ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ


Είναι αλήθεια πως πολλές από τις θέσεις που καταθέσαμε στην Πρόταση Παιδείας το Φεβρουάριο του 2011 είναι σήμερα μια πραγματικότητα, και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όμως αυτοί που δεν κατάφεραν...
 25 χρόνια να κερδίσουν τις ιδέες και την υπευθυνότητα μας μέσα στα αμφιθέατρα και τις Σχολές, σήμερα στοχεύουν να μας καταργήσουν στα χαρτιά. Να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρωτοπορία με τις προτάσεις και τις δράσεις μας...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο 2ΟΣ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Γερμανική ΜΚΟ θέλει να μας κάνει να τα δούμε όλα «ρόδινα».
Με προκλητικό τρόπο, πραγματοποιεί μια απίστευτη προπαγάνδα στους πολίτες της Ευρώπης, εν μέσω λιτότητας, αβεβαιότητας και πολιτικών και οικονομικών αδιεξόδων.
Την ώρα που η μια χώρα μετά την άλλη, μπαίνει στο μηχανισμό στήριξης ή έστω βλέπει το χρέος της να διογκώνεται επικίνδυνα, η Γερμανία λέει ότι το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ευτυχισμένο!
Παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν διαλύσει την Ελλάδα, την οικονομία και τον κοινωνικό της ιστό, οι Έλληνες – σύμφωνα με την έρευνα – κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στον κατάλογο με τους ευτυχέστερους πολίτες της Ευρώπης!
Τα αποτελέσματα της έρευνας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Foundation for Future Studies, με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας δείχνουν ότι ευτυχέστεροι όλων των πολιτών από 13 χώρες της Ευρώπης (Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ισπανία, Αυστρία, Τουρκία, Γερμανία, Πολωνία και Ρωσία) δηλώνουν:
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην 11η θέση, με ποσοστό 61%- μια θέση κάτω από τους Τούρκους, με το ίδιο ποσοστό- είναι οι πολίτες της εύρωστης οικονομικά Γερμανίας, που, όπως σχολιάζουν οι ερευνητές της οργάνωσης, αποδεικνύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο το χαρακτηρισμό «απαισιόδοξοι», που τους αποδίδεται.
Συνολικά, η έρευνα καταδεικνύει ότι το 1/3 των Ευρωπαίων είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, παρά την οικονομική κρίση και τους εκπεφρασμένους φόβους για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
Θετικό κρίνεται από τους ερευνητές το γεγονός ότι η νέα γενιά στην Ευρώπη είναι αυτή που δηλώνει σε μεγάλο ποσοστό ευτυχισμένη και, παρά τις συνθήκες κρίσης στις οποίες διαβιεί, ατενίζει με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον.
Μάλλον η Γερμανία αρχίζει να «χώνει» χρήμα, στο πρότυπα του ΔΝΤ ..σε κάποιες άλλες χώρες για να βγαίνουν τα αποτελέσματα «αντικειμενικά»!
olympia.gr

ΤΑ ΓΥΡΙΣΕ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.....ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΣε καθολική υποχώρηση αναγκάσθηκε η κυβέρνηση και η Διαμαντοπούλου προκειμένου να αποφύγουν την πολιτική τους απομόνωση και να δεχθεί η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Χρειάσθηκε όμως να γίνει σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ ότι η κοινωνία απαιτεί συναίνεση στα θέματα της εκπαίδευσης.
Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε  και επικοινωνία Παπανδρέου – Σαμαρά, ενώ από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα σε Διαμαντοπούλου και Σπηλιωτόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο: να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.
Τελικά το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.Είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο για την εκπαίδευση ψηφίζεται από τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Κουβέλης).
Η ουσία πάντως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω στο κομβικό (και αντισυνταγματικό) θέμα της εκλογής πρυτάνεως, αλλά και στο θέμα της κατάργησης του ασύλου. Η Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι το άσυλο με την διατύπωση που έχει το νομοσχέδιο καταργείται, όπως είχε ήδη ζητήσει η ΝΔ.

Αλλά εκεί που έκανε ολοκληρωτικά πίσω ήταν η εκλογή του πρύτανη. Η Διαμαντοπούλου επέμενε να εκλέγεται ο πρύτανης από το Συμβούλιο. Όμως υποχρεώθηκε να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ ο πρύτανης να ψηφίζεται από τα μέλη ΔΕΠ – δεν δέχθηκε όμως την πρόταση της ΝΔ να ψηφίζουν οι φοιτητές και η ψήφος τους να προσμετράται κατά 5%.

ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΑ 2 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ


Συμφώνησαν για πλήρη κατάργηση του ασύλου και εκλογή πρύτανη από την ακαδημαϊκή κοινότητα

Τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν πράξη την συναίνεση σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο όπως αυτό του εκσυγχρονισμού στην λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τα δυο κόμματα διαφωνούσαν σε τρία σημεία και τελικά συμφώνησαν σε 2 από αυτά με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος να δηλώνει στη Βουλή: "Η ΝΔ θα ψηφίσει επι της αρχής του το νομοσχέδιο".

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου διέκοψε το υπουργικό συμβούλιο για να τηλεφωνήσει στον κ. Σαμαρά και να τον πείσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του και να ψηφίσει το νομοσχέδιο επι της αρχής του.

Επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ της υπουργού Παιδείας με τον 'Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Και ενώ όλα αυτά ηταν σε εξέλιξη ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχε΄διου.

Ο εισηγητής του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος σε παρέμβασή του αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη διευκρίνισε «για την πρόοδο της συζήτησης», όπως είπε και «προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός ώστε να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας», ότι «μια παρεξηγημένη έννοια όπως αυτή του συμβιβασμού στην σημερινή ημέρα έχει διαφορετικό νόημα».

«Στο θέμα της Παιδείας πρέπει να φύγουμε λίγο ή πολύ σε μια βάση συμβιβασμού. Να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να συναντηθούμε», ανέφερε, επισημαίνοντας τις «πολλές φιλότιμες προσπάθειες» που έχουν γίνει και από την πλευρά της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε. Για το τελικό αποτέλεσμα πάντως παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «είναι στο δικό του χέρι αν θα υπάρξει πεδίο συναίνεσης». «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος καταθέτοντας μια μίνιμουμ «ατζέντα» τριών σημείων για να υπερψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο:

1. Πλήρη κατάργηση του ασύλου. «Να αφήσουμε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να παραμένει χώρος φιλοξενίας εγκληματικών στοιχείων. Τέρμα τα μισόλογα. Επαναφέρουμε την παλαιότερη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το θέμα», είπε.

2. Νέος τρόπος διοίκησης: «Θα είμαστε μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα έχει λόγο και θα προεπιλέγει όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου για τον πρύτανη», σημείωσε όσον αφορά την προωθούμενη διαδικασία ανάδειξης του πρύτανη από το θεσπιζόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος «κατάργηση υφιστάμενων πρυτανικών αρχών δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία παρά μόνο σε άλλα σκοτεινά καθεστώτα της ιστορίας μας» και πρότεινε «να μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να ψηφίζει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος».

3. Συμμετοχή των φοιτητών: «Κανείς δεν θέλει να υπάρχει η υφιστάμενη συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρότεινε «συμβολικό ρόλο σε ποσοστό 5% των φοιτητών».
Εξήγησε δε ότι «σε όλα τα άλλα έχουμε πάρα πολλές ενστάσεις. Αλλά προκειμένου να συμφωνήσουμε θα τις κάνουμε πέρα».

ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΛΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ


Το γραφείο κινήσεως του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» Πατρών και το χρηματοκιβώτιο του νοσοκομείου 409, που είναι παράρτημα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου, διέρρηξαν σήμερα, Τετάρτη, τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες. Οι διαρρήκτες αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο μέσω του...
παραθύρου από το χώρο στο οποίο φυλασσόταν. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου της ασφάλειας Πατρών, το χρηματοκιβώτιο, περιείχε το ποσό των 2.000 ευρώ. Πολύ μικρότερο, 300 ευρώ, ήταν το ποσό που αφαίρεσαν από το δεύτερο σημείο της κλοπής που ήταν το γραφείο κινήσεως ασθενών που εδρεύει στο κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας». Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα είχε κλαπεί το χρηματοκιβώτιο του νοσοκομείου Αιγίου.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΕΚΡΗΞΗΣ


Οι αμερικανικές αρχές εκκένωσαν σήμερα χιλιάδες σπίτια στην πόλη Λίνκολν της Καλιφόρνιας υπό το φόβο έκρηξης φλεγόμενου βαγονιού τρένου, το οποίο μετέφερε 29 χιλιάδες γαλόνια προπάνιο. Το βυτιοφόρο της εταιρίας Northern Propane Energy στο Λίνκολν της Καλιφόρνιας έπιασε χθες φωτιά στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας που βρίσκεται κοντά σε...
κατοικημένη περιοχή. Το όχημα καταβρέχεται από πυροσβέστες εδσώ και 24 ώρες όμως ο κίνδυνος ισχυρής έκτηξης ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 40.000 κατοίκους της πόλης. «Ο φόβος μας δεν είναι μην εκραγεί το βυτιοφόρο, αλλά και τα άλλα που βρίσκονται γύρω από αυτό που συνολικά φθάνουν το μισό εκατομμύριο γαλόνια προπανίου» δήλωσε ο υπεύθυνος για τη Δασοπροστασία στην Καλιφόρνια, Ντάνιελ Μπέρλαντ.

ΤΡΟΜΕΡΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 900 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ!!!!


 Στα χαμηλά των τελευταίων 16 ετών εξακολουθει να κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να έχει υποχωρήσει κάτω από τις 900 μονάδες, σημειώνοντας πτώση που πλησιάζει...
το 3%. Νέες πιέσεις ασκούνται στον κλάδο των τραπεζών, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι απώλειες του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. O γενικός δείκτης στις 13:10 υποχωρούσε κατά 2,7%, στις 886,97 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ. Το εύρος διακύμανσης της αγοράς είναι σήμερα από 895 έως 918 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 1,60%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 0,74% ενώ ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα κατά 0,12%. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε απώλειες 1,46%. Στις μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο, ξεχώριζαν οι Εθνική (-0,31% στα 3,22 ευρώ), ΟΠΑΠ (-2,24% στα 8,31 ευρώ), Alpha Bank (-4,22% στα 2,27 ευρώ), Eurobank (-1,97% στα 1,99 ευρώ), ΔΕΗ (-1,37% στα 5,78 ευρώ) και ΟΤΕ (-2% στα 3,92 ευρώ). Από τις μετοχές που διακινούνταν, 28 ήταν σε αρνητικό έδαφος, 50 σε θετικό, ενώ 35 ήταν αμετάβλητες. Στην αγορά ομολόγων, το spread του 10ετούς τίτλου σημείωνε άνοδο, στις 1.561 μονάδες, από 1.527 νωρίτερα το πρωί, ενώ η απόδοσή του ενισχυόταν στο 17,77% από 17,53% στο άνοιγμα της αγοράς. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το 40% και διαμορφωνόταν στο 41,40% από 39,87%. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ πτωτικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στη Νέα Υόρκη. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE-100 σημείωνε άνοδο 0,48% στις 5.153,82 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 1,16% στις 3.120,07 μονάδες και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DΑΧ ήταν υψηλότερα κατά 1,38% στις 5.608,62 μονάδες. Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν πτωτικές τάσεις και στο Τόκιο ο Nikkei-225 έκλεισε στις 8.639,61 μονάδες με απώλειες 1,07%.

ΠΑΓΩΝΕΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΕΙΩΝ...


Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας PROMOsport για διαφημιστική προβολή των Κρατικών Λαχείων σε αθλητικά γεγονότα, την αγωνιστική περίοδο 2011-2012. Το αίτημα απορρίφθηκε ενόψει...
της διαφαινόμενης αποκρατικοποίησης των Κρατικών Λαχείων, αφενός αλλά και της έλλειψης ικανού χρηματικού υπολοίπου για την αιτούμενη διαφήμιση, αφετέρου.

ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς αλλά μαχαίρι στα επιδόματα και αυστηρότερες καθώς και πολύχρονες διαδικασίες για την εξέλιξη σε ανώτερους βαθμούς σηματοδοτεί το πλαίσιο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο δεν αποκλείεται να...
κλειδώσει σήμερα. Το ενιαίο μισθολόγιο είναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης που θα έχουν οι ηγεσίες των δύο συναρμόδιων υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πάντως, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του. Αποτέλεσμα των αλλαγών για τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι να δουν το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους να περικόπτεται σημαντικά. Οι απώλειες ορισμένων υπουργείων όπως Οικονομικών, Εσωτερικών, που διαθέτουν μεγάλα επιδόματα και θα καταργηθούν, θα φθάσουν ακόμη και το 40%. Τα δύο υπουργεία, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαρκείς διαβουλεύσεις προκειμένου να συμφωνήσουν σε κρίσιμα σημεία του μισθολογίου και του βαθμολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κυρίαρχα αγκάθια τον χρόνο εξέλιξης και την απαιτούμενη προϋπηρεσία για την κατάληψη θέσεων. Η διαφορά έγκειται στην αφετηρία από την οποία ξεκινάει κάθε υπουργείο, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επικεντρώνεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη και τον στόχο περιστολής του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιχειρεί να συνδυάσει τις αναγκαίες περικοπές και να διατηρήσει κάποια στοιχεία ώστε να είναι ελκυστική η απασχόληση στους δημόσιους φορείς. Ετσι, για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει επιμήκυνση του απαιτούμενου χρόνου για αλλαγή βαθμού αλλά και διαφοροποίηση ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία των εργαζομένων: οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα χρειάζονται περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους συναδέλφους τους της πανεπιστημιακής και της τεχνολογικής. Ωστόσο, στις προθέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν να καταλαμβάνει τον ανώτερο βαθμό υπάλληλος των κατηγοριών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ύστερα από προϋπηρεσία 16 - 18 ετών αντί 13 - 15 που ορίζεται με το ισχύον σύστημα. Αντιθέτως, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών οριζόταν ως χρόνος για να φτάσει κάποιος στον ανώτερο βαθμό τα 26 χρόνια. Η κατάληψη του ανώτερου βαθμού αποτελεί, όμως, κλειδί για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει θέσεις ευθύνης - τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή - και ως εκ τούτου να λάβει και ένα από τα ελάχιστα επιδόματα που θα παραμείνουν σε ισχύ και αναμένεται να φτάνει έως τα 800 ευρώ για θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης. Κοινή γραμμή πλεύσης εμφανίζουν πάντως τα δύο υπουργεία ως προς τα επιδόματα που θα διατηρηθούν από το σύνολο των 100 και πλέον επιδομάτων που δίνονται σήμερα. Εκτός από το επίδομα θέσης ευθύνης, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα, επίδομα απασχόλησης ειδικών συνθηκών, επίδομα παραμεθόριων περιοχών και θα καθιερωθεί και ένα νέο επίδομα παραγωγικότητας. ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ.Σε αντίθεση με τη σημερινή πρακτική όπου σε όλους τους υπαλλήλους καταβαλλόταν το αντίστοιχο κίνητρο απόδοσης, για τη χορήγηση του επιδόματος παραγωγικότητας θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ανάλογα με τους στόχους που θα επιτυγχάνει κάθε εργαζόμενος. Συμφωνία έχει επιτευχθεί και για τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης προκειμένου κάποιος υπάλληλος να εξελιχθεί στη βαθμολογική κλίμακα και να λάβει τις μισθολογικές ωριμάσεις. Δεδομένη θεωρείται και η μείωση των μισθολογικών κλιμακίων και οι κυρίαρχες σκέψεις είναι να γίνουν 10 - 11 από 18 που υπάρχουν. Παράλληλα, έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα θεσμοθετηθούν και γραπτές εξετάσεις για καθήκοντα προϊσταμένου.

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ


Μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής των παιδαγωγικών τμημάτων και των «καθηγητικών» σχολών, η οποία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 500 μόρια, θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα...
της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αισθητή πτώση που προοιωνίζεται για τα συγκεκριμένα τμήματα δεν σχετίζεται μόνο με τις χειρότερες επιδόσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, αλλά και με τους λιγοστούς διορισμούς εκπαιδευτικών που έγιναν για το νέο σχολικό έτος και κατ΄ επέκταση τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν εφεξής οι υποψήφιοι για διορισμό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η «στρόφιγγα» των διορισμών στον δημόσιο τομέα έτσι κι αλλιώς δείχνει ότι κλείνει και ως εκ τούτου όλες οι ειδικότητες που οδηγούν σε αυτές τις θέσεις -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές- έχουν πλέον μικρότερη ζήτηση και χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με αρκετές περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές οι οποίες, παρά το κύρος που συνεχίζουν να έχουν, αρχίζουν να θεωρούνται κορεσμένες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ιατρικά τμήματα, όπου αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών, τα οδοντιατρικά και κτηνιατρικά. Σε κάθε περίπτωση η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις τελειώνει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, οπότε και το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και την ίδια ώρα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια θα κλείσει το κέντρο της Αθήνας. Ανάλογες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα...
Γιάννενα, την Άρτα, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα. Κλείνει από τις 12 σήμερα το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που οργανώνουν στα Προπύλαια φοιτητικοί σύλλογοι και καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Στο συλλαλητήριο, που θα κατευθυνθεί στη Βουλή, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν επίσης η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε και η ΑΔΕΔΥ. Μετά το τέλος της πορείας φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συνέλευση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, η οποία τελεί τις τελευταίες ημέρες υπό κατάληψη.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ


Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Ξενάκη στον τηλεοπτικό σταθμό  ALTER, σχετικά με το γιατί ο Καραμανλής δεν μιλάει ακόμα, σχεδόν 2 χρόνια μετά την πτώση του, απάντησε ότι ο κ. Καραμανλής είναι ο μικρότερος....
σε ηλικία από τους πολιτικούς αρχηγούς (Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη) και συνέδεσε την σιωπή του με το ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει όπως ο θείος του.


Μάλιστα είπε ότι ήταν λάθος για την Νέα Δημοκρατία που τον έκανε αρχηγό σε τόσο μικρή ηλικία, όπου ήταν ακόμα άπειρος και ότι τώρα προφανώς είναι πιο έμπειρος και πιο ώριμος.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ


Στις αρχές της δεκαετίας του 90 με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, η ευφορία και η αίσθηση της νίκης από τη φιλελεύθερη δύση εκφράστηκε και σε θεωρητικό επίπεδο. Το πιο πολυσυζητημένο έργο της εποχής ήταν το βιβλίο του Φράνσις Φουκουγιάμα με τίτλο: «Το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος». Το κλίμα της περιόδου επέτρεπε στον Φουκουγιάμα να θριαμβολογεί υποστηρίζοντας πως η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι το ακροτελεύτιο σημείο ιδεολογικής εξέλιξης της ανθρωπότητας καθώς είναι απαλλαγμένη από τις θεμελιακές εσωτερικές αντιφάσεις που αντιμετώπισαν όλα τα άλλα πολιτικά συστήματα. Επίσης υποστήριζε πως οι αρχές της αγοράςέχουν εξαπλωθεί έχοντας κατορθώσει να επιτύχουν πρωτόγνωρα επίπεδα υλικής ευημερίας ακόμα και στον τρίτο κόσμο, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει κάποια χειροπιαστά παραδείγματα! Ο ενθουσιασμός με τον οποίο χαιρέτιζε το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 90, για την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών μάλλον θα πρέπει να έχει εξανεμιστεί στο μεταξύ, καθώς η ίδια περιοχή μετά από δύο δεκαετίες είναι καζάνι που βράζει, με την Αργεντινή να έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, ενώ είδαμε τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις να ανατρέπονται (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Βολιβία κ.λ.π.).
Πως βλέπει τις εξελίξεις σήμερα ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Πολ Νίτσε του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς;
O Φράνσις Φουκουγιάμα (τρίτης γενιάς Ιαπωνοαμερικανός, γεννημένος στο Σικάγο στις 27 Οκτωβρίου 1952) υπήρξε από τους ιδρυτές του νεοσυντηρητικού κινήματος στις ΗΠΑ, ωστόσο αποκήρυξε τον μιλιταρισμό του Μπους και των συντρόφων του και σήμερα ομολογεί δημοσίως ότι ψήφισε Ομπάμα, αν και δηλώνει ήδη απογοητευμένος. «Δεν μετανιώνω που ψήφισα Ομπάμα. Πιστεύω ότι η αποτυχία του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ανακάτεψε πολλούς ετερόκλητους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις [την ίδια αποτυχημένη συνταγή ακολούθησε και ο συμπατριώτης του στο Μέγαρο Μαξίμου] και τώρα καλείται να κάνει τις επιλογές του απέναντι στις ομάδες που τον στήριξαν», λέει. Και συνεχίζει: «Είμαι περισσότερο απαισιόδοξος από ποτέ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη μέση μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης το σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο[sic] να λάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως απέδειξε και η ενίσχυση της δύναμης των Ρεπουμπλικανών τον Νοέμβριο. Οι εποχές όμως απαιτούν συναίνεση [να πάλι τα κοινά με το Μέγαρο Μαξίμου]».
Τι απέγινε η αισιοδοξία του Φουκουγιάμα; Μήπως βιάστηκε να προσδιορίσει το τέλος της Ιστορίας με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης; Μήπως τότε ήταν απλά η αρχή του τέλους; Ας δούμε πως βλέπει ο ίδιος τα πράγματα σήμερα:
«Η κρίση έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στις αρρύθμιστες αγορές κεφαλαίου και στο αγγλοσαξονικό μοντέλο που προωθούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στη δεκαετία του ΄80 οδήγησε σε μεγάλη ανάπτυξη, αλλά η σημερινή κρίση δείχνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πολύ επικίνδυνος. Και αυτό, διότι οι τράπεζες μπορούν να επιβάλουν ρίσκα στην υπόλοιπη οικονομία, κάτι που δεν συμβαίνει με τον τομέα των υπηρεσιών, για παράδειγμα. Αποτύχαμε να ρυθμίσουμε το σύστημα και υπάρχει πρόβλημα με αυτό το καπιταλιστικό μοντέλο. Εναλλακτική δεν έχουμε, αλλά πρέπει να βρούμε ένα νέο μείγμα, τη σωστή αναλογία ανάμεσα στην αγορά και το κράτος, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς κι ενός δημοκρατικού συστήματος».
Εξετάζοντας τα πράγματα νηφάλια, θα πρέπει να παραδεχτούμε, πως αυτό το οποίο στην ουσία έχει αποτύχει παταγωδώς είναι η διεθνής διαπλοκή μεταξύ Κράτους και Αγορών. Το φαινόμενο αυτό που έχουμε ζήσει τόσο έντονα στον τόπο μας έχει αποδειχτεί ότι ήταν μια «πανδημία» διεθνούς έκτασης και απλά εδώ σε εμάς -λόγω νοοτροπίας- τα πράγματα έγιναν ποιο γρήγορα φανερά. Η διαπλοκή αυτή είναι που έκανε τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με την κατάρρευση του  παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα πράγματα δείχνουν να έχουν μάλιστα ξεφύγει σε τέτοιο σημείο, που η πρόταση Φουκουγιάμα για «αναθεώρηση της σχέσης μεταξύ αγοράς και κράτους» να φαντάζει παρωχημένη και μη εφαρμόσιμη.
Το μόνο που απομένει πλέον στο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης είναι, η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει απλά το τέλος του φιλελευθερισμού, με τον ίδιο τρόπο που συνέβη και η ανατροπή του «υπαρκτού σοσιαλισμού»: ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ, μέσα από τις εξεγέρσεις του όχλου!
Η πτώση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη πριν δέκα χρόνια αυτό είχαν σηματοδοτήσει. Το ερώτημα όμως είναι: ποιοι έδωσαν τότε το μήνυμα και ποιοι το έλαβαν;
Αν κάνουμε ένα play back στα γεγονότα και βάλουμε τα κομματάκια του παζλ στη σωστή τους θέση, τότε θα διακρίνουμε καθαρά την κλιμακούμενη εξέλιξη προς αυτό το σχεδιασμένο τέλος και την αρχή μια Νέας Εποχής.
Όλες οι προγνώσεις και όλα τα σενάρια για έξοδο από την κρίση, καθώς και οι σπασμωδικές κινήσεις της Frau Merkel,  μοιάζουν “κουκλοθέατρο” γι αυτούς που έχουν οργανώσει την ανατροπή.
Τι θα φέρει όμως η «επόμενη μέρα»;
Ας ρωτήσουμε τον αξιότιμο Κύριο Μπαν Κι Μουν… αυτός σίγουρα γνωρίζει.
Αυτό που δεν γνωρίζει όμως… είναι… τι θα φέρει η …μεθεπόμενη!
http://alkimosarchive.wordpress.com/2011/08/23/the-end-of-liberalism-and-the-new-age/
.

Ο ΦΟΡΛΑΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡ


 
Στην Ίντερ θα συνεχίσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την καριέρα του ο Ντιέγκο Φορλάν σύμφωνα με δημοσίευμα της «Cadena de Cope». Ο Ουρουγουανός σούπερ σταρ, όπως δήλωσε ο πατέρας του, θα αποχωρήσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης και θα αποφασίσει άμεσα τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με την Ίντερ να είναι η πιθανότερη επιλογή.
Το ενδιαφέρον της ιταλικής ομάδας για τον Ουρουγουανό της Ατλέτικο Μαδρίτης δημιουργήθηκε από την στιγμή που ενημερώθηκαν στο Μιλάνο για τη μετακίνηση του Ετό στη ρώσικη Ανζί. Όπως ήταν φυσικό η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους
«νερατζούρι» να αναζητούν τον αντικαταστάτη του Καμερουνέζου επιθετικού, με ποδοσφαιριστή ανάλογης αξίας.
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα ο μάνατζερ του Φορλάν, Ντάνιελ Μπολοτνίκοφ, διαπραγματεύεται τον τελευταίο καιρό με την Ίντερ και οι δύο μεριές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, η οποία μπορεί να ανακοινωθεί μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.
Από την άλλη μεριά, όμως, η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει δηλώσει κανονικά τον Φορλάν στη λίστα με τους ποδοσφαιριστές που κατάθεσε στην UEFA για την δεύτερη αναμέτρηση των play-off του Europa League κόντρα Βιτόρια Γκιμαράες την προσεχή Πέμπτη.
Ωστόσο αν η μεταγραφή ολοκληρωθεί, όπως αναφέρουν τα ισπανικά Μέσα, θα αφαιρεθεί από την λίστα και θα συμπεριληφθεί κανονικά στη νέα του ομάδα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ ΜΕ DEJA VU

Print
Με τρομερή ανατροπή το ΑΠΟΕΛ πέρασε για δεύτερη φορά σε ομίλους του Champions League, νικώντας 3-1 την Βίσλα. Προκρίθηκαν επίσης Μπάγερν, Βιγιαρεάλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και στα πέναλτι η Γκενκ 

To ΑΠΟΕΛ συνεχίζει να γράφει ιστορία και έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά στους ομίλους του Champions League! Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αν και έχασε το πρώτο ματς στην Πολωνία από την Βίσλα με 1-0 και δέχθηκε "μαχαιριά" στο ΓΣΠ στο 71' (2-1), βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να αντιδράσει.

Πίεσε την εστία των αντιπάλων της και στο 87' ο Αϊλτον πέτυχε το γκολ-χρυσάφι στέλνοντας τους πρωταθλητές Κύπρου στην κλήρωση των ομίλων την Πέμπτη (25/08, 18:45) χάρη στο τελικό 3-1.
Το ΑΠΟΕΛ ήταν καλύτερο σε όλη την διάρκεια του αγώνα και ισοφάρισε το σκορ του πρώτου ματς με ένα... περίεργο γκολ στο 29'. Ο Μαντούκα εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι, πήρε ανάποδα φάλτσα και ο πορτιέρο της Βίσλα προσπαθώντας να την διώξει την έβαλε στα δίχτυα.

Στην επανάληψη ο Αΐλτον έβαλε το ΑΠΟΕΛ σε τροχιά ομίλων (54'), ωστόσο ο Βιλκ μείωσε για τους Πολωνούς (71') "παγώνοντας" προσωρινά το ΓΣΠ. Ο σκόρερ μάλιστα σήκωσε τη φανέλα και από κάτω φορούσε μπλουζάκι με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'!

Ακόμα όμως και να... βοηθούσε την Βίσλα ο μακαρίτης Πάπας από ψηλά, το ΑΠΟΕΛ δεν πτοήθηκε και με τον κόσμο στο πλευρό του πάλεψε για το όνειρο. Και τα κατάφερε! Στο 87' και πάλι ο Αΐλτον έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (3-1) για να έρθει το τελευταίο σφύριγμα λίγο αργότερα που συνοδεύτηκε μαζί με έξαλλους (δικαιολογημένα) πανηγυρισμούς.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αΐλτον την σεζόν 2009/2010 έπαιζε στην Κοπεγχάγη η οποία στο πρώτο ματς των play-offs είχε νικήσει με 1-0 το ΑΠΟΕΛ. Στην ρεβάνες του ΓΠΣ οι Κύπριοι προηγήθηκαν με 2-0, μείωσαν σε 2-1 οι Δανοί για να έρθει το τελικό 3-1 της πρόκρισης.

Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται (ακριβώς και με την ίδια διαμόρφωση των σκορ) για το ΑΠΟΕΛ και όχι σαν φάρσα! Και ευτυχώς για τον Βραζιλιάνο στράικερ ήταν στην σωστή ομάδα φέτος.

Κάπως έτσι η κυπριακή ομάδα έδειξε για δεύτερη φορά τον δρόμο σε όσους δικαιολογούν τις ελληνικές ομάδες που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς λεφτά. Ένας κανονικός προπονητής χρειάζεται, έξυπνες μεταγραφικές κινήσεις και σωστή προετοιμασία...

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΤΗ ΤΩΝ ΗΠΑ


Εκκενώθηκαν Πεντάγωνο και Καπιτώλιο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε απόψε στις ΗΠΑ, στην ανατολική ακτή από τη Βιρτζίνια έως τη Βοστόνη, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο εντοπίστηκε δυτικά του Ριτσμοντ, στην πολιτεία Βιρτζίνια.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ουάσιγκτον όπου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία,  εκκενώθηκαν το Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο. Επίσης ταρακουνήθηκαν σε Πενσυλβάνια, Φιλαδέλφεια, Νέα Υόρκη, στο νησί Μάρθας Βίνεγιαρντ, όπου κάνει διακοπές ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Όπως μάλιστα μεταδίδει το CNN ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τορόντο του Καναδά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εχουν προκύψει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή τραυματισμούς. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Ρόιτερ προβλήματα προέκυψαν και στις αερομεταφορές, λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις πτήσεων από τα αεροδρόμια του JFK και  Newark, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στους πύργους ελέγχου και στους αεροδιαδρόμους.
Αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε εκτιμηθεί στα 5,8 Ρίχτερ.
enet

ΑΘΩΟΣ Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ


Στην απόσυρση όλων των κατηγοριών που βάρυναν τον Ντομινίκ Στρος-Καν προχώρησε σήμερα ο δικαστής του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου της Νέας Υόρκης Μάικλ Όμπους, μετά από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα. Ωστόσο, η απόφαση δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, καθώς ο...
δικηγόρος της καμαριέρας υπέβαλε ένσταση, η οποία θα εκδικαστεί εντός της ημέρας.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του δικαστή να απορρίψει το αίτημα διορισμού ειδικού εισαγγελέα στην υπόθεση κατά του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ανοίγοντας το δρόμο για την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του.

Οι δικηγόροι της καμαριέρας είχαν ζητήσει τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα, μετά το αίτημα του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος Καν, επικαλούμενος έλλειψη αξιοπιστίας της καμαριέρας.

Ο δικαστής Μάικλ Όμπους του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης απέρριψε το αίτημα, ανοίγοντας έτσι και επισήμως το δρόμο για την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Γάλλου πολιτικού.

Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω, είπε ο ίδιος ο Στρος-Καν που είχε φτάσει στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι προσδοκά να επιστρέψει στη Γαλλία, κάτι που θα μπορέσει να κάνει μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση.

Σημειώνεται ότι κατά του Στρος-Καν έχει κατατεθεί και αγωγή από την καμαριέρα, η οποία δεν έχει εκδικαστεί.

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι Γάλλοι σοσιαλιστές για το αίτημα της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ"


«Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Πρόκειται για μία αλλαγή που θα αφήσει τη σφραγίδα της για πολλά χρόνια στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ευθύνης μας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης από...
το βήμα της Βουλής. «Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα. Είναι ένα αποφασιστικό, ένα καθοριστικό και ιστορικό θα έλεγα βήμα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία αλλάζουμε τη λογική του συστήματος. Μια αλλαγή που θα αφήσει τη σφραγίδα της για πολλά χρόνια στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ευθύνης μας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή του στην προωθούμενη μεταρρύθμιση. «Σήμερα, κρίνεται η βούλησή μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να θεραπεύσουμε παθογένειες σε ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο για κάθε κοινωνία, στο χώρο της Παιδείας. Σήμερα, κρίνεται η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων μας όταν διακηρύττουμε ότι θέλουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νέα δομή και λειτουργία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι «το παρόν νομοσχέδιο, όπως και κανένα νομοσχέδιο, δεν είναι πανάκεια» αλλά «μια αναγκαία νέα αρχή». «Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα αλλαγών να κάνουμε: Τα επαγγελματικό δικαιώματα δεν είναι δουλειά του κράτους αλλά των φορέων. Και θα κρίνεται αντικειμενικά το έργο των ΑΕΙ και ΤΕΙ για το αποτέλεσμά τους, την ουσία και όχι το χαρτί που θα σφραγίζουν». «Παραμένει επίσης ζητούμενο το μεγάλο θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων όπως και του προσδιορισμού των αριθμών των φοιτητών. Όπου πρέπει να φύγουμε από το numerus clausus. Να φύγουμε από την έννοια της εισαγωγής με προκαθορισμένο επάγγελμα. Να δώσουμε ευελιξία και ελευθερία στις επιλογές του φοιτητή. Κάτι που θα σπάσει το κόστος της φροντιστηριακής προετοιμασίας που σήμερα έχει υπονομεύσει κάθε έννοια δωρεάν παιδείας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η μεγάλη αλλαγή που φέρνουμε με το παρόν νομοσχέδιο στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν είναι θέμα του μνημονίου, δεν μας το επιβάλει κανείς, δεν μας το υπαγορεύει κανένας τρίτος, μας το υπαγορεύει η συνείδησή μας. Η συνείδηση ότι πρώτοι εμείς και κανένας άλλος θα λύσουμε τα προβλήματά μας». «Οι κακοδαιμονίες στην παιδεία δεν είναι αποτέλεσμα ούτε του ΔΝΤ, ούτε της ΕΕ, ούτε καν της κρίσης. Οι αλλαγές που φέρνουμε στην παιδεία σημαίνει να συγκρουστούμε με τους εαυτούς μας, με νοοτροπίες παρελθόντος, ακόμα και δικές μας στο ΠΑΣΟΚ – παρότι είμαστε περήφανοι για τον Νόμο Πλαίσιο που φέραμε στη δεκαετία του ’80» συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ για τις αλλαγές που προωθούνται, λέγοντας: «Υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται τις ευθύνες τους σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος και τον λαό μας. Πολλοί προτίμησαν την αποφυγή του πολιτικού κόστους, προτάσσοντας το μικροκομματικό συμφέρον πριν από το εθνικό. Προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν από την εθνική προσπάθεια που κάνουμε θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσουν ψηφοθηρικά. Ψάχνουν προσχήματα για να κρυφτούν.» Συστημικά προβλήματα την Ευρωζώνη Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της οικονομίας, λέγοντας ότι τη μάχη για την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων «βήμα - βήμα την κερδίζουμε. Με τους κόπους και θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και με τις σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη και αλλού.» «Δημιουργούμε ισχυρό περιβάλλον ασφάλειας - παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή οικονομία και τις διεθνείς αγορές. Παρά τα συστημικά προβλήματα που αναδεικνύονται στην Ευρωζώνη. Οι δικές μας θέσεις, αναλύσεις αλλά και προτάσεις για την ευρύτερη κρίση θεωρώ ότι δικαιώνονται. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η λύση των συστημικών προβλημάτων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι ακόμα μπροστά μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο, θα έλεγα ακόμα πιο αναγκαίο, να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.» συμπλήρωσε.

EΠΕΣΕ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ


Σε ασφυκτικό κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη. Όπως μετέδωσαν το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο οι εξεγερμένοι μπήκαν στο συγκρότημα κατοικίων του Μουαμάρ Καντάφι στη Μπαμπ αλ Αζιζίγια ενώ νωρίτερα δυνάμεις του...
ΝΑΤΟ είπαν ότι βομβάρδισαν το κτίριο, όπου ενδεχομένως να βρίσκεται ο συνταγματάρχης. Ωστόσο, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε συλληφθεί, εθεάθη στην Τρίπολη να εμψυχώνει υποστηρικτές του καθεστώτος. Το Αλ Αραμπίγια ανέφερε, πάντως, ότι ακόμη ότι τρεις από τους γιους του Καντάφι βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Καντάφι φέρεται πως εγκατέλειψε το καταφύγιο του, νωρίς το βράδυ, με τη βοήθεια στρατευμάτων. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε επίσης, ότι βρέθηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων τα οποία όπως ισχυρίζεται το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο εμπιστευτικές πηγές, θα μπορούσαν να ανήκουν στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι. Όσον αφορά στο μεγαλύτερο από τους γιους του Καντάφι, τον Σαιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είχε ανακοινωθεί η σύλληψή του από Λίβυους επαναστάτες, είδηση που είχε επιβεβαιώσει και ο δικαστικός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο - Οκάμπο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας βρισκόταν ελεύθερος στην Τρίπολη. Ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι ο Σαιφ βρέθηκε σε ξενοδοχείο και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν ο πατέρας του είναι ασφαλής στην Τρίπολη, απάντησε "φυσικά". Υποστήριξε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τη "ραχοκοκαλιά" των επαναστατών στην Τρίπολη. Νωρίτερα, διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ακόμη στην κατοικία του, στην Μπαμπ αλ-Αζιζίγια. Μαίνονται οι μάχες Σύμφωνα με τους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ, σφοδρές μάχες διεξάγονται από το πρωί πέριξ νοσοκομείου στην Τρίπολη, ενώ συνεχίζονται οι υπερπτήσεις μαχητικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νάτο οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν σήμερα τρεις πυραύλους Σκουντ από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του λίβυου ηγέτη, προς την κατεύθυνση της πόλης Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους. Νωρίς το μεσημέρι ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι εξεγερμένοι που μάχονται δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι πλησιάζουν τις πύλες του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος του Μπαμπ αλ Αζιζίγια στο κέντρο της Τρίπολης. Το κανάλι μετέδωσε εικόνες εκρήξεων και καπνό πάνω από την πόλη καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν να προσπαθούν να εκδιώξουν τα στρατεύματα του Καντάφι από τις συνοικίες που συνεχίζουν να ελέγχουν. Στο μεταξύ το Βασίλειο του Μπαχρέιν και η Νογηρία ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως τη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί το λαό της Λιβύης.

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΒΟΛΟΣ...