ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ 6000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Από την μια μεριά ο κ. Λοβέρδος κλείνει νοσοκομεία και περιστέλλει τις δαπάνες υγείας για τους έλληνες πολίτες και από την άλλη παρέχει ΔΩΡΕΑΝ θεραπεία σε περίπου 6.000 άτομα, κυρίως γυναίκες από την Αφρική, που πάσχουν από ΑΙDS. Δεν πρόκειται περί φήμης, αλλά περί δηλώσεως του ιδίου του κ. Λοβέρδου κατά την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε Διεθνή Διάσκεψη τον ΟΗΕ. Αλλά το κερασάκι στην τούρτα,  είναι η ομολογία του κ. Λοβέρδου ότι η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα σε όλον τον κόσμο που παρέχει πλήρη περίθαλψη στους λαθρομετανάστες, που πάσχουν από ΑΙDS!!
Για όλα αυτά τα τραγελαφικά, ο  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικ. Νικολόπουλος,  έκανε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό υγείας.


http://filotimia.blogspot.com/2011/08/6000-ds.html

ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΤΟΣ ΑΟΖ


Δηλώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την ΑΟΖ της.
Το θέμα έχει ανοίξει μετά την κίνηση της Κύπρου να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά έντονα η Τουρκία.
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του φαίνεται να είναι διατεθιμένος να ασκήσει “βέτο” στην κίνηση της Κύπρου, αν και δεν υπάρχει κάτι επίσημο, ενώ φρένο στην Τουρκία έβαλαν και οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουκασέβιτς είπε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του (σημείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 56 της Συνθήκης)».
Όπως τόνισε ο διπλωμάτης «τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα (παράγραφος 2 του άρθρου 77 της Συνθήκης».

olympia.gr

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ

Απορρίπτουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΔΕΠ), καθώς και μέσω των εκπροσώπων...
της «Πρωτοβουλίας Καθηγητών για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», που έχουν συγκροτήσει. Το νομοσχέδιο αρχίζει να συζητείται αύριο και αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή την Τετάρτη. Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Καθηγητές και πρυτάνεις ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε το πρωί σε συμβολική κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΔΕΠ), ανέφεραν, νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, θεωρούν επουσιώδεις τις αλλαγές, τις οποίες φαίνεται να αποδέχεται το υπουργείο, ενώ θα στείλουν σήμερα επιστολές στους βουλευτές, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, στην παρούσα μορφή του.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ Ο ΣΠ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ


Επιβεβαιώνει την παραίτησή του από την ΑΔΕΔΥ ο Σπ. Παπασπύρος Είχε προαναγγείλει την απόφασή του

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων,  Σπύρος Παπασπύρος. Όπως δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα 99,5" την απόφασή του είχε προαναγγείλει από το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά, όπως είπε, "επειδή υπήρχαν ανοιχτά τα μισθολογικά ζητήματα παρέμεινα", προσθέτοντας ότι "έχω υπερβεί όμως τα προσωπικά μου όρια", ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να πολιτευθεί απάντησε ότι "ανεξάρτητα από τι γράφτηκε, αν το ψάξετε καλά θα δείτε ότι δυο-τρεις φορές που υπήρξε η δυνατότητα να εμπλακώ στην πολιτική, τις είχα απορρίψει".
Ο κ. Παπασπύρος εκτίμησε ότι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να έλθει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε πως "το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό με την παράλληλη εκτίμηση των δημοσιονομικών δεδομένων στην πορεία προς τον προϋπολογισμό".
O πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν απέκλεισε νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι "όλα είναι ανοιχτά" και "μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που θα κάνει τώρα η τρόικα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο, προς τα πού και σε ποιο ύψος θα γίνουν περικοπές, τι ποσοστό θα πάει στους μισθούς, και λοιπά".

ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Νέα επίθεση του Γ. Μιχελάκη στον Ε. Βενιζέλο. «Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του κ. Βενιζέλου, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα θετικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών πως...
«έρχεται εκ των υστέρων και ζητά από τους Ευρωπαίους, να παρέμβουν για να ακυρώσουν αυτό που ο ίδιος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες!» «Δηλαδή, τους εκλιπαρεί να ακυρώσουν τη γκάφα του», προσθέτει ο κ. Μιχελάκης και καταλήγει: «Ο κ. Βενιζέλος, έχει αυτοπαγιδευθεί. Δυστυχώς, η δική του ανεπάρκεια κινδυνεύει να οδ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει συμβολική σημασία για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορεί να λειτουργεί ως περιφερειακός κρατικός θίασος, για να έχουν δουλειά τα νυχτερινά μαγαζιά ή για να γίνεται αρεστός ο κάθε αρχηγός...
κόμματος» τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη. Περιοδεύοντας στις Σέρρες, συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και λιτότητα στις εξαγγελίες». Η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη ο οποίος της έκανε γνωστά τα προβλήματα και παράλληλα τα αιτήματα του δήμου. Κατόπιν συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, ο οποίος της παρουσίασε το πλάνο των έργων που διεξάγονται ή πρόκειται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενη στο θεσμό του «Καλλικράτη» η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στόχος είναι να στηριχθεί η Αυτοδιοίκηση, ενώ πρόσθεσε ότι «ο θεσμός βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και οι πολίτες τον εκτιμούν».

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΓΔΜ

Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι επανέλαβε ότι η χώρα του είναι σε “ετοιμότητα” για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. "Η χώρα είναι έτοιμη για να εξευρεθεί λύση στην εκκρεμότητα για...
το ζήτημα του ονόματος. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας και εμείς θέλουμε λύση. Συμμετέχουμε σε όλες τις επαφές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όσο πιο εντατικά γίνεται και θέλουμε να εξευρεθεί λύση, επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον του λαού μας, των πολιτών μας, της χώρας μας. Βεβαίως, αναμένουμε από την Ελλάδα να επιδείξει παρόμοια βούληση και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση. Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο κ. Γκρούεφσκι υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ότι αναμένει πως η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ θα είναι θετική.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

«Το μέτρο της αύξησης ΦΠΑ στο 23% είναι ψηφισμένο και πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ανοίγοντας όμως ένα «παράθυρο» για διατήρηση του υπάρχοντος συντελεστή για τα είδη εστίασης. Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός...
δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκλογικεύσει τους φορολογικούς συντελεστές εφόσον, όπως είπε, «συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ». Ο κ. Βενιζέλος παρομοίασε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος και ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι διασφαλισμένη, ενώ για την υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων είπε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο» και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, δήλωσε ικανοποιημένος από την ειλικρίνεια και τον πρακτικό χαρακτήρα του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα ριζοσπαστικό παραγωγικό μέτωπο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΕΕΙ Η S&P....ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ CDS ΟΙ FINANCIAL TIMES


Γράψαμε νωρίτερα στο ΟΛΥΜΠΙΑ μια είδηση από τους Financial Times ότι η συμφωνία με την Φινλανδία, μπορεί να ενεργοποιήσει τα Ελληνικά CDS. (Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο)
Με άλλα λόγια, για να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου θα πρέπει να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Πάμε τώρα να δούμε τι λέει σήμερα ο ένας από τους τρείς οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα, ως συνέχεια του άρθρου των FT:
Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011, εκτίμησε το στέλεχος του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, Ντέιβιντ Μπιρς.
Ο κ. Μπιρς αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας σε δηλώσεις του, που έκανε στο Πεκίνο.
Βρε τι περίεργες συμπτώσεις να είναι αυτές;
Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί αρμενίζουν στα πέλαγα όταν το κράτος ψάχνει για έσοδα μέχρι το τέλος του έτους 6 δις κάθε μήνα! 

olympia.gr

Ο "ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ" ΚΑΙ Ο ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΣ


Πάρθειο βέλος στην πολιτική απαξίωση του τ. πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η οποία εκπορεύθηκε κυρίως από τα ΜΜΕ των νταβατζήδων, υπήρξε ο χαρακτηρισμός «κουρασμένος».
Ο κ. Νικ. Χατζηνικολάου, από τον οποίο είχε προέλθει η αποκάλυψη, βεβαίωνε ότι η στιχομυθία με την επίμαχη λέξη μεταφέρθηκε επακριβώς.
Ορισμένοι πάντως, κακόβουλοι ίσως, επέμεναν ότι ο κ. Χατζηνικολάου με την αποκάλυψη «εκδικήθηκε» τον Καραμανλή, επειδή δεν του είχε δώσει το χρίσμα για τη δημαρχία της Αθήνας.
Όμως sic transit gloria mundi.
Η «δόξα» την οποία έφερε στον κ. Χατζηνικολάου το «στρίμωγμα» ενός πρωθυπουργού αποδείχθηκε πρόσκαιρη:  Aναδείχθηκε κορυφαίος στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, πλην όμως σε ένα δίαυλο που μόλις απέφυγε την πτώχευση, υπό ποίες δεσμεύσεις άγνωστο.
Όπως και να ‘χει, ο «κουρασμένος» υπήρξε κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 το αποτελεσματικότερο όπλο καθημερινής πολιτικής προπαγάνδας, με σκοπό να μάς προκύψει ως διάδοχός του ο ακούραστος τουρίστας.
Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπήρξε ποτέ κάτι άλλο στη ζωή του εκτός από 1) 60’s freak και 2) περιηγητή ολκής.
Για το πρώτο οι αποδείξεις, δυστυχώς, αφθονούν.
Η κατακρήμνιση του εθνικού κράτους των Ελλήνων και των συμβόλων του, ο Καλλιγούλας-Καλλικράτης, η αποενοχοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, οι οσονούπω γάμοι ομοφυλοφίλων.
Και ό,τι άλλο προκύπτει από τον φιλοαμερικανικό ζήλο, από τις εμμονικές ιδεοληψίες της New Left και από συμβούλους όπως ο κ. Βαλλιανάτος.
Για το δεύτερο, για όσους δεν γνώριζαν το προσωπικό του πρόγραμμα παλαιόθεν, αρκεί η πολιτεία του από την ανάληψη τής πρωθυπουργίας και εντεύθεν.
Κατ’ αρχήν τα συνεχή ταξίδια στην Εσπερία αλλά και σε όλη την Υφήλιο, με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο να χρησιμοποιείται σαν ταξί, δήθεν για την κρίση, στην πραγματικότητα όμως περισσότερο για προσωπική agenda.
Κατόπιν, οι θερινές του διακοπές.
Πέρυσι ήταν μια “αρμάθα” νησιά.
Φέτος, άλλη μία.
Ξεκίνησε από τη Σέριφο, συνέχισε στη Σκιάθο και οδεύει στην Κρήτη.
Κοπιαστικός “μαραθώνιος”, ακόμα και για έναν μαραθωνοδρόμο με κολάν.
Επειδή όμως εξακολουθούμε να διαθέτουμε μνήμη διερωτόμαστε: την έχασαν οι καλοί πολιτικοί σχολιαστές των ΜΜΕ;
Οι ίδιοι, που πλειοδότησαν στην αναπαραγωγή τού “κουρασμένου”, γιατί δεν ερωτούν : από τι, αλήθεια, ξεκουράζεται ο Γιώργος Παπανδρέου;
Από το Μνημόνιο, που γράφτηκε σε δικηγορικά γραφεία έναντι αμοιβής εκατομμυρίων ευρώ;
Από το Μεσοπρόθεσμο που τού επιβλήθηκε χωρίς να βγάλει “κιχ”;
Ή από τον ανεφάρμοστο Εφαρμοστικό;
Αλλά σε ένα πολιτικοδημοσιογραφικό τοπίο, υποστηρικτικό ενός συστήματος οικονομικής εξουσίας, όπου
- ο κ. Γερουλάνος βγάζει το ψωμί του σαν σοσιαλιστής,
- ο κ. Μαν. Καψής είναι βαρύνων πολιτικός αναλυτής
- ο κ. Τσίμας αποτελεί “αριστερή συνείδηση” του συστήματος,
ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να προβάλλει, αντί για “ξένοιαστος καβαλάρης”, σαν κοπιάζων πρωθυπουργός.
Ως πότε;
Προφήτης

antinews.gr

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ

Αναβολή μία ημέρα πήρε η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, καθώς γίνεται προσπάθεια για «συμφωνίες», έστω και την τελευταία στιγμή. Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα ξεκινούσε σήμερα θα συζητηθεί την Τρίτη, με στόχο την ευρύτερη...
δυνατή συναίνεση. Οι διαβουλεύσεις που έχουν αρχίσει για το νομοσχέδιο που αφορά στα ΑΕΙ φαίνεται πως συνετέλεσαν στην μικρή αυτή αναβολή της συζήτησής του στη βουλή. Ήδη η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται να αποδέχεται φάσμα αλλαγών, με στόχο να ψηφισθεί και από τη ΝΔ το νομοσχέδιο επί της αρχής. Οι τροπολογίες, που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και φαίνεται να υιοθετούνται από το υπουργείο, εντοπίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου που θα διοικεί τα ιδρύματα και θα εκλέγει τον πρύτανη. Η αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου ήταν να συγκροτείται από επτά μέλη που θα προέρχονται από το Πανεπιστήμιο, επτά εξωπανεπιστημιακά μέλη (προσωπικότητες, κλπ.) και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνονται τα μέλη -γίνονται οκτώ- που θα προέρχονται από το εσωτερικό των ιδρυμάτων, και μαζί με τον εκπρόσωπο των φοιτητών θα μπορούν να συγκροτούν πλειοψηφία και να εκλέγουν πρύτανη ευκολότερα. Τα μέλη των Πανεπιστημίων θα προέρχονται από το ΔΕΠ, ακόμη και τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, ενώ δίδονται αυξημένες αρμοδιότητες στη σύγκλητο, που θα αποφασίζει και για τα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα, φέρεται να δέχεται το υπουργείο Παιδείας ότι το τμήμα και όχι η σχολή θα παραμείνει βασική μονάδα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει αν εξομοιωθούν τα πτυχία των πολυτεχνείων με master, ένα αίτημα που υποβάλλεται εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει αποδεκτό. Αν και παραμένει «αγκάθι» το θέμα του Συμβουλίου διοίκησης, καθώς είναι ευρύτερο το αίτημα εκλογής πρύτανη από το σύνολο των καθηγητών, με αυξημένη συμμετοχή φοιτητών, διαφαίνεται ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα συναινετικό πλαίσιο και να προχωρήσει η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη. Συνεχίζεται η αντίδραση των πανεπιστημιακών Αν όμως στη Βουλή υπάρχουν κάποιες ελπίδες συναίνεσης, δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ότι οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν, κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων, φαίνεται από το «μπαράζ» συνεντεύξεων και συνεδριάσεων που γίνονται σήμερα. Σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου προχωρεί η ομάδα των 900 καθηγητών που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), που έχει έντονες αντιρρήσεις για την πλειοψηφία των διατάξεων, μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του το πρωί της Δευτέρας, προχωρεί σε ενημέρωση στους εκπροσώπους του Τύπου, στην οποία θα δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις και τις διαφωνίες που έχουν οι καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η κριτική επικεντρώνεται, κυρίως, στην «κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων», στο «ανεφάρμοστο πολλών διατάξεων», αλλά και στην «κατάλυση των ακαδημαϊκών ελευθεριών». Αυτές οι αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί κατ' επανάληψη, ενώ οι καθηγητές προτείνουν, έστω και την τελευταία στιγμή να ληφθούν υπ' όψιν οι προτάσεις τους που έχουν κατατεθεί και στη Βουλή. Οι πρυτάνεις από την πλευρά έχουν έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρούν και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.

ΤΡΕΙΣ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Το πακέτο των νέων μέτρων, η αναζήτηση πολιτικής λύσης για τις εγγυήσεις και η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις λυπητερές άνω των 6,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους είναι τα τρία αγκάθια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο υπουργός...
Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ θα επιχειρήσει να τους δώσει μια εικόνα της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Σειρά αναμένεται να πάρουν μέσα στην εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους θα διαπραγματευτεί το νέο πακέτο μέτρων δεδομένου ότι η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους και δεν φαίνεται να μηδενίζεται, παρά τους επιπλέον φόρους άνω των 4,5 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι μέχρι τα τέλη του έτους.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για απόκλιση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ στα τέλη του χρόνου. Τα τρία αγκάθια του οικονομικού επιτελείου εντοπίζονται:
1 Στο πακέτο των νέων μέτρων που θα διαπραγματευτεί με την τρόικα, καθώς η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους. Οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένεται να φθάσουν -εκτός απροόπτου- στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, δεν θα έρθουν και με τις καλύτερες διαθέσεις, δεδομένων των αρνητικών στοιχείων που συλλέγουν τα τεχνικά κλιμάκια από την περασμένη εβδομάδα.
Το οικονομικό επιτελείο προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει πρωτίστως τη διεθνή συγκυρία και δη τη βαθιά ύφεση, που κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις ξεπερνάει το 4,5% σε ετήσια βάση. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι κατά πώς φαίνεται όχι η αποφυγή νέων μέτρων, αλλά αυτά να μην ακουμπήσουν και αυτή τη φορά χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Σκληρά σενάρια
Μόνο που οι εναλλακτικές, τις οποίες εξετάζουν στην οδό Νίκης, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ή ακόμη πιο σκληρό ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα ακουμπήσουν το σύνολο των φορολογουμένων. Ενώ δεν αποκλείεται να αναβιώσουν και τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είναι μια από τις υπό εξέταση πρόταση σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Μια πρώτη γεύση των κυβερνητικών προθέσεων παίρνουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και των βασικών παραγωγικών φορέων, που συναντώνται στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Κύκλοι, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν ακόμη και την αναζήτηση ευρωπαϊκής πολιτικής λύσης ως προς τα νέα μέτρα, καθώς το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο η κυβέρνηση έχει ψηφίσει από τον περασμένο Ιούλιο, δεν βγαίνει.
2 Στην εξεύρεση πολιτικής λύσης την οποία αναζητεί ήδη ο υπουργός Οικονομικών ως προς το καυτό ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε., μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τούς θέτει ενώπιον των ευθυνών τους τονίζοντάς τους: «Το ζήτημα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να στέλνονται πάντοτε καθαρά και θετικά μηνύματα τόσο προς τις διεθνείς αγορές όσο και προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Εκτη δόση
Ξεπερνώντας την τεχνική λύση, την οποία χαρακτηρίζει «εύκολο» να βρεθεί, θέτει το κρισιμότερο όλων των ζητημάτων: να μη θιγούν η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, επείγει η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ξεκαθαρίζει στους κοινοτικούς εταίρους ότι η διεθνής κρίση «υπερβαίνει κατά πολύ τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, και αφορά χώρες με πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη και την ευρωζώνη συνολικά».
3 Στη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς θα αρχίσουν να πληρώνουν τις λυπητερές που προέκυψαν από το Μεσοπρόθεσμο. Και βέβαια εν μέσω τέτοιου κλίματος δεν υπάρχουν περιθώρια και για επιπλέον μέτρα. Περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες οχημάτων και ακινήτων μέχρι τα τέλη του έτους. Μαζί με το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα της εισοδηματικής εισφοράς, της έκτακτης εισφοράς σε οχήματα, σκάφη, πισίνες, και του τέλους επιτηδεύματος, μέχρι τα τέλη του έτους ή το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου 2012 (σ.σ. θα εγγραφούν στο φετινό προϋπολογισμό), θα πληρωθούν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, η περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα και καπνό, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ έχει αυξήσει και τον προκαταβλητέο φόρο εισοδήματος των μισθωτών.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Εισαγγελική παραγγελία για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η αποκάλυψη των «Επικαίρων» για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας με την κωδική ονομασία «Πυθία 1», το οποίο φέρεται να εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες» και τέθηκε σε εφαρμογή με τη συμμετοχή Ελλήνων.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, ανέθεσε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ των «Επικαίρων», στα οποία περιλαμβάνονται τα άκρως απόρρητα Ειδικά Δελτία Ενημέρωσης της ΕΥΠ Νο 53/13 Ιανουαρίου 2009 αλλά και Νο 219/5 Φεβρουαρίου 2009.

Η Εισαγγελία έλαβε υπόψη τα στοιχεία των δημοσιευμάτων και τα θεώρησε επαρκή προκειμένου να διεξαχθεί σχετική έρευνα, η οποία και ανατέθηκε σε εισαγγελέα εφετών. Στην έρευνα είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή της ΕΥΠ, προκειμένου να διευκρινιστεί η πηγή των πληροφοριών αλλά και να κατατεθούν όποια συμπληρωματικά στοιχεία έχουν προκύψει για την υπόθεση.

Όσοι Έλληνες εμπλέκονται, πέραν της εσχάτης προδοσίας, κατηγορούνται και για την οργάνωση συνωμοσίας εις βάρος της χώρας, όπως ορίζεται και τιμωρείται βάσει του άρθρου 135 παρ. 2.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που δημοσίευσαν τα «Επίκαιρα» η ΕΥΠ είχε λάβει γνώση από την FSB (τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), «πως μία ομάδα έχει αποκαλύψει σχέδιο επίθεσης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».
Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για αντιπαράθεση των Ρώσων πρακτόρων με ομάδα που παρακολουθούσε το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού στην περιοχή της Νέας Μάκρης.


Πηγή: Eπίκαιρα