκη θα παράσχουμε επαρκείς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Λαμβανομένου υπόψη του κόστους της πιστωτικής ενίσχυσης για την περίοδο 2011-2014. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους θα συνεισφέρει κατά 12,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2011-2019 η συνολική καθαρή συμβολή από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 106 δισ. ευρώ. Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα: 6. Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα. 7. Όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν επισήμως την ακράδαντη αποφασιστικότητά τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης. Εργαλεία σταθεροποίησης: 8. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF και του ΕΜΣ και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης, συμφωνούμε να αυξηθεί η ευελιξία τους με επιβολή κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα: - να δρουν βάσει προληπτικού προγράμματος· - να χρηματοδοτούν την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της χορήγησης δανείων σε κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και σε χώρες που δεν υπάγονται σε πρόγραμμα· - να παρεμβαίνει στις δευτερεύουσες αγορές βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ που αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά και κινδύνων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και βάσει απόφασης με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών του EFSF/ΕΜΣ, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης. Θα δρομολογήσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών το συντομότερο δυνατόν. 9. Κατά περίπτωση, θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής ασφάλειας ούτως ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος που προκύπτει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους προς το EFSF. ∆ημοσιονομική εξυγίανση και μεγέθυνση στη ζώνη του ευρώ: 10. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα έως ότου ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν επιτυχώς τα προγράμματα αυτά. ∆εχόμαστε με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για την αυστηρή εφαρμογή των προγραμμάτων τους και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Τα επιτόκια δανεισμού και οι προθεσμίες λήξεως του EFSF επί των οποίων συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα ισχύσουν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το σχέδιο οδηγίας σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και στις διαρθρωμένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ. 11. Όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν αυστηρά τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός από τις υπαγόμενες σε πρόγραμμα θα μειωθούν κάτω από 3% ως το 2013 το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεχόμαστε με ικανοποίηση τη δημοσιονομική δέσμη που παρουσίασε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση, βάσει της οποίας θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα. Εν συνεχεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών αντοχής των τραπεζών, τα κράτη μέλη θα παράσχουν δίκτυα ασφαλείας στις τράπεζες όταν χρειάζεται. 12. Θα υλοποιήσουμε τις συστάσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο σχετικά με μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης. Καλούμε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενδυναμώσουν τις συνέργειες μεταξύ δανειοδοτικών προγραμμάτων και κεφαλαίων της ΕΕ σε όλες τις υπαγόμενες σε προγράμματα συνδρομής ΕΕ/∆ΝΤ χώρες. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ ώστε να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και η απασχόληση, μεταξύ άλλων μέσω προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης. Οικονομική διακυβέρνηση: 13. Ζητάμε την ταχεία οριστικοποίηση της νομοθετικής δέσμης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το νέο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας. Τα μέλη της ευρωζώνης θα στηρίξουν πλήρως της προσπάθειες της πολωνικής Προεδρίας για την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τους κανόνες ψηφοφορίας στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου. 14. ∆εσμευόμαστε να εισαγάγουμε ως το τέλος του 2012 εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια όπως προβλέπεται στην οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια. 15. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων σχετικών προτάσεων της Επιτροπής και αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. 16. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, να υποβάλει ως τον Οκτώβριο συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη.

ΕΝΟΠΛΟΙ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΟΜΑΛΙΑΣ

Την υπουργό Γυναικών της Σομαλίας απήγαγαν ισλαμιστές μαχητές κοντά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Όπως ανέφεραν συγγενείς της, η Άσα Οσμάν Ακίλ απήχθη σε μια περιοχή που ελέγχεται από μαχητές της αλ Σεμπάμπ μετά την ανακοίνωση του διορισμού της. Η υπουργός...
"βρίσκεται σε μια φυλακή στην πόλη Μπαλάντ. . . απήχθη ενώ μετέβαινε στο Μογκαντίσου για να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα", δήλωσε ο φύλαρχος, Άχμεντ Σέιχ Μοχάμουντ.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι ο διεθνής πιστωτικός οργανισμός του οποίου προϊσταται "θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του", στην παροχή βοήθειας προς την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η Λαγκάρντ χαιρέτισε "τη σπουδαία...
υποστήριξη που παρέχεται τώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθεροποίηση (στην ευρωζώνη), εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ, αλλά και των πιστωτικών θεσμών".
Τέλος, σημείωσε ότι, "το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης", ώστε να συνδράμει και στο μέλλον υπερ της ελληνικής οικονομίας.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής είχε τονίσει ότι "το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας".
"Έχουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για να καλυφθούν απολύτως οι ελληνικές δανειακές ανάγκες...αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συγχρόνως από την ΕΕ και από το ΔΝΤ", είπε χαρακτηριστικά ο Ρομπάι.

ΧΙΛΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ

Απεργία πείνας πραγματοποιούν εδώ και μέρες 20 Χιλιανοί μαθητές διεκδικώντας βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η απεργία πείνας ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας από οκτώ μαθητές και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή ακόμα περισσότερα παιδιά. Οι μαθητές λένε ότι...
προέβησαν σε αυτή την πράξη θέλοντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σε αυτό που αποκαλούν αποτυχία του προέδρου Σεμπαστιάν Πινέρα να διαχειριστεί τις συνεχόμενες επί εβδομάδες μαθητικές διαμαρτυρίες.
Οι μαθητές ζητούν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την παιδεία, δωρεάν μετακινήσεις και περισσότερο κρατικό έλεγχο στην εκπαίδευση.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντρέ Τσάντγουικ διαβέβαιωσε τους νεαρούς απεργούς πείνας ότι “η κυβέρνηση είναι πλήρως αφοσιωμένη στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης”.

ΖΗΜΙΕΣ 119 ΕΚΑΤ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ NEW YORK TIMES

Ζημία 119 εκατ. δολαρίων εμφάνισαν οι New York Times
Ο όμιλος μέσων ενημέρωσης της New York Times ανακοίνωσε σήμερα καθαρή ζημία ύψους 119,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, που οφείλεται κυρίως στην απομείωση των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά εξήρε την επιτυχία της επί πληρωμή έκδοσης της στο διαδίκτυο.


Ο όμιλος που περιλαμβάνει την εφημερίδα New York Times, την Boston Globe, την International Herald Tribune, 15 άλλες ημερήσιες εφημερίδες και τον δικτυακό τόπο About.com, σημείωσε κέρδη 14 σεντς ανά μετοχή, πολύ πάνω από τα 9 σεντ που αναμένονταν από τους αναλυτές.

Ο τζίρος εργασιών, που επλήγη από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων μειώθηκε κατά 2,2% σε 576,7 εκατομμύρια δολάρια, απέχοντας ελάχιστα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές (-0,1% σε 577 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). "Συνεχίσαμε να καταγράφουμε στέρεα κέρδη σε ένα χρόνο διαφημιστικών εσόδων στο Διαδίκτυο" απο τους δικτυακούς τόπους ειδήσεων, αναφέρει η γενική διευθύντρια Τζάνετ Ρόμπινσον σε δήλωσή της. Ωστόσο, η ψηφιακή διαφήμιση, παρά την αύξηση του 2,6% δεν ήταν αρκετή, για να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη μείωση της έντυπης διαφήμισης (-6,4%).

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΟΛΟΥ

   0
Πρόκριση παρά την ισοπαλία για τον Ολυμπιακό Βόλου
Με πέναλτι-γκολ του Μαρτίν στο 78ο λεπτό, ο Ολυμπιακός Βόλου πήρε αγχώδη πρόκριση για τον γ` προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Παρουσία 10.000 φίλων της, η ομάδα της Μαγνησίας, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Ραντ Βελιγραδίου στο Πανθεσσαλικό, όμως κατάφερε να εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση χάρη στο 1-0 της πρώτης αναμέτρησης στο Όμπιλιτς.

Μάλιστα και σε εκείνη τη συνάντηση, ο Μαρτίν είχε πετύχει το μοναδικό τέρμα της ομάδας του Βόλου και πάλι από τα 11 βήματα. Να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Σανκαρέ στο 85` με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Στην επόμενη φάση, η ομάδα του Χαβιέ Γκραθία θα αντιμετωπίσει την Ντιφερντάνζ από το Λουξεμβούργο, η οποία έκανε την έκπληξη και απέκλεισε την Λεβάντια Ταλίν με συνολικό σκορ (1-0). Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο Λουξεμβούργο και ο επαναληπτικός στο Πανθεσσαλικό.