ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΠΑΕΙ ΜΠΡΑΓΚΑ Ο ΝΤΟΥΓΚΛΑΟ

Στην Μπράγκα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ντουγκλάο σύμφωνα με την «A Bola». Όπως αναφέρει η έγκυρη πορτογαλική εφημερίδα, η συμφωνία για τη μεταγραφή είναι οριστική και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Ο 25χρονος Βραζιλιάνος είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει την καριέρα του σε μεγαλύτερο σύλλογο από την Καβάλα. Φήμες ήθελαν τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να εξετάζουν την περίπτωση απόκτησής του, αλλά φαίνεται πως η φιναλίστ του Europa League κατάφερε να τον… κερδίσει.

Ο Ντουγκλάο, που είχε συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο με τους «αργοναύτες», αγωνίστηκε φέτος σε 24 ματς πρωταθλήματος και 2 Κυπέλλου σημειώνοντας ένα γκολ.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ 151.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟ 2015

«Κανένας αναγκαίος και χρήσιμος εργαζόμενος του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν πρέπει να έχει την ανησυχία ότι θα απολυθεί», δηλώνει ο υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, προσθέτει ωστόσο πως έως το 2015 τακτικό και έκτακτο προσωπικό στο Δημόσια θα έχει μειωθεί κατά 151.000 απασχολούμενους.

«Αυτός ο σχεδιασμός μας θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση», τονίζει ο υφυπουργός και υπογραμμίζει πως η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων 1 προς 10 για το 2011 και 1 προς 5 από το 2012 ως το 2015 θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του δημοσίου που θα οδηγήσει υπαλλήλους σε εργασιακή εφεδρεία επισημαίνει πως «το τυχόν πλεονάζον προσωπικό θα προσδιοριστεί, έπειτα από μελέτη και νέο οργανόγραμμα ανά φορέα. Το πλεονάζον προσωπικό θα μπει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η εργασιακή εφεδρεία δεν έχει ημερομηνία λήξης, ως προς τα προνόμια που παρέχει η κατάταξη στους πίνακες, δηλαδή ακόμη και μετά την παρέλευση του ενός χρόνου οι πίνακες θα είναι σε ισχύ».

Ο υφυπουργός αναγνωρίζει πως 460 από τα 1081 ΚΕΠ απειλούνται με λουκέτο, αλλά επισημαίνει πως η κυβέρνηση αναζητεί λύση, και δεσμεύεται πως με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρχουν μισθοί πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο.

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει, μπορεί την ίδια εκτίμηση να κάνουν και πολλά στελέχη της Ν.Δ. -μεταξύ των οποίων και αυτοί που συνομιλούν με τον Κώστα Καραμανλή- το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», στον πυρήνα της πολιτικής ανάλυσης του προέδρου της Ν.Δ. βρίσκονται οι αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

«Στις 22 εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ο χώρος των πανεπιστημίων θα αντιδράσει, επιπλέον πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι του μεσοπρόθεσμου, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θα έλθουν τα νέα σημειώματα της εφορίας για την έκτακτη εισφορά και η κυβέρνηση θα πρέπει να ”περάσει” και το Μνημόνιο ΙΙ» συνοψίζει ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά το πλέγμα των μετώπων που, κατά τη Λεωφόρο Συγγρού, θα σύρουν την κυβέρνηση σε εκλογές εντός του διμήνου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Η ανάλυση αυτή εξηγεί και τη σπουδή που έχει επιδείξει η Ν.Δ. ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της, τα οποία -όπως δηλώνεται- είναι έτοιμα σε ποσοστό άνω του 95%. Το έργο, υπό τη συνεχή προφανώς παρακολούθηση του ίδιου του κ. Σαμαρά, ανέλαβαν ο γραμματέας Ανδ. Λυκουρέντζος, ο στενός του συνεργάτης Δημ. Σταμάτης και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Αρβανιτόπουλος.

Αθήνα - Πειραιάς

Στην Α΄ Αθήνας αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος ενώ στους ήδη βουλευτές Πρ. Παυλόπουλο, Φωτεινή Πιπιλή και Ελίζα Βόζεμπεργκ προστίθενται ως διεκδικητές οι Ολγα Κεφαλογιάννη (μεταγραφή από το Ρέθυμνο), Νότης Μηταράκης, Μανώλης Αγγελάκας και ακούγεται -χωρίς να επιβεβαιώνεται πάντως- και το όνομα της Αλεξίας Εβερτ. Την καλή του επίδοση στις περιφερειακές εκλογές θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ δεν αποκλείεται να ξαναδοκιμάσει η κ. Ελενα Κουντουρά.

Αντιθέτως, δεν φαίνεται να έχουν «χώρο» στο ψηφοδέλτιο ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης (σ.σ. αν και ο ίδιος σε δήλωσή του το θεώρησε ως αυτονόητο) αλλά και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κ. Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς -όπως λέγεται- η ηγετική ομάδα επιθυμεί για πολλούς λόγους, που αφορούν ακόμη και τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας, την παραμονή της στις Βρυξέλλες.

Στη Β΄ Αθήνας πέραν των ήδη «ισχυρών» παικτών θα δοκιμάσουν την τύχη τους η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου κ. Βασιλική Τζότζολα, ο Γιάννης Μανώλης και, ξανά, η Κατερίνα Παπακώστα. Δεν έχει διευκρινιστεί, αν και κλίνει προς την υποψηφιότητα, τι θα πράξει ο πρώην Γραμματέας Λευτέρης Ζαγορίτης. Στην ίδια περιφέρεια θα δοκιμάσει την εκλογική του τύχη και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

Στη Β΄ Πειραιά θα πολιτευθεί ο δικηγόρος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, απέναντι στις «παλιοσειρές» Γ. Τραγάκη και Αν. Νεράτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώνει η Συγγρού, και ο κ. Σάββας Καλεντερίδης προετοιμάζεται για υποψηφιότητα στη Β΄ Αθηνών ή σε άλλη περιφέρεια. Στην περιφέρεια Αττικής ενεργοποιείται ήδη ο μέχρι πρότινος αναπλ. Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Π. Λειβαδάς, ενώ κλειστή είναι η «πόρτα» για τον πρώην υπουργό Π. Δούκα.

Επικρατείας


Η Ν.Δ. χρειάζεται τουλάχιστον 38% για να ελπίζει σε 5 έδρες επικρατείας. Επικεφαλής θα είναι ο κ. Σταύρος Δήμας, γεγονός που, μάλλον, αποκλείει την υποψηφιότητα του υιού του Χρήστου στην Κορινθία. Για τις υπόλοιπες 3-4 θέσεις, ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει μεταξύ των στενών συνεργατών του (Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μιχελάκης, Δ. Σταμάτης) και «λαμπερών» προσωπικοτήτων που, πάντως, δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία.

Οπως αναφέρθηκε, θέση στα ψηφοδέλτια αναμένεται να έχουν οι κ. Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος, όχι όμως και ο εκλεγείς στο Επικρατείας κ. Δημ. Σιούφας, εκτός αν θελήσει να επιστρέψει στην Καρδίτσα. Δεν λείπουν, πάντως, και στελέχη που δεν αποκλείουν ευρύτερες εκκαθαρίσεις στελεχών που συνδέθηκαν με την περίοδο Καραμανλή, εφόσον οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν σαφή υπεροχή της Ν.Δ. που δεν θα απειληθεί από την έξοδο κάποιων εκ των «φρουρών» του καραμανλισμού.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Ομόνοια και σύμπνοια ζήτησε από όλους τους Έλληνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από την Πρέβεζα, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Παναγίας των Ξένων.

Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι σε αυτόν τον κοινό αγώνα για να ξεπεραστεί η βαθιά κρίση, είπε ο κ. Παπούλιας.
«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη. Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Κοινωνική αλληλεγγύη και ο νους μας σε αυτούς που υποφέρουν», τόνισε.

ΟΛΙ ΡΕΝ: ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ


Θέμα εβδομάδων είναι, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν η ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Σκληρή λιτότητα στις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνοΣύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται νυχθημερόν για την εφαρμογή των αποφάσεων και οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει το αργότερο το Σεπτέμβριο να εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Για τη Γερμανία, ο Όλι Ρεν επισημαίνει πως έχει ρόλο ευθύνης στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και ότι ως χώρα με μεγάλες εξαγωγές ωφελήθηκε πολύ από το ευρώ: «Οικονομική επιτυχία και ευθύνη δεν μπορούν να διαχωριστούν. Και τα δύο έχουν το σεβασμό μου». Η Γερμανία έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και το επιτόκιο στα ομόλογά της είναι χαμηλό. Αυτό βοηθά σημείωσε και κατέληξε: «Η απάντηση στην κρίση πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα διότι καμία χώρα δεν πρέπει να επωμίζεται μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει».

Ο επίτροπος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στις αγορές λέγοντας πως είναι νευρικές επειδή τα θέλουν όλα αμέσως: «Για την υπερβολή των αγορών δεν συντρέχει κανένας λόγος γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης είναι καλά και δεν δικαιολογούν τέτοιες διακυμάνσεις. Οι αγορές όμως είναι επιρρεπείς σε συμπεριφορά αγέλης και πανικού».

Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη θα πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να επιβάλλουν σκληρή λιτότητα. Ο Όλι Ρεν υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση.

ΑΧΑΪΑ: ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 67ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

Τραγικό τέλος για τον 67χρονο που είχε φύγει από οίκο ευγηρίαςΝεκρός σε χαράδρα στην περιοχή των Νιφορεΐκων στην Αχαΐα βρέθηκε χθες στις 9 το βράδυ, ένας 67χρονος άνδρας, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από οίκο ευγηρίας, πεζός, στις 13 του μήνα. Τον άτυχο άνδρα εντόπισε συγγενικό του πρόσωπο.

Ο 67χρονος σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Όλες αυτές τις μέρες γίνονταν προσπάθειες για την ανεύρεσή του, ωστόσο δυστυχώς χθες εντοπίστηκε νεκρός.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΥΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΤΖΕΡΣΕΪ

Έξι άτομα, ανάμεσά τους δύο παιδιά, κατηγορείται πως μαχαίρωσε 30χρονος στο νησί του Τζέρσεϊ που συνελήφθη και ανακρίνεται.  Πιθανότατα όλα τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, σύμφωνα με τους γείτονες, αν και η αστυνομία του νησιού δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα...
ονόματα των θυμάτων.

Το περιστατικό συνέβη σε διαμέρισμα της πρωτεύουσας του νησιού, το Σαν Ελιέ, που βρίσκεται απέναντι από τη γαλλική Βρετάνη.

Πέντε από τα θύματα βρέθηκαν νεκρά στο διαμέρισμα ενώ το έκτο κατέληξε αφού μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο. Οι συνθήκες του περιστατικού δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί και η αστυνομία του νησιού κάνει λόγο για «περίπλοκη υπόθεση».

O ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Εκτός των Αθηνών βρίσκονται τον Δεκαπενταύγουστο οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί. Χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρακολούθησε τον μεγάλο εσπερινό στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Σκιάθο. Σε δηλώσεις του ο...
Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο", ενώ τόνισε "όχι μόνο θα ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα, δημιουργούμε τις βάσεις για μια κοινωνία δικαίου, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης". "Και όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης «αν βρισκόμαστε στενά ας κοιτάξουμε και γύρω μας». Έτσι και η διεθνής κρίση επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο, ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να στέκεται γερά στα δικά της πόδια. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ομορφιές του τόπου μας, την δημιουργικότητα του Έλληνα. Για ανάπτυξη που εγγυάται ελπίδα, δουλειές για την νέα γενιά και δικαιοσύνη για όλους. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αφοσιωμένοι", πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, βρίσκεται σήμερα στην Πρέβεζα για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στην Παναγία των Ξένων και αμέσως μετά θα αναχωρήσει. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο. Στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας θα βρεθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, θα είναι στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου.

OI ΤΑΡΑΧΕΣ "ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ" ΤΟΝ ΚΑΜΕΡΟΝ

Δριμεία κριτική από στελέχη της βρετανικής αστυνομίας δέχεται ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για την απόφασή του να προσλάβει τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Μπράτον ως σύμβουλο της κυβέρνησης για την...
αντιμετώπιση των συμμοριών, τις οποίες κατηγορεί ως υπεύθυνες για τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο και άλλες πόλεις. Ο ίδιος ο Κάμερον έστειλε νέο μήνυμα για «μηδενική ανοχή», ενώ η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι υπεραμύνεται των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της αστυνόμευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προαναγγελθείσες περικοπές θα προχωρήσουν κανονικά. Δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης εμφανίζονται οι Βρετανοί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορείτο από ορισμένα μέλη του κόμματός του για υπερβολικά φιλελεύθερες θέσεις απέναντι στην εγκληματικότητα και την επιβολή του νόμου, σκλήρυνε τη στάση του ύστερα από τέσσερις νύχτες βίας στους δρόμους της Βρετανίας. «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά τη γλώσσα της μηδενικής ανοχής, αλλά το μήνυμα γίνεται αντιληπτό» είπε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph. Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι οποίοι καταγγέλλουν το σχέδιο του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσει σε περικοπές στην αστυνομία, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την απόφαση του Κάμερον να ζητήσει τη βοήθεια του Μπράτον. «Δεν είμαι βέβαιος ότι με ενδιαφέρει να μάθω για τις συμμορίες σε μια περιοχή της Αμερικής που έχει 400 (συμμορίες)» δήλωσε στην εφημερίδα Independent on Sunday ο Χιου Όρντι, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητών Αστυνομίας. «Μου φαίνεται ότι αν έχεις 400 συμμορίες, τότε δεν είσαι πολύ αποτελεσματικός. Αν δείτε τον τρόπο αστυνόμευσης στις ΗΠΑ και τα επίπεδα της βίας, είναι τόσο ριζικά διαφορετικά από εδώ» σχολίασε ο Όρντι, φαβορί για την θέση του επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου. Ο Κάμερον απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η πολιτική και οικονομική δυσφορία κρύβεται πίσω από τα επεισόδια βίας από τα οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, αποκαλώντας τα «απλή και ξεκάθαρη εγκληματικότητα».

ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΡΙΜΝΙ

H εθνική ομάδα μπάσκετ ηττήθηκε στο τουρνουά προετοιμασίας στο Ρίμινι από την Ιταλία με 82-73
Αυτή είναι η πρώτη ήττα της ελληνικής ομάδας στα φιλικά παιχνίδια, ενόιψει της προετοιμασίας της για το ευρωπαικό πρωτάθλημα στη Λιθουανία.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Ζούρος έκανε αρκετές δοκιμές σε αυτό το παιχνίδι και η ήττα θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μάθημα για την εθνική.
Τα δεκάλεπτα: 19-11, 42-32, 66-58, 82-73
Η σύνθεση της εθνικής: Βασιλειάδης 7 (1), Μπουρούσης 18 (8/12δ.), Ζήσης 10 (2), Ξανθόπουλος, Φώτσης 9 (1), Μαυροειδής 2, Κουφός 10 (5/7δ., 5ρ.), Βουγιούκας 4, Καϊμακόγλου 3, Σλούκας 1, Μάντζαρης, Μπράμος 9 (3).

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: «ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ» Ο ΜΠΡΑΙΒΙΚ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Ο δράστης του μακελειού της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία, Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, «δεν έδειξε ίχνος τύψης» κατά την οκτάωρη αναπαράσταση του μακελειού που οργανώθηκε από την αστυνομία στο νησί Ουτόγια όπου 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την...
αστυνομία.
«Δεν ήταν αδιάφορος αλλά δεν έδειξε την παραμικρή τύχη για τις πράξεις του», δήλωσε στον Τύπο στο Όσλο ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι.
Ο 32χρονος Μπέρινγκ Μπράιβικ ομολόγησε ότι είναι ο δράστης του μακελειού στο νησί Ουτόγια, κοντά στο Όσλο, κατά το οποίο 69 άνθρωποι, κυρίως νέοι, βρήκαν τραγικό θάνατο στις 22 Ιουλίου, σχεδόν τρεις ώρες μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο του 'Οσλο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι σε μια βομβιστική επίθεση που ο Μπέρινγκ Μπράιβικ είχε επίσης διαπράξει.
Ο δράστης οδηγήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο νησί, που βρίσκεται 40 χλμ. βορειοδυτικά του 'Οσλο, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αρχικά με αυτοκίνητο και μετά στο ίδιο πλοίο στο οποίο είχε επιβιβαστεί την ημέρα του μακελειού. Φορούσε χειροπέδες στο πλοίο και κρατείτο από ένα λουρί όσο ήταν στο νησί, διευκρίνισε η αστυνομία.
Η εφημερίδα Verdens Gang δημοσίευσε φωτογραφίες που λήφθηκαν από μακριά και δείχνουν τον εξτρεμιστή να οδηγεί την αστυνομία στο νησί, αλυσοδεμένο και φρουρούμενο, ενώ φορούσε γύρω από τη μέση ένα λουρί αρκετών μέτρων του οποίου το άκρο κρατούσε ένας αστυνομικός που βρισκόταν πίσω του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης έφθασε στο νησί γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας εκτελούσαν πτήσεις πάνω από την περιοχή.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η αστυνομία μαγνητοσκόπησε την αναπαράσταση και την ανάκριση ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικά στοιχεία. Ο Μπέρινγκ Μπράιβικ θυμάται πώς ερρίφθη κάθε πυροβολισμός, σύμφωνα με τον δικηγόρο του εξτρεμιστή, τον Γκέιρ Λίπεσταντ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο δικηγόρος του και όλοι οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στην αναπαράσταση φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι είπε ακόμη ότι η αστυνομία είχε υποβάλει σε ακτινογραφία τον Μπέρινγκ Μπράιβικ, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψή του καθώς φοβόταν μήπως ο δράστης του μακελειού είχε καταπιεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό ή ένα τηλεχειριστήριο.
«Είχαμε να κάνουμε με ένα πρόσωπο που ανατίναξε μια βόμβα και που μετά διέπραξε πολλά και πιο σοβαρά εγκλήματα και έπρεπε να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες, όπως ότι θα μπορούσε να είχε καταπιεί ένα μηχανισμό», τόνισε.
Ο νορβηγικός Τύπος είχε γράψει το Σάββατο ότι η αστυνομία φοβόταν μήπως ο Μπέρινγκ Μπράιβικ ανατίναζε εκρηκτικό μηχανισμό καθώς θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου, τρεις ημέρες μετά το μακελειό.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Γέφυρες» για τα καυτά ζητήματα του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο θα κατατεθεί με το άνοιγμα της Βουλής, και την απελευθέρωση των ταξί ψάχνει η κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει την αναζωπύρωση των δύο μετώπων στο τέλος του...
καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι αλλαγές θα προχωρήσουν πάση θυσία, ζητά όμως από τους υπουργούς να βρεθεί περιθώριο ελιγμών για να αποτραπούν νέες συγκρούσεις.

Όσον αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει κάποιος κίνηση από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κυρίως στο θέμα της εκλογής και σύνθεσης των συμβουλίων για να υπάρξει μια γεφύρωση του χάσματος με τους πρυτάνεις.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει εκδηλώσει διάθεση υποχώρησης σε θεμελιώδεις διατάξεις του νομοσχεδίου. Όπως μάλιστα αναφέρει η εφημερίδα, η ίδια η υπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου πριν από την ανάπαυλα των εργασιών της Βουλής για τον Δεκαπενταύγουστο, εκτιμώντας πως αυτό -με τα πανεπιστήμια κλειστά- θα περιόριζε τους κινδύνους συγκρούσεων.

Σχετικά με το μέτωπο των ταξί, έπειτα και από τον «πόλεμο» του Ιουλίου και του Αυγούστου, η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν πρέπει να ανοίξει και πάλι το μέτωπο με την ίδια ένταση, ζητώντας την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των προτάσεων που αναμένονται από τον υπουργό Μεταφορών Γ.Ραγκούση την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν, σύμφωνα με το Βήμα, ότι η πρόταση νόμου που θα κατατεθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη την προεργασία που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και είχε διατυπωθεί στο προεδρικό διάταγμα που εν τέλει δεν προχώρησε.

Ο ίδιος ο υπουργός δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να υποχωρήσει στους όρους της απελευθέρωσης της αγοράς, θέμα για το οποίο είχε εξάλλου και τη στήριξη του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, τόσο στο υπουργείο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκφράζονται θέσεις κατά της αύξησης του αριθμού των ταξί στην περιοχή της Αθήνας και σε αυτό το πλαίσιο έχει προταθεί η επανεξέταση κάποιων ζητημάτων πριν από την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Τον Αύγουστο του 1940, η Γερμανία είχε θέσει ήδη υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και η Luftwaffe βομβάρδιζε ανηλεώς (αλλά χωρίς αποτέλεσμα) την τελευταία εστία αντίστασης που είχε απομείνει στις Βρετανικές Νήσους. Παράλληλα, ο Χίτλερ κατέστρωνε το πλέον μεγαλεπήβολο από τα σχέδιά του - την εισβολή στη Σοβιετική Ενωση. Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας όμως δεν είχε ανάλογες επιτυχίες να επιδείξει. Ο Μουσολίνι χρειαζόταν επειγόντως μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη, ώστε να ενισχύσει το κύρος του. Η Ελλάδα φάνταζε ιδανικός στόχος, καθώς θα εξυπηρετούσε και τα ιταλικά σχέδια για απόλυτη κυριαρχία στη Μεσόγειο.
Εξάλλου, ουδέποτε σχεδόν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα οι ελληνοϊταλικές σχέσεις υπήρξαν αρμονικές: από την κατάληψη των Δωδεκανήσων έως την αμφιλεγόμενη πολιτική της Ιταλίας έναντι της ελληνικής απόβασης στη Σμύρνη και από τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας έως τη σταθερή υποστήριξη των αλβανικών θέσεων για την Ηπειρο, η Ρώμη δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι θεωρούσε την Αθήνα περιφερειακό της αντίπαλο.Για να ξεκινήσει όμως ο πόλεμος, που τόσο επιζητούσε ο Μουσολίνι, χρειαζόταν μία αφορμή. Ετσι, ήδη από το 1939, άρχισαν οι αλλεπάλληλες ιταλικές προκλήσεις, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει σπασμωδικά. Εντούτοις, ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς δεν σήκωνε το γάντι, φροντίζοντας να θωρακίσει πρώτα την άμυνα της χώρας απέναντι σε έναν αντίπαλο με αριθμητικά πολλαπλάσιες δυνάμεις. Στις 15 Αυγούστου του 1940, οι προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε όριο, με τον απρόκλητο τορπιλλισμό του καταδρομικού «Ελλη». Το γέρικο σκαρί υπέκυψε και όλα συνέτειναν πλέον στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος δεν θα αργούσε. Η «εκδρομή στην Ελλάδα», που προσδοκούσε όμως ο Μουσολίνι, θα κατέληγε σύντομα σε ναυάγιο...